Reguli de circulatie pentru biciclisti si sfaturi pentru condusul preventiv al unei biciclete

Fie ca esti biciclist de ocazie, mergi cu bicicleta in scop recreational, esti un amator entuziast, un semiprofesionist sau chiar profesionist, cunoasterea regulilor de circulatie nu numai ca este recomandata, dar iti poate salva viata.

Codul Rutier (OUG 195/2002) si Regulamentul de aplicare sunt principalele documente care reglementeaza regulile de circulatie pe drumurile publice si acestea sufera periodic anumite modificari. Cea mai recenta modificare a fost efectuata la sfarsitul anului 2016 prin Hotararea Guvernului nr. 965.

Aceasta a modificat si completat Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aducand astfel niste imbunatatiri pentru "viata" biciclistilor.

In acest ghid iti prezentam legislatia in vigoare privind bicicletele, sfaturi pentru o deplasare in siguranta pe bicicleta si raspunsuri la cele mai des intalnite intrebari.

Cuprins:

Reguli de circulatie si legislatia pentru biciclisti
1. Dotarea obligatorie a bicicletei pentru mersul pe drumurile publice
2. Obligatiile biciclistului pentru mersul pe drumurile publice
3. Dotarea unei remorci trase de o bicicleta pe drumurile publice
Recomandari si reguli de preventie pentru mersul cu bicicleta in conditii speciale de drum
1. Cum ma pregatesc pentru mersul pe bicicleta noaptea
2. Cum ma pregatesc pentru mersul pe bicicleta pe ploaie
3. Cum ma pregatesc pentru mersul pe bicicleta iarna
4. Cum ma pregatesc pentru mersul pe off-road
5. Cum ma pregatesc pentru mersul cu bicicleta in zone aglomerate
Reguli pentru mersul pe bicicleta in grup
Legislatie: Reguli de circulatie pentru biciclisti
Gadgeturi si aplicatii care te ajuta sa conduci preventiv pe bicicleta

Reguli de circulatie pentru biciclisti - Romet.jpg

Reguli de circulatie si legislatia pentru biciclisti

Bicicleta este un vehicul, de aceea atunci cand mergi pe ea trebuie sa respecti legislatia rutiera valabila si pentru celelalte vehicule, inclusiv autoturismele.

Nu exista un cod rutier special pentru biciclisti, ci doar referiri la circulatia bicicletelor drumurile publice.  Astfel, referiri la regulile de circulatie pentru bicicisti pot fi gasite in Codul Rutier si in si Regulamentul de aplicare, care a fost modificat la sfarsitul lui 2016 cu unele elemente ce vin in favoarea celor care se deplaseaza pe bicicleta.

Trebuie sa stii ca mersul cu bicicleta pe trotuare este interzis. Cand pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor poti merge linistit pe bicicleta acolo, trotuarul devenind astfel pista de biciclete. Trotuarele sunt destinate pietonilor, astfel ca orice vehicul aflat pe acest spatiu, in lipsa unui marcaj specific, incalca legislatia rutiera.

Potrivit Codului Rutier, circulatia pe drumurile europene, nationale, sau de alt tip este permisa, cu exceptia cazurilor in care acest lucru este semnalizat printr-un indicator rutier. In schimb, nu este permisa circulatia bicicletelor pe autostrada.

1. Dotarea obligatorie a bicicletei pentru mersul pe drumurile publice

Pentru a circula cu o bicicleta pe drumurile publice, potrivit modificarilor amintite din Regulamentul de aplicare al Codului Rutier care au intrat in vigoare din ianuarie 2017, trebuie sa te asiguri ca aceasta este dotata cu:

- Un sistem de franare eficient:

Bicicleta trebuie sa fie dotata cu frane functionale. Acesta este util pentru franarea in siguranta, pe o distanta cat mai mica.

- Ghidon:

Este obligatoriu ca o bicicleta sa fie prevazuta cu un sistem de directie functional. Scopul acestuia este sa asigure eficient schimbarea directiei si evitarea obstacolelor.

- Far alb sau galben:

In partea din fata a bicicletei trebuie sa existe un far alb sau galben. Acesta poate fi un far clasic sau cu led care sa te faca vizibil vehiculelor care vin din partea opusa si sa-ti lumineze drumul in cazul in care este intuneric.

- Lumina rosie:

Pe spate, este obligatorie instalarea unei lumini rosii, pentru a fi vizibil pentru vehiculele care vin din spate.

- Cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant rosu:

Acesta trebuie montat in partea din spate a bicicletei si reprezinta un element pasiv de siguranta ce devine vizibil atunci cand este luminat de farul unei masini sau altei biciclete.

- Elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roti:

Legislatia prevede ca aceste elemente sa formeze un cer continuu atunci cand se afla in miscare.
Elementele fluorescent-reflectorizante montate pe spite se mai numesc si ochi de pisica - sunt de regula de culoare portocalie si se monteaza pe spitele bicicletei astfel incat, in miscare, sa formeze un cerc continuu. In locul lor poti avea benzi reflectorizante lipite pe cauciuc, multe cauciucuri pentru oras avand din fabricatie o astfel de banda.

Atentie: Potrivit modificarilor aduse Ragulamentului de aplicare a Codului Rutier ce a intrat in vigoare pe 21 ianuarie 2017, bicicleta trebuie sa aiba far si catadioptrii doar noaptea sau pe lumina redusa.

