Ghid pentru alegerea schiurilor

Schiul este un sport frumos, iubit de multa lume, care se desfasoara atat pe partiile pregatite atent, cat si pe versantii montani cu zapada in stare naturala. Indiferent de tipul de schi practicat, pentru o experienta minunata si siguranta maxima, este foarte importanta alegerea unui echipament adecvat nivelului de pregatire, dimensiunilor corporale si tipului de schi pe care doresti sa il practici.

In acest ghid iti prezentam tot ce trebuie sa stii despre cum iti alegi schiurile ideale pentru tine!

Cuprins:

Scurta istorie a schiului
Stiluri de schi
   1. Stiluri de schi pe partie
   2. Stiluri de schi off-piste
Cum iti alegi schiurile potrivite
   1. Lungimea corecta a schiurilor in functie de inaltimea schiorului
   2. Alegerea schiurilor in functie de experienta schiorului
     a. Schiuri pentru incepatori
     b. Schiuri pentru intermediari-avansati
     c. Schiuri pentru schiori experimentati
     d. Schiuri pentru copii
   3. Alegerea schiurilor in functie de partie si de stilul preferat
     a. Schiuri pentru partii, de viteza
     b. Schiuri pentru slalom sau slalom urias
     c. Schiuri all-mountain pentru partii cu zapada afanata sau pentru padure
     d. Schiuri pentru orice tip de zapada in off-piste
     e. Schiuri pentru trick-uri si freestyling
     f. Schiuri de tip snowblades
   4. Alegerea schiurilor in functie de caracteristicile acestora
     a. Alegerea schiurilor in functie de radius
     b. Alegerea schiurilor in functie de gradul de flexibilitate
       1. Schiuri rigide, cu o flexibilitate scazuta
       2. Schiuri moi, cu o flexibilitate mare
     c. Alegerea schiurilor in functie de latime
     d. Alegerea schiurilor in functie de profil
       1. Ce inseamna camber si ce rol are in alegerea schiurilor
       2. Ce inseamna rocker si ce rol are in alegerea schiurilor
       3. Ce inseamna flat si ce rol are in alegerea schiurilor
Sfaturi pentru a avea mereu schiurile potrivite
     1. Cand inchiriezi si cand este momentul sa cumperi o pereche de schiuri
     2. Schiurile second-hand, o optiune pentru anumiti schiori
     3. Schiurile universale, o solutie pentru incepatori?
     4. Intretinerea si reconditionarea schiurilor
     5. Cand se schimba schiurile cu unele noi

Ghid pentru alegerea schiurilor

Foto: head.com

Scurta istorie a schiului

Schiul este unul dintre cele mai vechi sporturi din lume, avand origini ce se intind mii de ani in urma. Primele schiuri au aparut din nevoia de deplasare pe zapada in zonele unde aceasta este prezenta o mare parte din an. Astfel, locuitorii din zone ca peninsula scandinavica sau Alpi, dar si din zona Asiei, au descoperit ca folosirea unor placi lungi de lemn le permite nu doar deplasarea pe plat pe zapada mare, ci si obtinerea unei viteze mai mari pe zonele inclinate, un avantaj net fata de rachetele de zapada, un fel de plase mari din lemn impletit sau piele folosite pentru a mari suprafata de contact cu zapada.

Pictura preistorica rupestra reprezentand un om pe schiuri, Norvegia

Foto: ultimatehistoryproject.com

Primele schiuri au fost confectionate manual din lemn, iar pantofii erau prinsi cu chingi. Lucrul acesta s-a schimbat de-abia la inceputul secolului XX cand schiurile au primit canturi metalice pe margine si legaturi automate, evolutia fiind apoi fulminanta pana la modelele extrem de avansate de astazi.

Ce e interesant e ca din istorie s-au pastrat mai multe tipuri de schi. Pe de o parte avem schiul alpin, cel pe care noi, europenii de pe continent il numim simplu schi, cu valente doar spre coborare si care are originile in Alpi.

In zona scandinavica insa notiunea de schi se refera in primul rand la schiul de fond, ce foloseste schiuri subtiri si lungi pentru deplasarea rapida pe plat si pante mici, pantofii fiind prinsi doar in varf pentru a permite alergarea.

In Alpi si in America a devenit popular un stil de schi ce le combina pe acestea din urma, telemark-ul, in care se schiaza la vale, dar cu calcaiele libere, iar virajele se fac sub forma unei fandari specifice.

Istoria schiului - Schiori traditionali din zona Altai

Foto: vintagewinter.com

Nu in ultimul rand amintim schiul de tura. De mii de ani unele popoare au folosit piei de animale pe talpa schiurilor pentru a urca cu ele pantele, apoi alunecand cu viteza la vale. Aici putem aminti traditia schiurilor cu piei din muntii Altai din China ce dateaza de peste 2-3000 de ani. Practica a fost preluata in secolul XX si de trupele de vanatori de munte, iar schiul si pieile au fost folosite intens in cele doua razboaie mondiale.

Legaturile fixe folosite in schiul alpin modern au aparut prima data in 1850, construita de Sondre Norheim in Norvegia, tot el fiind si initiatorul noilor tehnici de viraj. Daca atunci legatura consta in radacina de mesteacan rasucita cu care se fixau bocancii, azi folosim clapari cu legaturi fixe cu siguranta reglabila, ce asigura protectia piciorului in caz de accident.

Azi schiurile sunt confectionate din materiale moderne cu tehnologii de ultima ora. Toate schiurile de coborare au canturi metalice. Structura lor contine materiale moderne cum ar fi diverse spume si fibre de sticla sau de carbon care ofera un control excelent asupra caracteristicilor schiului inca de la proiectare. Totusi materialul de baza, folosit la majoritatea schiurilor de top, este tot lemnul, iar tehnologia de prelucrare a acestuia este acum mult imbunatatita.

Ca disciplina sportiva, desi concursuri de schi existau probabil de multa vreme, putem localiza oficial nasterea acestui sport la nivel mondial odata cu infiintarea in 1924 a Federatiei Internationale de Schi si cu prima Olimpiada de Iarna ce a avut loc in acelasi an in Franta la Chamonix. La ora actuala FIS se ocupa de toate tipurile de schi, alpin si nordic, dar si de snowboard.

Stiluri de schi

In acest ghid ne ocupam de schiul alpin si iti oferim toate informatiile necesare pentru acesta. Pe langa schiul alpin exista si schiul nordic, cu discipline ce includ schiul de fond, biatlonul sau sariturile cu schiurile, dar acestea sunt discipline cu totul diferite, cu echipament specific si practicate de un numar foarte mic de amatori in tara noastra din cauza infrastructurii deficitare. Aceste discipline sunt insa mult mai populare decat schiul alpin in unele tari cum ar fi cele scandinavice, unde prin cuvantul schi se intelege intrinsec schi nordic. Prin cuvantul schi la noi in tara si in alte tari cu traditie bogata ne referim de fapt la schiul alpin, specific zonei.
In acest context, pentru a intelege mai bine cum sa iti alegi schiurile, iti vom prezenta aici principalele stiluri de schi, care te vor ajuta in alegerea schiurilor potrivite pentru tine.

1. Stiluri de schi pe partie

Slalomul special, regasit si cu denumirea prescurtata SL, este o disciplina ce implica multe viraje scurte si dese printre jaloane, la o viteza mai mica decat restul disciplinelor.

