Depozitarea bicicletei pe timp de iarna

Iarna este un anotimp frumos si cu noi provocari pntru cei ce iubesc pedalatul. Adeseori doar biciclistii curajosi si experimentati folosesc bicicleta in mod constant iarna. Pentru cei ce asteapta vremuri mai calduroase, am pregatit sugestii si solutii pentru depozitarea bicicletei tale.

Daca decizi sa pedalezi cu avant si pe timpul iernii, inspira-te din sfaturile incluse in acest Ghid de pedalat pe vreme rece si alege sa fii in siguranta la orice tura. Iar pentru cand depozitezi bicicleta, bucura-te de informatiile cuprinse mai jos si de ideile care te sprijina sa gasesti locul optim pentru bicicleta ta, preferabil in asa fel incat sa ocupe cat mai putin spatiu.

Suport bicicleta pentru casa

Pregatirea bicicletei pentru depozitare

Daca decizi sa depozitezi bicicleta in apartament pe timpul iernii, aceasta trebuie intai curatata amanuntit. De asemenea, este recomandat ca aceasta sa fie spalata, insistand asupra anumitor zone unde potentialul de oxidare e destul de mare: etrierii franelor pe disc, garniturile furcii, pinioanele, lantul, schimbatoarele, dar trebuie curatate cu presiune mica.

Iti recomandam chiar o revizie completa, preferabil la final de toamna sau iarna, cand service-urile specializare sunt mai libere, iar timpul de asteptare este mai mic. In general, iti recomandam sa faci o revizie completa intre sezoane. Ar fi bine ca aceasta sa includa, dupa caz, si suspensiile, franele hidraulice, butucii, rulmentul angrenajului si cuvetii furcii.

Bicicleta cu lantul ruginit

Foto: cyclinguphill.com

Ungerea lantului cu un ulei de calitate superioara si folosirea de produse de intretinere performante fac ca bicicleta sa treaca mai bine peste iarna si sa functioneze la parametrii normali. Alfel acesta ar putea rugini peste iarna, daca nu este uns.

In cazul in care ai anvelopele montate tubeless cu lichid in interior, e bine sa golesti acest lichid inainte de depozitare deoarece el se va usca pe timpul iernii si va fi mult mai greu de curatat la primavara, cand este absolut necesara inlocuirea acestuia.

Solutii pentru depozitarea bicicletei

Dupa curatarea amanuntita a bicicletei si gresarea lantului urmeaza depozitarea acesteia. Este important sa pastrezi bicicleta peste iarna intr-un loc uscat, ferit de expunerea directa la soare si de temperaturile externe. Un garaj, beci, pod, magazie ar fi locuri ideale. Daca ai posibilitatea sa o depozitezi intr-un astfel de loc unde ajungi rar sau mai au acces si alte persoane, asigura-te ca ai protejat-o bine impotriva furtului cu sisteme antifurt de calitate foarte buna. Nu iti recomandam sa o depozitezi in exterior, incluzand aici balcoanele deschise.

Depozitarea bicicletei iarna
Foto: pinterest.com

Poate preferi sa pastrezi bicicleta sau bicicletele tale peste iarna folosind un suport de bicicleta pentru casa. In functie de spatiul disponibil, exista pe piata diverse solutii de depozitare ingenioase care iti permit sa ai bicicleta aproape de tine fara sa te deranjeze si sa iti ocupe din spatiul util din casa, cum ar fi un suport de bicicleta pe perete vertical.

Suport de bicicleta pe perete vertical

Foto: pezcame.com

Suport bicicleta pe perete vertical

Foto: fancy.com

Suport bicicleta pe perete vertical - usa

Foto: decohoms.com

Cel mai simplu dispozitiv de pastrare a bicicletei este un simplu carlig de ancorare a rotii. Cu ajutorul unui carlig sau a unui set de doua, poti improviza un suport de prins bicicleta pe perete in pozitie verticala sau chiar un suport de bicicleta pe tavan sau in locuri mai interesante, cum ar fi sub scari.

Carlig de ancorare a rotii bicicletei

Foto: hiconsumption.com

Suport bicicleta pe perete

Foto: decoist.com

Suportul de prindere pe perete de cadru este o solutie interesanta si practica, astfel bicicleta putand fi depozitata orizontal pe perete, la o inaltime confortabila. Exista diverse variante gata confectionate sau poti sa te inspiri si sa iti faci chiar tu un suport personalizat, bazat pe imaginile de aici sau pe alte idei interesante.

Suport de prins bicicleta pe perete

Foto: hiconsumption.com

Suport de prins bicicleta pe perete lemn

Foto: bikenyc.org

Suport de prins bicicleta pe perete - creativ

Foto: pinterest.com

Suport de prins bicicleta pe perete

Foto: hiconsumption.com

Un sistem mai complex este suportul de depozitare a bicicletei pe tavan ce foloseste un sistem de cabluri si scripeti. Disponibil la mai multi producatori, este cel mai ingenios mod de a pastra bicicletele acolo unde nu deranjeaza absolut deloc, deasupra capului.

Suport depozitare bicicleta pe tavan

Foto: ebay.co.uk

De asemenea, exista sisteme sau suporturi facute la comanda pentru a depozita bicicleta cat mai eficient. Acestea pot fi personalizare in functie de preferintele tale, de spatiul disponibil si de designul locuintei. Iata cateva exemple.

Suport de prins bicicleta custom

Foto: ignant.com

Suport de prins bicicleta custom

Foto: pinterest.co.uk

Daca ai o bicicleta pliabila, o vei depozita mult mai usor. Acest tip de biciclete este special conceput pentru a ocupa cat mai putin spatiu, majoritatea avand atat pedalele, cat si ghidonul pliabile. Astfel, bicicleta ta pliata poate incapea lejer intr-un dulap la intrarea in casa, in debara, poate sta intr-un colt al casei sau chiar poate incapea in acel spatiu ingust dintre perete si dulap.

Depozitare bicicleta pliabila Strida

Indiferent de solutia de depozitare a bicicletei tale, daca respecti recomandarile noastre, in primele zile calduroase de primavara bicicleta ta va fi gata de pedalat, iar in zilele friguroase de iarna aceasta nu te va incurca in casa, ba mai mult, poate sa dea un aspect mai frumos apartamentului tau.

Zile frumoase cu bicicleta ta!

Raspunde