Indoor Cycling versus Spinning: similaritati si diferente

Daca iti place sa te plimbi cu bicicleta, dar vremea de afara te impiedica sa faci o tura de parc, afla ca te poti antrena intr-un fel asemanator, acasa la tine sau la sala de fitness.

Un antrenament regulat pe o bicicleta stationara te poate ajuta sa scazi in greutate, sa iti imbunatatesti sanatatea inimii si rezistenta muschilor. La sfarsitul acestuia, endorfinele iti vor inunda creierul si vei capata o stare de spirit mai buna.

Biciclete de cycling indoor

Care sunt similaritatile si diferentele dintre Indoor Cycling si Spinning

Daca vrei sa te apuci de pedalat la interior si vei cauta sali in apropiere, le vei gasi sub doua denumiri: Indoor cycling si spinning. Iti prezentam mai jos ce inseamna fiecare si care sunt beneficiile pe care ti le aduc, pentru ca tu sa poti face alegerea cea mai buna.

  1. Indoor cycling
  2. Beneficii Indoor cycling
  3. Spinning
  4. Beneficii spinning
  5. Similaritati
  6. Diferente

Indoor cycling

Acest tip de miscare se poate face atat la sala, cat si pe o bicicleta la tine acasa, dar vei intelege mai bine ideea daca iti descriem cum se desfasoara o ora normala de cycling la sala.

Imagineaza-ti o incapere plina de biciclete orientate spre instructor sau spre o oglinda mare. Dupa ce te-ai instalat confortabil pe bicicleta si ai langa tine apa si prosop (vei avea nevoie de ele, se transpira mult), pregateste-te de un antrenament de 45-60 de minute.

Antrenorul te va ghida sa faci diverse miscari de pedalare, precum urcat pe deal, pedalat foarte rapid sau stand in picioare, dar si perioade de relaxare si pedalat normal. Pentru ca tu sa ramai motivat in timpul exercitiilor, cel mai probabil muzica din fundal se va potrivi cu intensitatea miscarii: cand pedalezi rapid, melodia va fi una antrenanta, iar cand te relaxezi, vei auzi o muzica mai linistita.

La sfarsitul antrenamentului te vei simti multumit cu ce ai reusit sa faci in timpul orei, iar endorfinele te vor determina sa te intorci si la urmatorul training. Pentru a profita la maximum de beneficiile cyclingului, ar trebui sa aloci aproximativ trei ore pe saptamana pentru pedalat.

Bicicleta de spinning indoor

Beneficii Indoor cycling

La fel ca orice alt tip de miscare, o ora de Indoor cycling te va ajuta sa arzi aproximativ 600 de calorii. Dar acesta nu este singurul beneficiu pe care il ai cand pedalezi.

Pedalatul te va ajuta sa obtii muschi mai puternici si mai rezistenti, in special cei de la picioare si fesierii. Deoarece mersul cu bicicleta in interior imita activitatile din exterior, vei pedala atat la deal, cat si la vale si vei stimula diferite grupe de muschi. Desi nu la aceeasi intensitate, vei lucra si muschii abdomenului si ai mainilor atunci cand te vei concentra sa iti mentii echilibrul pe bicicleta pentru a executa miscarile corecte.

O ora de Indoor cycling este un exercitiu destul de intens, care iti va face inima sa bata la intensitate mare tot timpul si astfel va contribui la sanatatea sistemului cardiovascular. Desi este un antrenament intens, acesta nu are un impact foarte mare asupra incheieturilor. Astfel, este recomandat chiar si celor care au suferit leziuni la nivelul gleznei, genunchilor sau soldului.

Cu siguranta ai auzit de „runner’s high”, un sentiment pe care il au alergatorii atunci cand creierul lor elibereaza endorfine - neurotransmitatori care provoaca euforie si pot actiona chiar ca inhibitori de durere. Din fericire, acest sentiment nu se limiteaza doar la alergare, ci si la orice tip de activitate fizica, chiar si la Indoor cycling. Dupa antrenament te vei simti mai fericit si mai putin stresat.

Spinning

Spinningul este o ramura a miscarii Indoor cycling, care implica tot pedalatul pe o bicicleta stationara, dar marca este inregistrata si astfel exista biciclete si antrenamente specifice pentru Spinning.