Stiluri de schi - Slalom special

Foto: skiracing.com

Slalomul urias, denumit prescurtat si GS (Grand Slalom), implica viraje mai largi si mai putine prin porti, dar vitezele atinse sunt mai mari decat cele de la slalomul special.

Stiluri de schi - Slalom urias

Foto: peakleaders.com

Super G (prescurtare de la Super Giant Slalom) este o disciplina ce implica foarte putine porti si o viteza extrem de mare. Este considerata o proba de viteza, spre deosebire de SL si GS care sunt considerate probe tehnice. Viteza insa este mai mica decat la Downhill, traseul fiind ceva mai virajat. Uneori se folosesc pentru Super G aceleasi trasee ca la Downhill dar cu startul pozitionat la o altitudine mai joasa.

Stiluri de schi - Super G

Foto: zimbio.com

Downhill-ul este practic Formula 1 a schiului, coborarile fiind pe pante foarte mari, in linie dreapta iar vitezele atinse sunt cele mai mari.

Stiluri de schi - Downhill

Foto: fis-ski.com

Ski Cross este o competitie catalogata de FIS ca fiind din categoria freestyle, dar o amintim aici deoarece schiurile speciale pentru aceasta sunt potrivite pentru conditiile de pe partiile amenajate deficitar din Romania. In aceasta disciplina 4 schiori concureaza pe aceiasi partie de viteza, cu sarituri pe parcurs. Partia e inghetata iar vitezele mari, motiv pentru care e nevoie de schiuri foarte rigide.

Stiluri de schi - Ski Cross

Foto: valthorens.com

2. Stiluri de schi off-piste

Schiul de tura implica folosirea unor schiuri cu legaturi speciale si piei de foca pentru parcurgerea unor trasee pe munte ce contin portiuni plate sau in urcare. Daca portiunile de urcare sunt foarte abrupte si necesita tehnici de alpinism, poarta denumirea de Schi Alpinism sau pe scurt SkiMo, disciplina ce din 2018 a devenit olimpica.

Stiluri de schi - Schi Alpinism

Foto: ninasilith.com

All-mountain se refera la schiatul atat pe partie, cat si pe bucatile neamenajate din jurul acesteia, implica o combinatie de partie si off-piste in procente variabile.

Freeride este stilul de schi exclusiv pe munte, in viteza mare, pe pante abrupte si uneori foarte periculoase, in mediu salbatic

Stiluri de schi - Freeride

Foto: ski-kaprun.com

Big Mountain reprezinta schiatul pe fetele mari inzapezite ale muntelui, pe pante mari, cu ruperi de panta si sarituri si implica si trick-uri executate in aer.

Stiluri de schi - Big Mountain

Foto: blue-tomato.com

Park se refera la schiatul acrobatic in zone special amenajate cu rampe, balustrade si trambuline speciale de pe care se pot efectua multe trick-uri. O ramura distincta e cea urbana in care trick-urile se efectueaza folosind amenajarile din orase: scari, balustrade, garduri.

Schiul acrobatic efectuat pe obstacole naturale (stanci, fete abrupte de munte) se mai numeste si Backcountry Freestyle.

Stiluri de schi - Park

Foto: mountaincreek.com

Cum iti alegi schiurile potrivite

Alegerea schiurilor potrivite se face in functie de un numar destul de mare de factori si de dimensiuni ce pot sa fie greu de inteles ca incepator in acest sport, oferta de schiuri de pe piata fiind foarte mare. Ca urmare, iti prezentam aici exact cum se aleg schiurile corect, indiferent daca ai nevoie de o pereche de schiuri noi sau de schiuri second-hand.

1. Lungimea corecta a schiurilor in functie de inaltimea schiorului

Lungimea corecta a schiurilor in functie de inaltimea schiorului

Foto: snowandrock.com

Cea mai importanta dimensiune a schiurilor este lungimea, iar aceasta trebuie sa fie corelata cu inaltimea schiorului, dar si cu tipul de schi practicat. Astfel, in functie de tipul de schi pe care doresti sa il practici, vei avea nevoie de schiuri mai mici decat tine, de inaltimea ta sau mai mari.

In cazul cel mai simplu, daca esti un schior incepator sau mediu care doreste sa schieze pe partii medii sau sa inveti acum sa schiezi, se recomanda ca schiurile sa fie ceva mai mici decat inaltimea, cam pana la nivelul nasului. In cazul in care acestea sunt cu varful ceva mai ridicat (tip rocker) lungimea poate creste cu 2-3 cm.

Daca schiezi deja bine si ti-ai ales un stil propriu, poti alege atat modelul de schiuri cat si lungimea in functie de acest lucru. Daca iti plac virajele stranse si dese ai nevoie de schiuri de slalom special (SL) iar lungimea acestora e ceva mai mica, poate fi chiar doar pana la barbie. Daca preferi viteza si curbele mai largi si mai putine, ai nevoie de schiuri de slalom urias (GS), iar lungimea acestora poate fi egala cu inaltimea. Daca preferi coborarile in viteza mare si stapanesti bine tehnica, poti sa alegi schiuri de downhill sau SuperG chiar putin mai mari decat tine. Mai multe detalii gasesti in capitolul Alegerea schiurilor in functie de partie si de stilul preferat.

In cazul in care doresti sa schiezi in afara partiilor situatia e ceva mai diferita. Schiurile tale trebuie sa fie mai lungi decat pe partie. In cazul in care esti incepator, poti alege schiuri cam pana la nivelul ochilor, iar daca esti mai avansat poti alege direct un model cat inaltimea ta. Si in off-piste daca vrei sa te dai cu viteza mare se recomanda schiuri de Big Mountain cu o lungime egala cu inaltimea ta sau chiar mai mare cu 10 cm.

Pentru schiurile de tura se aplica aceleasi reguli cu cele pentru schiurile folosite in afara partiilor, cu specificatia ca uneori sunt preferate modele mai scurte datorita avantajului de greutate pe urcare. Modelele de competitie au lungime standard de 160-163 mm.

Tabel Alegerea lungimii schiurilor

Tipul de schi practicat Incepator Mediu/avansat Expert
Partie/competitie GS Nivelul nasului Nivelul fruntii Egale cu inaltimea
Partie/competitie SL Nivelul nasului Nivelul barbiei Nivelul barbiei
Partie/competitie DH - Egale cu inaltimea Inaltimea + 5-10 cm
Partie si imprejurimi
(all mountain)
- Egale cu inaltimea    Egale cu inaltimea
In afara partiilor
(big mountain)
- Egale cu inaltimea Inaltimea + 10 cm
Tura In functie de tipul de teren preferat,
pot fi egale sau mai mici ca cele de all mountain
Tura competitie
(dimensiuni standard)
- 150-152 (F)
160-162 (M)
150-152 (F)
160-162 (M)

 

Toate aceste indicatii de lungime sunt cu caracter informativ, cel mai important aspect fiind recomandarile producatorului. Structura interna si forma schiului sunt foarte importante si pot modifica lungimea recomandata. Astfel, pentru schiurile noi este bine sa consulti aceste recomandari ale producatorului.

