Ghid pentru montajul bicicletei

Drag prieten pasionat de biciclete, in cele ce urmeaza, gasesti un ghid complet pentru asamblarea unei biciclete. Daca esti pasionat de mesterit sau esti curios sa cunosti indeaproape mecanismele de functionare ale mijlocului tau de locomotie preferat, asamblarea bicicletei cumparate se va dovedi o activitate placuta si amuzanta, care iti va da satisfactia pe care orice adevarat mester o are atunci cand creeaza un obiect util si trainic. Fie ca esti posesorul unei mountain bike, al unei cursiere sau al unei biciclete de oras, ghidul nostru te indruma pas cu pas cum s-o montezi corect si in siguranta. Te rugăm să-l citesti cu atentie si sa urmezi instructiunile de mai jos.

Pentru reglaje si service te poți adresa magazinelor noastre partenere.

Asadar, felicitari pentru alegerea facuta si spor la lucru!

Cuprins:

  1. Cum montez o bicicleta MTB sau de trekking
  2. Cum montez o bicicleta de sosea/cursiera
  3. Cum montez o bicicleta de oras
  4. Reguli de siguranta
  5. Intretinere si mentenanta

Cum montez o bicicleta MTB sau de trekking

Bicicletă şi componente (conţinut pachet)

- cadru
- roată faţă
- roată spate
- șa şi tijă de şa
- ghidon şi pipă ghidon

Opţional
- lumini: far, stop /catadioptrii / elemente reflectorizante / sonerie / alte accesorii

Observaţie: în funcţie de model şi tipul de ambalare, anumite modele de bicicletă pot veni cu unele componente menționate mai sus montate din fabrică, de către producător.

Unelte necesare pentru asamblare

În funcţie de modelul de bicicletă ales şi componente veţi avea nevoie de următoarele unelte pentru asamblare:
- imbusuri de 4mm, 5mm, 6mm şi 8 mm
- cheie fixă de 15mm (specifică pentru strângerea pedalelor)
- șurubelniţă cap drept şi șurubelniță în cruce

Desfacere şi pregătire componente

Înainte de a desface cutia verifică să nu prezinte semne de lovituri. După desfacerea cutiei asigură-te că toate componentele sunt incluse şi nu au lovituri.

Folosește un cutter pentru a îndepărta foliile de protecţie şi un cleşte sfic pentru colierele de plastic. Folosește cu atenţie uneltele pentru a te feri de accidentări şi pentru a nu deteriora componentele bicicletei.

Asamblare

După desfacerea foliilor și buretilor de protecţie, pregătește toate componentele bicicletei şi uneltele necesare la îndemână.

Montare şa

Desfă plăcuțele care prind șaua, așează șaua pe șinele de prindere de pe tijă și apoi, cu ajutorul unei chei imbus sau chei fixe, respectând gradaţiile de pe şinele şeii (minim-maxim).

Introdu tija de şa în tubul şeii, până când semnul max intră în tija șeii și nu se mai vede. Strânge clema de prindere rapidă sau şurubul de prindere cu ajutorul unei chei fixe sau unei chei imbus. Nu este necesară reglarea în poziţia finală a şeii în acest moment.

Montare ghidon

În funcţie de model, anumite biciclete sunt livrate cu ghidonul demontat. Cu toate acestea, cablurile de frână şi ale schimbătoarelor sunt deja montate.

În acest caz instalează ghidonul în canalul pipei şi plăcuţa de prindere deasupra, cu striaţiile de pe ghidon pe centru. Înșurubează toate șuruburile fără să le strângi, întâi pe o diagonală, apoi pe cealaltă. După ce sunt prinse toate la locul loc, strânge cu o cheie imbus fiecare șurub în parte. Verifică manetele de frână și cablurile de frână şi ale schimbătoarelor să nu fie încurcate.

Atenţie!

După montarea şeii şi ghidonului, pentru a uşura instalarea roţilor, dacă nu ai de un stand de montare, întoarce bicicleta cu roțile în sus şi poziționeaz-o cu şaua şi ghidonul pe podea.

Montare roţi

Roata faţă: introdu cu atenţie roata în urechile de prindere de pe furcă. Dacă bicicleta este dotată cu frâne pe disc, ai grijă ca acesta să intre lejer între cele două plăcuţe de frână. Dacă bicicleta are frâne pe jantă (V-brake) acestea trebuie puse în poziţia deschis pentru a permite introducerea roţii.

Ulterior verifică ca saboţii să fie aşezaţi simetric pe ambele părţi ale roţii.

Verifică dacă roata se învârte cu uşurinţă, drept. Strânge alternativ, de ambele părţi, sistemul de prindere Quick-release (sau piuliţele de prindere).

Roata spate (în cazul în care nu este deja montată): introdu cu atenţie roata în urechile de prindere de pe cadru, trecând lanţul peste pinioane. Atenţie ca lanţul să fie aşezat de asemenea corect şi pe rotiţele deraiorului. Dacă bicicleta este dotată cu frâne pe disc, acesta trebuie să intre lejer între cele două plăcuţe de frână. Dacă bicicleta are frâne pe jantă (V-brake) acestea trebuie puse în poziţia deschis pentru a permite introducerea roţii.

