Recomandarile OMS privind activitatea fizica si sedentarism

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat la finalul lunii noiembrie noile sale recomandari privind activitatea fizica si sedentarism.

Ca prima constatare generala, se confirma ca activitatea fizica practicata in mod regulat este un factor protector esential pentru prevenirea si tinerea sub control a bolilor, pentru ameliorarea sanatatii mentale, mentinerea functiilor cognitive si evitarea depresiei si anxietatii.


Foto credits: @WHO/Yoshi Shimizu

Din pacate, conform estimarilor mondiale, circa 27,5% din adulti si 81% din adolescenti nu respecta

recomandarile OMS din 2010 privind activitatea fizica si, practic, nu se constata o imbunatatire pe acest plan in ultimul deceniu.

Mai mult chiar, in tarile dezvoltate se constata o agaravare a situatiei, odata cu cresterea timpului petrecut in fata ecranelor (telefon, tableta, laptop, televizor etc.). 

De asemenea, se observa importante inegalitati. Astfel, in majoritatea tarilor, fetele si femeile sunt mai putin active decat baietii si barbatii, existand si diferente semnificative in functie de venit, tara sau regiune.

Intre 4 si 5 milioane de decese ar putea fi evitate anual daca populatia mondiala ar fi mai activa fizic.

In aceste conditii, OMS propune mai multa activitate fizica de orice fel si evitarea sedentarismului.
Recomandarile OMS vizeaza toata populatia si toate grupele de varsta (de la 5 ani la 65+ ani), indiferent de sex, religie, statut socio-economic sau aptitudini.

Principalele recomandari:

  1. Activitatea fizica e benefica pentru inima, corp si spirit – Activitatea fizica practicata in mod regulat poate preveni si ajuta la evitarea bolilor cardio-vasculare, a diabetului de tip 2 si a cancerului, responsabile de aproape trei sferturi din decese la nivel mondial. Activitatea fizica poate, de asemenea, sa reduca simptomele de depresie si anxietate si sa imbunatateasca gandirea, intelegerea, invatarea si buna-starea generala a persoanei.
  2.  

  3. Orice volum de activitate fizica este mai bun decat nimic, insa se aplica regula "cu cat mai mult, cu atat mai bine" – In interesul sanatatii si bunastarii, OMS recomanda ca adultii sa practice saptamanal minim 150-300 miunte de activitate aerobica de intensitate moderata (sau timpul echivalent de activitate intensa), iar copii si adolescentii sa faca zilnic, in medie, 60 minute de activitate moderata.
  4.  

  5. Toate activitatile fizice conteaza – Activitatea fizica poate fi desfasurata ca parte a muncii zilnice, pentru deplsare (pe jos, pe trotineta sau cu bicicleta), sub forma de sport sau de agrement, dar si in cadrul sarcinilor casnice sau cotidiene.
  6.  

  7. Intarirea muschilor este benefica pentru toate varstele – Persoanele mai in varsta (peste 65 ani) ar trebui sa adauge in rutina lor si exercitii cu accent pe echilibru si coordonare, precum si exercitii de dezvoltare a musculaturii, care ajuta la prevenirea cazaturilor si la sanatatea generala.
  8.  

  9. Sedentaritatea excesiva este daunatoare sanatatii – Aceasta poate creste riscul bolilor cardio-vasculare, a cancerului si a diabetului de tip 2. Pentru o sanatate mai buna, este indicat sa limitati sedentaritatea si sa fiti activ.
  10.  

  11. Toata lumea are de castigat daca adopta un stil de viata cu mai multa activitate fizica si mai putin sedentarism – Inclusiv grupuri mai putin predispuse la a fi active, cum ar fi femeile gravide si post-partum, persoanele cu boli cronice sau cu disabilitati. Aceste persoane ar trebui sa faca un efort suplimentar pentru a urma, in masura posibilitatilor fizice, aceste recomandari.

 

Activitate cu intensitate medie
Activitate intensa si dezvoltarea musculaturii
Copii/Adolescenti (5-17 ani) 60 min./zi 3 zile/sapt.
Adulti 150-300 min./sapt. 75-150 min./sapt.
Persoane in varsta 300+ min./sapt. 150+ min./sapt.
Femei gravide si post-partum 150+ min./sapt. -
Adulti cu disabilitati/boli cronice 150-300 min./sapt. 75-150 min./sapt.
Copii/Adolescenti cu disabilitati 60 min./zi 3 zile/sapt.

Tabel recomandari minime de activitate fizica

Comunicatul OMS poate fi gasit aici: https://www.who.int/news/item/25-11-2020-every-move-counts-towards-better-health-says-who, iar raportul poate fi descarcat in mai multe limbi (varianta sumarizata) de aici: https://www.who.int/publications/i/item/9789240014886 sau varianta completa de aici: https://www.who.int/publications/i/item/9789240015128

Raspunde