2. Alegerea schiurilor in functie de experienta schiorului

Trebuie sa iti alegi schiurile corect in functie de experienta ta. Un model de schiuri pentru experti va fi mult mai greu de controlat daca esti incepator, pe cand un model de schiuri de incepatori va fi mult prea instabil si imprecis pentru cerintele unui schior avansat. Prezentam mai jos cum alegem schiurile in functie de experienta, ca sa iei decizia cat mai usor.

a. Schiuri pentru incepatori

Schiuri pentru incepatori

Foto: beabroda.com

Daca esti incepator, este foarte important sa alegi o pereche de schiuri adecvate. Acestea trebuie sa fie in primul rand de calitate si cat mai noi ca tehnologie, deoarece sa inveti sa schiezi este foarte frustrant atunci cand schiurile sunt greu de controlat.

Tot din acest motiv nu este recomandat ca incepator sa achizitionezi un model pentru experti. Desi acestea sunt mai performante, ele sunt mai greu de controlat, ajung foarte repede la viteza mare si reactioneaza mult mai violent la orice comanda.

Schiurile speciale pentru incepatori si schiurile pentru copii au o structura mai moale, reactioneaza ceva mai lent decat cele pentru avansati si nu sunt concepute pentru viteza. Sunt foarte usor de controlat, au o amortizare buna si permit derapajele laterale.

Daca vrei sa schiezi in afara partiilor este bine sa incepi tot cu un model de incepatori, dar special dedicat acestui lucru si sa stapanesti acceptabil tehnica de schi pe partie. E bine sa alegi un model cu varful ridicat, de tip rocker, care te va ajuta sa stai deasupra in zapada mare.

De retinut ca schiurile de incepatori sunt nepotrivite pentru viteze mari si viraje luate in forta, ele neavand stabilitatea necesara pentru a schia la nivel performant, pe partii dificile.

b. Schiuri pentru intermediari-avansati

Schiuri pentru intermediari-avansati

Foto: head.com

Majoritatea schiurilor pe care le vei gasi in magazine sunt destinate schiorilor intermediari-avansati. Aceste schiuri sunt foarte bine echilibrate din punct de vedere al caracteristicilor. Sunt rapide si reactive, dar permit un oarecare derapaj lateral si nu penalizeaza orice greseala. Se pot ataca pante abrupte, viraje sau linii drepte in viteza mare fara riscul de a pierde stabilitatea.

In general, schiurile pentru intermediari-avansati sunt destul de polivalente, permitand abordarea diferitelor stiluri de schi: slalom special, urias, coborare directa, iar unele modele au fost concepute pentru a iesi ocazional de pe partiile batute.

Multe modele din aceasta categorie includ tehnologii avansate care le permit functionarea perfecta atat in viraje stranse, cat si largi, amortizarea vibratiilor, ba chiar si modificari de structura pentru a face fata la diverse provocari.

Daca stii deja sa schiezi si te simti in largul tau pe o partie rosie sau chiar pe una neagra, schiurile potrivite pentru tine sunt cele pentru utilizatori intermediari-avansati.

c. Schiuri pentru schiori experimentati

Schiuri pentru schiori experimentati

Foto: head.com

Aceasta categorie de schiuri este rezervata doar celor mai buni schiori, fiind si directionate specific pentru o anume disciplina. Constructia lor e rigida, canturile lor sunt extrem de precise, iar talpa permite viteze foarte mari.

Schiurile pentru experti au o reactivitate de top, motiv pentru care pot fi extrem de periculoase. Daca nu stapanesti perfect tehnica de schi, ele te vor arunca de pe linia dorita la orice mica greseala. De asemenea, cu un derapaj lateral destul de mic, ele ies greu de pe raza de curbura pentru care au fost concepute, astfel incat obtinerea de viraje largi cu schiuri de slalom special sau invers este destul de dificila. In plus, folosirea lor este obositoare pentru cei cu o forma fizica medie, amortizarea vibratiilor si confortul nefiind pe lista de prioritati a proiectantilor.

Partea buna a acestora este ca, atunci cand sunt controlate bine si sunt folosite pe tipul de viraje pentru care au fost proiectate, au o eficienta maxima.

Atentie! Din cauza rigiditatii foarte mari schiurile de partie pentru experti sunt extrem de greu de folosit pe zapada nebatuta, in afara partiilor.

Schiurile pentru experti proiectate pentru folosirea in afara partiilor pastreaza caracteristicile de precizie si performanta, dar sunt foarte lungi, late si ajung repede la viteze mari. Este clar ca daca nu ai nivelul tehnic sa le controlezi nu e indicat sa le folosesti daca schiezi printre copaci sau stanci.

Schiorii profesionisti folosesc modele speciale, aprobate FIS (Federatia Internationala de Schi). Acestea sunt de multe ori diferite fata de modelele din comert, chiar daca acestea din urma poarta denumirea Race. Este ceva obisnuit ca o pereche de schiuri sa fie proiectate exact pentru schiorul respectiv. Modelele folosite in competitiile mari internationale nu sunt uneori disponibile la vanzare pentru schiorii amatori, ci pot fi accesate de catre cei ce au o licenta sportiva.

d. Schiuri pentru copii

Schiuri pentru copii

Foto: gardenissima.eu

Pentru copii schiurile se aleg dintre modelele specifice pentru acestia, respectand regulile de alegere pentru schiurile de adulti. Inca de la cele mai mici dimensiuni, exista pe piata schiuri pentru incepatori, avansati sau chiar pentru copiii experti. De asemenea, exista modele all-mountain sau de off-piste, chiar si de park.

Alegerea schiurilor pentru copii trebuie sa o faci deci in functie de nivelul lor de performanta, eventual impreuna cu instructorul lor de schi, daca nu schiezi si tu si ai nevoie de informatii din domeniu.

3. Alegerea schiurilor in functie de partie si de stilul preferat

Criteriile cele mai importante pe care trebuie sa le ai in vedere cand iti alegi tipurile de schiuri si daca esti deja un schior avansat sunt tipul de teren pe care vrei sa le folosesti si stilul in care vrei sa faci acest lucru. Iata mai jos ce trebuie sa stii despre diverse tipuri de schiuri in functie de utilizarea lor.

a. Schiuri pentru partii, de viteza

Schiuri pentru partii

Foto: head.com

Cea mai mare parte a schiorilor prefera sa schieze pe partii amenajate. Acestea sunt de diverse dificultati, fiind marcate in general cu culori: verzi, albastre, rosii si negre unde cele verzi sunt cele mai usoare iar cele negre sunt cele mai grele.

Pe partie pot fi folosite practic toate tipurile de schiuri existente, fiind cel mai simplu teren posibil pentru practicarea schiului. Zapada este batatorita si nivelata asa ca teoretic schiurile nu trebuie sa pluteasca deasupra si nu trebuie sa amortizeze obstacole de mari dimensiuni. Acest lucru este insa relativ si depinde de calitatea pregatirii partiilor. In plus, orice partie amenajata peste noapte se degradeaza pana la finalul zilei, aparand zone cu damburi din zapada adunata de la viraje, gheata, santuri etc. Reamenajarea partiei in timp ce pe aceasta se schiaza este periculoasa, asa ca ne putem astepta in general dupa-amiaza la conditii ceva mai proaste decat la primele ore ale diminetii.

Schiurile pentru partie trebuie sa le alegi si in functie de dificultatea partiei si stilul de schi pe care intentionezi sa il practici.