Dotarea obligatorie a bicicletei pe drumurile publice - Romet Wigry.jpg

Foto: FreeRider.ro

Cea mai importanta modificare, probabil, este cea privind soferii, carora li se "recomanda pastrarea unei distante laterale de minim 1,5 m la depasirea bicicletelor".

Aceeasi modificare mai prevede limitarea cazurilor in care biciclistii trebuie sa poarte imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante. Astfel, aceasta este obligatorie "in interiorul localitatilor in care nu functioneaza iluminatul public, precum si in afara localitatilor (...), de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa".

O alta noutate o reprezinta aceea ca biciclistii care circula pe drumurile publice vor putea sa-si instaleze pe bicicleta "claxoane (...) similare ca intensitate si tonalitate cu cele ale autovehiculelor".

2. Obligatiile si interdictiile biciclistului pentru mersul pe drumurile publice

Pentru a nu avea surprize atunci cand circuli cu bicicleta pe drumurile publice, trebuie sa stii obligatiile pe care le ai ca biciclist, precum si interdictiile si recomandarile la iesirea cu bicicleta.

a. Obligatii

Codul Rutier prevede ca persoanele care vor sa foloseasca o bicicleta pe drumurile publice trebuie sa aiba varsta de minimum 14 ani. De aceea, ca biciclist ai obligatia sa ai asupra ta actul de identitate.

De asemenea, ai obligatia sa-ti dotezi bicicleta conform regulamentului, pentru deplasarea in siguranta si pentru a fi observat de celelalte vehicule din trafic.

Imbracamintea cu elemente fluorescent-reflectorizante este obligatorie numai in afara localitatilor si in in interiorul localitatilor in care nu functioneaza iluminatul public, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau in conditii de vizibilitate redusa.

Daca mergi cu bicicleta pe drumurile publice si te intalnesti cu alti biciclisti, trebuie sa stii ca trebuie sa mergeti pe un singur rand. Este permisa circulatia in paralel doar in cadrul concursurilor organizate.
Nu ai voie sa mergi cu bicicleta daca te afli sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

b. Interdictii

Daca nu stii inca sa conduci o bicicleta, este interzis sa inveti acest lucru pe drumurile intens circulate.
Totodata, nu ai voie sa circuli pe sectoarele de drum cu acces interzis bicicletelor, precum autostrazile sau drumurile marcate cu indicatoare ce interzic circulatia bicicletelor.
In plus, ai interdictia sa circuli cu bicicleta pe trotuare - in lipsa pistelor special amenajate, sau pe partea carosabila a drumului.

Printre interdictiile pe care le mai ai ca biciclist, se numara:
- sa circuli fara a avea cel putin o mana pe ghidon, si ambele picioare pe pedale;
- sa mergi in paralel cu un alt biciclist, exceptie facand concursurile sportive;
- sa te tii de un vehicul aflat in mers ori sa fii remorcat de un alt vehicul sau impins/tras de o persoana aflata intr-un vehicul;
- sa transporti o alta persoana pe bicicleta. Exceptie fac copiii pana in 7 ani, care pot fi transportati doar in scaune de bicicleta special omologate, ce au marcajul CE si doar de catre o persoana majora. Bicicletele special concepute pentru a duce mai multe persoane nu intra la aceasta interdictie (cum ar fi bicicletele tandem sau cargo bikes);
- sa mergi cu bicicleta atunci cand drumurile sunt acoperite cu polei, gheata sau zapada;
- sa circuli cu defectiuni tehnice la frane sau cu o bicicleta fara avertizor sonor;
- sa traversezi drumurile publice, pe trecerile de pietoni, in timp ce esti pe bicicleta;
- sa circuli pe alte benzi decat cea de langa bordura/acostament, exceptand cazurile in care, inainte de intersectie, trebuie sa te incadrezi regulamentar pentru a vira la stanga;
- sa circuli fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, in afara localitatilor si in in interiorul localitatilor in care nu functioneaza iluminatul public, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;
- sa conduci bicicleta fara a mentine contactul rotilor cu solul;
- sa mergi cu bicicleta pe autostrada;
- sa stationezi cu bicicleta pe un drum public, pe timpul noptii.

Nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amenda. Un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie (care este de 1.450 lei in 2017).
Asadar, amenda minima pentru o abatere de la Codul Rutier, pentru biciclisti, este de 870 de lei.

c. Optional

In Codul Rutier, se recomanda ca, in circulatia pe drumurile publice, biciclistul sa poarte casca de protectie omologata, insa aceasta nu este obligatorie.

Casca de protectie - Nutcase.jpg

Catadioptriile de pe spitele bicicletelor nu mai este obligatoriu sa fie de culoare portocalie, iar locul acestora poate fi luat de benzi reflectorizante lipite pe cauciuc (multe cauciucuri pentru oras au inclusa o astfel de banda).

Daca vrei sa mergi cu bicicleta pe aleile din parcuri sau gradini publice, trebuie sa te asiguri ca circulatia pietonilor nu este incomodata si nu ai prioritate fata de cei care merg pe jos.

3. Dotarea unei remorci trase de o bicicleta pe drumurile publice

In cazul in care vrei sa mergi cu o bicicleta care are remorca, aceasta trebuie sa fie echipata, in partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare rosie. In cazul in care lumina din spate a bicicletei este obturata de remorca, aceasta trebuie sa fie echipata si cu o lumina de culoare rosie.

In aceasta categorie intra si remorca pentru bicicleta proiectata pentru transportul copilului.

