Cum alegi si cum ingrijesti echipamentul pentru sporturile de iarna

Echipamentul potrivit poate face o diferenta uriasa in ceea ce priveste practicarea unui sport, iar sporturile de iarna, precum schiatul si snowboardingul, nu fac exceptie de la aceasta regula. In cazul in care esti incepator, poti opta pentru inchirierea sau imprumutarea de la prieteni a unor echipamente, dar daca ai decis sa investesti in aceasta pasiune, e important sa stii in functie de ce criterii iti vei alege imbracamintea si accesoriile pentru partie.

Primele reguli pe care trebuie sa le respecti sunt evitarea hainelor din bumbac, care absorb transpiratia si nu blocheaza frigul si folosirea a trei straturi de haine usoare, respirabile, izolante, care te protejeaza de vant.

Cuprins:

  1. Ce contine imbracamintea pentru schi si snowboard
  2. Accesoriile pentru schi si snowboard
  3. Alegerea echipamentului in functie de principalele caracteristici
  4. Cum se ingrijeste echipamentul de schi sau snowboard

Cum se ingrijeste echipamentul de schi sau snowboard

Ce contine imbracamintea pentru schi si snowboard

Echipamentul pentru sporturile de iarna este compus din trei straturi: stratul termic, stratul izolant si stratul protector. Fiecare dintre aceste straturi are propriul rol in a-ti asigura nivelul optim de confort, fara a-ti ingradi libertatea de miscare. Iata ce trebuie sa stii despre fiecare strat de imbracaminte pentru schi:

Stratul termic

Strat termic imbracaminte schi si snowboard

Acest strat este compus din articole de imbracaminte de corp care sunt purtate direct pe piele. Include lenjeria intima, sosetele si piesele lungi menite sa ofere protectie termica - o helanca si o pereche de pantaloni termici.

Acestea sunt confectionate, de regula, din fibre sintetice, respirabile, care permit transpiratiei sa se evapore. Astfel, pielea ta va ramane uscata, iar tu te vei simti bine si nu vei suferi din cauza disconfortului termic. Desi matasea este una dintre variantele de materiale naturale care au aceste calitati, pretul ei restrictiv si rezistenta mai mica decat cea a fibrelor sintetice sunt dezavantaje pe care cumparatorii nu le pot ignora. De aceea, cele mai cautate materiale pentru primul strat de imbracaminte pentru schi si snowboard sunt:

  • Poliesterul - este respirabil, absoarbe umiditatea, se usuca usor si este, de cele mai multe ori, utilizat in combinatie cu fibre elastice, precum spandexul;
  • Polipropilena - este un material usor, care permite pielii sa respire si sa se usuce repede. A fost materialul favorit al schiorilor si al snowboarderilor pana la aparitia poliesterului, insa, din cauza texturii, a pierdut teren in topul preferintelor din ultimii ani.

In ceea ce priveste forma, imbracamintea termica trebuie sa fie cat mai mulata pe corp, fara a ingradi, insa, miscarile purtatorilor.

Stratul izolant

Strat izolant imbracaminte schi si snowboard

Stratul izolant sau cel intermediar include pulovere, jachete, hanorace sau veste si, daca este cazul, pantaloni izolanti; acestia sunt optionali si se poarta, de regula, doar in zilele foarte friguroase, deoarece pantalonii protectori moderni includ si o dublura izolanta. Scopul acestuia este de a mentine temperatura corpului si de a impiedica patrunderea frigului, prin blocarea aerului intre fibre.

Iata care sunt cele mai populare si eficiente materiale folosite pentru imbracamintea izolanta:

  • Fleece polar - un material sintetic care isi pastreaza proprietatile izolante chiar si cand este ud si care, totodata, se usuca foarte usor;
  • Lana - optiunea naturala pentru stratul izolant, nu retine umezeala si izoleaza in proportie de 80%, chiar si atunci cand se uda;
  • Fleece - o varietate a polarului cu o textura moale si usoara, mai eficienta pentru incalzirea corpului;
  • Fulgii de gasca - imbracamintea cu fulgi de gasca izoleaza foarte eficient si este calduroasa, dar permite si evaporarea transpiratiei.

 

Stratul protector

Strat protector imbracaminte schi si snowboard

Stratul exterior, format de regula dintr-o jacheta si o pereche de pantaloni special concepute pentru schi si snowboard, este menit sa te apere de intemperiile specifice sezonului rece, precum lapovita si ninsoarea, dar si sa iti ofere protectie in cazul in care bate vantul. Acest strat trebuie, de asemenea, sa permita transpiratiei sa se evapore.

Cele mai multe jachete si pantaloni de schi si snowboard ofera rezistenta la apa si sunt piese respirabile, pentru a bloca trecerea apei din exterior, fara a opri, insa, si evaporarea transpiratiei. In functie de vreme si de tipul de activitate practicata, poti opta pentru variante neizolate sau pentru imbracaminte care ofera un grad mai mare de protectie in acest sens, pentru a-ti mentine confortul in eventualitatea unei furtuni de zapada.

