Cum alegi o bicicleta? GHID COMPLET - Afla tot ce trebuie sa stii

Daca te gandesti deja de ceva vreme sa te bucuri de pedalat, sa mergi la serviciu mai rapid si mai comod, sa te mentii in forma, sa faci economii sau poate chiar sa salvezi planeta, a venit momentul sa-ti cumperi o bicicleta.

Chiar daca achizitionarea unei biciclete nu presupune acelasi nivel de angajament ca atunci cand iti faci planuri pentru a intemeia o familie, este totusi o decizie care necesita ceva timp de gandire si documentare. Mai ales ca, daca e prima data cand iti cumperi o bicicleta, optiunile s-ar putea sa ti se para infinite.

O decizie buna de cumparare are trei pasi simpli:
- sa te informezi;
- sa stii ce vrei;
- sa alegi corect in functie de nevoile tale.

Cuprins:

Cum aleg bicicleta potrivita in functie de scop si nevoi?
Care sunt tipurile de biciclete disponibile pe piata?
Cum aleg bicicleta potrivita in functie de greutatea acesteia?
Cum aleg bicicleta potrivita in functie de buget?
De ce exista o diferenta asa mare de costuri intre biciclete?
Alegerea marimii bicicletei in functie de inaltime
Cum aleg bicicleta potrivita pentru copii?
Informatii utile despre componentele unei biciclete
Cum se realizeaza o testare corecta a bicicletei?
De unde sa cumpar bicicleta?
Cum aleg magazinul de biciclete?
Ce ajustari trebuie sa fac pentru o deplasare comoda pe bicicleta?
Care sunt costurile pe termen lung pentru o bicicleta?
Unde invat sa merg pe bicicleta?
10 greseli de evitat atunci cand achizitionezi o bicicleta

Bicicleta potrivita pentru tine - Merida

Cum aleg bicicleta potrivita in functie de scop si nevoi?

Inainte de a-ti cumpara o bicicleta, este bine sa stii ce fel de activitati vei desfasura cu ea. Fie ca vrei sa o folosesti intensiv pentru deplasarea in oras, vrei sa faci miscare in timpul liber, vrei sa descoperi poteci de munte neumblate sau vrei sa pedalezi rapid pe sosea alaturi de grupul de prieteni, exista biciclete pentru intreaga gama de activitati.

Unul dintre cele mai obisnuite scopuri este sa mergi cu bicicleta la serviciu, ca sa scapi de aglomeratia din mijloacele de transport sau de traficul intens si, de ce nu, sa faci economie. Nu in ultimul rand, scopul poate fi acela sa te bucuri de sentimentul de libertate pe care ti-l ofera bicicleta, sau de a face un miscare in zilele din ce in ce mai pline.
De asemenea, nimic nu se compara cu o plimbare cu bicicleta prin parc. E cel mai simplu mod de a face miscare si a te bucura de aer liber.

Desi poti merge pe distante scurte in oras sau poti merge la birou cu orice tip de bicicleta, cea mai practica si mai comoda varianta este bicicleta de oras. Echipata din start cu aproape tot ce ai nevoie pentru a-ti face viata mai usoara, iti ofera o pozitie confortabila si este usor de intretinut.

Daca nu ai mult spatiu pentru a-ti depozita bicicleta sau vrei sa o poti lua cu tine in masina, metrou sau in vreun magazin, atunci o varianta excelenta este o bicicleta pliabila.

Daca ai planuri sa pedalezi pe distante mai mari sau sa treci pragul incepatorului intr-ale mersului pe bicicleta si sa iesi din jungla orasului, dar preferi totusi liniile fine ale asfaltului, o bicicleta de sosea e tot ce iti trebuie. Mai costisitoare decat o bicicleta obisnuita si cu o pozitie sportiva, bicicleta de sosea te poate purta pe pantele gloriei la viteze incredibile.

In cazul in care doresti sa te aventurezi pe poteci de munte sau pe drumuri denivelate, atunci cel mai bine ar fi sa te orientezi spre un mountain bike (MTB) sau spre o bicicleta de cross.
In cazul MTB-ului, pozitia poate fi sportiva, dar adaptata specific pentru trasee montane. Rotile groase, cu crampoane, pentru teren accidentat, numarul mare de viteze si franele puternice iti vor transforma plimbarea cu bicicleta intr-o aventura placuta.
Pe o bicicleta de cross vei avea o pozitie mai comoda si vei beneficia in continuare de avantajele suspensiei, insa una mai mica, adaptata drumurilor denivelate, fara prea mari dificultati tehnice.

Tabel tipuri de bicicleta recomandate in functie de nevoi

Tip teren/distante Scurte (<50 km) Medii (50-250 km) Lungi (+250 km)
Asfalt City, Pliabile, Fixie/SingleSpeed, Fitness Cursiera (Road bike), Cross Touring, Endurance road/Gravel
Off-road MTB hardtail MTB full-suspension (Marathon, Trail) Adventure bike
Mixt Ciclocros, Trekking Trekking Touring, Endurance road/Gravel, Adventure bike

 

In continuare gasesti o descriere detaliata a tipurilor de biciclete, avantajele si dezavantajele fiecareia dintre ele, pentru ca tu sa-ti dai seama care este bicicleta perfecta pentru tine in functie de nevoi si dorinte.

Care sunt tipurile de biciclete disponibile pe piata?

Acestea sunt principalele tipuri de biciclete, pe care le detaliem mai jos:

1. Bicicleta de oras (city bike)
2. Bicicleta de munte (mountain bike - MTB)
3. Bicicleta de trekking si cross
4. Bicicleta de sosea (cursiera)
5. Bicicleta BMX
6. Bicicleta pliabila
7. Bicicleta electrica (e-bike)
8. Bicicleta de copii
9. Bicicleta touring si adventure
10. Bicicleta cargo (cargo bike)
11. Bicicleta tandem
12. Bicicleta orizontala (recumbent bike)
13. Bicicleta la comanda (custom bike)

 

1. Bicicleta de oras (city bike)

Daca esti in cautarea unui mijloc de transport confortabil si practic pentru oras, atunci ai nevoie de o bicicleta de oras. De obicei, aceasta este dotata cu aparatori de lant (pentru doamne si domnisoare) si de noroi, lumini, sonerie, portbagaj, cric, dar si cu o sa comoda si o poti folosi pe distante scurte sau medii (in localitate).

Cel mai important avantaj este ca pozitia pe care o ofera este una foarte confortabila, cu spatele drept si bratele relaxate; aceasta pozitie asigura si o vizibilitate mai buna printre automobile, iar accesorizarea cu lumini si sonerie ii sporesc siguranta in trafic.

In plus, potrivit legislatiei privind circulatia bicicletelor, este obligatorie inzestrarea acestora cu lumini, catadioptrii si sonerii. De aceea, de regula bicicletele de oras sunt dotate de catre producator cu toate aceste accesorii.

Bicicleta de oras - Romet pop-art-28

Exista variante de cadru pentru barbati si pentru dame. Cele pentru dame au cadrul specific si pot fi incalecate mult mai usor, pentru zilele in care fetele aleg sa se imbrace in rochii, fuste si sa poarte tocuri.

Avantaje si dezavantaje Bicicleta de oras (city bike)

Puncte tari

Puncte slabe

+ Confort
+ Intretinere usoara
+ Practica (poate fi accesorizata usor cu aripi pentru noroi, portbagaj si cosulete, lumini, cric etc.)
+ Siguranta in trafic

- Greutate mare
- Viteza scazuta din cauza pozitiei
- Nu se recomanda pentru trasee deluroase sau teren accidentat

 

Exista si biciclete de oras derivate din bicicletele de curse, cu cadru drept si roti subtiri, foarte in voga in ultimii ani. Acestea se numesc fixie (fixed gear). Au o singura viteza, ceea ce ofera avantajul usurintei intretinerii deoarece nu exista schimbator de foi sau de pinioane. In acelasi timp, nu vei putea schimba viteza cu una mai usoara, fiind nevoit sa muncesti suplimentar pe urcari sau la pornirea de pe loc.
Odata ce te obisnuiesti cu ea, s-ar putea sa nu-ti mai vina sa o lasi din mana.