Recomandam sa montezi pe remorca steguletul cu care aceasta vine dotata deoarece inaltimea remorcii este mica si din masinile inalte (cum ar fi un camion) e posibil ca doar remorca sa nu fie vizibila. Steguletul este optim sa fie de culoare aprinsa.

 

Recomandari si reguli de preventie pentru mersul cu bicicleta in conditii speciale de drum

Uneori conditiile nu sunt ideale pentru mersul pe bicicleta, insa acest lucru nu trebuie sa te descurajeze in a folosi acest mijloc de transport ieftin, rapid si eco. Indiferent daca afara ploua, este mai frig, noaptea vine mai repede ori traficul este aglomerat, exista solutii pentru a pedala comod si in siguranta.

1. Cum ma pregatesc pentru mersul pe bicicleta noaptea

Inainte de a pleca noaptea pe bicicleta, asigura-te ca bicicleta este dotata cu toate elementele prevazute de legislatie: far alb sau galben pe fata, lumina rosie pe spate, precum si reflectorizant rosu, iar pe spite, reflectorizante care, in miscare, sa formeze un cerc continuu.

Nu uita ca, potrivit legislatiei in vigoare, nu au voie sa stationezi cu bicicleta pe marginea partii carosabile a unui drum, noaptea. Daca ai o problema mecanica, incearca sa scoti bicicleta din zona circulata de autovehicule.

Cand se lasa intunericul, chiar daca legislatia nu obliga biciclistul sa poarte elemente reflectorizante daca exista iluminat public, iti recomandam sa porti o vesta pentru biciclisti, un ochi de pisica suplimentar (eventual in partea din fata a bicicletei) sau alte elemente reflectorizante pentru bicicleta.

In plus, pentru sporirea sigurantei, recomandam ca pe fata sa montezi atat un far de bicicleta puternic, pentru luminarea drumului, cat si un sistem cu leduri albe, pe care sa il tii pe modul intermitent, astfel incat sa fii observat mai bine de soferii care ies de pe stradutele laterale, in fata ta.

Mers pe bicicleta noaptea - lumini.jpg

Foto: keyassets.timeincuk.net

Inainte de a-ti achizitiona farul potrivit pentru deplasarile tale, este bine sa te informeazi asupra tipurilor de lumini pentru biciclete.
Cele mai slabe sunt bazate pe leduri de mica putere, alimentate de baterii mici, precum cele de la cantarele electronice. Acestea sunt utile mai ales ca sistem preventiv de iluminare, pentru a fi observat de celelalte vehicule si sunt mai eficiente in modul intermitent.
Urmeaza farurile cu bec sau leduri mai puternice, alimentate de baterii obisnuite sau, mai nou, pe baza de acumulator intern care se incarca prin intermediul unui cablu USB.
Cele mai puternice faruri au un consum mare de energie, astfel ca, de regula, acestea au un acumultator extern ce se monteaza pe cadru, in apropierea ghidonului. Puterea acestora rivalizeaza, uneori, cu farul unei masini.
In cazul deplasarilor lungi, pe parcursul carora nu ai unde incarca acumulatorii farului, poti alege un far cu generator, cunoscut sub numele de dinam. In trecut, dinamul era plasat pe furca din fata si prin atingerea de roata, la miscarea acestia genera un curent ce alimenta becul.
Sistemele mai noi vin cu un dinam integrat in butucul rotii care genereaza curent atat timp cat roata se invarte.

Tabel avantaje si dezavantaje per tip de far

Tip de far Avantaje Dezavantaje
Cu leduri de mica putere + Durata mare de functionare (+24 de ore)
+ Cost mic
+ Greutate scazuta
+ Usor de montat
- Luminozitate mica
- Bateriile se pot descarca neanuntat
- Cost de intretinere (inlocuire baterii)
Cu baterii/acumulatori clasici + Durata mare de functionare (10-20 de ore)
+ Cost mic
+ Greutate medie
+ Usor de montat
- Luminozitate medie
- Bateriile se pot descarca neanuntat
- Cost de intretinere (inlocuire baterii)
Cu acumulator pe USB + Greutate medie
+ Usor de montat
+ Reincarcabil
- Cost mediu
- Durata medie de functionare (4-10 de ore)
Cu acumulator extern + Luminozitate foarte mare
+ Reincarcabil
- Cost mare
- Greutate mare a acumulatorilor
- Durata mica de functionare la luminozitate maxima (1-2 ore) sau la luminozitate mare (3-4 ore)
Cu dinam + Durata de functionare nelimitata
+ Cea mai eco solutie
+ Elimina grija inlocuirii bateriilor sau a incarcarii acumulatorilor
+ Sistemul vine preinstalat si nu necesita montare ulterioara
- Greutatea mare a dinamului sau a butucului cu dinam
- Nu functioneaza atunci cand bicicleta stationeaza
- Dinamul clasic ingreuneaza, prin frecare, invartirea rotii
- Nu se preteaza la biciclete fara dinam

In functie de zona in care te deplasezi sau nevoile tale, poti alege o combinatie intre cele de mai sus.

In cazul in care circuli dupa lasarea intunericului, trebuie sa stii ca imbracamintea cu elemente reflectorizante este obligatorie in afara localitatilor si in interiorul localitatilor in care nu functioneaza iluminatul public.

Daca alegi sa porti vesta reflectorizanta si ai rucsac in spate, recomandam ca acesta sa fie asezat pe sub vesta cu elemente fluorescent-reflectorizante.

