Ghidul marimilor de anvelope pentru biciclete

Anvelopele sunt unicele puncte de contact ale bicicletei cu suprafata de rulare, motiv pentru care trebuie sa te asiguri mereu ca acestea sunt in stare buna si, mai ales, ca sunt alese corect in functie de dimensiunile jantelor, ale bicicletei si ale tipului de utilizare.

Exista pe piata un numar foarte mare de standarde de marimi pentru anvelope, iar in trecut acestea erau chiar mai multe, lucru care poate sa iti provoace confuzie, in special daca ai de-a face cu o bicicleta mai veche sau cu o bicicleta second hand.

Atentie! Montarea unei anvelope prea late, prea inguste, cu un diametru prea mic sau prea mare poate duce la demontarea acesteia accidental de pe janta si la accidente cu urmari foarte grave!

In acest ghid iti prezentam principalele dimensiuni ale unei anvelope si cum poti sa faci sa alegi modelul potrivit pentru bicicleta ta si sa fii in siguranta.

Cuprins:

Cum alegi dimensiunea cauciucului pentru o bicicleta
1. Ce este diametrul unei anvelope
2. Ce este latimea unei anvelope
3. Ce este balonajul unei anvelope
4. Ce este latimea jantei bicicletei
5. Corelatia dintre Latime si Balonaj
Cum citesti cifrele de pe cauciucul unei biciclete
Cum masori dimensiunea unei roti de bicicleta
Care este corelatia dintre diferitele unitati de masura
Recomandari in functie de drum pentru bicicleta ta

Marimi de anvelope pentru biciclete

Cum alegi dimensiunea cauciucului pentru o bicicleta

Alegerea cauciucului pentru o bicicleta trebuie sa aiba in vedere ca dimensiunile acestuia, chiar daca nu sunt identice cu dimensiunile celui montat anterior, sa fie compatibile cu janta rotii si cu cadrul bicicletei. Pentru acest lucru trebuie sa ne asiguram ca diametrul interior al cauciucului, latimea si balonajul acestuia sunt corespunzatoare.

Componentele principale ale rotii de bicicleta

Componentele principale ale rotii de bicicleta

Partile principale care compun o roata se pot vedea in schema de mai sus. Butucul pozitionat central este legat de janta (denumita de unii si cerc) cu ajutorul unui numar de spite (cele mai intalnite sunt rotile cu 32 si 36 de spite). Spitele sunt prinse in general cu un capat fix in butuc, celalalt capat fiind prins de janta cu ajutorul unor nipluri, elemente filetate ce se pot roti pentru a regla tensiunea in spite. Pe janta este montata anvelopa, denumita si cauciuc, in interiorul acesteia aflandu-se camera. aerul se introduce in camera printr-o valva, singurul element al camerei vizibil din exterior. Exceptie fac rotile tubeless care nu au camera, aerul fiind introdus printr-o valva direct in spatiul etans dintre anvelopa si janta.

Anvelopele difera ca structura interna fiind impartite in doua categorii: rigide (denumite si "pe sarma") sau foldable (pliabile). Diferenta dintre acestea este rigiditatea materialului din structura interna. Cele rigide contin elemente metalice la contactul cu janta si de multe ori si in structura peretelui, ceea ce le face sa isi pastreze forma si cand sunt demontate. Cele pliabile au structura din materiale textile de inalta rezistenta, ceea ce le face ca atunci cand sunt demontate sa se plieze. avantajele modelelor pliabile sunt date de rulajul si aderenta mult mai bune in timp ce modelele rigide au avantajul pretului mult mai mic, fiind insa mult mai grele si mai putin performante. In ciuda conceptiei ca anvelopele rigide sunt mai rezistente in timp si la pene, acest lucru nu tine de structura interna ci de calitatea materialului folosit la calea de rulare si de tipul de protectie la pana folosit de producator.

Indiferent ca este vorba de o bicicleta 28, o bicicleta de dama sau de cauciucuri bmx, oricare ar fi marimea bicicletei sau presiunea rotilor bicicletei, trebuie sa ne informam si sa alegem dimensiunile corecte ale cauciucului.