Pentru partiile verzi, albastre si ocazional pe cele rosii se pot folosi cu succes schiurile de incepatori. Acestea au o structura mai moale, o latime si o raza de curbura medie si permit controlul facil la viteze mici si medii.

Pentru partiile rosii si negre recomandarea generala sunt schiurile de avansati. Schiuri polivalente, acestea permit alunecarea cu viteze mari in deplina siguranta si abordarea diverselor tipuri de viraje cu control excelent.

 

b. Schiuri pentru slalom sau slalom urias

Schiuri pentru slalom

Foto: head.com

Daca esti schior avansat sau expert deja poti lua viraje in diverse stiluri. Poate preferi slalomul urias, cu viraje largi ce te duc in viteza mare spre baza sau slalomul special, cu viraje multe si stranse care iti supun corpul la schimbari dese de directie si de acceleratie si la senzatii deosebite.

Pentru a aborda un anumit tip de viraj, scurt sau lung, elementul crucial este raza de curbura a schiului (numita si radius) care e explicata la capitolul Alegerea schiurilor in functie de radius. Pentru virajele scurte din slalomul special ai nevoie de schiuri cu raza de curbura mica, de 10-14 m, in timp ce pentru virajele largi din slalomul urias ai nevoie de schiuri cu o raza mai mare, de 16-20 m.

De asemenea, lungimea schiurilor de slalom special si urias e diferita, cele pentru slalomul special fiind mai scurte.

Partea buna e ca schiurile pentru avansati sunt in general destul de polivalente. Deoarece ele permit un anumit grad de derapaj, le poti folosi pentru mai multe stiluri de viraj. De obicei acestea au o raza de curbura medie, dar exista modele ce au doua raze de curbura si structura lor este astfel conceputa incat sa se comporte diferit in functie de tipul de viraj si le vei gasi cu o indicatie dubla de radius, de genul 12-17 m. Unele modele se pot transforma din schiuri de SL in schiuri de GS prin inlocuirea unor piese de amortizare, altele stiu sa faca acest lucru si singure.

Pentru performanta maxima este recomandata folosirea unor schiuri de competitie. Acestea sunt foarte rigide si vireaza pe raza pe care au fost concepute, cu un minim de derapaj. Le vei gasi de obicei cu denumirea de Race alaturi de indicativul cursei pentru care au fost concepute: SL, GS, Cross, SuperG etc.

Pe langa schiurile de SL si GS deja prezentatie, vei intalni si alte tipuri de schiuri de competitie. Schiurile pentru Cross sunt schiuri cu raza mare, proiectate pentru viteza si stabilitate, dar foarte rigide si excelente pe gheata, terenul pe care se desfasoara competitiile de SkiCross. Schiurile de SuperG sunt proiectate doar pentru viteza in linie dreapta si viraje extrem de largi, cu un radius imens de peste 40 m.

Trebuie sa iei in considerare ca schiurile de competitie sunt extrem de eficiente, dar controlul lor necesita efort mare si clapari foarte rigizi, motiv pentru care, daca nu ai o forma fizica excelenta si piciorul tau nu e obisnuit cu claparii de cursa, iti recomandam alegerea unor schiuri mai polivalente.

Mentionam aici si faptul ca schiurile de competitie devin din ce in ce mai greu de controlat daca calitatea partiei se deterioreaza si apar denivelari. In schimb se comporta excelent pe portiunile cu gheata.

c. Schiuri all-mountain pentru partii cu zapada afanata sau pentru padure

Schiuri all-mountain

Foto: head.com

In cazul in care nu te dai doar pe partie sau zapada tasata si iti doresti sa iesi din cand in cand de pe aceasta si sa ataci marginile cu zapada nebatatorita sau zonele de padure din imprejurimi, ai nevoie de o pereche de schiuri potrivite pentru acest lucru. Este vorba de schiurile polivalente ce se gasesc in oferta majoritatii producatorilor cu denumirea de All-Mountain, potrivite si pentru zapada netasata sau zapada umeda.

Aceste schiuri ofera un compromis ideal intre aderenta in viraje pe partie si flotabilitate si control in zapada mare sau cu denivelari. Ele au o latime mai mare decat cele de partie, ajungand la 85-90 mm in talie sau chiar mai mult. Structura lor si raza de curbura difera insa fata de modelele speciale de off-piste cu aceleasi dimensiuni, astfel ca modelele all-mountain sunt mai rigide si cu raze de curbura mai mici, necesare pe partie.

La aceste modele apar si forme specifice pentru off-piste cum ar fi varful sau coada de tip rocker, dar cu modificari mai mici decat la schiurile speciale pentru folosire in afara partiilor.

In functie de cat de mult consideri ca vei folosi schiurile pe partie si cat de mult in afara ei, producatorii ofera un sistem de apreciere procentuala a modului de utilizare de tipul: 20% off-piste - 80% on-piste. Cu cat schiul este destinat mai mult folosirii in afara partiilor, cu atat acesta va fi mai lat, iar caracteristica de tipul rocker vor fi mai pronuntate. Este recomandat sa alegi schiul in functie de aceste indicatii pentru a fi sigur ca vei avea parte de o experienta excelenta.

Pentru zapada tasata sunt mai potrivite schiurile cu o latime mai mica, de 70-90 mm, schiurile late fiind ceva mai dificil de controlat. Pentru zapada netasata schiurile mai late te vor ajuta, ele mentinandu-se foarte usor la suprafata. Daca trebuie sa schiezi in zapada umeda situatia depinde de starea acesteia, daca e tasata sau nu, aplicandu-se sfaturile de mai sus. In zapada umeda un rol important il are ceara, care trebuie sa fie pentru temperaturi de peste zero grade. In plus, ceara sa va sterge repede de pe schiuri, asa ca va trebui sa refaci stratul dupa cateva zile de schiat. Daca practici schiul de tura, zapada umeda afecteaza mult aderenta pieilor de foca, este bine sa ai un set de schimb si sa le tratezi inainte pe toate cu o solutie hidrofoba speciala.

Trebuie precizat ca toate schiurile din aceasta categorie, indiferent de latime, sunt concepute pentru a putea fi folosite in deplina siguranta si pe partie. Ele vin in general echipate cu legaturi fixe, la fel ca schiurile de partie, deoarece se presupune ca si pentru accesul in afara partiilor se vor folosi tot instalatiile de cablu. Totusi, unii producatori le ofera fara legaturi, pentru a avea posibilitatea montarii de legaturi speciale de tura ce permit accesul si in zone nedeservite de instalatiile de cablu.

d. Schiuri pentru orice tip de zapada in off-piste

Schiuri off-piste

Foto: head.com

Daca ai nevoie de o pereche de schiuri pe care sa le folosesti exclusiv in afara partiilor, producatorii ofera un numar mare de modele special proiectate in acest scop. Denumite si schiuri de freeride, dimensiunile lor incep cu cele din categoria all mountain, dar ajung in functie de tipul de utilizare la latimi de peste 120 mm in talie si la lungimi de peste 2 m.