Multe haine, incaltari, tipuri de rucsac sau casca pentru bicicleta au elemente reflectorizante din fabricatie si sunt recomandate a fi purtate daca vrei sa iesi cu bicicleta pe intuneric. De asemenea, exista multe alte elemente reflectorizante care pot fi purtate pe picior, pe brat etc.

Unele casti au incoporat un sistem de leduri in partea din spate, ceea ce le face foarte utile in cazul navetei, cicloturismului sau deplasarii in oras, dupa lasarea intunericului.

2. Cum ma pregatesc pentru mersul pe bicicleta pe ploaie

In cazul in care soseaua este uda, recomandarea noastra este mergi pe bicicleta cu o viteza mai mica decat ai face-o de obicei. Nu face miscari bruste de schimbare a directiei, deoarece cauciucurile pot derapa pe asfaltul ud. De asemenea, nu frana brusc - incearca sa incetinesti din timp inaintea unei zone cu potential pericol.

Pentru confortul tau, in caz de vreme ploioasa, bicicleta ar trebui sa aiba aparatori pe fata si pe spate, care sa acopere cat mai mult din suprafata cauciucului. O aparatoare de lant este de asemenea utila, mai ales daca vrei sa ajungi la destinatie cu hainele impecabile. Tot in acest scop poti folosi si o pelerina de ploaie, creata special pentru mersul pe bicicleta.

Pelerina ploaie pentru ciclist.jpg

Pentru siguranta si confortul tau, iti recomandam sa porti ochelari de ciclism atunci cand asfaltul este foarte ud, pentru a-ti proteja ochii de mizeria ce poate sari de pe rotile tale sau ale altora. O secunda de neatentie, cat iti scoti mizeria din ochi, si o masina iesita in calea ta din lateral pot conduce la accidentare, avand in vedere ca si distanta de franare creste pe carosabilul umed. Asa ca alege sa fii in siguranta!

3. Cum ma pregatesc pentru mersul pe bicicleta iarna

Cand vremea este rece, trebuie acordata o atentie mai mare atat echipamentului pe care il porti, cat si echiparii bicicletei cu accesoriile necesare.

In primul rand, trebuie sa porti o imbracaminte adecvata si sa dai o importanta crescuta extremitatilor:
- Mainile sunt cele mai expuse frigului, astfel ca o pereche de manusi de calitate este extrem de importanta. In caz de temperaturi foarte scazute (sub zero grade) poti folosi o combinatie dintr-un liner subtire si moale, pe interior si o pereche de manusi mai groase, dintr-un material rezistent la vant si la apa, pe exterior.
- Picioarele: Incaltamintea este extrem de importanta pe vreme rece. Daca optezi pentru incaltaminte de ciclism, cu placute pentru prindere automata, speciala pentru iarna, aceasta e o solutie foarte buna, incaltamintea fiind impermeabila, calduroasa si ai multe optiuni. Daca vrei sa folosesti incaltamintea speciala de bicicleta de vara, trebuie sa stii ca exista o oferta bogata de huse pentru pantofi, din diferite materiale, cele de neopren asigurand o protectie foarte buna impotriva vantului si apei. De asemenea, poti folosi aceste huse si pentru incaltamintea obisnuita. Daca folosesti incaltaminte normala, alege totusi ghete cu o membrana ce opreste umezeala din exterior, dar ofera piciorului confort si respirabilitate. Poti apela cu incredere si la o pereche suplimentara de sosete, dar ai grija sa nu devina prea inghesuit piciorul in incaltaminte, pentru ca sangele nu va mai circula eficient si efectul obtinut va fi invers, de racire a piciorului.
- Capul: Chiar daca este cea mai importanta parte a corpului, capul este o extremitate foarte bine adaptata schimbarilor de temperatura. De aceea, nu este nevoie de caciuli extrem de groase iarna. Este de ajuns o caciula subtire din material tip "windstopper" sau un "buff" pe sub casca, pentru a trece cu bine peste anotimpul rece. Important este sa ai urechile protejate de vant, pentru restul capului casca oferind o protectie destul de buna atat impotriva frigului, cat si a vantului.

Hainele trebuie sa fie, in general, usoare si comode atunci cand mergi pe bicicleta, si sa aiba o respirabilitate buna, pentru ca umezeala sa fie eliminata rapid si sa nu se raceasca in apropierea corpului.

Trebuie sa tii cont ca atunci cand pedalezi, corpul produce destul de multa caldura, asa ca imbracamintea trebuie sa fie un pic mai subtire decat atunci cand mergi pe jos sau atunci cand stai pe loc.

Echipare pedalat iarna - Bucuresti

In general, oricat de frig ar fi, sunt de ajuns trei straturi de haine:
- Primul strat (base layer) trebuie sa fie construit dintr-un material fin si subtire, care sa nu retina transpiratia si sa se usuce rapid (deci nu bumbac). In functie de temperatura, acesta poate sa fie de tip maieu, tricou cu maneca scurta sau tricou cu maneca lunga. Printre materialele performante se numara bluzele moderne din lana sau tricourile sintetice de calitate, tratate cu substante care opresc mirosul neplacut si nu retin umezeala.
- Stratul intermediar (mid layer) este tot subtire si are rolul de a mentine caldura corpului si in acelasi timp de a transmite umezeala de la primul strat, catre urmatorul. Acesta poate fi alcatuit dintr-un material tehnic, de tip "polartec" sau "softshell", dar poate fi si o camasa sau pulover foarte subtire, de tip casual, cu care vrei sa stai la serviciu, de exemplu.
- Stratul exterior (outer shell) poate fi, in functie de vremea de afara, de la o foita de vant foarte subtire, un fas de ploaie, un windstopper de grosime medie sau o geaca cu membrana de tip "goretex". Acestea trebuie in primul rand sa impiedice patrunderea vantului si a frigului catre celelalte straturi si, in cazul unor precipitatii, sa respinga apa. Chiar daca este stratul cel mai voluminos, acesta nu trebuie sa fie gros, ci doar rezistent la intemperii.

