Interviu

  • Ne alaturam initiativei Scoala de Mecanica: pastram un loc in echipa Biciclop pentru un viitor absolvent

    Bita Color ne-a obisnuit cu initiative frumoase, adeseori cu impact social si fara o sustinere financiara externa. De data asta insa au castigat suportul Mega Image pentru o idee superba si utila in contextul industriei bicicletelor: o scoala de mecanica de biciclete pentru tinerii din Bucuresti, inclusiv cei din categorii defavorizate, care nu au acces la internet, telefon sau bicicleta.

    Ideea e grozava, asa ca ne alaturam suporterilor acestei idei, urmand sa punem la dispozitie un post de ucenic mecanic in Atelierul Biciclop unuia dintre viitorii absolventi ai Scolii de Mecanica.

    Mai multe detalii despre Scoala de Mecanica si motivele din spatele ei, aflati intr-un interviu cu Madalina, de la Bita Color:

    Biciclop: Exista la momentul actual cursuri acreditate de ANC/CNFPA pentru formarea de mecanici pentru biciclete?

    Bita Color: Din informatiile pe care le avem noi, in acest moment nu exista cursuri acreditate de formare de mecanici pentru biciclete. Practic, meseria de "mecanic de biciclete" nici nu exista desi avem o intreaga industrie care se bazeaza pe ea.

    Biciclop: Cei care profeseaza la momentul actual ca si mecanici de bicicleta ce incadrari au pe cartea de munca? Ce opinie aveti despre situatie: cine si cum ar trebui sa ia atitudine?

    BC: Cei care lucreaza ca mecanici de biciclete acum, au de cele mai multe ori scris pe cartea de munca "reparatii electrocasnice" sau "reparatii de uz casnic si gospodaresc" si au trecuta ca subcategorie "biciclete". Este cazul multor mecanici pe care-i cunoastem.

    Credem insa ca aceasta industrie este in crestere si cu timpul vom reusi sa reglementam ocupatiile, functiile si meseriile conexe. Procesul prin care o noua ocupatie poate fi inregistrata in nomenclator poate fi facuta de oricine, insa documentatia aferenta ne-ar da batai de cap multora dintre noi.

    Biciclop: Cui se adreseaza aceasta editie a Scolii de mecanica si cate inscrieri aveti pana acum?
    BC: Tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani, care vor sa invete mestesugul bicicletelor. Programul este gratuit, dureaza doua luni si cuprinde 16 ateliere pentru 40 de tineri.

    Numarul de inscrieri a depasit deja numarul de locuri disponibile. Asteptam insa in continuare inscrisi din randul celor ce se vor inscrie off-line, tineri defavorizati ce vor fi recomandati de asociatiile cu care lucram. Ulterior vom face o selectie a inscrisilor. Criteriile noastre de selectie au in vedere nevoia participantilor de a urma aceste cursuri, varsta si intentia lor de a lucra pe termen lung in acest domeniu.

    Biciclop: Ce "lectii" se vor preda la scoala?
    BC:Scoala de Mecanica de Biciclete este un proiect pilot si cursurile vor fi informale, bazate in primul rand pe practica. Vom face ateliere de mecanica introductiva, introducere in vopsire de biciclete si confectionare de obiecte din piese de bicicleta, precum lampi sau ceasuri decorative.

    Biciclop: Care va fi structura/durata cursurilor?

    BC: Vom forma grupe de cate 10 participanti si fiecare grupa va trece prin 4 zile de curs. In total, vom avea 40 de participanti. Cursurile vor avea loc in weekend. Intregul proiect se va derula in februarie-martie.

    Biciclop: In afara de posibilitatea de a activa in functia de mecanic/ajutor mecanic, ce alte optiuni ar putea avea un absolvent al scolii?

    BC:Pe langa mecanica de biciclete, vom incerca sa le aratam oamenilor ca poti construi o intreaga lume in jurul celor doua roti, de la obiecte de decor pana la curierat si sport de performanta. Printre invitatii speciali ai scolii se numara sportivul Ciprian Balanescu, oameni care au mici afaceri in jurul bicicletelor (Tribul, Sinapseria, Turific), oameni care lucreaza in ONG-uri care promoveaza mersul pe bicicleta (Marian Ivan de la Optar) etc.

    Biciclop: Planuiti sa organizati si alte cursuri in 2014? Pe cand preconizati sa organizati un nou val de astfel de cursuri?

    BC: Lucram deja la niste module de cursuri pentru grupe mai mari de varsta. Noi speram reluam cursurile in primavara.

    Biciclop: Care este motivatia Mega Image pentru a se implica intr-un astfel de proiect?