1. Ce este diametrul unei anvelope de bicicleta

Diametrul rotii de bicicleta

Diametrul rotii de bicicleta - Foto: mavic.com

Conform normelor, diametrul unei anvelope de bicicleta este diametrul cercului format de bordura interioara a anvelopei ce vine in contact cu janta (cu rosu in imagine). Din pacate, sistemul de marcare al anvelopelor, dupa cum vom vedea in capitolele urmatoare, poate fi destul de confuz indicand in loc de diametrul interior, care conteaza, un diametru exterior aproximativ (albastru in imagine). La bicicletele moderne din ultima vreme diametrele jantelor si anvelopelor au doar cateva valori standard pe care e greu sa le incurcam. Nu putem spune acelasi lucru despre modelele mai vechi, unde putem gasi diametre asemanatoare, cu diferente mici, dar incompatibile.

Latimea si balonajul anvelopei si a jantei de bicicletaLatimea si balonajul anvelopei si a jantei - Foto: silca.cc

2. Ce este latimea unei anvelope de bicicleta

Latimea anvelopei de bicicleta este latimea efectiva a acesteia montata pe janta. Evident ca aceasta depinde foarte mult de latimea jantei si de presiunea cu care este camera bicicletei umflata, motiv pentru care latimile declarate de diversi producatori, desi identice, pot sa fie diferite in realitate deoarece fiecare considera alte conditii in care efectueaza masuratoarea.

Practic, desi latimea anvelopei este data in marcajul de dimensiuni al acesteia, nu putem considera aceasta valoare ca fiind reala. Pentru a afla dimensiunea efectiva este nevoie sa montam anvelopa pe janta noastra si sa masuram chiar noi latimea cu presiunea rotii bicicletei la valoarea la care o utilizam.

Dimensiunile pot sa difere atat de mult incat se poate ajunge la situatia de a cumpara o anvelopa mai subtire pentru o bicicleta, iar in realitate, desi conform dimensiunilor este asa, ea sa fie mai lata decat cea pe care o inlocuieste!

3. Ce este balonajul unei anvelope de bicicleta

Balonajul unei anvelope reprezinta inaltimea acesteia, distanta dintre cel mai indepartat punct al caii de rulare si baza anvelopei, mijlocul liniei imaginare intre cele doua margini ce se aseaza pe janta.

Balonajul nu este in general indicat in dimensiunile anvelopei, exceptand unele marcaje foarte vechi si nefolosite acum, dar folosite la bicicletele semicursiera vechi. In schimb, balonajul este destul de important deoarece poate sa fie o limitare a dimensiunilor maxime de anvelopa pe care le permite un cadru, mai ales in cazul bicicletelor cu roti groase.

4. Ce este latimea jantei bicicletei

Pentru a intelege sistemul de masurare a anvelopelor trebuie sa intelegem si dimensiunile principale ale jantei. astfel, pe langa diametrul jantei, care e acelasi cu diametrul interior al anvelopei, avem latimea interna si cea exterioara. Latimea exterioara nu influenteaza pozitionarea anvelopei, acest lucru fiind influentat de latimea interna, care face ca raportul dintre latimea si balonajul anvelopei sa difere, dupa cum reiese din sectiunea urmatoare.

5. Corelatia dintre latime si balonaj pentru un cauciuc de bicicleta

Latimea si balonajul cauciucului de bicicleta sunt corelate. Cauciucul ia forme diferite in functie de presiunea rotilor bicicletei si de latimea jantei. Cu cat creste presiunea, latimea si balonajul vor creste si ele intr-o oarecare masura, dar nu foarte mult, acest lucru fiind limitat de structura interna a cauciucului care are o elasticitate limitata.

Anvelopa montata pe diverse latimi de janta de bicicleta

Anvelopa montata pe diverse latimi de janta - Foto: bittingtires.com

Latimea jantei insa modifica raportul dintre acestea. astfel, cu cat folosim o janta mai lata, latimea va creste, dar implicit va scadea balonajul. Invers, daca janta este foarte ingusta, balonajul creste mult. acest raport este important deoarece daca balonajul devine mult mai mare sau mult mai mic decat latimea, apare riscul de dejantare, adica de sarire a anvelopei de pe janta. Organizatia de standardizare ERTRO care a elaborat si standardele de dimensiuni pentru jante si anvelope are si un tabel pe care il regasesti mai jos in capitolul Cum masori dimensiunea unei roti de bicicleta.