In cazul deplasarilor la viteze mici, pe biciclete de oras, poti adopta o vestimentatie mai "casual", insa evita paltoanele lungi si grele, care pot limita miscarea pe bicicleta sau pot intra intre spite.

Bicicleta trebuie sa fie echipata la fel ca atunci cand mergi pe asfalt umed, deoarece iarna, cel mai adesea, soselele sunt ude din cauza zapezii care se topeste. Astfel, bicicleta ar trebui sa aiba aparatori pe fata si pe spate, poate chiar si o aparatoare de lant, mai ales daca vrei sa ajungi la destinatie cu hainele neatinse de zapada si apa.

Tot ca si pe vreme ploioasa, nu face manevre bruste cu bicicleta, precum schimbari de directie sau frane bruste. Chiar daca pe jos nu este ud, ci asfalt foarte rece, recomandarea noastra este sa mergi cu o viteza mai mica decat in mod normal. De altfel, si senzatia de rece data de vant va fi mai mica la viteza redusa.

Atentie! Potrivit legislatiei in vigoare, nu ai voie sa circuli pe bicicleta pe drumurile publice atunci cand acestea sunt acoperite cu polei, gheata sau zapada.

Daca vrei totusi sa experimentezi zapada si gheata pe off-road, poti face acest lucru mai usor cu ajutorul anvelopelor special construite pentru iarna, care au tinte metalice incorporate in cauciucuri.

4. Cum ma pregatesc pentru mersul pe off-road

Mersul cu bicicleta pe drumuri neasfaltate, forestiere, poteci de munte sau zone cu multa iarba poate fi considerat o situatie speciala de drum.
Aceasta presupune o pregatire mai buna din punct de vedere tehnic, precum si o bicicleta adaptata mersului pe aceste tipuri de drum.
Desi mountain bike-urile sunt cele mai folosite biciclete pentru off-road, daca drumurile abordate nu sunt foarte abrupte si nu contin radacini, bolovani sau alte obstacole, pot fi folosite si biciclete de trekking, touring, ciclocros sau gravel.

In cazul in care terenul devine mai dificil, pregatirea fizica trebuie dublata de o buna experienta pe astfel de trasee, iar bicicleta si echipamentul, din ce in ce mai specializate.
Astfel, pentru a fi in siguranta, poarta manusi de ciclism cu degete, pentru a proteja mainile de o eventuala cazatura, incaltaminte rezistenta si, in cazul celor mai dure trasee, chiar si o casca full-face, ce acopera inclusiv partea inferioara a fetei.

5. Cum ma pregatesc pentru mersul cu bicicleta in zone aglomerate

In cazul in care parcurgi zone aglomerate, in deplasarea ta cu bicicleta, pe langa o atentie sporita, o importanta deosebita o are si echipamentul de siguranta.
Bicicletei nu trebuie sa-i lipseasca elementele luminoase si reflectorizante obligatorii pe timp de noapte, un sistem de franare eficient (eventual frane pe disc), dar si accesorii precum oglinda pentru bicicleta sau soneria.
Oglinda, care se monteaza in capatul ghidonului, iti permite sa vezi masinile care vin din spate, pentru a te asigura in cazul in care vrei sa depasesti un obstacol sau un vehicul stationat pe carosabil.

Mai ales in oras, atunci cand este aglomeratie, nu iti schimba brusc directia, fara a te asigura ca soferii au inteles intentia ta. Nu frana brusc, pentru ca exista posibilitatea sa derapezi si sa pierzi controlul asupra bicicletei, sau poti fi lovit din spate.
De asemenea, nu iti recomadam sa asculti muzica la casti in timp ce mergi cu bicicleta prin trafic, deoarece este esential sa ai o buna reprezentare a ceea ce se intampla pe sosea.
Casca de bicicleta, desi nu este obligatorie, ti-o recomandam in cazul unui trafic aglomerat, iar ochelarii de protectie iti apara ochii de impuritati si iti permit sa tii tot timpul ambele maini pe ghidon. De asemenea, recomandam casca de protectie si pentru copii, daca alegi sa il duci pe cel mic pe un scaun de bicicleta.

Pentru a fi liber in miscari si a te strecura fara probleme in trafic, iti recomandam sa nu iti iei bagaje grele sau voluminoase cu tine, iar bagajul sa nu iti incomodeze miscarile. Te sfatuim sa porti un rucsac mic, special pentru bicicleta sau o borseta in care sa ai strictul necesar.

Unele dintre cele mai frecvente incidente in care sunt implicati biciclistii sunt acelea cand soferii neatenti sau pasagerii autoturismelor deschid usile fara sa se asigure, acrosand biciclistul care de regula nu mai are timp sa franeze.

