Trotinete electrice iarna - folosire si depozitare

Primul lucru de stiut este ca in general producatorii nu recomanda folosirea trotinetelor electrice in anotimpul rece, mai ales pe ploaie. E drept ca nici in zilele de vara nu e bine sa folosim trotineta electric daca ploua.

Din fericire in general iernile sunt destul de blande la noi si stim ca exista multi temerari neinfricati si iubitori de deplasari in aer liber, indiferent de vreme.

De aceea ti-am pregatit un mic ghid de folosire pe timp de iarna a trotinetei electrice. Iar pentru cei care asteapta zilele calduroase iti oferim cateva idei de depozitare in siguranta.

Folosirea trotinetei electrice pe vreme rece

Una dintre cele mai importante componente ale unei trotinete electrice este bateria si aici trebuie sa avem cea mai mare grija cand vine vorba de folosirea trotinetei.

E bine de stiut ca la temperaturi sub 100°C autonomia bateriei scade in medie cu 30%. Ca sa-ti faci o idee, autonomia pentru 25 km s-ar putea transforma in 17-18 km. De aceea e bine sa te asiguri dinainte ca bateria este incarcata corespunzator si de ce nu, sa-ti configurezi traserul inainte de a pleca, ca sa nu te trezesti cu surprize in mijlocul drumului.

In cazul acumulatorilor pe baza de plumb, planificarea incarcarii trebuie gandita in asa fel incat incarcarea sa se faca de regula cand acesta este descarcat. Atunci cand acumulatorul nu este descarcat complet, de exemplu are in jur de 50% capacitate, nu este recomandat a fi incarcat. E recomandat sa circuli cu ea pana la descarcare, daca acest lucru este posibil, pentru ca acest lucru poate reduce durata de viata a bateriei.

De asemenea ai grija sa incarci bateria corespunzator, pentru a evita neplacerile. In mod ideal ar trebui sa o incarci cand aceasta este la temperatura camerei, adica la 1-2 ore dupa ce ai intrat cu ea de la frig. In felul acesta reduci riscul de a creea condens si a scadea durata de viata a bateriei.

Conditiile de mers sunt diferite pe timp de iarna fata de zilele placute si calduroase. De aceea te sfatuim sa ai grija la suprafetele umede, alunecoase sau acoperite cu nisip (in cazul in care a fost dezapezit carosabilul).

Iti poti achizitiona si niste cauciucuri de iarna, daca stii ca vei folosi intens trotineta electrica la temperaturi foarte scazute.

E foarte important sa cureti trotineta dupa fiecare folosire de orice urme de umezeala sau condens (chiar daca este uscat pe jos, diferentele de temperatura pot duce la formarea condensului). Cel mai simplu este sa folosesti o carpa uscata si sa stergi cat mai bine trotineta imediat ce ajungi acasa.

Daca vrei sa foloseti in mod constant trotineta electrica iarna, este ideal sa o depozitezi la o temperatura apropiata de cea de afara, pentru a evita condensul in interior.

Nu uita de hainele calduroase si, pentru ca sa intuneca repede, de elementele reflectorizante, lumini si bineinteles, casca de protectie. O mentionam aici, dar e bine ca ea sa nu lipseasca in niciun anotimp.

Depozitarea trotinetei electrice

Pentru zilele in care va fi zapada afara sau prea frig pentru o plimbare placuta, iata cateva sfaturi bune de urmat pentru a depozita trotineta electrica in cele mai bune conditii.

• Este foarte important sa cureti cu o carpa uscata trotineta electrica, inainte de a o depozita.
• Ai grija unde o pui la pastrare peste iarna. Trebuie sa fie un loc uscat si cu temperatura intre 150°C si 250°C.
• Nu uita sa ai grija de baterie, pentru a te bucura cat mai mult de trotineta ta electrica si pentru a nu avea surprize dupa cateva luni.
• Se recomanda incarcarea bateriei chiar daca nu este folosita. Cel mai bine ar fi sa o pui la incarcat o data la 2-3 luni, in jur de 30-45 de minute sau cat este nevoie pentru ca bateria sa fie incarcata in proportie de 75%. Stim ca nu este o stiinta exacta, dar pe scurt bateria nu ar trebui sa stea niciodata descarcata complet, mai ales cand nu este folosita o perioada mai indelungata.

Daca respecti toti acesti pasi te asiguri ca in primavara sau in primele zile cu vreme buna, trotineta ta va fi in cea mai buna stare si te vei putea bucura din plin de ea, fara sa necesite reparatii.

Cand vine vremea buna

Dupa ce trec zilele reci si umede si te-ai hotarat sa scoti trotineta la plimbare, iti recomandam sa parcurgi urmatorii pasi pentru a te asigura ca totul merge ca uns:

• fa un ciclu complet de incarcare a bateriei
• verifica franele si presiunea rotilor
• verifica daca sistemul de pliere funcioneaza bine
• verifica luminile si alte componente si accesorii

Chiar daca nu poti folosi trotineta electrica la capacitate maxima in perioada de iarna, ramane un mijloc de transport alternativ placut si eficient. Iarna trece mai repede decat credem si ne vom bucura din nou de o plimbare confortabila si placuta.

Raspunde