Bicicletele Spinner au fost create in 1991 de catre ciclistul sud-african Johnny Goldberg, in colaborare cu John Baudhuin, un ciclist pasionat. Din 1994, Spinning devine marca inregistrata a Mad Dogg Athletics, iar pentru a putea deveni instructor special de Spinning, trebuie sa obtii un certificat de calificare de la aceasta firma.

In prezent, programele de fitness de Spinning sunt extinse pe tot globul si ai optiunea sa participi la antrenamente pregatite de instructori calificati, care se axeaza atat pe exercitii, cat si pe atmosfera generala, pentru a motiva fiecare participant sa faca miscare in siguranta.

O ora traditionala de Spinning imita pedalatul in natura, pe dealuri, si include exercitii rapide si sustinute cu pauze scurte intre ele. In general, nu exista training si pentru partea superioara a corpului, cum ar fi folosirea greutatilor de mana sau a miscarilor de dans, insa acesta poate fi regasit la orele de Indoor cycling.

Biciclete de spinning

Beneficii Spinning

Dupa un antrenament de 45-60 de minute de Spinning, te poti astepta sa pierzi in jur de 500 de calorii, dar numarul lor depinde si de intensitatea exercitiilor. Pe langa beneficiul de a te ajuta sa fii in forma si chiar sa slabesti, Spinning te mai poate sprijini in urmatoarele feluri:

  • Rezistenta ta cardiovasculara va creste, deoarece vei depune un efort fizic intens si vei fi nevoit sa iti controlezi respiratia pentru a continua miscarea. Daca te regasesti des in situatia de a ramane fara suflu dupa ce ai urcat cateva trepte, cel mai probabil e ca nu ai rezistenta la efort. Prin antrenamente constante de Spinning, vei reusi sa iti cresti rezistenta.
  • Spre deosebire de alte exercitii cardio, spinningul nu presupune o presiune mare asupra articulatiilor de la genunchi si glezne. Astfel, nu va trebui sa te ingrijorezi de posibile accidentari si te vei putea antrena in siguranta, chiar daca in trecut ai avut rupturi musculare sau de ligamente ori entorse.
  • Si chiar daca uneori iti place sa te plimbi cu bicicleta pentru a fi singur cu gandurile tale, cu siguranta te vei molipsi de energia de la o ora de Spinning. Cand esti inconjurat de oameni entuziasmati si atmosfera este antrenanta, cu melodii care te motiveaza, nici nu o sa simti cand trec cele 45 de minute petrecute facand acest tip de miscare.

 

Similaritati

Deoarece Spinning este o ramura a Indoor cycling, intre cele doua exista multe asemanari, de la locul in care se desfasoara antrenamentele pana la echipamentul utilizat si chiar programele de antrenament:

  • atat Spinning, cat si Indoor cycling se desfasoara in interior, intr-o sala de fitness, fiind o alternativa la pedalatul in natura sau in oras;
  • ambele folosesc o bicicleta stationara pentru exercitii, chiar daca forma ei difera;
  • unele programe de exercitii sunt asemanatoare, precum cele HIIT (High Intensity Interval Training), in care pedalezi cu viteza un timp si apoi ai o perioada scurta de relaxare;
  • ambele folosesc muzica pentru a motiva participantii sa duca la capat antrenamentul.

 

Diferente

Daca te afli in punctul de a alege intre un abonament la o sala de Indoor cycling sau la una de Spinning, e bine sa cunosti care sunt si diferentele dintre cele doua tipuri de antrenamente:

  • bicicletele de Spinning au o forma diferita fata de cele de Indoor cycling; acestea seamana mai mult cu o bicicleta de sosea si iti permit sa faci multe ajustari la scaun, pedale si ghidon, iar saua este mai larga si mai confortabila;
  • postura de pe o bicicleta de Indoor cycling va fi in general verticala, deoarece bicicletele sunt drepte si astfel iti vor lucra mai mult muschii abdomenului si ai mainilor;
  • exercitiile de Indoor cycling pot include atat miscari de dans, cat si exercitii cu greutati de mana, care nu sunt incluse in programele de Spinning.

Indiferent daca esti un ciclist pasionat sau nu ai mai folosit niciodata o bicicleta stationara, daca te hotarasti sa participi la ore de Indoor cycling sau de Spinning, te vei bucura de o serie de beneficii: sanatate cardiovasculara, rezistenta musculara, calorii arse si, mai ales, eliberare de stres.

Tu cand ai pedalat ultima oara?

Sursa foto: Shutterstock

Raspunde