Ulterior verifică saboţii pentru a fi asezaţi simetric pe ambele părţi ale roţii.

Verifică dacă roata se învârte cu uşurinţă și este în poziție dreaptă. Strânge alternativ, de ambele părţi, sistemul de prindere Quick-release (sau piuliţele de prindere).

Atenţie!

Dacă tija/axul roţii (Quick-release) este ambalat separat, înainte de a monta roata pe cadru urmează aceşti paşi:

Desfă piuliţa de contra-strângere (1) împreună cu arcul cel mai apropiat de aceasta. Introdu tija/axul prin butucul roţii (2), urmărind ca piuliţa de contra-strângere să fie pe partea opusă a discului de frână, respectiv pe partea cu grupul de pinioane.

De asemenea, la bicicletele cu frâne pe jantă (V-brake) această piuliță trebuie montată pe partea cu pinioane a roții. Introdu arcul corespunzător și instalează piulița de contra-strângere, fără a o strânge complet, finalizând operațiunea după montarea roților pe cadru. În cazul în care e vorba de un arc conic, acesta se introduce cu vârful spre furcă; baza, care este mai lată, se poziționează înspre piulița de strângere.

In final, inchide clapeta de quick-release (3).

Montare pedale

În funcţie de model, pentru montarea pedalelor ai nevoie de o cheie fixă de 15mm sau cheie imbus de 8mm.

Atenţie!

Pedalele vor avea întotdeauna desenate simbolurile R (Right-Dreapta) şi L (Left-Stânga).

Cu bicicleta în poziţie dreaptă, privind din spate către ghidon, instalează pedalele, înfiletând uşor cu mâna, pe stânga, respectiv dreapta.

Observaţie!
Pedala de pe partea stângă se înfiletează în sensul invers acelor de ceasornic. Pedala de pe partea dreaptă se înfiletează în sensul acelor de ceasornic.

După poziţionarea pedalelor strânge-le la maxim cu cheia de 15mm sau imbusul de 8mm.

Ajustare şi reglare componente şi bicicletă

Este important ca bicicleta să fie reglată după conformația clientului, nu numai pentru confort, ci şi pentru control şi siguranţă. Pentru aceasta sunt necesare câteva reglaje înainte de utilizare. Cea mai bună poziţie de mers pe bicicletă este cea care îți conferă cel mai mare confort şi un bun echilibru.

Pentru a obţine cea mai bună poziţie de mers trebuie în primul rând să fixezi înălţimea şi unghiul şeii, după care să reglezi ghidonul şi pipa, aşa cum se arată mai jos.

Atenţie!

Atât pipa cât şi tija de şa au ştanţat un marcaj pentru limitele minime-maxime la care pot fi folosite. Sub nicio formă nu depăși aceste marcaje.

Unghiul şeii

Înainte să se facă orice reglaj al înălţimii şeii, aceasta trebuie aşezată în poziţie orizontală, paralel cu solul. Aceasta se efectuează prin lărgirea nucii, rotirea șeii în nucă până la găsirea poziției potrivite, apoi strângerea nucii din șuruburi.

Poziția șeii pe tijă
Glisează şaua înainte/înapoi, progresiv, până la găsirea poziţiei potrivite pentru tine.

Înălţimea şeii
Înălţimea corectă a şeii este determinată prin aşezarea pe bicicletă cu fundul pe șa si cu piciorul întins. Călcâiul trebuie să atingă pedalele când acestea sunt poziţionate în punctul cel mai jos.

Reglarea înălţimii poate fi făcută prin desfacerea clemei care strânge tija de şa. Reglează şaua la înălţimea corectă ţinând şaua cu vârful spre ghidon. Strânge bine clema, astfel încât șaua să nu se miște nici vertical, nici orizontal când ești așezat pe ea.

Pentru a nu avea probleme în timpul pedalării, ține cont ca atunci când pedalezi cu vârful piciorului pe pedală, genunchiul trebuie să fie uşor flexat când pedala este în poziţia de jos.

Poziția ghidonului trebuie reglată astfel încât să confere o folosire uşoară şi confortabilă a manetelor de frână şi schimbătoarelor. Când pedalezi, greutatea trebuie astfel distribuită încât mâinile să se sprijine uşor pe ghidon. Aceasta previne încordarea încheieturii şi a antebraţelor.

Slăbește şurubul pipei 2-3 ture cu cheia imbus de 6 mm. Mișcă uşor vârful şurubului pentru a se desprinde şi a permite să alunece în sus sau în jos. După ce ai fixat înălţimea pipei, aliniază ghidonul cu roata din faţă şi strânge bine şurubul pipei. Anumite modele pot fi echipate cu pipă ajustabilă pentru o reglare extra fină a poziţiei de mers. Aceasta permite ghidonului să se încline în jos sau în sus în mod gradual. Acest reglaj poate fi făcut în timpul reglării înălţimii cu şurubul pipei uşor desfăcut.