Bicicleta fixie - bohemian-7

Bicicletele cruiser reprezinta un alt segment de biciclete de oras. La acestea, stilul si atitudinea conteaza in primul rand. Cu o pozitie relaxata, ghidon inalt si sa confortabila, aceste Harley Davidson ale bicicletelor sunt facute pentru drumuri scurte, prin oras, parc sau pe faleza!
Nu vei fi cel mai rapid de pe sosea, insa in mod vei sigur vei atrage multe priviri cand pedalezi pe un cruiser.

Bicicleta cruiser - pegas- strada-1-3-viteze

 

2. Bicicleta de munte (mountain bike - MTB)

Daca esti pasionat de drumurile in natura si cauti o doza de adrenalina cu bicicleta, atunci alege o bicicleta de munte, gandita pentru a putea face fata terenurilor accidentate, cu pietre, cioturi de copaci sau alte obstacole.
Suspensiile atenueaza denivelarile, iar franele puternice, cauciucurile cu crampoane si pozitia corpului (mai aplecata decat la bicicletele de oras) asigura un control sporit pe teren accidentat. Schimbatoarele cu multe trepte de viteza iti ofera posibilitatea sa reglezi cadenta de pedalat in functie de conditiile de drum.
Modelul nu este recomandat pe distante lungi pe sosea (pozitia este mai putin aerodinamica decat la bicicleta de sosea, iar cauciucurile cu crampoane te incetinesc si se uzeaza mult mai repede pe asfalt). Daca vrei sa te deplasezi ok pe asfalt cu acest tip de bicicleta, iti recomandam sa alegi anvelope de tip "slick", cumparate separat fata de dotarea standard.

Avantaje si dezavantaje Bicicleta de munte (mountain bike - MTB)

Puncte tari

Puncte slabe

+ Rezistenta si durabila
+ Versatilitate (multe tipuri de teren)
+ Deplasari in zone off-road

- Echiparea complexa presupune multa mentenanta
- Nu se recomanda pentru drumurile lungi pe asfalt

 

In functie de suspensii, bicicletele de munte se pot imparti in:

I. Hardtail (cadru rigid)
a. MTB recreational/sport
b. MTB cross-country (XC)
c. MTB Street/Dirtjump

II. Full-suspension (cadru cu suspensie)
a. Cross-country/Marathon
b. Trail/Tour
c. All-mountain/Enduro
d. Downhill/Freeride

Iata aici informatii pentru fiecare tip de bicicleta de munte:

I. Hardtail (cadru rigid)

Biciclete cu suspensie pe fata (furca telescopica), care sunt cele mai intalnite tipuri de mountain bike si cele mai accesibile ca pret. Dupa modul de folosire, bicicletele pot fi:

a. MTB recreational/sport:

Sunt biciclete accesibile ca pret din gama mountain bike, cu piese entry-level, furca cu suspensie pe arc si roti mai putin rezistente conditiilor extreme. Acestea sunt gandite pentru un buget redus si pentru un stil mai putin agresiv de pedalat, fara insa a renunta la placerea potecilor de munte. Unele modele vin cu gauri pentru portbagaj si pot fi folosite la ture mai lungi pe drumuri de tara sau poteci accesibile.

Mountain bike recreational/sport - Romet Rambler-26-1

b. MTB cross-country (XC):

Aici gasim biciclete gandite initial pentru concursurile de XC, unde intalnesti toate tipurile de terenuri si obstacole, urcari abrupte si coborari tehnice, si maraton. Vin de regula cu furci pe aer, frane hidraulice pe disc si piese de calitate ridicata. In functie de dotari, pot varia ca pret si ca greutate, de la modele accesibile la biciclete de top pentru ciclistii profesionisti.

c. MTB Street/Dirtjump:

Pentru pasionatii de scheme si sarituri au fost create aceste biciclete robuste, cu un cadru lasat spre spate pentru a nu incomoda manuirea bicicletei. Pe langa sarituri, aceste biciclete sunt foarte stabile pe coborari si pe teren foarte accidentat.
Mountain bike Dirtjump

 

II. Full-suspension (cadru cu suspensie)

Biciclete cu suspensii atat pe fata, cat si in cadru, furca si amortizorul absorb socul denivelarilor. Ele pot fi folosite la:

a. Cross-country/Marathon:

Acestea sunt cele mai usoare biciclete full-suspension, cu o pozitie aerodinamica si suspensii mici (100-120 mm), cat sa amane instalarea oboselii in brate si in corp din cauza socurilor venite de la teren. Sunt folosite in concursurile mai lungi sau in ture unde iti doresti un confort sporit. Potrivit tendintelor ultimilor ani, acestea vin, in proportie covarsitoare, cu roti de 29".

Bicicleta de munte full-suspension cross-country/marathon Merida Ninety-six-7-600

 

b. Trail/Tour:

Biciclete cu o cursa a furcii si cadrului mai mari (120-140 mm), sunt un compromis intre o bicicleta usoara de cross-country si o bicicleta mai capabila pe coborari. Sunt de preferat mai ales pentru ture lungi pe drumuri accidentate, suspensiile mai mari si greutatea scazuta oferindu-ti o combinatie ideala pentru mai multe zile in sa. Bicicletele de trail vin atat cu roti de 27,5", cat si cu roti de 29", in
functie de preferintele utilizatorilor.

c. All-mountain/Enduro:

Aceste biciclete promit sa te poarte fara greutate pe urcari si, odata ajuns sus, sa-ti ofere o coborare de neuitat. Sunt biciclete cu suspensii de 150-170 mm, care se descurca fara dificultati pe orice fel de teren si tine doar de abilitatile tale sa faci acele coborari spectaculoase prin locuri neumblate, care apar in filmulete. Acestea au in principal roti de 27,5", dar exista si modele cu roti de 29".

Bicicleta mountain bike All-mountain/enduro - Romet-tool-2

 

d. Downhill/Freeride:

Create exclusiv pentru coborari, bicicletele de DH au suspensii ale cadrului de pana la 250 mm, in timp ce standardul furcilor este cursa de 200 mm. Greutatea mare poate reprezenta un avantaj pentru coborarile in viteza pe teren foarte accidentat si pante mari. Bicicletele de downhill au pastrat in mare parte formatul traditional al rotilor de 26", dar si pe acest segment au intrat in forta cele de 27,5".

 

3. Bicicleta de trekking si cross

Daca te gandesti la o combinatie intre traseele off-road, sosea si cele de oras, atunci trekking-ul este alegerea cea mai buna pentru turele lungi. Nu la fel de rapida ca o bicicleta de sosea, dar mai versatila decat o bicicleta de oras, o poti folosi pe terenuri usor accidentate, dar la potential maxim pe drumurile asfaltate. Pozitia avantajeaza o deplasare confortabila si este practica, mai ales daca vrei sa te mentii in forma pedaland.

Bicicleta de trekking sport Romet Orkan-3m

In principal aceasta categorie poate fi impartita in doua, dupa constructia si destinatia bicicletei:

- Bicicleta cross:

Biciclete cu furca fixa si un caracter usor mai sportiv, mai bine adaptate pentru drumuri relativ bune. De aceea vin cu cauciucuri mai inguste, ghidon drept si foi mai mari, pentru viteza;

- Bicicleta trekking:

Biciclete cu furca cu o suspensie mica (50-80 mm) si cauciucuri mai late, mai potrivite pe drumurile accidentate. De multe ori, acestea vin cu foi si pinioane similare mountain bike-urilor.

Majoritatea acestor biciclete vin si cu accesorii (portbagaj, aparatori de noroi, far) si pot fi folosite cu succes si pentru a merge in oras cu ele sau, de asemenea, pot fi folosite la cicloturism, ca o varianta mai ieftina la bicicletele dedicate pentru aceasta activitate.
Rotile folosite sunt aproape in exclusivitate de 28" (ca la cursiere), insa cauciucurile sunt mai late si chiar cramponate, pentru a se adapta terenului denivelat.