Pentru a te proteja de astfel de incidente este recomandat sa treci precaut pe langa vehiculele oprite, in care se afla persoane. Incearca sa le ocolesti la o distanta sigura, astfel incat sa nu fii lovit de o eventuala usa deschisa. Dar asigura-te ca nu vine o alta masina din spate inainte sa faci aceasta manevra si nu uita sa semnalizezi cu mana inainte de momentul in care vei depasi autoturismul stationat.
Daca spatiul nu-ti permite sa ocolesti masina stationata, redu viteza pana in jurul a 10-15 km/h si stai cu mana pe frane, pentru a fi pregatit pentru o eventuala oprire.

De asemenea, fii atent la anumite indicii pentru a observa intentia celui stationat. Daca masina tocmai a oprit pe marginea carosabilului, fara a fi semafor si/sau soferul a pornit avariile, este foarte probabil ca cineva sa coboare din masina. Totusi, de obicei, acest lucru se intampla pe partea dreapta a autovehiculului, partea "inchisa", intre masina si trotuar, de aceea depaseste intotdeauna pe partea stanga un autoturism oprit.
Te poti folosi de orice metoda pentru a fi in siguranta, iar uneori te poate ajuta si privitul miscarilor soferului printr-una dintre oglinzile masinii sale. Poti surprinde chiar momentul in care intinde mana spre a deschide usa, iar tu poti actiona in consecinta.

Codul Rutier prevede ca deplasarea biciclistului sa se faca pe banda 1 de circulatie, in apropierea trotuarului. Chiar daca acest mod de deplasare este cel mai folosit, exista anumite cazuri cand, pentru o siguranta crescuta, poti fi nevoit sa circuli intre banda 1 si 2 de circulatie. De exemplu, atunci cand urmeaza o intersectie, iar masinile pot lua curba la dreapta, iar tu vrei sa mergi pe directia inainte, este recomandat sa te inscrii din timp pe banda pe care vrei sa o urmezi, iar pentru aceasta trebuie sa mergi la marginea benzii 2 sau chiar 3, daca sunt doua benzi pentru virajul la dreapta. Acest lucru este valabil si pentru cazul in care vrei sa virezi la stanga intr-o intersectie: inscrie-te din timp pe banda corespunzatoare acestei manevre.
Nu este recomandata deplasarea intre banda 1 si trotuar nici cand traficul este aglomerat si se formeaza coloane de masini. De multe ori din masinile oprite pot cobori persoane, iar acest lucru este mai greu de prevazut, deoarece toate masinile stau pe loc.
In plus, este posibil ca atunci cand te deplasezi pe langa masini in miscare, sa fii prins intre trotuar si o masina care iti taie calea si care urmeaza sa se opreasca din diferite motive. Este posibil fie ca soferul sa nu te vada, deoarece te afli in "unghiul mort", fie sa se comporte ca si cum nu ai exista pe sosea.

Trebuie sa stii ca fiecare masina are asa-numitul "unghi mort", o zona care nu este vizibila nici in oglinda retrovizoare, nici direct de catre sofer. Aceasta se afla in lateralul usii din fata, atunci cand te afli prea in spate pentru a fi vazut direct de catre sofer, dar prea in fata pentru a putea fi observat in oglinda retrovizoare. De aceea, atunci cand treci pe langa o masina aflata in miscare, nu trebuie sa stationezi foarte mult in acea zona si sa incerci ori sa ramai in spatele ei, ori sa o depasesti cat mai rapid.
Cu cat un autoturism este mai mare, cu atat va avea zone mai largi neacoperite de retrovizoare, de aceea trebuie acordata o atentie sporita la circulatia in apropierea camioanelor si a TIR-urilor.

Reguli pentru mersul pe bicicleta in grup

Daca vrei sa mergi cu bicicleta intr-un grup pe drumurile publice, trebuie sa stii ca normele privind circulatia publica pe drumurile nationale prevad ca grupurile de biciclisti trebuie sa se deplaseze unul in spatele celuilalt, pe un singur rand.

Exceptie face, potrivit noului Cod Rutier, situatia in care participi la competitii sportive organizate, cand poti merge paralel cu alti biciclisti.

Indiferent daca te afli pe un drum public sau in afara acestuia, sunt anumite reguli pentru mersul pentru bicicleta in grup, pentru evitarea accidentelor, stabilite in timp de biciclisti.
- Fa-ti cunoscute intentiile - daca vrei sa iesi din grup, sa incetinesti, sa ocolesti o groapa - semnalizeaza din timp acest lucru, pentru a nu produce o busculada sau cazaturi. In cazul in care urmeaza un obstacol, atrage atentia celorlalti printr-un semn sau strigat.
- Pastreaza distanta - atat fata de cel din fata, cat si in lateral, lasa un mic spatiu pentru a permite miscarea naturala a celor de langa tine. De asemenea, stai relativ aproape de partea dreapta a soselei, nu ocupa intregul drum si nu te expune pe tine si pe ceilalti la riscul reprezentat de soferii neatenti.
- Pastreaza o atentie crescuta - atentia cand esti pe bicicleta este esentiala pentru a evita incidentele. Fii pregatit sa eviti situatiile neprevazute, pentru aceasta, trebuie sa ai o atentie distributiva si sa ai tot timpul o imagine de ansamblu a celor din grupul tau.
- Nu face miscari neasteptate - nu frana brusc, nu schimba directia prea mult, fii atent cand te ridici din sa pentru a nu-l incomoda pe cel din spate sau din lateral. Cu cat vei merge mai mult cu acelasi grup de oameni, cu atat va veti cunoaste mai bine si surprizele neplacute vor lipsi.