Rotirea ghidonului
Ghidonul are manetele frânelor şi schimbătoarelor deja instalate. Desfăcând uşor prinderea de pipă, rotește ghidonul până când poziţia încheieturii mâinii este ușor flexată şi relaxată, ajungând cu uşurinţă cu degetele pe manete. De asemenea, mantele de frână și schimbătoarele se pot roti individual, în cazul în care se dorește ca ghidonul să fie păstrat în poziția inițială.

Roţi
Umflă roţile la presiunea maximă menţionată pe anvelope. Asigură-te că saboţii de frână sunt poziţionaţi la distanţă egală de jantă şi paraleli cu aceasta. La bicicletele cu frână pe disc, ai grijă ca plăcuţele de frână să fie paralele cu discul, fără a-l atinge.

Verifică să nu existe spiţe slăbite sau lipsă.

Montare componente suplimentare

Pentru bicicletele care au în dotare componente suplimentare sau achiziţionate separat, urmăriţi instrucţiunile fabricantului pentru montarea acestora.

Montare apărători noroi

Apărătorile de noroi se montează prin prinderea acestora pe tija de șa (aripa pentru roata spate) și de furcă (aripa pentru roata față). În funcţie de model acestea pot fi conectate şi prin alte două prinderi suplimentare, fie direct pe axul roţii, fie pe diversele urechi de prindere de pe cadru, concepute în acest scop.

Înainte de strângerea şuruburilor la valoare maximă, asigură-te ca apărătorile să fie aliniate cu roţile şi să nu atingă anvelopele sau sistemul de frânare.

Montare sonerie

Este foarte important să nu uiți de montarea soneriei, pentru că este un avertisment sonor care îți poate fi de mare ajutor și te poate scoate din multe situații periculoase. Aceasta se montează întotdeauna pe ghidon, la o distanță care să îți permită să o folosești cu ușurință în timpul mersului.

Montare diverse accesorii

Un ultim pas în montarea şi pregătirea bicicletei este montarea accesoriilor din dotarea bicicletei sau achiziţionate separat:

- suporturi pentru bidoane
- ciclocomputer
- lumini faţă şi spate

Pentru montarea acestora este necesar să urmezi instucţiunile de montare ale producătorului. De asemenea, ține cont ca acestea să nu te incomodeze la mers, să nu îți distragă atenţia şi să fie poziţionate în locuri cât mai vizibile pentru ceilalţi participanţi la trafic (în cazul luminilor).

Verificare finală

După instalarea tuturor componentelor şi accesoriilor asigură-te că toate şuruburile sunt strânse corespunzător. Fă verificarea atât la şuruburile/prinderile de la componentele montate de tine cât şi la componentele montate din fabrică.

Verifică roţile astfel încât acestea să se mişte liber, să nu existe frecare, piedici sau zgomote. Testează frânele, mişcând uşor bicicleta, pentru a proba funcţionarea corectă a manetelor şi a saboţilor/plăcuţelor de frână.

Inspectează vizual bicicleta şi toate componentele acesteia pentru a identifica eventualele piese, cabluri, şuruburi şi piuliţe ce nu sunt prinse corespunzător.

Cum montez o bicicleta de sosea/cursiera

Bicicletă şi componente (conţinut pachet)

- cadru
- roată faţă
- roată spate
- șa şi tijă de şa
- ghidon şi pipă ghidon

Opţional
- catadioptrii / elemente reflectorizante / sonerie / alte accesorii

Observaţie: În funcţie de model şi ambalare anumite modele de bicicletă pot veni cu roata spate şi/sau ghidonul montate.

Unelte necesare pentru asamblare

În funcţie de modelul de bicicletă ales şi componente vei avea nevoie de următoarele unelte pentru asamblare:

- imbusuri de 4mm, 5mm, 6mm şi 8 mm
- cheie fixă de 15mm (specifică pentru strângerea pedalelor)
- șurubelniţă cap drept şi șurubelniță în cruce

Desfacere şi pregătire componente

Înainte de a desface cutia verifică să nu prezinte semne de lovituri. După desfacerea cutiei verifică să fie prezente toate componentele şi să nu aibă lovituri.

Folosește un cutter pentru a îndepărta foliile de protecţie şi un cleşte pentru colierele de plastic. Folosește cu atenţie uneltele pentru a te feri de accidentări şi pentru a nu deteriora componentele bicicletei.

Asamblare

După desfacerea foliilor și bureților de protecţie pregătește toate componentele bicicletei şi uneltele necesare la îndemână.

Montare şa

Desfă plăcuțele care prind șaua, așează șaua pe șinele de prindere de pe tijă și apoi, cu ajutorul unei chei imbus sau chei fixe, monteaza șaua, respectând gradaţiile de pe şinele şeii (minim-maxim).

