Ne alaturam initiativei Scoala de Mecanica: pastram un loc in echipa Biciclop pentru un viitor absolvent

Bita Color ne-a obisnuit cu initiative frumoase, adeseori cu impact social si fara o sustinere financiara externa. De data asta insa au castigat suportul Mega Image pentru o idee superba si utila in contextul industriei bicicletelor: o scoala de mecanica de biciclete pentru tinerii din Bucuresti, inclusiv cei din categorii defavorizate, care nu au acces la internet, telefon sau bicicleta.

Ideea e grozava, asa ca ne alaturam suporterilor acestei idei, urmand sa punem la dispozitie un post de ucenic mecanic in Atelierul Biciclop unuia dintre viitorii absolventi ai Scolii de Mecanica.

Mai multe detalii despre Scoala de Mecanica si motivele din spatele ei, aflati intr-un interviu cu Madalina, de la Bita Color:

Biciclop: Exista la momentul actual cursuri acreditate de ANC/CNFPA pentru formarea de mecanici pentru biciclete?

Bita Color: Din informatiile pe care le avem noi, in acest moment nu exista cursuri acreditate de formare de mecanici pentru biciclete. Practic, meseria de "mecanic de biciclete" nici nu exista desi avem o intreaga industrie care se bazeaza pe ea.

Biciclop: Cei care profeseaza la momentul actual ca si mecanici de bicicleta ce incadrari au pe cartea de munca? Ce opinie aveti despre situatie: cine si cum ar trebui sa ia atitudine?

BC: Cei care lucreaza ca mecanici de biciclete acum, au de cele mai multe ori scris pe cartea de munca "reparatii electrocasnice" sau "reparatii de uz casnic si gospodaresc" si au trecuta ca subcategorie "biciclete". Este cazul multor mecanici pe care-i cunoastem.

Credem insa ca aceasta industrie este in crestere si cu timpul vom reusi sa reglementam ocupatiile, functiile si meseriile conexe. Procesul prin care o noua ocupatie poate fi inregistrata in nomenclator poate fi facuta de oricine, insa documentatia aferenta ne-ar da batai de cap multora dintre noi.

Biciclop: Cui se adreseaza aceasta editie a Scolii de mecanica si cate inscrieri aveti pana acum?
BC: Tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani, care vor sa invete mestesugul bicicletelor. Programul este gratuit, dureaza doua luni si cuprinde 16 ateliere pentru 40 de tineri.

Numarul de inscrieri a depasit deja numarul de locuri disponibile. Asteptam insa in continuare inscrisi din randul celor ce se vor inscrie off-line, tineri defavorizati ce vor fi recomandati de asociatiile cu care lucram. Ulterior vom face o selectie a inscrisilor. Criteriile noastre de selectie au in vedere nevoia participantilor de a urma aceste cursuri, varsta si intentia lor de a lucra pe termen lung in acest domeniu.

Biciclop: Ce "lectii" se vor preda la scoala?
BC:Scoala de Mecanica de Biciclete este un proiect pilot si cursurile vor fi informale, bazate in primul rand pe practica. Vom face ateliere de mecanica introductiva, introducere in vopsire de biciclete si confectionare de obiecte din piese de bicicleta, precum lampi sau ceasuri decorative.

Biciclop: Care va fi structura/durata cursurilor?

BC: Vom forma grupe de cate 10 participanti si fiecare grupa va trece prin 4 zile de curs. In total, vom avea 40 de participanti. Cursurile vor avea loc in weekend. Intregul proiect se va derula in februarie-martie.

Biciclop: In afara de posibilitatea de a activa in functia de mecanic/ajutor mecanic, ce alte optiuni ar putea avea un absolvent al scolii?

BC:Pe langa mecanica de biciclete, vom incerca sa le aratam oamenilor ca poti construi o intreaga lume in jurul celor doua roti, de la obiecte de decor pana la curierat si sport de performanta. Printre invitatii speciali ai scolii se numara sportivul Ciprian Balanescu, oameni care au mici afaceri in jurul bicicletelor (Tribul, Sinapseria, Turific), oameni care lucreaza in ONG-uri care promoveaza mersul pe bicicleta (Marian Ivan de la Optar) etc.

Biciclop: Planuiti sa organizati si alte cursuri in 2014? Pe cand preconizati sa organizati un nou val de astfel de cursuri?

BC: Lucram deja la niste module de cursuri pentru grupe mai mari de varsta. Noi speram reluam cursurile in primavara.

Biciclop: Care este motivatia Mega Image pentru a se implica intr-un astfel de proiect?

Bita Color:"Suntem incantati ca putem, cu sprijinul Fundatiei Comunitare Bucuresti, sa promovam si sa sustinem initiativa membrilor comunitatilor locale din Bucuresti. Prin dezvoltarea acestui fond dorim sa favorizam coeziunea sociala in comunitatile din care facem parte", a declarat Irina Fosa, Manager Proiect in cadrul Mega Image.
----------------------------------
Noi abia asteptam sa cunoastem participantii la Scoala de Mecanica.
Voi, daca aveti sugestii sau stiti un tanar care si-ar dori sa descopere tainele bicicletelor, lasati-ne mai multe detalii in comentarii!

Raspunde