Mers cu bicicleta in grup - Romet

Odata cu castigarea in experienta si gasirea unui grup experimentat cu care vei iesi tot mai des, se poate vorbi de mersul in pluton. Acest lucru este specific iesirilor cu bicicleta de sosea la ture rapide, in care viteza joaca un rol esential in succesul turei.

Plutonul se intalneste de asemenea in ciclismul profesionist si mersul intr-un astfel de grup este indelung exersat la antrenamente, in cadrul echipei.

Motivul principal pentru care se merge grupat in ciclismul de sosea il reprezinta aerodinamicitatea. Atunci cand pedalezi in spatele altui ciclist, forta pe care o depui este cu aproximativ 30% mai mica, deoarece nu trebuie sa infrangi rezistenta vantului din fata.

Ciclistul care se afla in frunte se numeste ca "duce trena", in timp ce colegii sai se spune ca "stau la trena" acestuia.

Atunci cand te afli in pozitia a treia sau a patra, forta cu care pedalezi pentru a mentine viteza grupului este chiar si mai mica si cu cat ai mai multe persoane in fata, cu atat efortul resimtit va fi mai mic, atunci cand plutonul se afla pe teren plat.

De aceea, liderul plutonului se schimba periodic, pentru a nu obosi peste masura ducand trena. Fiecare ciclist trebuie sa contribuie la performanta plutonului, in functie de nivelul avut. Daca nu esti cel mai rapid nu trebuie sa fii ingrijorat, chiar si mersul la trena pentru 30 de secunde poate insemna o perioada de respiro in plus pentru ceilalti membri ai plutonului.

Un alt caz cand ciclistii pot merge intr-un grup, este cel al turelor de cicloturism. Intrucat acestea nu se desfasoara intr-un ritm alert, distanta dintre ciclisti este ceva mai mare decat la ciclismul de sosea. Totusi, in cazul deplasarii pe sosele circulate, de exemplu mici trasee cu bicicleta in Bucuresti, deplasarea se face tot pe un singur rand, iar ciclistul din fata semnalizeaza obstacolele si pericolele celor din spate.

Chiar si in cazul unei simple plimbari cu bicicleta in mai multi, trebuie sa respecti regulile de baza ale mersului in grup. Printre acestea se numara evitarea franarii sau a schimbarilor bruste de directie, precum si pastrarea unei distante suficiente fata de marginea drumului pentru a te lovi de bordura sau masinile parcate, fara insa a merge pe mijlocul drumului.

Legislatie: Reguli de circulatie pentru biciclisti

Trebuie sa stii ca nu exista Cod Rutier special pentru biciclisti, ci doar prevederi referitoare la acestia in Codul Rutier si in Regulamentul de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 965/2016 privind circulatia pe drumurile publice.

In deplasarea pe drumurile publice, te supui acelorasi legi ca si conducatorii autoturismelor, de aceea cunoasterea legislatiei rutiere este deosebit de importanta.

Cele mai multe prevederi referitoare la soferi sunt valabile si pentru biciclisti, precum conducerea acestora dupa ce ai consumat bauturi alcoolice sau pastile care afecteaza capacitatea de concentrare sau creeaza somnolenta.

O alta prevedere comuna o reprezinta limita de viteza, care este cea prevazuta de indicatoare sau alte reguli valabile pe drumurile nationale, judete, sau in localitati.

Ca si in cazul autoturismelor, depasirea unui vehicul se face pe partea stanga si nu pe partea dreapta, chiar daca acesta este oprit. In special in oras, evita sa depasesti o coloana de autoturisme oprita, pe partea dreapta, pentru ca exista riscul ca o usa sa se deschida in fata.

De asemenea, nu ai voie sa mergi cu bicicleta pe trotuar si nici sa traversezi o trecere de pietoni in timp ce te afli pe bicicleta.

Reguli de circulatie pentru biciclisti - Romet.jpg

Chiar daca in alte tari exista situatii in care se poti trece pe culoarea rosie a semaforului in timp ce te afli pe bicicleta, in Romania este interzis acest lucru.

In cazul deplasarii prin parcuri si gradini publice, trebuie sa circuli cu viteza redusa si sa acorzi o atentie crescuta pietonilor.

Chiar daca nu este interzis sa asculti muzica la casti in timpul mersului pe bicicleta, pentru siguranta ta nu iti recomandam sa faci acest lucru cand esti in trafic.

Mersul cu bicicleta pe drumurile nationale este permis, cu respectarea regulilor de circulatie, precum respectarea culorii rosii a semaforului, a sensului de deplasare (nu este voie sa mergi pe contrasens), a limitelor de viteza etc.

In schimb, este interzisa deplasarea cu bicicleta pe autostrada sau pe banda de urgenta a autostrazii.

Gadgeturi si aplicatii care te ajuta sa conduci preventiv pe bicicleta

Pe langa progresul inregistrat in domeniul bicicletelor si al componentelor, gadgeturile si aplicatiile destinate bicicletelor au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani, totul pentru a usura viata biciclistilor si a-i asista in calatoriile lor.

Poate cel mai folosit gadget pentru o bicicleta este ciclocomputerul care, cu ajutorul unui magnet montat pe spita si un senzor prins de furca, iti poate spune ce viteza ai si ce distanta ai parcurs, in functie de numarul de rotatii al rotii.

In timp, ciclocomputerele au devenit din ce in ce mai complexe si au inceput sa fie inzestrate cu numeroase functii, precum contorizarea vitezei medii, maxime, timpul total, timpul de deplasare, timpi intermediari etc.