Bicicleta de trekking Romet Wagant-2

Avantaje si dezavantaje Bicicleta de trekking si cross

Puncte tari Puncte slabe

+ Versatilitate
+ Combina principalele avantaje de la MTB, bicicleta de sosea si bicicleta de oras
+ Potrivita pentru expeditii si cicloturism

- Greutate mare
- Nu exceleaza pe niciun tip de teren
- Intretinerea poate fi costisitoare, avand multe piese si accesorii.

 

4. Bicicleta de sosea (cursiera)

Cursierele sunt printre cele mai vechi tipuri de biciclete, create exclusiv pentru o eficienta maxima a pedalatului. Ele au evoluat de-a lungul timpului, in principal in ceea ce priveste materialul din care este realizat cadrul, insa au pastrat caracterul sportiv.
Daca parcurgi distante mari exclusiv pe asfalt poti folosi o bicicleta de sosea, usoara si rapida. Rotile subtiri, cadrul sportiv si pozitia aerodinamica te ajuta sa atingi viteze mari, fiind recomandata pentru trasee lungi, cu sprinturi sau cu multe urcari.

Avantaje si dezavantaje Bicicleta de sosea (cursiera)

Puncte tari

Puncte slabe

+ Rapida
+ Usoara
+ Recomandata pentru distante mari parcurse intr-un timp scurt

- Pozitia sportiva poate fi inconfortabila, mai
- Ales pentru cei cu mobilitate redusa
- Nu se recomanda pentru teren accidentat
- Preturi relativ ridicate

 

Cursierele se impart, dupa scopul pentru care sunt create, in mai multe tipuri:

a. Cursiera clasica

Aceasta este construita pentru a transmite cat mai eficient forta din pedale catre roata si este alegerea perfecta daca vrei ca iesirile tale saptamanale sa doboare recordurile de pe site-urile cu profil sportiv.
Atentie!
Viteza vine cu un sacrificiu, si aici vorbim de confort. Cadrul este rigid, saua de cele mai multe ori nu este foarte moale, iar pozitia, cat mai aerodinamica.

Cursiera Romet Huragan-3

b. Cursiera aero

Cursierele de tip aero sunt gandite special pentru competitii sau pentru ciclistii avansati care parcurg indeosebi trasee plate.
Daca iti doresti o rezistenta minima la inaintare si forme studiate indelung pentru a fi cat mai aerodinamic, atunci curisera aerodinamica este alegerea pentru tine.
Si acestea sunt destul de inconfortabile daca nu ai un antrenament specific pedalatului in pozitie aerodinamica si nu iti doresti sa intri cu ele vreodata pe un drum mai prost.

Bicicleta de sosea, cursiera aero - Merida Reacto-400

c. Cursiera de contratimp/triatlon

Bicicletele de contratimp sunt alegerea potrivita daca pedalezi mai mult singur sau daca participi la competitii profesioniste, care au si proba de contratimp individual. De asemenea, le poti folosi si la concursurile de triatlon, unde fiecare isi face cursa lui si nu este voie sa mergi in grup.
Cursierele de contratimp sunt atent studiate in tuneluri aerodinamice si sunt dotate cu un ghidon si schimbatoare de viteze speciale, care sa-ti ofere o pozitie de minima rezistenta in fata vantului.

Bicicleta de sosea, cursiera contratimp/triatlon - Merida Warp-tri-5000

d. Endurance road/Gravel

Aceste biciclete au aparut din nevoia de a pedala pe o cursiera cu un confort crescut. Modelele de endurance sunt optime pentru trasee de asfalt prost, iar cele de tip gravel pentru drumuri de soft off-road, cu pietris.
Iti vei achizitiona o cursiera din aceasta categorie daca placerea de a pedala este mai importanta decat viteza maxima si nu vrei sa renunti la confort in favoarea recordurilor.
Pe o cursiera endurance vei putea parcurge distante lungi, deoarece oboseala se va instala mai greu, datorita pozitiei mai relaxate si geometriei mai putin agresive a cadrului. Ultimele modele au evoluat mult si s-a reusit montarea unor cauciucuri mai late, pentru a amortiza micile denivelari, in timp ce majoritatea au adoptat franele pe disc.
Tot pentru a le face mai prietenoase cu ciclistul amator, plaja de viteze este mai larga, pentru a putea aborda catararile mai dure cu mai putin efort.
In ultimii ani, toate marile firme producatoare au inclus in gama lor cursiere endurance si, mai mult, au aparut si cursiere care pot aborda fara probleme drumuri neasfaltate, pline de pietris (gravel), pe care se regasesc cauciucuri cu latime aproape dubla decat a celor de curse.

Bicicleta de sosea, cursiera endurance road/gravel - Romet Boreas-negru

 

5. Bicicleta BMX

Daca vrei sa executi sarituri si manevre spectaculoase in skatepark-uri, cea mai buna alegere este o bicicleta BMX. Rotile mici, saua joasa, poziția adoptata si componentele rezistente fac "trick-urile" si miscarile acrobatice mult mai sigure. Modelul nu este recomandat pe distante lungi pe sosea (pozitia este mai putin aerodinamica decat la bicicleta de sosea, iar cauciucurile cu crampoane te incetinesc si se uzeaza mult mai repede pe asfalt).

Avantaje si dezavantaje Bicicleta BMX

Puncte tari

Puncte slabe

+ usor de manevrat pentru acrobatii
+ constructie rezistenta

- pozitie incomoda
- nu se recomanda pentru distante mari

Bicicleta BMX

 

6. Bicicleta pliabila

Aceasta bicicleta este ideala pentru distante relativ scurte prin oras, o poti utiliza daca doresti o bicicleta usor de transportat, pe care sa o strangi rapid si care necesita un spatiu de depozitare minim. Incape in portbagaj sau in lift, fiind practica atunci cand vrei sa combini mai multe mijloace de transport cum ar fi: tren, autobuz, automobil etc. (de exemplu, pentru a ajunge zilnic la birou).

Bicicleta pliabila - Romet Wigry-3

 

7. Bicicleta electrica (e-bike)

Acest tip de bicicleta a cunoscut un avant deosebit in ultimii ani, in special in randul bicicletelor de naveta sau de oras, dar si in randul mountain bike-urilor.
Bicicletele electrice au un motor de dimensiuni compacte, alimentat de un acumulator montat de regula pe cadru si iti ofera acel adaos de putere la drumurile lungi sau pe urcarile sustinute. Motorul este limitat electronic la 25 km/h (legislatia europeana solicita permis pentru vehiculele cu o viteza de peste 25 km/h). Ele necesita incarcarea acumulatorului periodic, in functie de cat ai folosit din capacitatea acestuia.
Bicicletele electrice sunt deocamdata destul de scumpe si considerabil mai grele decat cele clasice, insa avantajele oferite de motor le fac din ce in ce mai cautate de catre utilizatori.

Bicicleta electrica - Merida Big.seven

 

8. Bicicleta de copii

Daca vrei sa cumperi o bicicleta pentru copii, trebuie sa tii cont ca marimea acesteia trebuie aleasa in functie de dimensiunea rotilor (si nu a cadrului). Stii ca ai ales corect acest model de bicicleta atat timp cat copilul poate sa se urce cu usurinta pe ea si are o pozitie comoda cand mentine picioarele pe sol.
Atentie: copilul creste rapid si va avea nevoie de o bicicleta mai mare in 2-3 ani; ca atare este util sa alegi un magazin care ofera programe de buy-back (vezi sectiunea Cum aleg magazinul de biciclete?).

Bicicleta de copii - Romet Salto-20

 

9. Bicicleta touring si adventure

Bicicletele de acest tip au aparut din nevoia unor aventurieri de a parcurge distante mari prin locuri izolate si in conditii din cele mai diverse. De la sosele nesfarsite la drumuri neasfaltate sau poteci de munte, aceste biciclete sunt destul de rezistente pentru orice conditii si suficient de accesorizate pentru a accepta bagaje pentru multe zile departe de civilizatie.
Construite de obicei in jurul unui cadru de otel, cu o multime de optiuni pentru atasarea echipamentului si roti de 28", au furca rigida pentru a minimiza intretinerea si cauciucuri variate, de la "slick-uri" pentru sosea pana la cauciucuri de tip "fat".
Desi sunt cateva firme specializate pe astfel de biciclete, tot mai multi producatori au modele capabile sa faca fata cerintelor de durabilitate si confort necesare calatoriilor lungi.