Aproape toate modelele actuale de schiuri speciale pentru off-piste au renuntat la forma clasica numita camber in favoarea capetelor de tip rocker, forme prezentate pe larg in capitolul Alegerea schiurilor in functie de profil. Cum scopul principal al lor este sa stea la suprafata in zapada mare, aceste schiuri ar avea pe teren rigid o lungime foarte mica de cant in contact cu solul. Varful este foarte lat si permite schiului sa se ridice mereu deasupra stratului de zapada. In functie de model, foarte multe schiuri au si capatul ridicat, ceea ce permite o angajare mai rapida in viraj cu un oarecare derapaj. De asemenea, capatul ridicat permite si deplasarea cu spatele, lucru ce poate fi nu doar distractiv, ci si util in zone inguste unde trebuie sa faci un zig-zag si nu vrei sa faci viraje prin saritura.

De aceasta data, cu mici exceptii, schiurile vin fara legaturi, deoarece majoritatea utilizatorilor prefera sa monteze legaturi de tura pentru a putea avea acces oriunde pe munte prin forta proprie.

Structura interna a acestor schiuri este mai moale si producatorii fac tot posibilul sa se obtina greutati cat mai mici, avand in vedere faptul ca pentru urcare nu se folosesc instalatiile de cablu. Aproape toate modelele au capetele flexibile, in timp ce zona mediana este mai rigida. Modelele performante folosesc in zona centrala placi de intarire metalice sau din carbon.

Alegerea acestor schiuri trebuie sa o faci in functie de cat de performant doresti sa fii la coborare fata de urcare. Daca intentionezi sa faci ture lungi pe munte cu schiurile, care implica mai multe ore de urcare, este bine sa alegi un model mai usor si mai ingust, de 85-90 mm in talie, cu o lungime de 165-180 cm, usor de virat si de manevrat. Daca doresti doar sa urci cateva varfuri cu scopul de a cobora de pe acestea, e bine sa alegi schiuri late, de 105-120 mm, mai lungi. Daca intentiile tale sunt undeva la mijloc, schiurile de 90-105 mm sunt alegerea perfecta.

Pentru competitiile de schi de tura greutatea este extrem de importanta, asa ca daca nivelul tau de pregatire iti permite sa schiezi pe zapada dificila cu schiuri mai inguste, trebuie sa alegi un model cat mai usor. Schiurile speciale de competitie au lungimi standard de 150-155 cm pentru femei si 160-165 mm pentru barbati, cu o latime in talie de doar 65 mm. Structura lor este foarte avansata si au calitati nebanuite pe coborare, atat pe zapada batuta, cat si afanata. In ultima vreme au inceput sa apara si schiuri de competitie mai late cu 10-15 mm si mai lungi cu 10-20 cm, datorita cererii concurentilor care nu lupta neaparat pentru un loc pe podium.

e. Schiuri pentru trick-uri si freestyling

Schiuri freestyle - Head

Foto: head.com

Schiurile pentru trick-uri si freestyling reprezinta o categorie aparte, de nisa. Acestea se remarca printr-o forma simetrica la ambele capete. Legaturile se monteaza in general fix pe mijlocul schiului, dar multe modele au indicate doua pozitii de montaj, atat pentru freestyle pe mijloc, cat si pentru o utilizare normala, ceva mai in spate.

Structura acestor schiuri nu este gandita pentru viraje, ci pentru amortizare maxima a impactului si pentru rezistenta la lovituri. Ele sunt ceva mai moi, iar zona centrala este foarte bine intarita, de multe ori continand un strat din cauciuc sau elastomer pentru absorbtia socurilor. Canturile sunt foarte rezistente, ele fiind concepute pentru alunecarea pe balustrade si alte elemente metalice. Greutatea e mica, pentru a fi usor de controlat la trick-urile efectuate in aer.

Acest tip de schiuri pot fi impartite in doua categorii:
- schiuri de park, cu o latime mai mica, 75-85 mm, concepute pentru trick-uri pe halfpipe, rampe si kick-ere de dimensiuni uzuale;
- schiuri de backcountry freestyle, concepute pentru sarituri de pe stanci in zapada mare, acestea fiind foarte late, de peste 120 mm si lungi, adaptate pentru cele mai adanci zapezi afanate.

Schiurile din aceasta categorie pot fi folosite si pe partie, chiar daca au legaturile montate central, experienta fiind interesanta: sunt foarte usor de rotit in toate directiile, iar mersul cu spatele e aproape natural! Nu sunt in schimb prietene cu virajele in viteza mare si cu gheata.

f. Schiuri de tip snowblades

Schiuri de tip snowblades

Foto: summitskiboards.com

Un tip de schiuri aparute mai recent si care au castigat o oarecare popularitate sunt cele de tip snowblades. Acestea sunt niste schiuri foarte scurte, cu o lungime sub 1 m.

Avantajul acestora este usurinta in folosire, invatarea alunecarii si virajelor pe snowblade fiind extrem de rapida. Sunt insa foarte instabile chiar la viteze medii, iar din cauza lungimii foarte mici a cantului ce vine in contact cu zapada nu sunt foarte precise in viraje. Sunt o optiune amuzanta si ludica a schiului, fara insa a oferi posibilitatile de viteza si viraje adevarate.

4. Alegerea schiurilor in functie de caracteristicile acestora

In capitolele anterioare am folosit mai multe caracteristici tehnice ale schiurilor, in cele ce urmeaza vei vedea ce sunt exact acestea si cum influenteaza alegerea schiurilor.

a. Alegerea schiurilor in functie de radius

Radius schi

Raza de curbura a schiului (cercul nu este desenat la marimea sa reala)

Radius-ul sau raza de curbura reprezinta raza cercului pe care schiurile sunt concepute sa vireze in mod natural, fara derapaj. Aceasta valoare poate sa difere de la 9-10 m pana la valori de 50-60 m.

Cu cat schiurile au un radius mai mic, cu atat ele au tendinta de a vira mai brusc atunci cand sunt inclinate pe cant. Virajul pe raza de curbura este un viraj de tip carving perfect si rareori se intalneste in realitate, fara niciun pic de derapaj, dar este modul natural in care un schi modern vireaza.

Radius-ul nu inseamna ca un schi nu este capabil sa vireze mai strans sau mai larg, doar ca pentru a face acest lucru el va trebui sa derapeze mai mult sau mai putin. In functie de nivelul tehnic pentru care este conceput schiul, el va derapa mai usor sau mai greu. Astfel, schiurile de incepatori sunt foarte usor de virat in afara razei lor de curbura, in timp ce schiurile de competitie tind sa isi pastreze raza si derapeaza mai greu (dar nu imposibil) in afara acesteia.

Tehnologia moderna a permis crearea de structuri care sa permita schiurilor sa aiba o raza variabila, lucru intalnit in special in gama de mijloc, pentru avansati. Astfel, in functie de forta cu care apesi asupra schiului si de inclinatia sa, el poate sa vireze natural pe un cerc cu raza variabila, lucrul acesta fiind specificat in caracteristicile tehnice. Vei gasi schiuri al caror radius e dat sub forma 12-17 m, ceea ce inseamna ca acele schiuri pot fi folosite atat la viraje de slalom cu raza de 12 m, cat si la viraje de slalom urias cu raza de 17 m.

Daca o raza mica are avantajul virajelor usoare si stabile, alunecarea in linie dreapta e cu atat mai instabila cu cat raza e mai mica.

Schiurile cu radius mai mare de 18-22 m sunt modele concepute pentru viteza, foarte stabile in linie dreapta si pe viraje foarte largi. Valoarea radius-ului poate ajunge la valori de 40-50 m sau chiar mai mari in cazul schiurilor de SuperG sau a celor de freeride extrem.