    Bita Color:"Suntem incantati ca putem, cu sprijinul Fundatiei Comunitare Bucuresti, sa promovam si sa sustinem initiativa membrilor comunitatilor locale din Bucuresti. Prin dezvoltarea acestui fond dorim sa favorizam coeziunea sociala in comunitatile din care facem parte", a declarat Irina Fosa, Manager Proiect in cadrul Mega Image.
    ----------------------------------
    Noi abia asteptam sa cunoastem participantii la Scoala de Mecanica.
    Voi, daca aveti sugestii sau stiti un tanar care si-ar dori sa descopere tainele bicicletelor, lasati-ne mai multe detalii in comentarii!

  • Ce poti face pentru a te implica in realizarea infrastructurii pentru biciclete

    Asociatia Green Revolution demareaza un proiect pentru participarea cetatenilor la elaborarea si adoptarea legii biciclistului la nivelul Municipiului Bucuresti. Proiectul va fi realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

    Cine se poate implica?

    Toti cetatenii, factorii de decizie, autoritatile, expertii in transport si comunitatile de biciclisti.

    Care este scopul final?
    Adoptarea, in Consiliul General al Capitalei, a unei hotarari privind normele tehnice de proiectare a cailor de circulatie cu bicicleta, care vor sta la baza viitoarelor amenajari urbanistice.

    Ce poate face o persoana OBISNUITA care isi doreste sa sustina realizarea infrastructurii?

    Sa fie la curent cu chemarile la dezbateri ce vor fi anuntate de Greenrevolution pe pagina lor de Facebook, I love Velo.
    Este cruciala implicarea tuturor biciclistilor, pentru a demonstra ca este o nevoie reala si exista o cerere pentru schimbare din partea tuturor celor care isi doresc sa pedaleze si nu doar o ambitie exagerata a unei comunitati restranse.

    De asemenea, poate fi util sa ramana conectat la tot ce se intampla in acest domeniu, citind publicatii de profil (eg: Freerider.ro). In plus, fiecare biciclist poate sa isi incurajeze cunoscutii sa adopte bicicleta ca mijloc de transport.

    Momentul in care pe strada nu vor fi doar cateva zeci de biciclisti, ci cateva sute, va fi un important semnal de alarma pentru autoritati sa se implice activ in promovarea acestui mijloc de locomotie.

    Care sunt pasii pe care ii veti urma pentru a stabili solutia de realizare a infrastructurii?

    Vom lua in calcul situatia curenta si gradul de utilizare a pistelor de biciclete deja existente, precum si eficacitatea STAS-ului actual de proiectare a acestora. In acest sens, vom evalua modul de proiectare a pistelor actuale, in baza informatiilor furnizate de autoritatile publice si documentarii foto si video din teren, si vom sonda opinia comunitatii de biciclisti si publicului larg. Ulterior, vom incorpora recomandarile expertilor in mobilitate urbana si amenajare teritoriala, atat din Romania, cat si din tari cu traditie in utilizarea bicicletelor.

    Solutia optima pentru infrastructura bucurestean va viza proiectarea corecta a cailor de circulatie pentru biciclete, asa incat acestea sa poate fi utilizate in conditii de siguranta in trafic.

    Ce se va intampla in cele 6 luni in care se deruleaza proiectul de implicare a cetatenilor in acest proces?

    In decursul celor sase luni in care este organizat proiectul, vor fi organizate conferinte de presa si dezbateri publice pentru a asigura participarea cetatenilor la elaborarea solutiilor de proiectare pentru caile de circulatie cu bicicleta in Bucuresti.

    De ce este nevoie de implicarea autoritatilor?
    "Noi incurajam mersul pe bicicleta pentru un oras sanatos si mai putin poluat, insa autoritatile publice trebuie sa
    prioritizeze mersul pe biciclete si sa rearanjeze intregul spatiu urban disponibil potrivit acestor prioritati. Infrastructura necesara utilizarii bicicletei este printre cele mai importante conditii de dezvoltare a unui oras prietenos cu biciclistii", a declarat Raluca Fiser, presedintele Green Revolution.

    Despre Green Revolution

    Green Revolution, fondata in martie 2009, este prima organizatie nonguvernamentala de ecologie urbana din
    Romania ce pune in practica masurile ce stau la baza construirii unui oras verde. GreenRevolution dezvolta proiecte
    variate, care promoveaza si sprijina: educatia ecologica si respectul fata de mediul inconjurator, colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje, mijloacele si solutiile de transport ecologice si economice, adoptarea unui comportament responsabil fata de mediu in randul autoritatilor si companiilor private si de stat.