Cum citesti cifrele de pe cauciucul unei biciclete

Toate anvelopele de pe piata au dimensiunile in mod obligatoriu inscriptionate pe lateralul acestora si de multe ori si pe ambalaj. Problema este ca exista mai multe standarde de a exprima marimea, toate existente simultan pe piata si care pot produce confuzie chiar si la cei mai experimentati ciclisti. O sa le descifram pe fiecare in parte pentru ca tu sa nu mai ai probleme de acum la alegerea anvelopelor.

marcaje.png

Tipuri de marcaje pe anvelopa - Foto: sheldonbrown.com

Marcajul dupa standardul ERTRO (ISO) (ex. 28-622)

Cel mai important standard de marcaj si singurul care da o dimensiune exacta a diametrului anvelopei este standardul ERTRO, care este din pacate si cel mai putin folosit in mod curent de ciclisti atunci cand vorbesc despre dimensiunile anvelopelor. astfel, anvelopele sunt denumite sub forma xx-yyy unde xx este latimea anvelopei si yyy este diametrul interior al acesteia in mm, respectiv diametrul jantei bicicletei cu care anvelopa este compatibila.

De exemplu, 28-622 ne indica o anvelopa cu latimea de 28 mm si cu diametrul interior de 622 mm. 622 m este standardul actual pentru rotile de cursiere, biciclete de oras si MTB, denumite de noi in limbajul curent roata de bicicleta de 28, roti de 29 sau 700c. O sa vedem in capitolele urmatoare la ce se refera aceste denumiri. In schimb sub denumirea de 28 o sa gasim si anvelope de 635 sau 642 mm.

Alte diametre in mm folosite in mod curent acum sunt 584 mm pentru rotile denumite de ciclisti "de 27.5" si 559 pentru cele asa-zise anvelope de bicicleta de 26.

Lucrurile sunt destul de incurcate deoarece acum cativa ani inainte sa apara standarul 27.5 printre anvelopele de 584 mm se gaseau caucicuri pentru bicicleta de 26 inch, dupa cum o sa vedem in capitolul Marcajul american - in inch.
Atentie! Este important sa retii ca, daca doresti sa verifici compatibilitatea unei anvelope cu o janta, mai ales la bicicletele vechi, trebuie sa folosesti marcajul ERTRO, singurul care indica foarte clar in mm dimensiunea jantei pe care trebuie montata anvelopa!

Marcajul american - in inch (ex. 29x2.2)

Cel mai folosit marcaj pentru anvelope este cel american, in inch. acesta e de mai multe forme:

YYxZ.ZZ - unde YY este diametrul aproximativ in inch a rotii cu anvelopa montata iar Z.ZZ este latimea anvelopei in inch cu zecimale. De exemplu, 29x2.2 ne indica o anvelopa cu diametrul exterior aproximativ de 29 inch si cu latimea aproximativa de 2.2 inch. aceasta este forma cea mai folosita azi, desi este cea mai imprecisa dintre toate existente. Dupa cum cei mai experimentati stiu, dimensiunea jantei pentru anvelopa de 29x2.2 este aceeasi cu cea necesara pentru o anvelopa de 28x1.5, de exemplu.

YYxZ Z/Z - unde, de data aceasta, latimea e indicata in inch, dar nu cu zecimale, ci sub forma de fractie. De exemplu 26x1.5 sub aceasta forma ar fi 26x1 1/2. Lucrurile par simple in teorie, in practica insa 26x1.5 foloseste o janta de 559 mm, in timp ce 26x1 1/2 foloseste o janta diferita, de 571 mm. Exista marcaj de acest gen pentru anvelope mai vechi pe janta de 584 mm pe care azi o denumim 27.5! Partea buna e ca marcajul acesta e foarte rar folosit azi, dar te vei lovi de el la bicicletele mai vechi.

YYxZ Z/Z W W/W - acest marcaj se aseamana cu cel anterior, dar defineste in plus, la final, balonajul, fiind singurul care face acest lucru. astfel, o anvelopa de 26x1 1/8x1 1/2 are o latime de 1 1/8 inch si un balonaj de 1 1/2 inch. In rest, este la fel de confuz ca cel anterior si de asemenea e rar folosit azi.