Cele mai folosite modele sunt cele cu o raza medie, intre 16-20 m, potrivite pentru majoritatea utilizatorilor, in timp ce razele mai mici sau mai mari sunt folosite mai rar de schiorii amatori, cu atat mai putin de cei ce detin o singura pereche de schiuri.

b. Alegerea schiurilor in functie de gradul de flexibilitate

Structura interna a schiurilor poate fi mai moale sau mai rigida, in functie de tipul de utilizare. Rigiditatea structurii schiului e data de flexibilitatea acestuia (flex in limba engleza). Fiecare tip are avantajele si dezavantajele sale si este potrivit pentru un anumit tip de schi, dupa cum prezentam mai jos.

1. Schiuri rigide, cu o flexibilitate scazuta

O flexibilitate scazuta ii permite schiului sa stea in viraje foarte bine pe radius-ul sau si sa fie extrem de stabil la viteze mari. Aceste schiuri sunt potrivite pentru utilizatorii experti ce doresc sa atinga viteze mari, atat in linie dreapta cat si in viraje.

Dezavantajul flexibilitatii mici este faptul ca e nevoie de o forma fizica si de abilitati tehice foarte bune pentru a fi controlate. De asemenea, schiurile foarte rigide se comporta prost in zapada mare si denivelata.

2. Schiuri moi, cu o flexibilitate mare

Schiurile flexibile sunt potrivite pentru incepatori deoarece permit initierea de viraje cu o oarecare eroare manifestata prin derapaj. De asemenea ele sunt mult mai confortabile, efortul necesar pentru a schia cu ele o zi intreaga fiind mult mai mic decat in cazul modelelor rigide.

O flexibilitate mare permite schiului sa treaca mai usor prin zapada mare sau denivelata. Totusi, schiurile pentru off-piste folosesc flexibilitate variabila, mai mare in capete si mai mica in mijloc, pentru un bun control pe zone tari si inghetate.

Dezavantajul flexibilitatii mari este instabilitatea la viteza, cand schiul incepe sa vibreze si devine greu de controlat, motiv pentru care aceste schiuri nu sunt potrivite pentru schiorii foarte buni si pentru partiile dificile. De asemenea, un schi flexibil are o aderenta redusa pe cant pe pantele mari, fiind nepotrivit pe partiile negre si chiar pe cele rosii mai dificile.

c. Alegerea schiurilor in functie de latime

Principalele puncte de masurare a latimii schiului

Principalele puncte de masurare a latimii schiului

O dimensiune foarte importanta a schiurilor este latimea. Schiurile moderne de tip carving au latimea variabila, ele avand o forma asemanatoare cu o clepsidra, mai late in capete si mai inguste la mijloc.

Cand se vorbeste despre latimea schiurilor se ia in considerare latimea acestora in mijlocul lor functional (waist in engleza), unde sunt cel mai inguste (acest mijloc nu se afla neaparat la mijlocul lungimii acestora). In functie de latimea minima in talie schiurile difera foarte mult ca performante pe diverse tipuri de teren.

Pentu partii amenajate, schiurile sunt mai inguste, cu o latime de 70-80 mm, in timp ce schiurile polivalente ce pot fi folosite si in afara partiilor ajung la latimi mai mari, de 90-100 mm. Schiurile speciale pentru zapada mare sunt de 100-120 mm sau chiar mai late.

Diferenta de latime dintre capete (tip si tail in engleza) si talie da radius-ul schiului, astfel ca modelele cu un radius mai mare vor avea o diferenta mai mica de latime intre capete si talie in timp ce modelele cu radius mai mic vor avea diferente mai mari. Radius-ul nu este insa influentat doar de aceste dimensiuni, ci si de structura interna a schiului si de modul in care acesta se aseaza pe zapada.

In general latimea schiurilor difera intre cele doua capete, cu exceptia schiurilor pentru trick-uri si freestyle toate modelele fiind mai late in varf decat in coada. Diferenta poate fi insa variabila. La schiurile de partie diferenta este mai mare, pe cand la schiurile pentru zapada mare coada e aproape la fel de lata ca varful. In ambele situatii geometria permite initierea mai rapida a virajului.

Pe partie batuta forma mai ascutita in spate, denumita mai demult pintail, face ca lateralele schiului sa fie deja directionate in stanga si in dreapta. Astfel o inclinare a schiului intr-una dintre directii provoaca imediat o initiere a virajului, schiul fiind deja pe o trasa laterala.

Pe zapada afanata fenomenul e invers, o coada ingusta face ca zona din spate a schiului sa ramana in zapada, ceea ce face ca initierea virajului sa fie mai dificila si sa necesite balans vertical. Daca coada schiului e mai lata, aceasta nu se va scufunda in zapada atat de adanc si va permite un viraj mult mai facil.

La schiurile simetrice, cu aceiasi latime in ambele capete, este foarte usor sa initiezi rotatii, mersul si virajele cu spatele se pot face cu cu aceeasi usurinta ca si mersul in fata.

d. Alegerea schiurilor in functie de profil

Daca pana acum cativa ani schiurile aveau acelasi profil lateral, denumit camber, in care mijlocul schiului era ceva mai inaltat decat capetele, ultimele tehnologii au adus modificari majore la acest aspect, scopul fiind ca schiorul sa aiba un acces mai simplu in locuri si teren dificil. Iata cum alegem schiurile in functie de profil.

Tipuri de camber si rocker la schiuri

Tipuri de camber si rocker la schiuri

Legenda culori: Rosu = camber, Alb = flat, Albastru = rocker

1. Ce inseamna camber si ce rol are in alegerea schiurilor

Camber-ul este curbura naturala in sus pe plan vertical din structura schiurilor care ridica mijlcoul fata de varfuri. O pereche de schiuri fara greutate pe ele nu are talpa dreapta, ci arcuita. In mod clasic, coada si zona varfului schiului ating solul in timp ce mijlocul este suspendat in aer. La schiurile clasice, in momentul in care utilizatorul aplica greutatea pe legaturi, tot schiul va intra in contact cu solul cu exceptia micii zone ridicate din varf. Astfel forta de apasare se distribuie controlat pe toata lungimea cantului, exercitand un efect mai mare asupra capetelor, cu rol decisiv in virare. Forma de camber clasic ramane cea mai folosita si mai eficienta pentru schiurile de partie.

2. Ce inseamna rocker si ce rol are in alegerea schiurilor

Odata cu aparitia schiurilor pentru off-piste din ce in ce mai late si a materialelor compozite usor de prelucrat, s-a constatat ca forma camber-ului clasic nu este cea mai avantajoasa in zapada mare. Astfel, curbura in jos a capetelor le fac sa aiba tendinta de a se afunda in zapada mare in loc sa ramana la suprafata, mica ridicare clasica a varfului schiului nefiind suficienta.

A aparut astfel ideea de rocker si de early rise. Prin aceste concepte, varful si coada schiurilor au fost curbate in sus mult mai mult decat erau pana acum, rezultand initial o forma asemanatoare cu patina unui balansoar, de unde si denumirea de rocker. Forma aceasta de camber inversat a fost folosita cu succes in zapada mare, pe peretii clasici din Alaska, dupa care a fost implementata incet si pe schiurile de larg consum in forme mai mult sau mai putin moderate.