Diferenta vizibila dintre imbracamintea pentru schi si cea pentru snowboard este ca cea din urma este, de regula, mai larga decat prima, deoarece si snowboardingul necesita mai multa libertate de miscare. In plus, cei mai multi pantaloni de snowboard au dubluri si intarituri in zona posteriorului si a genunchilor, pentru a oferi un plus de protectie in timpul cazaturilor, mult mai agresive decat la schi.

Opteaza pentru imbracaminte cu o rezistenta la apa de peste 15.000 mm si asigura-te ca jacheta are un grad mare de izolare. In ceea ce priveste materialele din care sunt realizate aceste articole de imbracaminte, producatorii folosesc unele respirabile, izolante, dar rezistente la apa.

Accesoriile pentru schi si snowboard

Accesorii schi si snowboard

Accesoriile sunt la fel de importante precum imbracamintea atunci cand practici un sport de iarna. De la sosetele confortabile si special concepute pentru schi si snowboard la casca si ochelarii care iti vor asigura protectie, iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand le alegi:

Sosetele de schi si snowboard

Sosete de schi si snowboard

Sosetele special concepute pentru practicarea sporturilor de iarna iti vor impiedica picioarele sa transpire prea mult. Acestea trebuie sa fie suficient de subtiri si usoare, dar si calduroase. Lungimea lor trebuie sa-ti acopere gamba, pentru a impiedica ghetele sa iti cauzeze vreun disconfort in timpul miscarii.

Sosetele de schi si snowboard nu trebuie sa iti afecteze in vreun fel circulatia sangelui, asa ca e important sa alegi marimea potrivita si sa optezi pentru unele cat mai subtiri. In cazul in care urmeaza sa iti inchiriezi echipamentul si, implicit, ghetele pentru schi sau snowboard, poti alege o pereche de sosete putin mai groase.

Ghetele de schi sau de snowboard

Clapari si boots de snowboard

Cumpara sau inchiriaza o masura care se potriveste piciorului tau in lungime si in latime si in care sa te simti confortabil. Cauta o pereche flexibila, iar in cazul in care schiezi sau practici snowboard ca amator, pentru recreere, evita claparii rigizi, conceputi pentru viteza.

Vezi si ghidul nostru pentru alegerea ghetelor perfecte pentru snowboard.

Manusile

Manusi de iarna

In ceea ce priveste alegerea manusilor pentru schi sau snowboard, e important sa tii cont de conditiile meteorologice si sa optezi pentru o pereche de manusi subtiri si usoare, in zilele calduroase si pentru unele mai robuste si mai eficiente, in zilele mai reci. Asigura-te, insa, ca produsul ales este special conceput pentru sporturile de iarna, deoarece alte produse nu iti vor oferi protectia de care ai nevoie.

In plus, daca planul este sa schiezi, trebuie sa stii ca stratul cauciucat de pe partea inferioara a manusilor iti va asigura aderenta si te va ajuta sa tii mai bine betele de schi. Iar daca planuiesti sa practici oricare dintre aceste sporturi in conditii climatice foarte reci sau pe un teren dificil, opteaza pentru manusi captusite, cu protectie suplimentara la incheietura.

Ochelarii de schi si snowboard

Ochelari de schi si snowboard

Ochelarii iti vor proteja ochii impotriva vantului, dar vor impiedica, totodata, si impuritatile sa iti patrunda in ochi si sa iti provoace iritatii. In plus, sunt foarte utili pentru imbunatatirea vizibilitatii, impiedica „orbirea” cauzata de intinderile mari de zapada, te ajuta sa vezi mai bine in zonele umbroase, dar si in conditii de ceata.

Lentilele sunt diferite, in functie de momentul zilei in care folosesti ochelarii. Pentru intervalele in care lumina este puternica, vei avea nevoie de unele mai inchise la culoare sau de lentile oglinda, care sa iti protejeze ochii de soare. Daca esti adeptul vitezei pe schiuri sau pe placa de snowboard ori daca faci asta in conditii de vant si ninsoare, lentilele transparente sunt potrivite pentru intervalele cand soarele nu este atat de puternic.

Ochelarii de soare obisnuiti te pot proteja in zilele mai blande de primavara, dar protectia pe care o ofera nu se compara cu cea a ochelarilor special conceputi pentru practicarea sporturilor de iarna.

Gulerul

Neck tube

Gulerele de forma tubulara iti protejeaza gatul mai bine decat orice fular in timpul sesiunilor de schi sau de snowboard. Ele isi pastreaza pozitia fixa, indiferent de miscarile pe care le faci si pot fi folosite pentru a-ti acoperi si gura in zilele foarte friguroase. Opteaza pentru un guler din fleece sau polar, pentru un plus de confort termic si libertate de miscare.

Casca

Casca schi si snowboard

Pe cat sunt de frumoase sporturile de iarna, pe atat sunt de riscante uneori. De aceea, este vital sa te protejezi cat mai bine si sa fii pregatit pentru orice. Purtarea unei casti pentru snowboard nu este optionala, deoarece aceasta iti poate oferi protectie in timpul cazaturilor. In plus, iti va mentine temperatura la nivelul capului si al urechilor.