Partea buna este ca in mod curent se foloseste doar marcajul in inch zecimal care e destul de standardizat, desi nu indica in mod direct diametrul interior al anvelopei. astfel, avem urmatoarele dimensiuni uzuale:

Denumirea rotii in inch

Janta in mm

28, 29 622
27.5 584
26 559
24 507
20 406
18 355
16 305
12 203

 

Atentie! Este important sa retii ca cifrele in inch reprezinta diametrul exterior aproximativ, deci nu au nicio legatura cu diametrul interior in mm precizat. Din acest motiv, daca ai nevoie de o anvelopa cu o alta dimensiune decat cele uzuale, iti recomandam sa consulti exact tabelele pentru a afla diametrul ei interior sau sa iei in calcul dimensiunea ERTRO pentru a o putea compara cu cea a jantei.

Marcajul francez in mm (ex. 700x28C)

Poate si mai derutant decat marcajul american este cel francez. acesta e sub forma YYY x ZZw unde YYY este din nou diametrul exterior aproximativ al rotii, de data aceasta insa in mm, ZZ este diametrul anvelopei iar w este o litera ce reprezinta diametrul interior al jantei.

Astfel, 700x28C reprezinta o roata cu diametrul exterior aproximativ de 700 m, latimea anvelopei de 28 mm iar C este standardul francez pentru janta de 622 mm, practic o roata de bicicleta de 28.

Partea complicata este ca literele respective reprezinta latimi diferite in functie de diametrul exterior. astfel, pentru diametrul exterior de 700 mm putem avea jante de bicicleta de dimensiunile a (642 mm), B (635 mm) sau C (622 mm), in timp ce pentru 650 mm (echivalentul la 26 inch american) avem jantele a (590 mm), B (584 mm, echivalentul lui 27.5) sau C (571 mm). astfel, rotile de 27.5 le mai regasim cu denumirea 650B. Dar confuzia e mare deoarece pentru jantele clasice de 559 mm, denumite in mod curent de 26 inch, nu avem un corespondent in sistemul francez!

Problema nu e totusi atat de mare deoarece in mod curent marcajul francez exista doar la anvelopele de cursiera sub forma de 700C si, rar, la 27.5 sub denumirea 650B. In rest, probabil datorita lipsei unui marcaj pentru cauciucuri de bicicleta de 26 care a fost cea mai populara dimensiune foarte multi ani, marcajul francez nu se foloseste la anvelopele de MTB.

Cum masori dimensiunea unei roti de bicicleta

Cea mai precisa metoda sa te asiguri ca alegi dimensiunea anvelopei potrivita este sa masori chiar tu roata bicicletei. Valoarea care te intereseaza pentru a gasi cauciucuri compatibile este diametrul jantei la contactul cu anvelopa.

Masurarea diametrului rotii de bicicleta

Masurarea diametrului rotii - Foto: flowmountainbike.com

Acesta se poate masura direct cu o ruleta, care trebuie neaparat sa treaca prin dreptul centrului butucului. Cu ruleta intinsa perfect, trecand prin dreptul centrului butucului, masori distanta dintre marginile jantei obtinand astfel diametrul.

Masurarea circumferintei jantei de bicicleta

Masurarea circumferintei jantei - Foto: leedlife.wordpress.com

O alta metoda, ceva mai simpla, este sa masori circumferinta rotii cu ajutorul unei rulete, apoi sa folosim formula C=PixD unde C este circumferinta masurata iar Pi=3.1416. astfel, diametrul D este egal cu C/3.1416.

Dimensiunea rotii nu este mereu in legatura cu marimea bicicletei asa ca trebuie masurata exact.

Masurarea latimii anvelopei de bicicleta

Masurarea latimii anvelopei - Foto: bikerumor.com

Latimea anvelopei se masoara greu direct, fiind de preferat sa utilizezi un subler. Totusi se poate aproxima destul de usor si cu o ruleta. Pentru acest lucru anvelopa trebuie sa fie umflata la presiunea de utilizare.

Pentru a afla latimea minima si maxima a anvelopei pe care o poti folosi in siguranta, ai nevoie sa masori cu ruleta, o rigla sau, de preferat, un subler latimea interioara a jantei intre cele doua margini ale sale.

