Ce poti face pentru a te implica in realizarea infrastructurii pentru biciclete

Asociatia Green Revolution demareaza un proiect pentru participarea cetatenilor la elaborarea si adoptarea legii biciclistului la nivelul Municipiului Bucuresti. Proiectul va fi realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Cine se poate implica?

Toti cetatenii, factorii de decizie, autoritatile, expertii in transport si comunitatile de biciclisti.

Care este scopul final?
Adoptarea, in Consiliul General al Capitalei, a unei hotarari privind normele tehnice de proiectare a cailor de circulatie cu bicicleta, care vor sta la baza viitoarelor amenajari urbanistice.

Ce poate face o persoana OBISNUITA care isi doreste sa sustina realizarea infrastructurii?

Sa fie la curent cu chemarile la dezbateri ce vor fi anuntate de Greenrevolution pe pagina lor de Facebook, I love Velo.
Este cruciala implicarea tuturor biciclistilor, pentru a demonstra ca este o nevoie reala si exista o cerere pentru schimbare din partea tuturor celor care isi doresc sa pedaleze si nu doar o ambitie exagerata a unei comunitati restranse.

De asemenea, poate fi util sa ramana conectat la tot ce se intampla in acest domeniu, citind publicatii de profil (eg: Freerider.ro). In plus, fiecare biciclist poate sa isi incurajeze cunoscutii sa adopte bicicleta ca mijloc de transport.

Momentul in care pe strada nu vor fi doar cateva zeci de biciclisti, ci cateva sute, va fi un important semnal de alarma pentru autoritati sa se implice activ in promovarea acestui mijloc de locomotie.

Care sunt pasii pe care ii veti urma pentru a stabili solutia de realizare a infrastructurii?

Vom lua in calcul situatia curenta si gradul de utilizare a pistelor de biciclete deja existente, precum si eficacitatea STAS-ului actual de proiectare a acestora. In acest sens, vom evalua modul de proiectare a pistelor actuale, in baza informatiilor furnizate de autoritatile publice si documentarii foto si video din teren, si vom sonda opinia comunitatii de biciclisti si publicului larg. Ulterior, vom incorpora recomandarile expertilor in mobilitate urbana si amenajare teritoriala, atat din Romania, cat si din tari cu traditie in utilizarea bicicletelor.

Solutia optima pentru infrastructura bucurestean va viza proiectarea corecta a cailor de circulatie pentru biciclete, asa incat acestea sa poate fi utilizate in conditii de siguranta in trafic.

Ce se va intampla in cele 6 luni in care se deruleaza proiectul de implicare a cetatenilor in acest proces?

In decursul celor sase luni in care este organizat proiectul, vor fi organizate conferinte de presa si dezbateri publice pentru a asigura participarea cetatenilor la elaborarea solutiilor de proiectare pentru caile de circulatie cu bicicleta in Bucuresti.

De ce este nevoie de implicarea autoritatilor?
"Noi incurajam mersul pe bicicleta pentru un oras sanatos si mai putin poluat, insa autoritatile publice trebuie sa
prioritizeze mersul pe biciclete si sa rearanjeze intregul spatiu urban disponibil potrivit acestor prioritati. Infrastructura necesara utilizarii bicicletei este printre cele mai importante conditii de dezvoltare a unui oras prietenos cu biciclistii", a declarat Raluca Fiser, presedintele Green Revolution.

Despre Green Revolution

Green Revolution, fondata in martie 2009, este prima organizatie nonguvernamentala de ecologie urbana din
Romania ce pune in practica masurile ce stau la baza construirii unui oras verde. GreenRevolution dezvolta proiecte
variate, care promoveaza si sprijina: educatia ecologica si respectul fata de mediul inconjurator, colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje, mijloacele si solutiile de transport ecologice si economice, adoptarea unui comportament responsabil fata de mediu in randul autoritatilor si companiilor private si de stat.

Pentru informatii suplimentare:

Matei Geanina, Communication & PR Coordinator @ ASOCIATIA GREEN REVOLUTION

Mobil: 0728.051.780
Telefon: 021/310.63.97; Fax: 021/316.28 23
Adresa: str. Olteni, nr.3, sect.3, Bucuresti
Email: geanina.matei@greenrevolution.ro
Mai multe detalii: www.greenrevolution.ro

Raspunde