Bicicleta touring si adventure
Foto: maxthecyclist.com

 

10. Bicicleta cargo (cargo bike)

Acest tip de biciclete a fost conceput pentru a transporta marfuri, rapid si ieftin. Poti sa o folosesti ca sa iti transporti cumparaturile sau sa duci copiii la scoala.
Cargo bike-ul este foarte raspandit in vestul si in partea nordica a Europei, unde oamenii tind sa includa bicicleta tot mai mult in viata de zi cu zi.

Bicicleta cargo - cargo-bike-babboe-city

 

11. Bicicleta tandem

Pentru momentele cand vrei sa te amuzi si sa pedalezi in doi pe aceeasi bicicleta, poti sa incerci un tandem. Se manevreaza totusi putin mai dificil si este mai grea decat o bicicleta obisnuita.
Pasiunea pentru acest tip de biciclete este insa atat de mare, incat la multe concursuri exista categorie speciala pentru tandemuri, iar acestea vin in nenumarate forme, de la trekking, MTB si pana la cursiere de carbon.
Exista tandemuri pentru doua persoane, dar la comanda sunt produse si biciclete pe care pot pedala, simultan, 3, 4 sau chiar 5 persoane.

Bicicleta tandem
Foto: www.topbicycle.com

 

12. Bicicleta orizontala (recumbent bike)

Aceste biciclete sunt construite dupa un principiu total diferit de cel al bicicletelor clasice, pozitia fiind mult lasata pe spate, ceea ce asigura un confort sporit.
Saua este facuta in asa fel incat te vei simti ca intr-un fotoliu, in timp ce angrenajul este catre fata bicicletei, pozitia fiind asemanatoare cu cea a bicicletelor stationare din salile de forta.
Datorita confortului, sunt preferate de unii cicloturisti care vor sa acopere distante mari fara disconfortul statului pe o sa clasica, dar si de cei care vor sa atraga asupra lor privirile trecatorilor.

Bicicleta orizontala - recumbent bike

Foto: proporzionedivina.com

 

13. Bicicleta la comanda (custom bike)

Daca vrei ceva cu totul si cu totul special, poti sa te gandesti sa iti construiesti o bicicleta la comanda, personalizata nevoilor tale si care, cu siguranta, te poate scoate din anonimat. Este recomandat sa faci acest lucru cu ajutorul unui mecanic specializat (atentie la compatibilitatea dintre piese!) si gandeste-te ca s-ar putea sa implice un buget mai mare.

 

Cum aleg bicicleta potrivita in functie de greutatea acesteia?

O bicicleta mai usoara are cateva avantaje (timpi mai buni in competitii, mai usor de transportat si manevrat etc.), insa vine cu un pret mai mare de achizitie, costuri mai mari de intretinere, echipare mai sumara etc. Deci este important sa iei in calcul toti acesti factori cand alegi bicicleta.
Greutatea bicicletelor poate varia destul de mult in functie de materialul din care sunt construite, accesoriile/piesele cu care sunt echipate, dar si tipul/categoria de biciclete din care fac parte.

Materialul cadrului:

- Carbon:

Cele mai usoare biciclete au cadru si/sau furca de carbon si de asemenea multe piese sunt din carbon. Acesta este mult mai usor si mai flexibil decat aluminiul, dar mai scump si mai putin rezistent la socuri.

- Aluminiu:

Cadrele de aluminiu au evoluat si ele destul de mult in ultima vreme, iar acum exista cadre cu performante si greutati comparabile cu cele ale cadrelor de carbon. Aluminiul este preferat in continuare pentru majoritatea bicicletelor de trekking, cross, oras sau mountain bike, pentru costul scazut, greutatea relativ mica si rezistenta crescuta.

- Otel:

Acesta este materialul traditional din care au fost construite bicicletele circa 100 de ani. Otelul este mai greu si poate sa rugineasca daca nu este bine acoperit cu vopsea sau daca se zgarie, dar are mai multa flexibilitate dact aluminiul si este mai ieftin. Cadrele de otel au crescut si ele mult ca performante, multi producatori cu "pedigree" continuand sa produca astfel de cadre din otel. Acest material este preferat de producatorii de cursiere clasice, pentru bicicletele de oras, unde greutatea nu conteaza foarte mult, bicicletele de aventura, dar si la unele mountain bike-uri.

Tipul/categoria bicicletei:

- Cursiere:

Cele mai usoare biciclete sunt cursierele, al caror principale scopuri sunt viteza si efortul redus, lejeritatea pe urcari. Acestea incep de la o greutate de aproximativ 6 kg - biciclete super rapide si scumpe, dar in acelasi timp nu foarte durabile, si pot ajunge pana la aproximativ 12 kg - cursierele entry-level, cele de gravel/all road, cu frane pe disc, sau unele ciclocrosuri.

- O bicicleta de sosea medie cu cadru din carbon, va cantari in jur de 8 kg, in timp ce una din aluminiu si cu piese usoare va fi undeva intre 8,5 si 9,5 kg.
- In cazul cursierelor cu disc sau a celor echipate entry-level, greutatea poate fi mai mare, dar cu avantajele confortului crescut oferit de cursierele endurance si cu cel al pretului scazut, pentru cele entry-level.

- Biciclete de munte:

Incep de la o greutate de sub 10 kg - cele de cross-country competitional si pot ajunge pana in jurul a 20 kg - cele de downhill, care sunt construite numai pentru coborare, fiind transportate in varful pantelor cu telescaunul sau cu telecabina.

- Pentru potecile de munte alege un mountain bike capabil de coborari lungi, insa suficient de usor pentru a urca fara un efort prea mare. Pentru un MTB hardtail si performante crescute cauta o bicicleta de aproximativ 11-12 kg, in timp ce un full-suspension bun de trail sau all-mountain cantareste intre 13 si 14 kg.

- Biciclete de oras si biciclete de trekking:

Aceste tipuri variaza ca greutate intre 10 si 20 kg, in functie de materialul din care sunt construite si echipare.

- Daca principalul tau scop este sa te misti rapid prin oras si sa ajungi in timp minim din punctul A in punctul B, cauta o bicicleta de cross sau fitness cu cadru din aluminiu sau carbon, in functie de buget, fara foarte multe accesorii suplimentare, cu o greutate de 11-12 kg.
- Daca locul tau "de joaca" este tot orasul, insa vrei sa mergi mai incet, pentru a nu transpira, iar confortul si siguranta sunt pe primul loc, atunci te poti orienta catre o bicicleta clasica de oras sau un trekking, inzestrate cu aparatori de noroi, lumini si claxon. Daca spatiul este o problema vitala la tine in casa, poti cumpara o bicicleta pliabila.

Accesorizare:

Pentru a reduce greutatea bicicletei, poti renunta la unele accesorii, cum ar fi portbagajul, aparatorile de noroi, cricul etc. Totusi, aceste accesorii pot fi foarte utile in anumite conditii, compensand pentru greutatea suplimentara pe care o aduc.
Atentie la reglementarile legale atunci cand renunti la accesorii, unele fiind obligatorii conform Codului Rutier: lumini, catadioptrii, sonerie etc.!

 

Cum aleg bicicleta potrivita in functie de buget?

Dupa ce ti-ai dat seama ce fel de bicicleta ti se potriveste cel mai bine, trebuie sa te uiti si in portofel ca sa stii cat esti dispus sa cheltui. Bugetul este foarte important, pentru ca o bicicleta foarte ieftina inseamna mai multe cheltuieli si batai de cap ulterioare, intrucat majoritatea componentelor sunt de calitate slaba si necesita mai des mentenanta. Pe de alta parte, o bicicleta scumpa iti ofera in primul rand siguranta, confort si o perioada mai mare de folosire. De asemenea, de cele mai multe ori odata cu cresterea pretului, scade greutatea bicicletei.