In tabelul de mai jos sunt trecute in coloana din dreapta dimensiunile latimii jantelor in mm permise de standardul ERTRO pentru diverse latimi de anvelope, trecute in prima coloana. Trebuie luat in considerare ca acestea sunt doar niste indicatii, depasirea acestora fiind posibila, dar rezultatul nu este garantat. Doar pastrand aceste limite poti fi sigur ca anvelopa nu va iesi accidental de pe janta.

Dimensiunile jantelor utilizabile pentru diferite latimi de anvelope conform ERTRO:

Latime anvelopa (mm)

Latime anvelopa (inch)

Latime interioara janta admisa

18 0.7 13C
20 0.8 13C-14C
23 0.9 13C-14C-15C-16C
25 1.0 13C-14C-15C-16C-17C
28 1.1 15C-16C-17C-18C-19C
30 1.2 15C-16C-17C-18C-19C
32 1.25 15C-16C-17C-18C-19C-20C
35 1.40 17C-18C-19C-20C-21C-22C
37 1.45 17C-18C-19C-20C-21C-22C-23C
40 1.55 17C-18C-19C-20C-21C-22C-23C
42 1.65 17C-18C-19C-20C-21C-22C-23C-24C
44 1.75 17C-18C-19C-20C-21C-22C-23C-24C-25C
47 1.9 17C-18C-19C-20C-21C-22C-23C-24C-25C-27C
50 1.95 17C-18C-19C-20C-21C-22C-23C-24C-25C-27C
52 2.0 17C-18C-19C-20C-21C-22C-23C-24C-25C-27C-29C
54 2.1 19C-20C-21C-22C-23C-24C-25C-27C-29C
55 2.2 19C-20C-21C-22C-23C-24C-25C-27C-29C
57 2.25 19C-20C-21C-22C-23C-24C-25C-27C-29C
58 2.3 19C-20C-21C-22C-23C-24C-25C-27C-29C
60 2.35 19C-20C-21C-22C-23C-24C-25C-27C-29C
62 2.45 19C-20C-21C-22C-23C-24C-25C-27C-29C
64 2.5 21C-22C-23C-24C-25C-27C-29C

 

Care este corelatia dintre diferitele unitati de masura

Pentru a te ajuta in masuratori si pentru a corela dimensiunile in mm cu cele americane, iata cum poti converti marimile si sa afli cati cm are un inch sau cati centimetri are un tol (poti face asta automat in Google cautand formulari de tipul "x inch in cm" pentru a converti simplu din toli in cm).

Pana la urma cat are un inch? Un inch (denumit tol in limba romana) are 25,4 mm. astfel, pentru a calcula dimensiunea in inch daca ai dimensiunea in mm, imparti valoarea obtinuta in mm la 25,4 si obtii valoarea in inch. Invers, inmultesti valoarea in inch cu 25,4 si obtii valoarea in mm.

In cele ce urmeaza iti prezentam un tabel cu principalele tipuri de anvelope existente de-a lungul istoriei pe piata si cu corespondentul lor in ERTRO, respectiv diametrul lor real. Pentru anvelopele de pe biciclete vechi cu roti diferite de standardele actuale si pentru roti de diametre mai mici de 26 inch te sfatuim sa folosesti acest tabel in corelatie cu masuratorile reale ale jantei facute de tine. Te sfatuim sa masori diametrul jantei si sa aproximezi latimea anvelopei, apoi sa gasesti dimensiunile respective in coloana ERTRO, dupa care in dreptul lor vei gasi dimensiunile de pe piata corespondente.

Echivalentul celor mai utilizate marimi de anvelope in cele trei sisteme de notare

*unele dimensiuni au corespondent doar in anumite sisteme, iar in altele nu


Sursa: Schwalbe

Recomandari in functie de drum pentru bicicleta ta

In mod evident ai nevoie pentru bicicleta ta de anvelope compatibile in primul rand cu jantele rotilor. am explicat pana acum cum poti sa te asiguri ca anvelopele vor putea fi montate pe rotile tale.