    Pentru informatii suplimentare:

    Matei Geanina, Communication & PR Coordinator @ ASOCIATIA GREEN REVOLUTION

    Mobil: 0728.051.780
    Telefon: 021/310.63.97; Fax: 021/316.28 23
    Adresa: str. Olteni, nr.3, sect.3, Bucuresti
    Email: geanina.matei@greenrevolution.ro
    Mai multe detalii: www.greenrevolution.ro

  • George Andreescu aka Gojira si noua lui bicicleta

    Ne-am trezit cu domn' Gojira, aka Andreescu George, ca ne calca hotarat pragul acum vreo 3 saptamani clamand ca vrea o bicicleta.

    Venise cu gandul sa isi ia un Gazelle, pe care il gasea "simpatic" si de care auzise lucruri bune, insa, prietenei care il insotea, i-au picat ochii pe luciosul Vanmoof, modelul VM6, cu 7 viteze. In secunda 2 George a decis ca va fi a lui.

    Treptat ne-am imprietenit, iar vinerea trecuta ne-am intalnit in curte la un pahar de apa si un interviu. Mai tarziu am cunoscut-o si pe mama lui, care se intorcea de la muzeu, urmand sa isi continue dupa-amiaza alaturi de al sau George :).

    Salut George! Spune-ne care e istoricul tau privind datul pe bicicleta?

    Eu am avut de mic bicicleta. De la 4 ani jumate. Aveam o bicicleta rosie, ruseasca, fara camera, roti tari, da' foarte bine mergea. In Tandarei unde am copilarit, am invatat sa ma dau pe bicicleta inclusiv pe dealuri si chestii tehnice de genul pus si repus lantul care cadea zi de zi sau reparat pana de cauciuc la ligheanul de apa. Imi iubeam tare de tot bicicleta. Am avut si multe Pegasuri la viata mea. Tristetea a venit insa in momentul cand Traian Tiganu' i-a adus lu fi-so bicla super smechera din Germania. Atunci s-a declansat adulterul: am inceput sa ma uit cu jind si la alte biciclete. Mai tarziu o plimbam pe Madalina (vai, ce fata frumoasa!) pe portbagaj...ce zile! Nu am mai mers insa din facultate pe 2 roti: viata de student te cam induce in sedentarism.

    Gicutu' in '88

    Cum de ai ajuns in curtea noastra?
    Stiam de la Doc si Deliric ca au venit la voi si le-ati facut niste "super-oferte" si am venit si eu cu "turma".

    Cum iti place acum sa ai o bicicleta (una olandeza chiar!)?
    Foarte tare: merg zilnic pe ea! Am deja un record personal de la KOGALNICEANU la PACHE PROTOPOPESCU 6 MINUTE (la ora 5 jumate dimineata cand nu e nici dracu' pe stada).

    Dupa parerea ta ce bucurii are un biciclist?
    Elevul George Andreescu trage aer in piept si raspunde scolareste, "prins la colt" cu cliseica intrebare: "SENZATIA DE ELIBERARE, de relaxare, de reintoarcere la sine"

    Imi revin si ii spun pe sleau: Pai zi-mi de ce ti-ai luat bicicleta? Ca pur si simplu asa ai avut chef, ca vroiai sa fii eco, ca voiai sa te dai mare?

    Vroiam o varianta sa ma misc cat mai repede in punctul A in punctul B in Bucuresti si se pare ca asta a devenit cea mai buna varianta, desi nu avem piste si bla-bla. Si da! IMI PLACE SA MA DAU CU BICLA, desi poate ca nu pare, daca te uiti la mine.

    Acum ca mi-am luat in sfarsit bicicleta dupa o absenta indelungata, cred ca o sa ma ajute si asta sa ajung la un 90 de kile pana la anu', asa cum ma bate gandul.

    Ce vrei sa le transmiti celor care inca "mediteaza" daca sa-si ia sau nu bicla?

    SA-SI IA !!

    Ati bagat la cap, da? :)

  • Designerul bicicletei-cult Vanmoof intr-un interviu Wall-Street Journal

    Designerul olandez Sjoerd Smit nu are nevoie de o plimbare cu bicicleta pentru a obtine inspiratie.

    "Imi vin idei de oriunde", spune Smit, directorul de design al brandului olandez de biciclete Vanmoof, in varsta de 31 de ani. "Cand ma culc in pat sau cand ma uit la TV ori merg la o galerie de arta". In mintea lui, el exerseaza sa pastreze intacta imaginea bicicletei la care a visat initial pentru a nu se departa de la ea, sub influenta limitarilor posibile, ci eventual sa o imbunatateasca. "Trucul este ca produsul final sa fie cat mai aproape posibil de ceea ce mi-am imaginat."