In stabilirea bugetului e important sa te gandesti si la felul in care vei utiliza bicicleta. De exemplu, daca esti incepator si nu ai aspiratii competitionale, nu merita sa investesti cateva mii de euro intr-o bicicleta.

- In general, bicicletele cu preturi sub 500 de lei au o echipare foarte slaba, cu piese si materiale de calitate redusa. Aceste compromisuri afecteaza fiabilitatea, siguranta si confortul. Exista riscul sa petreci mai mult timp cu bicicleta in service decat bucurandu-te de ea.

- Pentru un buget de 500 - 1.000 de lei poti cumpara o bicicleta decenta de oras, poate chiar o bicicleta pliabila, daca spatiul din casa nu-ti permite sa depozitezi o bicicleta mare. De asemenea, poti cumpara un MTB entry-level, dar nu iti planifica sa faci coborari pe teren dificil.

- Intre 1.000 si 2.000 de lei poti gasi o bicicleta decenta aproximativ din fiecare categorie, fie ca vorbim de biciclete de oras, trekking sau MTB. La acestea din urma putem sa avem parte de tehnologia avansata, cum ar fi roti de 29" sau 27.5" si frane pe disc.

- In intervalul de pret 2.000 - 3.000 de lei poti cumpara o bicicleta cu piese mid-level, indiferent ca vorbim de trekking sau MTB. De asemenea, aici apar si modele de cursiere dotate mai modest, dar considerabil mai rapide decat bicicletele din celelalte categorii.

- La 3.000 - 4.500 de lei poti cumpara biciclete de la firme cu traditie in domeniu, dotate cu piese de calitate, care vor permite o perioada lunga de folosire. In acest interval de pret ai la dispozitie o gama foarte larga de biciclete, din toate categoriile, cu greutati reduse. Cu un MTB din aceasta categorie poti participa fara emotii la concursuri pentru amatori, chiar daca traseele sunt mai dificile.

- Pentru un buget de peste 4.500 de lei poti gasi cursiere de carbon, MTB-uri full-suspension de calitate, precum si biciclete de oras cu motor electric, dinam in butuc, frane pe disc sau suspensii pe spate. Bicicletele din aceasta gama vor avea o combinatie excelenta intre greutate scazuta, piese de calitate si un confort ridicat.

- Bicicletele de peste 10.000 de lei sunt de regula destinate competitiilor, astfel ca incepatorii trebuie sa se gandeasca bine daca o bicicleta de acest fel este ceea ce le trebuie. Aici vei gasi cele mai usoare biciclete de sosea din carbon, cursiere de contratimp, MTB-uri din carbon pentru curse de cross-country sau MTB-uri full-suspension de enduro, freeride sau downhill. Vei beneficia de tehnologii de ultima ora, precum suspensii reglabile, tije de sa hidraulice sau schimbatoare de pinioane electronice. Tot in aceasta categorie de pret se incadreaza si bicicletele electrice cu echipare buna.

Avantaje si dezavantaje per categorie de pret biciclete

Categoria de pret (lei)

Avantaje

Dezavantaje

200-500 + pret foarte accesibil

- piese de provenienta incerta;

- control slab al calitatii, rata mare a defectelor;

- piesele care sunt in garantie vor fi inlocuite cu piese la fel de slabe;

- petreci mai mult timp cu bicicleta in service decat bucurandu-te de ea.

500-1000

+ pret mediu, accesibil;

+ pot fi o solutie pentru cei care folosesc rar bicicleta si vor o investitie redusa.

- materiale grele (ex: otel);

- dotari simple sau componente de calitate inferioara;

- confort mai scazut.

1.000-2.000

+ marci/modele care tintesc un raport calitate-pret foarte bun

+ potrivite pentru incepatori care cauta modele versatile

+ confort ridicat si finisaje superioare.

- greutate medie (ex: cadru de aluminiu, dar piese grele);

- pret relativ ridicat.

2.000-3.000

+ biciclete bune cu piese mid-level

+ potrivite pentru cei care cauta performanta si confort

+ disponibile si modele de cursiere dotate mai modest

- pret ridicat (este posibila plata in rate);

- pentru performanta competitionala nu sunt suficient de bine echipate.

3.000-4.500

+ biciclete de la firme cu traditie in domeniu

+ piese de calitate, durabile

+ gama foarte larga de biciclete, din toate categoriile

+ greutate redusa

+ optime pentru concursuri de amatori (MTB)

- pret ridicat (este posibila plata in rate)
4.500+

+ gama larga disponibila: cursiere de carbon, MTB-uri full-suspension de calitate, biciclete de oras cu motor electric etc.

+ combinatie excelenta intre greutate scazuta, piese de calitate si un confort ridicat.

- pret foarte ridicat (este posibila plata in rate);

- piese scumpe, cost mentenanta ridicat.

10.000+

+ biciclete de regula destinate competitiilor;

+ cele mai usoare biciclete de sosea din carbon, cursiere de contratimp, MTB-uri din carbon pentru curse de cross-country sau MTB-uri full-suspension de enduro, freeride sau downhill;

+ tehnologii de ultima ora (suspensii reglabile, tije de sa hidraulice sau schimbatoare de pinioane electronice);

+ biciclete electrice cu echipare buna.

- pret foarte ridicat (este posibila plata in rate);

- componente create pentru performanta, nu durabilitate, mentenanta multa/cu cost ridicat.

 

De ce exista o diferenta asa mare de costuri intre biciclete?

Bicicletele variaza foarte mult ca pret, in functie de componente si calitatea lor, marca sau tehnologia folosita.
Daca doresti tehnologii implementate in ultimii ani, greutate scazuta si firme cu prestigiu, trebuie sa fii pregatit cu un buget crescut.
Totusi, daca cercetezi atent piata, poti profita de reduceri sau te poti orienta catre firme mai putin cunoscute, care ofera tehnologii avansate la preturi considerabil mai mici decat firmele cu traditie sau foarte cunoscute in domeniu. De exemplu, te poti bucura de un raport calitate-pret excelent la bicicletele Romet, un pret cu 20-30% mai mic decat la firmele renumite din domeniu.

Biciclete Romet - raport-calitate-pret excelent

Pe de alta parte, o bicicleta foarte ieftina inseamna mai multe cheltuieli si batai de cap ulterioare, pentru ca majoritatea componentelor sunt de calitate slaba si necesita mai des mentenanta. In schimb, o bicicleta ceva mai scumpa iti ofera in primul rand siguranta, apoi confort si o perioada mai mare de folosire. De retinut ca, de cele mai multe ori, odata cu cresterea pretului scade greutatea bicicletei.

Este important sa retii ca urmatorii factori contribuie la pretul unei biciclete:
- Componentele - difera ca pret in functie de calitate, greutate etc.
- Tehnologiile implementate;
- Firma producatoare (brand-ul).

 

Alegerea marimii bicicletei in functie de inaltime

Acest pas este deosebit de important, pentru ca daca vei alege o bicicleta care nu ti se potriveste ca marime, ea va deveni foarte incomoda.
In principiu inaltimea seii sau a ghidonului unei biciclete se pot ajusta, dar marimea cadrului ramane aceeasi, ceea ce inseamna ca pe un model mic vei sta inghesuit, iar pe unul prea mare vei ajunge greu la pedale si la ghidon.

Atunci cand iti alegi bicicleta, reperul de baza trebuie sa fie marimea cadrului, care se masoara in inchi (la MTB) sau centimetri (trekking si cursiere) si se masoara din centrul axului pedalier si pana la tija de sa.
Indiferent de dimensiunea bicicletei pe care ti-o doresti, geometria cadrului iti va pastra proportiile, dimensiunea cadrului fiind reperul decisiv in selectarea modelului. Tine cont de faptul ca si lungimea picioarelor si a bratelor este foarte importanta si difera intre oameni de aceeasi inaltime, de aceea cel mai bine e sa testezi bicicleta inainte de a o cumpara.
Mai jos iti prezentam un tabel orientativ cu aceste informatii. Geometria cadrului la fiecare producator poate fi diferita, iar sistemul de marimi usor schimbat. Recomandam ca pentru intrebari punctuale si testarea bicicletei dorite sa contactezi direct un consultant de vanzari pentru acea marca.