Introdu tija de şa în tubul şeii, până când semnul max intră în tija șeii și nu se mai vede. Strânge clema de prindere rapidă sau şurubul de prindere cu ajutorul unei chei imbus. Nu este necesară reglarea în poziţia finală a şeii în acest moment.

Montare ghidon

În funcţie de model şi mărime, anumite biciclete sunt ambalate cu ghidonul demontat. Cu toate acestea, cablurile de frână şi ale schimbătoarelor sunt deja montate.

În acest caz instalează ghidonul pe prinderea de pipă şi plăcuţa de prindere deasupra, cu striaţiile de pe ghidon pe centru. Strânge cu o cheie imbus toate șuruburile. Asigură-te că manetele de frână, cablurile de frână şi ale schimbătoarelor nu sunt încurcate.

Atenţie!

După montarea şeii şi ghidonului, pentru a uşura instalarea roţilor, dacă nu ai un stand de montare, întoarce bicicleta cu roțile în sus şi poziționeaz-o cu şaua şi ghidonul pe podea.

Montare roţi

Roata faţă: introdu cu atenţie roata în urechile de prindere de pe cadru. Asigură-te că sistemul de frânare (cleştii cantilever) este în poziţia deschis pentru a permite introducerea roţii.

Ulterior verifică saboţii - să fie aşezaţi simetric pe ambele părţi ale roţii.

Verifică dacă roata se învârte cu uşurinţă, drept. Strânge alternativ, de ambele părţi, sistemul de prindere Quick-release (sau piuliţele de prindere).

Roata spate (în cazul în care nu este deja montată): introdu cu atenţie roata în urechile de prindere de pe cadru, trecând lanţul peste pinioane. Atenţie ca lanţul să fie aşezat corect şi pe rotiţele deraiorului. Verifică sistemul de frânare (cleştii cantilever) - acesta trebuie să fie în poziţia deschis pentru a permite introducerea roţii.

Ulterior asigură-te că saboţii sunt așezaţi simetric pe ambele părţi ale roţii.

Verifică dacă roata se învârte cu uşurinţă, drept. Strânge alternativ, de ambele părţi, sistemul de prindere Quick-release (sau piuliţele de prindere).

Atenţie!

Dacă tija/axul roţii (Quick-release) este ambalat separat, înainte de a monta roata pe cadru urmează aceşti paşi.

Desfă piuliţa de contra-strângere împreună cu arcul cel mai apropiat de aceasta. Introdu tija/axul prin butucul roţii, urmărind ca piuliţa de contra-strângere să fie pe partea cu grupul de pinioane.

Introdu arcul aferent şi pune piuliţa de contra-strângere, fără a o strânge complet, finalizând operațiunea după montarea roţilor pe cadru.

Montare pedale

În funcţie de model, pentru montarea pedalelor ai nevoie de o cheie fixă de 15mm sau cheie imbus de 8mm.

Atenţie!

Pedalele vor avea întotdeauna desenate simbolurile R (Right-Dreapta) şi L (Left-Stânga).

Cu bicicleta în poziţie dreaptă, privind din spate către ghidon, instalează pedalele, înfiletând uşor cu mâna, pe stânga, respectiv dreapta.
Unele modele de bicicletă tip cursieră se vând fără pedale. Verifică în momentul achiziției dacă e cazul bicicletei tale și vezi ce pedale se potrivesc stilului tău de pedalat.

Observaţie!
Pedala de pe partea stângă se înfiletează în sensul invers acelor de ceasornic. Pedala de pe partea dreaptă se înfiletează în sensul acelor de ceasornic.

După poziţionarea pedalelor strânge-le la maxim cu cheia de 15mm sau imbusul de 8mm.

Ajustare şi reglare componente şi bicicletă

Este important ca bicicleta să fie reglată corect, nu numai pentru confort ci şi pentru control şi siguranţă. Pentru aceasta sunt necesare câteva reglaje înainte de utilizare. Cea mai bună poziţie de mers pe bicicletă este cea care îți oferă cel mai mare confort şi un bun echilibru.

Pentru a obţine cea mai bună poziţie de mers trebuie în primul rând să fixezi înălţimea şi unghiul şeii, după care să reglezi ghidonul şi pipa, după intrucțiunile de mai jos.

Atenţie!

Atât pipa de ghidon cât şi tija de şa au ştanţat un marcaj pentru limitele minime-maxime la care pot fi folosite. Sub nici o formă nu depăși aceste marcaje.

Unghiul şeii

Înainte să se facă orice reglaj al înălţimii şeii, aceasta trebuie aşezată în poziţie orizontală, paralel cu solul. Aceasta se efectuează prin mici ajustări, succesive, ale şuruburilor aflate sub şa. De asemenea, glisează şaua înainte/înapoi, progresiv, până la identificarea poziţiei potrivite pentru tine.