    Lansat in 2009, Vanmoof a fost fondat de catre fratii si antreprenorii Taco si Carlier Cravate si a devenit la scurt timp un cult: din Haarlem (Olanda) pana la New York, unde Vanmoof a devenit un accesoriu sanatos adorat de tinerii care vor sa fie la moda.

    Acesta ofera o actualizare eleganta pentru designul invechit al bicicletelor olandeze, multe din acestea numite "Omas" sau bunica bicicletelor.

    Vanmoof si-a castigat partea sa considerabila de premii in design, inclusiv luand premiul Red Dot Design in Germania. Anul trecut, compania a vandut aproximativ 10.000 de biciclete la nivel mondial, si se asteapta sa vanda in acest an 15000. Acest an va aduce, de asemenea, lansarea de test in Asia a unei biciclete mici, adaptata pentru depozitarea in interior.

    Un designer industrial instruit cu ambitii timpurii de a face curse de formula Unu, Smit a fost angajat de catre fratii Carlier in 2008, nu la mult timp dupa absolvire.

    Prima bicicleta a lui Smit, prototipul Vanmoof, a fost creat in 2008: o bicicleta de oras pentru barbati. Caracteristica sa distinctiva a fost teava superioara a cadrului, mult lungita. Ulterior in aceasta au fost incorporate si luminile frontale. Treptat, conform cu motto-ul lui Smit -"imbunatatire incrementala"- au aparut noi imbunatatiri.

    La inceput, s-a folosit otel pentru furci, pentru ca era mai ieftin, spune Smit. Dar pentru a obtine aspectul pe care si-l dorea in versiunile urmatoare trebuia sa pastreze stralucirea naturala a materialului, fara a-l vopsi pentru a arata bine, asa ca i-a convins pe proprietarii Vanmoof sa fac si furcile din aluminiu. Acestea au adaugat circa 20 € la costul mediu al bicicletelor, care incepe undeva in jurul valorii de 600 Euro.

    Pentru ca furtul este intotdeauna o problema pentru posesorii de biciclete, multe dintre preocuparile domnului Smit sunt in legatura securitatea. Unele Vanmoof acum vin cu antifurturi care pot fi stocate in interiorul cadrului, concepute in urma discutiilor cu politia olandeza cu privire la ceea ce face bicicletele sensibile la furat. Pasul urmator va fi incorporarea unui sistem de regasire (ca la unele marci de telefoane), astfel incat noua generatie de Vanmoof va transmite un semnal ce va putea fi urmarit de posesorul de drept al bicicletei.

    Relatia cu furnizorii este foarte importanta pentru Smit. In a doua serie de Vanmoof, lansata in 2011, el a lucrat cu un furnizor taiwanez pentru sei. Procesul a durat luni de zile.

    "Le-am trimis un desen bidimensional. Ei mi-au trimis un desen 3-D. Am facut unele ajustari apoi ne-am intalnit", spune el. Dl Smit a fost fericit cu "eleganta" colaborarii iar saua respectiva este acum pe toate bicicletele.

    Vanmoofs sunt asamblate in Taiwan iar Smit a petrecut o mare parte din anul trecut acolo. "E mult mai distractiv sa-mi fac munca alaturi de furnizori", spune el.

    O parte esentiala in munca sa este acceptarea faptului ca uneori lucrurile nu trebuie facute cum ai crezut initial. La un moment dat Smit a luat in considerare ideea realizarii unor biciclete care sa contina desene stil graffiti care sa contina cuvinte jignitoare la adresa hotilor de biciclete pentru a ii tine departe pe acestia. A realizat ca nu era o solutie pozitiva si deloc eleganta. Asa ca a ales sa caute una mai buna si astfel s-a ajuns la parteneriatul de succes cu ABUS si integrarea celebrelor antifurturi in cadrul bicicletei.

    "La un moment dat," spune el, "devine logic felul in care trebuie sa faci lucrurile dupa ce te-ai uitat la toate optiunile posibile. Si totul se reuneste automat intr-o singura solutie."

    Poate ca suna un pic idealist, insa pentru talentatul Smit ingeniozitatea este ceva "logic" care vine natural. Aruncati o privire aici daca vreti sa va scaldati ochii cu modelele superbe ale bicicletelor Vanmoof. Inclusiv cu modelul unicat Vanmoof de bicicleta imbracata in piele naturala, chiar in Romania.

    Traducere si adaptare dupa sursa.

4 Articol(e)