Tabel marimi tipuri de bicicleta in functie de inaltimea utilizatorului

Inaltimea biciclistului

Mountain bike (29 inch)

Mountain bike (26/27.5 inch)

Trekking

City bike

Cursiera

cm

inch

inch

cm

cm

cm

203

23/23,5 (XXL)

24

66+

63+

64+

198-203

23

64

61

62/63

193-198

21/21,5 (XL)

22

62

58/61

60/61

188-193

21

60

55/58

58/59

183-188

19/19,5 (L)

20

58

52/55

56/57

178-183

19

56

52

54/55

173-178

17/17,5 (M)

18

54

48

52/53

168-173

17

52

46/48

50/51

163-168

15/15,5 (S)

16

50

44/46

48/49

158-163

15

48

44

46/47

153-158

14

46

42/44

44/45

148-153

13

44

41/42

42/43

143-148

12

42

40

40/41

 

Cum aleg bicicleta potrivita pentru copii?

Copiii sunt atrasi de bicicleta si le place mult sa se dea cu ea. Un cadou memorabil pentru ei este chiar prima lor bicicleta. Pe langa entuziasmul adus, bicicleta ofera ocazia de a iesi in natura si ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte independenta, alaturi de forma fizica buna.

Bicicleta poate fi utilizata de la 2-3 ani, mai devreme decat practicarea anumitor sporturi. Odata cu cresterea copilului, e important sa ii oferi copilului si bicicleta potrivita. Recomandam ca la alegerea bicicletei copilului tau sa ai in vedere siguranta lui si sa se simta confortabil pe ea, adaptat varstei la care se afla. Totodata, nu scapa din vedere gusturile lui si ce il atrage ca si culori si design, ca sa se dea cu ea plin de elan.

Marimea bicicletei pentru copii

Cand alegem o bicicleta pentru copii, marimea rotii este cel mai important reper, fata de bicicletele de adulti, unde marimea cadrului este importanta. Dimensiunile obisnuite pentru copii sunt 12, 16, 20 si 24 de inch. De la 26 de inch ne referim la biciclete pentru adulti sau adolescenti cu inaltime peste medie.

Tabel marimi biciclete pentru copii

Varsta copilului (ani) Dimensiune roti (inch)
2 - 5 12: bicicleta fara pedale
3 - 6 12 - 16
7 - 14 20 - 24
14+ 26

 

Bicicleta pedagogica (2-5 ani):

Aceasta bicicleta este optima pentru a invata echilibrul si directia. Singurul ei mijloc de propulsare este forta cu care impinge copilul. Aceasta poate fi folosita atat afara, in parc, cat si acasa, ceea ce este foarte avantajos. Ea reprezinta cea mai sigura metoda de a invata mersul pe bicicleta.

Biciclete cu roti de 12-16 inch (3-6 ani):

Odata ce copilul isi poate tine echilibrul, vine momentul bicicletei clasice. Rotile ajutatoare sunt recomandate in aceasta etapa, cu mentiunea ca nu ar trebui tinute mai tarziu de varsta de 5 ani. Anumite biciclete pot avea viteze si suspensie, dar nu recomandam sa te concentrezi pe aceste elemente.
Cel mai important element este ca bicicleta sa i se potriveasca copilului. Ai grija ca picioarele lui sa atinga cu usurinta solul, iar copilul sa ajunga fara efort la ghidon si frane. Spre deosebire de bicicleta fara roti, picioarele vor fi pe pedale acum, nu pe jos. Copilul va putea prinde viteza acum, asa ca e posibil sa aiba mici accidente. Cei mici pot trece usor peste o julitura, doar ca, daca bicicleta nu ii este pe masura, astfel de mici raniri se pot repeta, ceea ce il poate demotiva pe cel mic si sa il determine sa renunte la pedalat inainte de a fi descoperit cu adevarat aceasta bucurie.

Biciclete cu roti de 20-24 inch (7-14 ani):

Incepand cu aceasta dimensiune, bicicletele de copii sunt disponibile pe diferite categorii, cu ar fi biciclete de oras, biciclete de munte etc., adaptandu-se tot mai bine nevoilor si tipului de teren pe care vor fi folosite. Acestea, in functie de categoria lor, pot avea furca cu suspensii si un set mai complex de schimbatoare in echiparea lor. Copilul pedaleaza cu mai mare viteaza acum si turele cu bicicleta devin noi aventuri. In continuare dimensiunea potrivita este importanta, in special datorita sigurantei pe care o ofera.

Familie pe bicicleta - Merida

Alegerea dimensiunii potrivite

Pentru a alege marimea potrivita a bicicletei pentru copilului tau recomandam ca cel mic sa testeze bicicleta. Aceasta alegere nu este o stiinta exacta, iar ghidurile si tabelele de marimi sunt utile, insa criteriul cel mai important este cum se simte copilul tau cand se asaza pe ea. Siguranta este cruciala, asa ca evita sa cumperi o bicicleta mai mare pentru copil in speranta ca oricum va creste.
Copilul trebuie sa ajunga cu picioarele pe sol usor si cu mainile pe ghidon fara a se apleca. Cand cel mic se afla pe bicicleta, pozitia lui trebuie sa fie cat mai dreapta, genunchii si picioarele sa nu loveasca ghidonul, iar picioarele trebuie sa fie putin indoite cand pedala se afla jos. Din aceste motive, este util sa te ghidezi in mare dupa indicatiile conform varstei copilului, dar sa tii cont mereu de sfaturile expertilor din magazinul ales. Fiecare copil este diferit, iar personalul specializat din magazinele de biciclete poate evalua corect ce tip de bicicleta si ce dimensiune sunt optime pentru copilului tau.

Schimbarea bicicletei cand creste copilul

Confortul si dimensiunea corecta a rotilor bicicletei pentru copii sunt importante, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie schimbi bicicleta anual. Cei mici cresc repede si este posibil sa aiba nevoie de ajustari ale bicicletei. Acestea pot fi facute, ce exemplu, prin ridicarea seii sau schimbarea pipei. Daca aceste mici ajustari nu sunt suficiente, poti profita de programul de buy-back oferit de magazinul de la care ai cumparat bicicleta.

Programul de buy-back se desfasoara astfel: Cumperi bicicleta dorita, o folosesti si, daca nu iti mai indeplineste nevoile sau vrei un model mai performant, poti sa o aduci inapoi. Cei de la magazin evalueaza bicicleta la starea actuala si poti cumpara o alta noua bicicleta, doar cu o diferenta de bani, adeseori, sau chiar fara a mai plati nimic, in unele cazuri. Programul se aplica pentru orice tip de bicicleta in general. Utilitatea lui este cu atat mai mare in cazul bicicletelor pentru copii, tocmai pentru ca stii ca cel mic va creste repede si va avea nevoie de o alta bicicleta, dar asa ii poti astfel cumpara o bicicleta de calitate si comoda din prima. Diferenta de investitie va fi mica sau deloc, iar cel mic va folosi bicicleta cu drag si se va bucura de ea din prima zi.

Siguranta si accesorii

Odata aleasa dimensiunea potrivita, trebuie sa ai invedere si accesoriile. Casca este cel mai important accesoriu. Pana la 14 ani copiii nu au voie sa pedaleze pe carosabil, dar chiar si in parc sau pe trotuar pot avea loc mici accidente. Este recomandat sa alegi prudenta, iar casca ii poate feri pe cei mici de accidentari grave.
Al doilea accesoriu ca importanta este reprezentat de manusile speciale, care ofera confort si o folosire mai buna a ghidonului. Echiparea excesiva este de evitat, deci poti lasa deoparte cotierele si genunchierele intrucat, in cazul unei cazaturi, distanta pana la sol este mica si pentru ca cel mic nu va mai putea flexa coatele si genunchii corect pentru mersul pe bicicleta. Pe langa accesoriile de siguranta, copiii isi vor dori cu siguranta si cateva accesorii colorate, cum ar fi o sonerie in forma de animalut sau personaj de desene animate, un cos de bicicleta sau lumini cat mai amuzante.