De asemenea, au primit si functii suplimentare in functie de senzorii externi, precum afisarea temperaturii, a presiunii atmosferice sau a numarului de metri urcati sau coborati, viteza ascensionala - pe baza altimetrului barometric sau a pulsului ciclistului (cu ajutorul centurii de puls).

Un salt important in industria ciclocomputerelor s-a produs odata cu aparitia GPS-ului, care in scurt timp a fost adoptat si ca gadget pentru bicicleta.

GPS-ul (Global Positioning System) comunica cu satelitii pentru a-ti determina pozitia, precum si viteza de deplasare, distanta parcursa etc.

Modelele mai simple de GPS pentru bicicleta afiseaza numai datele legate de miscare - viteza, distanta, viteza medie, distanta pana la destinatie si alte date asemanatoare. Modelele avansate beneficiaza de un ecran mai generos si pot fi incarcate harti, cu ajutorul carora te poti orienta mult mai usor. In functie de hartile alese, poti beneficia de o multime de date privind relieful, terenul, cursuri de rau sau strazile unui oras.

Gadgeturi pentru condusul preventiv pe bicicleta.jpg

Foto: www.gpbikes.ch

Exista de asemenea gadget-uri cu GPS incorporat care te ajuta la navigatie, fara a poseda un afisaj propriu-zis, dar care te ghideaza pe baza unor semnale luminoase catre destinatia dorita. De asemenea, acestea pot avea functii diverse, precum busola, alarma in cazul in care bicicleta este smucita (tentativa de furt) sau indicator al nivelului de fitness obtinut pe parcursul unei zile.

Gadget-uri foarte folositoare cand vine vorba de siguranta in trafic sunt cele care privesc luminile. Astfel, exista stopuri care se aprind atunci cand actionam franele bicicletei, pentru a-i avertiza pe cei aflati in spate ca urmeaza sa ne oprim.

Tot legat de lumini, exista sisteme de semnalizare pentru bicicleta, de regula amplasate la capetele ghidonului. Acest semnalizator pentru bicicleta poate fi actionat prin intermediul unui buton, atunci cand urmeaza sa viram la stanga sau la dreapta.

In ceea ce priveste lumina de fata, au fost introduse faruri care isi regleaza intensitatea automat, in functie de lumina ambientala, fara sa mai fie nevoie sa luam mana de pe ghidon pentru a le regla.

Tot in categoria gadget-urilor axate pe siguranta intra si camera video pentru bicicleta. Aceasta poate avea doua roluri.

In primul caz, camera este plasata pe tija de sa, orientata spre spate si trimite informatii catre un monitor aflat pe ghidon. Astfel ai permanent date despre ceea ce se intampla in spatele tau, si poti efectua manevrele intr-o siguranta crescuta, fara a intoarce capul in spate. Majoritatea acestor camere au si capacitatea de a salva in memorie ultimele minute de inregistrare, astfel incat, in cazul unui accident, poti avea o dovada a ceea ce s-a intamplat.

In cel de al doilea caz, camera se monteaza in partea din fata a bicicletei, pe casca ciclistului ori pe corpul lui, si are rol de a inregistra momentele din timpul unei ture cu bicicleta.

Unii biciclisti folosesc astfel de camere si in oras, pentru a inregistra evenimentele din trafic si, in cazul producerii unui incident, sa poata avea o dovada solida.

Aplicatiile pentru biciclete au aparut pentru a pune telefonul sa "lucreze" impreuna cu bicicleta, pentru a-ti oferi informatii si date utile in calatoria ta.

Unele dintre aceste aplicatii preiau rolul unui GPS dedicat si ofera informatii despre viteza, distanta si directia in care te deplasezi si au si harti cu ajutorul carora sa te orientezi.

Cum majoritatea telefoanelor au modul GPS incorporat, telefoanele pot lua locul unui GPS dedicat, cu ajutorul aplicatiilor specializate, insa trebuie sa fii atent la durata de viata a bateriei, care este mult mai mica decat a unui GPS. In plus trebuie luat in considerare ca GPS-urile speciale pentru biciclete sunt construite mai robust decat telefoanele si rezista mult mai bine la socuri, apa, noroi sau praf.

Poate cea mai folosita aplicatie pentru bicicleta este Strava, care, pe langa functiile de inregistrare a traseului sau a hartilor, are si o importanta componenta sociala. Astfel, poti observa activitatile prietenilor si iti poti compara timpii pe anumite segmente cu ai celorlalti ciclisti, cu ajutorul clasamentelor intocmite automat de aceasta aplicatie.

Aplicatii pentru bicicleta - Strava.jpg

Foto: keyassets.timeincuk.net

Alte aplicatii iti pot oferi informatii despre nivelul de fitness, bazandu-se pe timpul petrecut pe bicicleta sau, chiar mai precis - pe ritmul cardiac, care se inregistreaza cu ajutorul unei centuri de puls care comunica printr-un standard de tip bluetooth cu telefonul.

Aplicatii care au legatura cu bicicleta apar aproape zilnic, si cu ajutorul lor poti afla de la prognoze ale vremii in zonele in care doresti sa te deplasezi, pana la ghiduri de reparare a celor mai intalnite defectiuni ale bicicletelor.

Acum ca stii tot ce e necesar privind regulile de circulatie pentru biciclisti si noutatile pentru condusul preventiv al unei biciciclete, iti uram drumuri line si eficiente pe bicicleta!