Înălţimea şeii

Înălţimea corectă a şeii este determinată prin aşezarea pe bicicletă cu fundul pe șa și cu piciorul întins. Călcâiul trebuie să atingă pedalele când acestea sunt poziţionate în punctul cel mai jos. Când pedalezi cu vârful piciorului pe pedală, genunchiul trebuie să fie uşor flexat când pedala este în poziţia de jos.

Reglarea înălţimii poate fi făcută prin desfacerea clemei de la tija de şa. Reglează şaua la înălţimea corectă ţinând şaua cu vârful spre ţeava din faţa. Strânge clema bine, astfel încât șaua să nu se miște nici vertical, nici orizontal când ești așezat pe ea.

Înălţimea ghidonului

Poziţia ghidonului trebuie reglată astfel încât să confere o folosire uşoară şi confortabilă a manetelor de frână şi schimbătoarelor. Când pedalezi, greutatea trebuie astfel distribuită încât mâinile să se sprijine uşor pe ghidon. Aceasta previne încordarea încheieturii şi a antebraţelor.

Slăbește şurubul pipei 2-3 ture cu cheia imbus de 6 mm. Mișcă uşor vârful şurubului pentru a se desprinde şi a permite să alunece în sus sau în jos. După ce ai fixat înălţimea pipei, aliniază ghidonul cu roata din faţă şi strânge bine şurubul pipei. Anumite modele pot fi echipate cu pipă ajustabilă pentru o reglare extra fină a poziţiei de mers. Aceasta permite ghidonului să se încline în jos sau în sus în mod gradual. Acest reglaj poate fi făcut în timpul reglării înălţimii cu şurubul pipei uşor desfăcut.

Ghidonul are manetele frânelor şi schimbătoarelor deja instalate. Desfăcând uşor prinderea de pipă, rotește ghidonul până când poziţia încheieturii mâinii este ușor flexată şi relaxată, ajungând cu uşurinţă cu degetele pe manete. De asemenea, manetele de frână și schimbătoarele se pot roti individual, în cazul în care se dorește ca ghidonul să fie păstrat în poziția inițială.

Roţi

Umflă roţile la presiunea maximă menţionată pe anvelope. Asigură-te că saboţii de frână sunt poziţionaţi la distanţă egala de jantă şi paraleli cu aceasta.

Verifică să nu existe spiţe slăbite sau lipsă.

Montare componente suplimentare

Pentru bicicletele care au în dotare componente suplimentare sau achiziţionate separat, urmează instrucţiunile fabricantului pentru montarea acestora.

Montare apărători noroi

Apărătorile de noroi se montează prin prinderea acestora de suportul special creat de pe cadru. În funcţie de model acestea pot fi conectate şi prin alte două prinderi suplimentare, fie direct pe axul roţii, fie pe diversele urechi de prindere de pe cadru, concepute în acest scop.

Înainte de strângerea şuruburilor la valoare maximă, asigură-te că apărătorile să fie aliniate cu roţile şi să nu atingă anvelopele sau sistemul de frânare.

Montare diverse accesorii

Montare sonerie

Este foarte important să nu uiți de montarea soneriei, pentru că este un avertisment sonor care îți poate fi de mare ajutor și te poate scoate din multe situații periculoase. Aceasta se montează întotdeauna pe ghidon, la o distanță care să îți permită să o folosești cu ușurință în timpul mersului.

Un ultim pas în montarea şi pregătirea bicicletei îl reprezintă montarea accesoriilor din dotarea bicicletei sau achiziţionate separat :

- suporturi pentru bidoane
- ciclocomputer
- lumini faţă şi spate

Pentru montarea acestora este necesar să urmezi instucţiunile de montare ale producătorului. De asemenea, ține cont ca acestea să nu te incomodeze la mers, să nu îți distragă atenţia şi să fie poziţionate în locuri cât mai vizibile pentru ceilalţi participanţi la trafic (în cazul luminilor).

Verificare finală

După instalarea tuturor componentelor şi accesoriilor asigură-te că toate şuruburile sunt strânse corespunzător. Fă o verificare atât la şuruburile/prinderile de la componentele montate de tine cât şi la componentele montate din fabrică.

Roțile trebuie să se mişte liber, să nu existe piedici sau zgomote. Testează frânele, mişcând uşor bicicleta, pentru a proba funcţionarea corectă a manetelor şi a saboţilor de frână.

Inspectaţi vizual bicicleta şi toate componentele acesteia pentru a identifica eventualele piese, cabluri, şuruburi şi piuliţe ce nu sunt prinse corespunzător.

Cum montez o bicicleta de oraş

Bicicletă şi componente (conţinut pachet)

- cadru
- roată faţă
- roată spate
- șa şi tijă de şa
- ghidon şi pipă ghidon

Opţional

- catadioptrii / elemente reflectorizante / sonerie / alte accesorii
- apărători noroi
- portbagaj
- cric
- coş

Observaţie: În funcţie de model şi ambalare anumite modele de bicicletă pot veni cu roata spate şi/sau ghidonul montate.