Astfel azi aproape toate schiurile cu abilitati off-piste au varful suprainaltat incepand cu 20-30 cm din spatele sau sau chiar mai mult. Tehnologia a primit numele de early rise si e un fel de jumatate de rocker, coada ramanand de multe ori clasica. Pe modelele orientate mai mult pentru off-piste a fost ridicata si coada, dar foarte rar la fel de mult ca varful, nefiind obtinuta o forma de rocker clasica.

S-a constatat insa ca forma de rocker pur nu e foarte eficienta pe teren dur si pe gheata, toate socurile fiind transmise direct schiorului, iar cantul efectiv cu rol in viraj fiind foarte scurt. Din acest motiv, cu exceptia schiurilor dedicate doar zapezilor foarte mari, modelele polivalente au pastrat un mic camber in zona de mijloc, pentru un control bun si pe partie si zonele inghetate.Model de schiuri cu rocker pronuntat la ambele capete

Model de schiuri cu rocker pronuntat la ambele capete - Foto: pinesandpoweder.wordpress.com

La alegerea schiului este bine sa gasesti un model cu rocker pe fata daca ai intentia sa schiezi in zapada mare sau cu rocker complet daca vrei sa schiezi pe cele mai inalte varfuri ale muntilor. Daca tot ce te intereseaza e schiatul pe partie, alege un model cu camber clasic.

3. Ce inseamna flat si ce rol are in alegerea schiurilor

Mult mai rare decat schiurile cu camber si rocker sunt cele flat, care se asaza perfect plat fara greutate aplicata pe ele. Vorbim de o zona plata a talpii, deoarece si acestea au capetele ridicate mai mult sau mai putin, in general fiind combinate cu un rocker usor.

Schiurile plate au singurul avantaj ca aluneca foarte usor in lateral, acesta fiind motivul pentru care forma e preferata la modelele de park si freestyle. In afara de acestea, schiurile nu au zone plate de lungime considerabila.

Sfaturi pentru a avea mereu schiurile potrivite

Pana acum am prezentat caracteristicile principale ale schiurilor si cum trebuie alese in functie de acestea. In cele ce urmeaza iti vom oferi sfaturi suplimentare despre cum poti sa te asiguri ca vei avea mereu schiurile potrivite.

1. Cand inchiriezi si cand este momentul sa cumperi o pereche de schiuri

Centru de inchiriere schiuri

Foto: crystalmountain.com

Achizitia unei perechi de schiuri este o investitie destul de importanta si nu e una pe termen lung: uzura nu le permite acestora o viata foarte lunga, de zeci de sezoane. Ele pierd iremediabil din material cu fiecare reparatie si isi scurteaza viata, asa ca inchirierea poate fi o solutie. Sa vedem in ce situatie merita sa inchriezi schiurile si cand merita sa le ai pe ale tale, mai ales ca ai nevoie si de clapari, bete de schi, costume de schi si echipament de schi. Claparii si echipamentul de schi second-hand nu sunt o idee prea buna din motive de potrivire anatomica perfecta, dar si de igiena, asa ca va trebui sa ai in vedere si pretul claparilor si a restului de echipament din magazinul de schi. Mai multe informatii despre alegerea claparilor in ghidul dedicat.

Schiurile tale personale sunt foarte importante daca ai un nivel foarte bun de schi si preferi un setup personalizat. Pozitia exacta a legaturilor, ceara folosita, unghiul in care au fost ascutite canturile si talpa, toate sunt elemente foarte importante pentru cineva care vrea totul de la schiurile sale. In acest caz este recomandat sa ai perechea (sau perechile) tale personale.

De asemenea, daca schiezi des, aproape in fiecare weekend din iarna, sau cand mergi intr-un concediu mai lung, de 1-2 saptamani, chiar 3 saptamani, an de an, recomandam sa iti alegi propriile schiuri, potrivite nevoilor si dimensiunilor tale. Este mai rentabil financiar sa investesti in perechea ta.

Transportul lor in tara este facil, iar, pentru concedii in afara tarii, pe timpul iernii multe companii aeriene ofera posibilitatea transportului gratuit a unei perechi de schiuri, iar cu masina acest lucru e simplu.

Daca insa esti un schior ocazional si mergi la schi doar 2-3 zile pe an sau la cativa ani, recomandam inchirierea unor schiuri. In acest caz investitia intr-o pereche de schiuri proprii s-ar putea sa nu fie foarte avantajoasa.
E important sa ai in vedere, daca mergi intr-o statiune aglomerata, pentru inchiriere ca exista cateva riscuri: sa astepti mult, sa nu gasesti marimea ta sau sa dureze mult reglajele necesare.

Pentru cei pretentiosi sau nesiguri despre tipul de schiuri potrivit lor, inchirierea schiurilor poate fi si o varianta excelenta de a gasi schiul ideal. Poti inchiria mai multe perechi pana gasesti modelul preferat, dupa care fie il cumperi din magazin, fie poti solicita centrului de inchirieri sa iti faca un pret pentru schiul pe care l-ai folosit in cazul in care acesta este de vanzare.

Daca esti incepator si acum inveti sa schiezi, inchirierea poate fi o idee buna pentru ca exista riscul sa nu iti placa sau sa nu reusesti sa inveti. Daca se intampla asta si ai investit intr-o pereche de schiuri noi, va trebui sa le vinzi la un pret mult mai mic. Asa ca cel mai bine este sa inveti folosind schiuri inchiriate, abia apoi sa alegi modelul potrivit tie.

Inchirierea schiurilor este o solutie optima si pentru copii, acestia crescand de la un sezon la altul. Asa ii poti oferi schiurile potrivite marimii si preferintelor lui fara a investi o suma mare an de an si fara a te preocupa de vanzarea schiurilor anterioare. Iar cel mic va fi bucuros sa isi aleaga un alt model cand mergeti la schi.

2. Schiurile second-hand, o optiune pentru anumiti schiori

Schiuri second-hand

Foto: schiuri.wordpress.com

Oferta de schiuri de vanzare noi e foarte bogata, dar schiurile second-hand pot fi o optiune buna in anumite conditii. Trebuie insa luata in calcul viata destul de scurta a unei perechi de schiuri. Astfel, o pereche de schiuri second-hand sunt trecute probabil de jumatatea vietii lor. In plus, schiurile sufera in timp o degradare a proprietatilor de flexibilitate, rigiditate torsionala etc. Astfel ca un schi folosit 2-3 sezoane la inchirieri nu se va mai comporta nici pe departe la fel cum o facea cand era nou.

Pe de alta parte, pretul schiurilor second-hand este extrem de mic in comparatie cu cel al modelului nou, putand ajunge chiar sub 25% din acesta.

Schiurile second-hand pot fi o solutie pentru cei care vor sa aiba schiurile proprii, dar nu isi permit sa investeasca 200 euro pentru un pachet entry-level (schiuri+legaturi).

De asemenea, schiurile second-hand sunt o alegere buna pentru cei ce vor sa invete sa schieze si sunt convinsi ca vor face asta repede si vor avea nevoie de o alta pereche.

Echipamentele de schi pentru copii sunt foarte bine vandute pe piata second-hand deoarece copiii cresc si ele raman foarte repede mici. Schiurile de copii second-hand sunt o investitie buna, mai ales ca uzura nu e foarte mare.