In magazinele de specialitate, exista o serie de varietati low-tech, menite doar sa te protejeze de frig si lovituri, dar poti opta si pentru variante tehnologizate, cu casti audio incluse, in cazul in care vrei sa asculti muzica atunci cand schiezi sau te dai cu placa de snowboard.

In zilele foarte friguroase, poti adauga sub casca si o caciula subtire si calduroasa sau o cagula. De asemenea, atunci cand iti alegi o casca, ai grija ca dimensiunile acesteia sa fie potrivite, astfel incat sa poti purta si ochelarii de schi sau snowboard in acelasi timp.

Cagulele pentru sporturi de iarna

Cagule pentru schi si snowboard

Extremitatile se racesc cel mai repede atunci cand practici sporturi de iarna, asa ca protejarea lor, implicit a capului, te poate ajuta sa eviti probleme serioase, precum hipotermia si sa iti mentii confortul.

O cagula special conceputa pentru schi si snowboard, confectionata din materiale sintetice si elastice, iti poate fi foarte utila. In plus, cele care acopera si gura, avand perforatii in aceasta zona, te vor proteja si de inhalarea aerului foarte rece, si de durerile in gat aferente.

Alegerea echipamentului in functie de principalele caracteristici

Fiecare strat al echipamentului de schi sau snowboard are un rol specific si, implicit, caracteristici speciale. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea si cum iti alegi echipamentul tinand cont de ele:

Impermeabilitatea

In ceea ce priveste permeabilitatea, exista cinci categorii de echipamente pentru schi si snowboard, care ofera protectie diferita:

  • 0-5.000 mm - rezistenta mica la umiditate (ploaie si ninsoare usoare, presiune obisnuita)
  • 6.000-10.000 mm - rezistenta medie (ploaie sau ninsoare usoare, in conditii de presiune scazuta)
  • 11.000-15.000 mm - rezistenta medie (ploaie si ninsoare moderate, in conditii de presiune scazuta)
  • 16.000-20.000 mm - rezistenta mare (ploaie si ninsoare abundente, in conditii de presiune crescuta)
  • Peste 20.000 mm - rezistenta foarte mare (ploaie si ninsoare abundente, in conditii de presiune foarte mare)

Respirabilitatea

Respirabilitatea masoara cantitatea de vapori care trec printr-un metru patrat de material in decurs de 24 de ore. Aceasta se masoara in grame pe metru patrat (g/m2). Imbracamintea pentru schi si snowboard pentru incepatori trebuie sa aiba specificatia de cel putin 5.000 g/m2, daca este folosita in conditii climatice blande. Pentru cei care se antreneaza intens, este recomandata alegerea unui echipament cu respirabilitate de 20.000 g/m2 sau chiar mai mult.

Cum se ingrijeste echipamentul de schi sau snowboard

Ingrijire echipament schi si snowboard

Echipamentul de schi sau snowboard isi pastreaza calitatile doar daca este curatat si ingrijit corespunzator. Pentru ca materialele din care este confectionat au proprietati speciale de impermeabilitate, izolare si respirabilitate, acesta nu poate fi spalat precum imbracamintea obisnuita. Detergentii obisnuiti, inalbitorii sau balsamul de rufe pot deteriora aceste tesaturi si le pot afecta calitatile.

Pe piata sunt, insa, disponibile produse special concepute pentru curatarea si ingrijirea jachetelor si pantalonilor de schi si snowboard si, chiar daca pretul acestora este mai mare decat al detergentilor obisnuiti, iti vor curata bine echipamentul; iar daca ai investit in achizitionarea unuia de calitate, este mai convenabil sa il intretii corespunzator si sa il poti folosi pentru mai multi ani, decat sa cumperi altul, daca acesta se deterioreaza.

Pe etichetele tuturor articolelor de imbracaminte concepute pentru practicarea sporturilor de iarna sunt mentionate si conditiile de ingrijire si curatare ale acestora. Simbolurile pe care le vei intalni cel mai des sunt urmatoarele:

  • Spalare manuala, la o temperatura de cel mult 40 de grade Celsius;
  • Uscare pe o suprafata plana/interzicerea uscarii cu ajutorul masinilor de spalat care au si aceasta functie;
  • Spalare automata, la temperaturi cuprinse intre 30 si 40 de grade Celsius;
  • Curatare fara agenti inalbitori pe baza de clor;
  • Curatare chimica (in acest caz, vei duce echipamentul la o spalatorie de profil);
  • Interzicerea curatarii chimice;
  • Curatarea exclusiv chimica, cu ajutorul solventilor de tip percloroetilen sau hidrocarburi.

Este foarte important sa alegi echipamentul de schi sau snowboard in functie de nevoile de utilizare, sa tii cont de materialele recomandate pentru fiecare strat de imbracaminte si sa acorzi atentie proprietatilor acestora, dar si sa iti ingrijesti corespunzator imbracamintea pentru schi sau snowboard, pentru a o putea folosi in stare buna cat mai mult timp.

Sursa foto: Shutterstock

Raspunde