Unelte necesare pentru asamblare

În funcţie de modelul de bicicletă ales şi componente vei avea nevoie de următoarele unelte pentru asamblare :

- imbusuri de 4mm, 5mm, 6mm şi 8 mm
- cheie fixă de 15mm (specifică pentru strângerea pedalelor)
- șurubelniţă cap drept şi șurubelniță în cruce

Desfacere şi pregătire componente

Înainte de a desface cutia asigură-te că aceasta nu prezintă semne de lovituri. După desfacerea cutiei asigură-te că toate componentele sunt prezente şi nu au lovituri.

Folosește un cutter pentru a îndepărta foliile de protecţie şi un cleşte pentru colierele de plastic. Folosește cu atenţie uneltele pentru a te feri de accidentări şi pentru a nu deteriora componentele bicicletei.

Asamblare

După desfacerea foliilor și bureților de protecţie pregătește toate componentele bicicletei şi uneltele necesare la îndemână.

Montare şa

Prinde şaua pe tija de şa cu ajutorul unei chei imbus sau chei fixe, respectând gradaţiile de pe şinele şeii (minim-maxim).

Introdu tija de şa în tubul şeii, până când semnul max intră în tija șeii și nu se mai vede. Strânge clema de prindere rapidă sau şurubul de prindere cu ajutorul unei chei imbus. Nu este necesară reglarea în poziţia finală a şeii în acest moment.

Montare ghidon

În funcţie de model şi mărime, anumite biciclete sunt ambalate cu ghidonul demontat. Cu toate acestea cablurile de frână şi ale schimbătoarelor sunt deja montate.

În acest caz instalează ghidonul pe prinderea de pipă şi plăcuţa de prindere deasupra, cu striaţiile de pe ghidon pe centru. Strânge cu o cheie imbus cele 4 şuruburi (2 şuruburi la unele modele). Asigură-te că manetele de frână, cablurile de frână şi ale schimbătoarelor nu sunt încurcate.

Atenţie!

După montarea şeii şi ghidonului, pentru a uşura instalarea roţilor, dacă nu ai de un stand de montare, întoarce bicicleta cu roțile în sus şi poziționeaz-o cu şaua şi ghidonul pe podea.

Montare roţi

Roata faţă: introdu cu atenţie roata în urechile de prindere de pe cadru. Dacă bicicleta este dotată cu frâne pe disc ai grijă ca acesta să intre lejer între cele două plăcuţe de frână. Dacă bicicleta are frâne pe jantă (V-brake sau cantilever) acestea trebuie puse în poziţia deschis pentru a permite introducerea roţii.

Ulterior asigură-te că saboţii sunt aşezaţi simetric pe ambele părţi ale roţii.

Asigură-te dacă roata se învârte cu uşurinţă, drept. Strânge alternativ, de ambele părţi, sistemul de prindere Quick-release (sau piuliţele de prindere).

Roata spate (în cazul în care nu este deja montată): introdu cu atenţie roata în urechile de prindere de pe cadru, trecând lanţul peste pinioane. Atenţie ca lanţul să fie aşezat de asemenea corect şi pe rotiţele deraiorului. Dacă bicicleta este dotată cu frâne pe disc acordație atenţie ca acesta să intre lejer între cele două plăcuţe de frână. Dacă bicicleta are frâne pe jantă (V-brake sau cantilever) acestea trebuie puse în poziţia deschis pentru a permite introducerea roţii.

Ulterior asigură-te că saboţii sunt așezaţi simetric pe ambele părţi ale roţii.

Verifică dacă roata se învârte cu uşurinţă, drept. Strânge alternativ, de ambele părţi, sistemul de prindere Quick-release (sau piuliţele de prindere).

Atenţie!

Dacă tija/axul roţii (Quick-release) este ambalat separat, înainte de a monta roata pe cadru urmează aceşti paşi.

Desfă piuliţa de contra-strângere împreună cu arcul cel mai apropiat de aceasta. Introdu tija/axul prin butucul roţii, urmărind ca piuliţa de contra-strângere să fie pe partea opusă a discului de frână, respectiv pe partea cu grupul de pinioane.

De asemenea, la bicicletele cu frâne pe jantă (V-brake sau cantilever) această piuliţă trebuie montată pe partea cu pinioane a roţii. Introdu arcul aferent şi instalează piuliţa de contra-strângere, fără a o strânge complet, finalizând operațiunea după montarea roţilor pe cadru.

Montare pedale

În funcţie de model, pentru montarea pedalelor ai nevoie de o cheie fixă de 15mm sau cheie imbus de 8mm.

Atenţie!

Pedalele vor avea întotdeauna desenate simbolurile R (Right-Dreapta) şi L (Left-Stânga).

Cu bicicleta în poziţie dreaptă, privind din spate către ghidon, instalează pedalele, înfiletând uşor cu mâna, pe stânga, respectiv dreapta.

Observaţie!
Pedala de pe partea stângă se înfiletează în sensul invers acelor de ceasornic. Pedala de pe partea dreaptă se înfiletează în sensul acelor de ceasornic.