3. Schiurile universale, o solutie pentru incepatori?

Schiuri universale

Foto: skigoddess.co.uk

Chiar daca majoritatea schiurilor sunt universale, gandite sa fie folosite indiferent de sexul schiorului, unii producatori ofera si modele de schiuri speciale pentru femei, in toata gama de la cele de incepatori pana la cele de experti si de la cele de partie pana la cele de off-piste serios.

Desi femeile pot la fel de bine sa schieze si pe modelele universale, schiul de dama aduce anumite avantaje pentru ele fata de schiul universal, in functie de producator. Toate modelele feminine au in general o grafica schimbata, cu culori mai calde (roz, mov) si elemente specifice de design. Unii producatori aduc si schimbari in structura pentru a le adapta la anatomia feminina. Astfel ei le fac mai usor de controlat, din cauza fortei musculare in general mai mici a femeilor, cu un grad de flexibilitate mai mare si mai tolerant. Unele modele feminine sunt disponibile si in lungimi mai mici decat cele universale, cum ar fi versiuni sub 150 cm.

In concluzie, schiurile universale sunt ok pentru incepatori si le poti utiliza cu incredere. Daca esti femeie si doresti sa te bucuri de toate beneficiile unui model de schi de dama sau ai inaltimea mai mica, recomandarea este sa alegi, in masura in care gasesti, un model specific feminin. Apoi sa te bucuri de ture faine pe schiurile tale.

4. Intretinerea si reconditionarea schiurilor

Pentru a functiona in parametri si a le prelungi durata de viata, schiurile trebuie intretinute si reconditionate periodic si ori de cate ori e nevoie. Principalele operatii efectuate sunt ceruirea, ascutirea canturilor si reparatia talpii, precum si reparatii de structura, efectuate mai rar. In afara de ceruire care poate fi facuta destul de usor si acasa, restul este bine sa fie facute de un profesionist intr-un atelier specializat.

Intretinere si reconditionare schiuri - ceruire

Ceruirea schiurilor - Foto: skicrescent.com

Ceruirea este cea mai deasa operatie de intretinere si singura care nu afecteaza durata de viata a schiurilor. Pentru o alunecare mai buna, o data la cateva zile de schi este recomandata aplicarea unui nou strat de ceara pe talpa. Ceara este de mai multe tipuri, in functie de performantele la alunecare si de temperatura recomandata. Alege o ceara pentru temperatura corespunzatoare, iar daca ai nevoie de performanta alege una de race, dar pretul este considerabil mai mare. Daca alegi sa faci aceasta operatie acasa, e necesar sa ai in vedere ca e posibil ca ceruirea sa nu iasa la fel de lina ca cea realizata la un service specializat.
Service ski - ascutirea canturilor - Wintersteiger

Ascutirea canturilor

Ascutirea canturilor este necesara cel putin o data pe sezon. Totodata, poti apela la ea de cate ori e nevoie, adica atunci cand observi ca schiurile nu mai tin in viraje pe gheata sau cand observi ca pe marginea canturilor a aparut bavura metalica. Fiecare ascutire a canturilor elimina din material, asa ca acestea nu pot fi ascutite de prea multe ori. Viata unui schi e limitata in functie de grosimea cantului la 10-20 de ascutiri, la unele modele chiar mai putine, ceea ce inseamna un maximum de 10 sezoane. Odata cantul subtiat, acesta se va rupe sau va iesi iremediabil din structura schiului. Canturile se pot ascuti si sub un unghi de 1-5 grade, ceea ce le face mai agresive pe gheata, dar mai putin potrivite pentru incepatori. Odata ascutite la un anumit unghi, este bine sa pastrezi acest unghi si la viitoarele ascutiri, altfel creste mult uzura.

Service schi - reparatia manuala a talpii

Reparatia manuala a talpii - Foto: parkrecord.com

Reparatia talpii ar trebui facuta o data pe sezon sau in cazul unor lovituri mai mari care se astupa greu cu ceara. Zgarieturile mici dispar cat de cat la ceruire pentru o perioada. Pentru a repara talpa, dupa completarea cu material in zgarieturile mai mari, se elimina un strat subtire de material de pe toata talpa schiului. Astfel aceasta e nivelata, dar totodata si subtiata. Si aceasta operatie reduce din durata de viata a schiului, fiind posibila pana cand se ajunge foarte aproape de partea acoperita a cantului.

Service schi - reparatia talpii - Wintersteiger

Reparatia talpii prin adaugare de material

In caz de lovituri puternice cu bolovani pot sa apara defecte de structura, delaminari, dezlipiri complete ale talpii. Aceste defecte uneori se pot remedia, alteori sunt definitive. Pentru astfel de interventii e bine sa apelati la un profesionist foarte priceput.

Masina de reconditionat schiuri - Wintersteiger

Masina de reconditionat schiuri

Reparatia si intretinerea schiurilor se poate face manual sau la o masina automata. Majoritatea atelierelor folosesc masini automate pentru reparatia talpii si ascutirea cantului, rezultatul fiind foarte bun. Pentru elemente suplimentare cum ar fi unghiul canturilor sau tuningul acestora, dar si pentru o calitate mai buna la detalii, poti apela la reparatia efectuata manual, care are de obicei un pret mai mare.

Atentie! Ceruirea, ascutirea canturilor si reparatia talpii ar trebui sa le faci cel putin o data pe sezon.

5. Cand se schimba schiurile cu unele noi

Dupa cum am precizat si in capitolele anterioare, schiurile sunt echipamente cu uzura mare si cu o viata ce poate sa dureze de la 3-4 sezoane pana la maximum 8-10, in functie de cat de mult sunt utilizate. Acestea sunt expuse mereu la lovituri cu obiecte ascunse in zapada astfel ca exista mereu riscul de deteriorare definitiva a schiului teoretic chiar de la prima utilizare, lucru care se intampla totusi destul de rar.

Schi uzat cu cantul intern vizibil

Schi uzat cu cantul intern vizibil - Foto: skiracing.com

Ar trebui sa schimbi schiurile cu unele noi daca uzura lor este foarte mare. Semnele ar fi aparitia cantului sub talpa pe marginea acesteia sau subtierea cantului foarte mult si eventual ruperea acestuia. De asemenea ar trebui schimbate in cazul unor lovituri care afecteaza profund structura, recomandare pe ti-o poate oferi un specialist care analizeaza schiurile si decide daca exista posibilitatea unei reparatii durabile.

Poti sa schimbi schiurile si daca a aparut un model nou care te atrage si eventual mai recuperezi din pret vanzand schiurile tale vechi, daca sunt inca in stare buna de functionare.

Un moment bun sa schimbi schiurile e si daca ai progresat si ai nevoie de un model mai performant sau daca te-ai decis sa abordezi un alt stil de schi.

Acum, ca stii tot ce trebuie despre alegerea schiurilor potrivite tie, iti ramane sa dai curs chemarii pantelor inzapezite si iti dorim sa te bucuri de schiurile alese cat mai multe sezoane! Daca esti incepator iti dorim sa inveti cat mai repede tainele acestui sport minunat! Schiatul pe partie sau prin zapada afanata ofera satisfactii deosebite si merita pe deplin investitiile materiale si de timp. Asa ca ture faine si distractie placuta in natura!

Raspunde