Anvelopa de bicicleta la limita spatiului din furca si clestele de frana

Anvelopa la limita spatiului din furca si clestele de frana - Foto: janheine.wordpress.com

Al doilea element important in alegerea anvelopei potrivite este cadrul, care limiteaza de obicei latimea maxima pe care o poti monta. Cadrele bicicletelor noi au de obicei limite declarate de producator pe care este bine sa le respecti, desi uneori vei putea sa montezi si anvelope un pic mai late. acest lucru se intampla deoarece dupa cum am precizat deja latimea efectiva a anvelopei e o marime relativa ce difera de la un producator la altul si depinde si de latimea jantei si de presiunea anvelopei bicicletei.

Anvelopa de bicicleta la limita spatiului in cadru

Anvelopa la limita spatiului in cadru - Foto: bmx.transworld.net

Pentru confort si un rulaj cat mai fin este bine sa alegi o anvelopa cat mai lata. Cu cat e mai lata anvelopa, cu atat vei putea rula cu o presiune in roti mai mica ce iti va oferi un confort mai bun, iar pe drumuri proaste sau neasfaltate si o rezistenta mai mica la inaintare.

O anvelopa mai ingusta si cu presiunea anvelopei bicicletei mai mare iti va da avantaje doar pe asfalt foarte bun si este o alegere ideala doar la bicicletele de sosea.

MTB modern cu anvelope late de 27.5x2.8 inch

MTB modern cu anvelope late de 27.5x2.8 inch

Iata care este recomandarea pentru bicicleta ta:

Pentru MTB-urile de XC latimea uzuala pentru anvelope este 2.1-2.25, avantajele fiind mereu in favoarea celor mai late, cu exceptia greutatii mai mari.

Pentru MTB-urile de trail, enduro, freeride e bine sa alegi dimensiunea maxima acceptata de cadru, in general 2.4-2.5 la modelele clasice si 2.7-3.0 la cele Plus.

Cursiera gravel cu anvelope late 700x32c

Cursiera gravel cu anvelope late 700x32c

Pentru bicicleta semicursiera sau cursiere alegerea clasica sunt acum anvelopele de 25 mm, dar pentru rulajul pe drumuri de calitate proasta sau pentru mici iesiri de pe sosea sunt perfecte anvelopele de 28 mm. Multe cursiere moderne accepta chiar si anvelope de 30 sau 32 mm.

Pentru ciclocros sau gravel bike alegi dimensiunea maxima, in general 35-42 mm. Exceptie fac competitiile de ciclocros unde se accepta anvelope de maxim 34 mm.

Cauciucurile pentru bicicleta de trekking sau de oras se aleg dupa metoda latimii maxime acceptate.

Mare atentie la alegerea unei anvelope mai late, aceasta nu trebuie sa intre fix in cadru, ci trebuie sa aiba pana la acesta o distanta de 1-2 mm pentru a lasa loc pentru noroi sau pietricelele prinse de roata. De asemenea, o mica distanta de siguranta permite rularea si in cazul unei mici descentrari a unei roti.

Anvelopa de bicicleta la limita spatiului dat de aripa de protectie

Anvelopa la limita spatiului dat de aripa de protectie - Foto: instructables.com

Un aspect important este ca la montarea de aripi de protectie, dimensiunea maxima posibila a anvelopei scade destul de mult. Daca ai intentia sa montezi aripi, verifica daca anvelopa se potriveste cu acestea montate! Dimensiunea bicicletei, in special in zona rotilor, este foarte importanta.

Presiune rotilor de bicicleta in functie de teren - Romet

Presiunea rotilor bicicletei se alege de asemenea in functie de teren. Alege o presiune a rotii mai mica pentru suprafete proaste si o presiune mai mare pentru asfalt de calitate, dar respecta limitele impuse de producatorul anvelopei. Exceptie fac rotile de MTB unde se practica rularea si cu presiuni mai mici decat cele indicate, dar numai cu anvelopele montate tubeless. Pentru mai multe informatii consulta Ghidul complet pentru intretinerea si curatarea bicicletei.

Indiferent de situatie, vei gasi anvelopa potrivita pentru bicicleta ta! Tot ce trebuie sa face este sa te asiguri ca ai achizitionat un model de calitate, respectand indicatiile oferite, dupa care sa te urci pe bicicleta si sa pornesti in siguranta catre noi aventuri. Lant intins!

Raspunde