Aspectul bicicletei

Pentru a te asigura ca cel mic are cat mai multa pofta si bucurie de pedalat, este important sa nu cumperi o bicicleta cu desene inspirate din animatiile cu Superman cand copilul isi doreste o bicicleta roz, cu cosulet si stelute, mergand pe gandul ca era mai accesibila si copilul se va razgandi. Aspectul bicicletei este foarte important pentru copil si pentru motivatia lui de a pedala. Este optim sa gasesti echilibrul intre pret, siguranta, eficienta si design, in caz contrar e posibil sa ajungi cu ea acasa si sa o tii in debara sau garaj nefolosita. Alege bicicleta care il face pe copilul tau bucuros sa pedaleze si impreuna va veti bucura de activitati pe doua roti!

 

Informatii utile despre componentele unei biciclete si accesorii

Fiecare bicicleta, indiferent de tipul acesteia, este alcatuita din cateva componente comune.
Iata mai jos descrierile componentelor de baza si a accesoriilor si doua imagini utile atat atunci cand vrei sa iti cumperi o bicicleta, cat si la discutiile cu prietenii. Astfel denumiri precum "pinioane", "furca" sau "butuci" nu o sa mai para de domeniul fantasticului.

Componente bicicleta

Componente bicicleta 1

 

Componente bicicleta 2

In functie de tipul componentelor si accesoriilor, vom avea trei categorii: tehnice, pentru siguranta si practice.

1. Tehnice

Cadrul

Partea centrala a bicicletei este cadrul acesteia, care poate fi alcatuit din diverse materiale:
- Otel - cele mai ieftine cadre sunt cele de otel, folosite in special la bicicletele de oras, insa exista si cadre de otel foarte scumpe, produse in cantitati relativ mici, de firme cu traditie in domeniu.
- Aluminiu - urmatoarele in ordinea pretului, cadrele de aluminiu pot diferi si ele ca pret in functie de aliajul folosit. Sunt usoare si rezistente si vin in echiparea celor mai multe biciclete.
- Carbon - cadrele de carbon sunt cele mai usoare, insa pot avea un pret destul de mare pentru buzunarul obisnuit. Sunt folosite atat la cursiere sau biciclete de contratimp, cat si la biciclete de concursuri off-road, precum ciclocros sau MTB XC.
- Titan - este cel mai rezistent material raportat la greutatea foarte mica, insa este foarte rar pe piata de biciclete si foarte scump. Este folosit in special la cursiere, biciclete de cicloturism si cadre clasice.

cadru MTB Merida Big-nine-carbon

Cadrele pot arata destul de diferit, in functie de tipul bicicletei: MTB, cursiera, trekking, pliabila etc.
Un cadru de otel va fi mai ieftin dar mai greu, unul de carbon este foarte usor, dar la un pret pe masura, in timp ce cadrul de aluminiu nu este nici foarte greu, nici foarte scump.
Asigura-te de la inceput ca achizitionezi cadrul potrivit pentru ce vei face cu bicicleta, deoarece aceasta este componenta centrala, in jurul careia este construita intreaga bicicleta.

Furca

Furca sustine roata din fata si asigura legatura cu cadrul. Aceasta suporta cele mai multe socuri Furca bicicleta Merida_s-presso3venite din partea terenului, de aceea este necesara o furca rezistenta. Furcile pot fi construite, la randul lor, din otel, aluminiu sau carbon si pot fi rigide sau cu suspensii.
- Furcile rigide sunt folosite in special la cursiere, bicicletele de oras, bicicletele de cross si fitness sau bicicletele pliabile.
- Furcile cu suspensii se folosesc pentru teren accidentat, iar suspensiile pot avea cursa:

- scurta (30-80 mm) - furci folosite la trekking sau oras,
- medie (80-120 mm) - furci folosite la MTB-uri de tip cross-country,
- lunga (140-200 mm) - furci folosite la mountain bike-uri axate pe coborari, de tip all-mountain, enduro sau downhill.

Furcile cu suspensii pot folosi amortizoare pe arc, ulei, amortizoare pe aer sau o combinatie intre acestea.
Daca esti axat pe mountain bike, trebuie sa dai o atentie deosebita furcii. Aceasta trebuie sa fie una de calitate, usoara si cu o amortizare fina a denivelarilor. Fiind printre cele mai scumpe componente, asigura-te ca vei avea de la inceput o bicicleta cu o furca buna.

Butucii

Butucii sunt componenta esentiala a rotilor. Se afla in mijlocul acestia si de calitatea lor depinde Butuc spate bicicleta cursieracat de usor se vor invarti rotile. De butuci sunt prinse spitele, care fac legatura cu jantele rotii, pe care sunt montate camera si cauciucurile.
Butucii pot avea in interior conuri cu bile, sau rulmenti, ambele variante avand avantaje si dezavantaje.
Pe butucul din spate este prinsa si caseta de pinioane, pe care sunt montate pinioanele care, impreuna cu lantul si foile, asigura transmisia puterii de la pedale catre roata spate.

Sistemul de transmisie

Este sistemul prin care pui in miscare bicicleta si este compus din mai multe elemente: foi, lant Sistem complet de transmisiesi pinioane. In functie de fiecare tip de bicicleta, exista diferente destul de mari intre numarul de pinioane si foi, lantul fiind singurul care ramane mereu prezent in viata oricarei biciclete care se respecta si este functionala. Exista cateva exceptii de la regula, cum ar fi de exemplu bicicletele cu transmisie pe curea, sau cele cu transmisie pe cardan.

Foto: Sistem complet de transmisie alcatuit din foi, pinioane, lant, butuc pedalier, schimbator de foi, schimbator de pinioane si manete de schimbatoare.

Sistemul de transmisie poate fi schimbat partial sau total, astfel ca reprezinta una dintre piesele care sunt schimbate cel mai des, pe de o parte din cauza uzurii, pe de alta datorita dorintei de a avea o bicicleta mai usoara, dotata cu elemente de calitate.

Franele

Franele au rolul de a incetini sau de a opri bicicleta la nevoie. Acestea sunt actionate prin intermediul unor cabluri de la manetele aflate pe ghidon si incetinesc roata prin apasarea unor saboti pe janta acesteia, sau prin intermediul discurilor plasate in centrul rotii.
Astfel franele pe saboti pot fi de tip V-brake (MTB-uri mai vechi sau entry-level), cantilevers (ciclocros) sau calipers (folosite la cursiera).
Franele pe disc pot fi actionate mecanic, prin cablu, sau hidraulic, prin intermediul unei conducte cu ulei care face legatura intre maneta de frana si pistoanele care apasa placutele pe discul de frana.
Exista de asemenea si alte tipuri de frane, mai rar folosite, precum V-brake-urile hidraulice sau franele in butuc, folosite mai ales al biciclete de oras sau cruisere.
Franele pe disc, foloste la inceput doar pe bicicletele de downhill, au castigat tot mai mult teren in ultimii ani, echipand aproape in exclusivitate bicicletele de munte. In plus, au patruns tot mai mult si pe alte tipuri de biciclete, precum ciclocros, trekking si cross bikes, biciclete de oras si chiar cursiere.

Tipuri de frane biciclete

Foto: www.bikeforums.net

Franele pe disc, folosite la inceput doar pe bicicletele de downhill, au castigat tot mai mult teren in ultimii ani, echipand aproape in exclusivitate bicicletele de munte. In plus, au patruns tot mai mult si pe alte tipuri de biciclete, precum ciclocros, trekking si cross bikes, biciclete de oras si chiar cursiere.

Franele pot fi schimbate in totalitate, de la manete, cabluri, etrier si placute, in cazul franelor pe disc sau clesti si saboti, in cazul V-brake-urilor. Asa ca este una dintre componentele care nu e neaparat sa fie tehnologie de varf. Asigura-te, totusi, ca sunt bine reglate si raspund prompt actionarii si, in plus, nu infraneaza roata.