După poziţionarea pedalelor strânge-le la valoarea maximă cu cheia de 15mm sau imbusul de 8mm.

Ajustare şi reglare componente şi bicicletă

Este important ca bicicleta să se potrivească, nu numai pentru confort ci şi pentru control şi siguranţă. Pentru aceasta sunt necesare câteva reglaje înainte de utilizare. Cea mai bună poziţie de mers pe bicicletă este cea care îți oferă cel mai mare confort şi un bun echilibru.

Pentru a obţine cea mai bună poziţie de mers trebuie în primul rând să fixezi înălţimea şi unghiul şeii, după care să reglezi ghidonul şi pipa, după instrucțiunile de mai jos.

Atenţie!

Atât pipa de ghidon cât şi tija de şa au ştanţat un marcaj pentru limitele minime-maxime la care pot fi folosite. Sub nici o formă nu depăși aceste marcaje.

Unghiul şeii

Înainte să se facă orice reglaj al înălţimii şeii, aceasta trebuie aşezată în poziţie orizontală, paralel cu solul. Aceasta se efectuează prin mici ajustări, succesive, ale şuruburilor aflate sub şa. De asemenea, glisează şaua înainte/înapoi, progresiv, până la identificarea poziţiei potrivite pentru tine.

Înălţimea şeii

Înălţimea corectă a şeii este determinată prin aşezarea pe bicicletă cu fundul pe șa și cu piciorul întins. Călcâiul trebuie să atingă pedalele când acestea sunt poziţionate în punctul cel mai jos. Când pedalezi cu vârful piciorului pe pedală, genunchiul trebuie să fie uşor flexat când pedala este în poziţia de jos.

Reglarea înălţimii poate fi făcută prin desfacerea clemei de la tija de şa. Reglează şaua la înălţimea corectă ţinând şaua cu vârful spre ţeava din faţa. Strânge clema bine, astfel încât șaua să nu se miște nici vertical, nici orizontal când ești așezat pe ea.

Înălţimea ghidonului

Poziţia ghidonului trebuie reglată astfel încât să confere o folosire uşoară şi confortabilă a manetelor de frână şi schimbătoarelor. Când pedalezi, greutatea trebuie astfel distribuită încât mâinile să se sprijine uşor pe ghidon. Aceasta previne încordarea încheieturii şi a antebraţelor.

Slăbește şurubul pipei 2-3 ture cu cheia imbus de 6 mm. Mișcă uşor vârful şurubului pentru a se desprinde şi a permite să alunece în sus sau în jos. După ce ai fixat înălţimea pipei, aliniază ghidonul cu roata din faţă şi strânge bine şurubul pipei. Anumite modele pot fi echipate cu pipă ajustabilă pentru o reglare extra fină a poziţiei de mers. Aceasta permite ghidonului să se încline în jos sau în sus în mod gradual. Acest reglaj poate fi făcut în timpul reglării înălţimii cu şurubul pipei uşor desfăcut.

Ghidonul are manetele frânelor şi schimbătoarelor deja instalate. Desfacând uşor prinderea de pipa, rotește ghidonul până când poziţia încheieturii mâinii este ușor flexată şi relaxată, ajungând cu uşurinţă cu degetele pe manete. De asemenea, manetele de frână și schimbătoarele se pot roti individual, în cazul în care se dorește ca ghidonul să fie păstrat în poziția inițială.

Roţi

Umflă roţile la presiunea maximă menţionată pe anvelope. Asigură-te că saboţii de frână sunt poziţionaţi la distanţă egală de jantă şi paraleli cu aceasta. La bicicletele cu frână pe disc, verifică ca plăcuţele de frână să fie paralele cu discul, fără a-l atinge.

Verifică să nu existe spiţe slăbite sau lipsă.

Montare componente suplimentare

Pentru bicicletele care au în dotare componente suplimentare sau achiziţionate separat, urmează instrucţiunile fabricantului pentru montarea acestora.

Montare apărători noroi

Apărătorile de noroi se montează prin prinderea acestora de suportul special creat de pe cadru. În funcţie de model acestea pot fi conectate şi prin alte două prinderi suplimentare, fie direct pe axul roţii, fie pe diversele urechi de prindere de pe cadru, concepute în acest scop.

Înainte de strângerea şuruburilor la valoare maximă, asigură-te că apărătorile sunt aliniate cu roţile şi să nu atingă anvelopele sau sistemul de frânare.

Montare portbagaj / coş ghidon

Portbagajele pentru bicicletă pot fi de mai multe tipuri şi dimensiuni, destinate diferitelor tipuri de activităţi. Cu prindere doar pe tija de şa (acestea permit doar transportarea unor greutaţi mici) sau portbagaje cu prinderi clasice, atât pe tija de şa sau imediat sub aceasta cât pe părţile de jos ale jos ale cadrului, prin diferite urechi de prindere sau pe axul roţii. Indiferent de model, respectă instrucţiunile producătorului referitor la sarcina maximă admisă.

Coşurile frontale, pentru ghidon, se montează asemenea unui portbagaj (utilizând prinderile de pe cadru şi furcă) ori cu prindere doar pe ghidon.

Montare diverse accesorii

Un ultim pas în montarea şi pregatirea bicicletei îl reprezintă montarea accesoriilor din dotarea bicicletei sau achiziţionate separat:

- suporturi pentru bidoane
- ciclocomputer
- lumini faţă şi spate

Montare sonerie

Este foarte important să nu uiți de montarea soneriei, pentru că este un avertisment sonor care îți poate fi de mare ajutor și te poate scoate din multe situații periculoase. Aceasta se montează întotdeauna pe ghidon, la o distanță care să îți permită să o folosești cu ușurință în timpul mersului.

Pentru montarea acestora este necesar să urmezi instucţiunile de montare ale producătorului. De asemenea, ține cont ca acestea să nu te incomodeze la mers, să nu îți distragă atenţia şi să fie poziţionate în locuri cât mai vizibile pentru ceilalţi participanţi la trafic (în cazul luminilor).

Verificare finală

După instalarea tuturor componentelor şi accesoriilor verifică toate şuruburile care trebuie să fie strânse corespunzător. Fă verificarea atât la şuruburile/prinderile de la componentele montate de tine cât şi la componentele montate din fabrică.

Asigură-te că roţile să mişcă liber și nu există piedici sau zgomote. Testează frânele, mişcând uşor bicicleta, pentru a proba funcţionarea corectă a manetelor şi a saboţilor/plăcuţelor de frână.

Inspectează vizual bicicleta şi toate componentele acesteia pentru a identifica eventualele piese, cabluri, şuruburi şi piuliţe ce nu sunt prinse corespunzător.

Reguli de siguranţă

Pentru siguranţa ta este necesar să cunoști regulile de circulaţie. Bicicliștii sunt expuşi accidentelor şi evenimentelor neplăcute, fie că este vorba de o deplasare în oraș, fie că ești la o tură off-road, pe poteci de munte.

Ca reguli principale atunci când ești în trafic, foarte importante sunt accesoriile care te fac vizibil pentru cei din jur. Bicicleta trebuie să fie dotată cu elemente reflectorizante, lumini şi o sonerie. De asemenea, semnalizează întotdeauna ce intenţii ai (viraj la stânga sau dreapta, oprire). Dacă circuli pe timp de noapte este obligatorie vesta reflectorizantă în afara localităţilor sau alte haine ori echipament cu elemente reflectorizante. Evaluează cu atenţie starea drumului şi a traficului.

Casca de protecţie este recomandată atât în oraş cât şi la ture în afara oraşului. Ai grijă în primul rând de cap. Este primul care se poate accidenta și este primul care trebuie protejat. De asemenea este recomandat să ai întotdeauna la tine un set de unelte de bază (un set imbusuri, de exemplu) şi o cameră de rezervă, iar pentru turele mai lungi, în funcţie de anotimp, chiar haine de schimb şi o pelerina de ploaie.

Intră pe blogul nostru pentru a citi regulile de circulație și o mulțime de sfaturi pentru a te asigura că ești în siguranță pe bicicletă.

Întreţinere şi mentenanţă

Pentru prelungirea vieţii bicicletei şi pentru o funcţionare cât mai bună, fă periodic o verificare a tuturor componentelor şi accesoriilor instalate. Verifică prinderile diverselor componente şi dacă este necesar strânge sau reglează şuruburile, cablurile ori alte piese, o parte din ele putând să fie slăbite sau dereglate chiar dacă bicicleta este folosită în condiții normale.

Verifică periodic presiunea în roţi şi starea anvelopelor, funcţionarea frânelor şi starea de uzură a consumabilelor (saboţi/plăcuţe de frână, cabluri schimbător şi frână, baterii sisteme iluminare).

Curăță cu o cârpă moale toată bicicleta de noroi şi praf. După mai multe utilizări curăță bicicleta mai amănunţit, cu produse şi materiale dedicate, pentru a preveni uzura prematură, ruginirea sau blocarea anumitor componente.

Curăță periodic, cu produse şi unelte special concepute (ulei, perii, degresant), lanţul, pinioanele şi foile angrenajului. În funcţie de cât de des utilizezi bicicleta, de distanţele parcuse şi mediul în care este utilizată, verifică întregul sistem de transmisie (foi, lanţ, pinioane); acesta trebuie să fie curat şi corect gresat.

Cel puţin o dată pe an este necesară o revizie şi verificare a bicicletei la un service specializat.

Pe blogul nostru găsești informații suplimentare despre cum să ai grijă de bicicleta ta, într-un ghid complet de întreținere a bicicletei. De asemenea, nu uita să respecți regulile de circulație - pentru reguli și sfaturi pentru folosirea bicicletei in siguranță, pe site-ul nostru găsești toate informațiile de care ai nevoie.

Raspunde