2. Accesorii pentru siguranta

Casca de protectieCasca de protectie Nutcase_ncg2

Folosirea castii este recomandata de catre prevederile din Codul Rutier, desi utilizarea ei nu este obligatorie. Discutiile despre casca de bicicleta sunt nelimitate, insa e mai bine sa o ai pentru ca s-ar putea sa-ti salveze viata la un moment dat. In eventualitatea unui accident, casca se poate dovedi cruciala, devenind astfel un accesoriu esential, chiar obligatoriu la competitii. E bine de stiut ca producatorii recomanda schimbarea castii dupa o cazatura, chiar daca aceasta nu prezinta urme vizibile de distrugere. Pana la urma e vorba de capul tau, asa ca iti recomandam sa te ghidezi dupa principiul "paza buna trece primejdia rea".

Lumini

Chiar daca ai senzatia ca esti vizibil pe bicicleta, trebuie sa tii cont de faptul ca este obligatoriu Lumini bicicleta - set-far-stop Unionsa ai elemente reflectorizante, cum sunt "ochii de pisica". Dar pentru ca acestea nu sunt suficiente, te sfatuim sa iti dotezi bicicleta cu lumini fata (lumina alba) si spate (lumina rosie). Poti opta pentru cele traditionale cu bec si baterii sau pentru cele cu LED-uri care nu numai ca au un consum de energie mai redus, dar si o lumina mai puternica. Pentru utilizatorii frecventi recomandam modelele cu acumulatori reincarcabili (in special cei prin cablu USB).

Antifurt

Dupa ce iti cumperi bicicleta o sa incepi usor-usor sa te atasezi Antifurt bicicleta - Masterlockde ea si trebuie sa ai grija sa ai si un antifurt la tine.
Exista mai multe tipuri de antifurturi:

- U-Lock:

Este probabil unul dintre cele mai sigure sisteme de pe piata. Este deosebit de rezistent, iar mecanismul de inchidere mai complex. Este destul de greu, insa si mai voluminos. Este practic un "U" din otel, cu o incuietoare lunga tot din otel, invelit intr-o protectie de plastic. Dar daca vrei sa iti gasesti bicicleta acolo unde ai lasat-o, U-Lock-ul este alegerea ideala.

- Antifurtul modular:

Este un sistem relativ nou, construit din segmente metalice. Avantajul
acestuia este dat de faptul ca este foarte sigur, facil de manevrat si atunci cand este strans este deosebit de compact si poate fi depozitat fara sa ocupe prea mult spatiu.

- Lantul de otel:

Este si el relativ sigur, dar greu. Din fericire este flexibil si se poate incolaci in jurul tijei de sa, de exemplu. Poate fi prins de orice obiect fix (stalp, gard sau semn de circulatie) in special daca este destul de lung.

- Cablul de sarma impletita:

Este cel mai putin sigur. Compenseaza la celelalte capitole, fiind usor, flexibil si ieftin. Tine cont, totusi, ca siguranta bicicletei e mai importanta decat greutatea sau pretul antifurtului.

Important! Ideal ar fi sa nu lasi bicicleta legata pentru perioade foarte lungi, iar cand ajungi acasa ia-o cu tine in casa.
Cand legi bicicleta cu un sistem antifurt, asigura-te ca:
- nu ai elemente detasabile;
- imobilizezi rotile si cadrul astfel incat sa nu poata fi mutata;
- o legi de ceva solid pentru ca s-ar putea ca un hot sa nu se oboseasca sa-ti strice antifurtul daca e mai simplu sa taie in jurul acestuia.

Tabel tipuri de antifurturi si caracteristici

Tip antifurt/Caracteristici Rezistenta Greutate Flexibilitate Pret
U-Lock Mare Mare Nu are Mare
Modular Mare Mare Medie Mare
Lant de otel Medie Mare Mare Mediu
Cablu de sarma impletita Mica Mica Mare Mic

 

Sonerie

Un accesoriu pe care este obligatoriu conform Codului Rutier este soneria. Ea te ajuta sa te faci Sonerie bicicleta - Widekobservat. Este utila in trafic sau in parc pentru ca iti sporeste siguranta si te ajuta sa eviti coliziunile.
Si sa nu uitam ca pe langa aspectul practic, e si un accesoriu amuzant, chic sau elegant. Asta pentru ca ai de unde alege: de la sonerii mici si simple pana la goarne sau sonerii colorate pentru fete, sunetul cristalin al soneriei te ajuta sa biciclesti in siguranta. Cand alegi soneria verifica sa fie atat placuta ochiului, cat si suficient de puternica pentru a fi auzita de ceilalti participanti la trafic.

3. Accesorii practice

Bidon si suport

Chiar daca nu alergi mereu la concursuri, bicicleta presupune un efort moderat, de aceea e bine sa te hidratezi, iar bidonul de apa o sa-ti fie un prieten de nadejde.

Bidon bicicleta - Union Suport bidon bicicleta

 

Kit pentru reparat pana

Pentru ca nu stii niciodata cand poti face o pana, e bine sa fii pregatit sa ai cu tine si un kit Kit reparat pana bicicletapentru pana (in special pentru drumurile mai lungi). Magazinele specializate ofera asemenea seturi care contin elementele necesare pentru solutionarea penelor cum ar fi lipici, smirghel si petice. Tot in magazine poti afla mai multe informatii care sa iti asigure o utilizare corecta a kit-ului. Daca te gandesti sa mergi intr-o cursa mai lunga sau pe terenuri accidentate, unde exista riscul sa perforezi camera, atunci kit-ul va fi cu siguranta o achiziție utila.
Daca vrei sa ai o trusa completa, cel mai bine ar fi sa ai si o camera de rezerva si un cauciuc la indemana.

Aparatori de noroi

Afara e ud si vrei sa mergi cu bicicleta? Nimic mai simplu - aparatorile sunt solutia perfecta. Aceste accesorii sunt in dotarea standard la majoritatea bicicletelor de oras, iar daca lipsesc, se pot adauga ulterior. Le recomandam pentru ca protejeaza bicicleta si hainele de apa/noroi in timpul pedalarii pe suprafete murdare sau ude. Singurul moment in care acestea devin mai putin practice sunt la competitii, unde greutatea aditionala te poate dezavantaja.

Aparatori noroi bicicleta - Bikefun

Pompa

Presiunea ideala a rotilor este deosebit de importanta pentru o calatorie cu bicicleta reusita. De pompa bicicleta - Unionaceea iti recomandam sa achizitionezi o pompa, ca sa nu fie nevoie sa mergi la service pentru ceva ce poti sa faci singur si rapid.
Exista doua feluri de pompe:

- pompa de podea:

Este varianta cea mai comoda, pentru ca este foarte usor de folosit si nu necesita putere de otel. Este de asemenea foarte eficienta, dar mare, de aceea este varianta ideala pentru a o folosi acasa;

- minipompa:

Este usor de folosit si, in plus, are avantajul ca o poti lua cu tine de fiecare data cand faci o tura mai lunga.

Portbagaj

Pare ca ar fi desprins dintr-un film romantic, dar imagineaza-ti cum ar fi sa mergi la piata sau la portbagaj biciclete spatemagazin si sa nu-ti faci griji ca trebuie sa cari cumparaturile. Si nu doar pentru cumparaturi e bun un portbagaj, ci si daca vrei sa mergi la un picnic sau zi de zi, daca vrei sa iei cu tine multe si marunte. In combinatie cu un cos sau o geanta, portbagajul ar putea deveni rapid sprijinul tau de incredere.
Atentie!
Asigura-te ca geanta sau cosul sunt stabile si bine legate;
Evita sa lasi obiecte pe portbagaj sau in cos atunci cand bicicleta este nesupravegheata (alege modele de cos/geanta cu sistem de fixare rapida, pe care le poti lua usor cu tine) la indemana.

Pelerina de ploaie

Nu lasa vremea de afara sa-ti afecteze mobilitatea. Pelerina de ploaie este un accesoriu practic pentru vreme nefavorabila, chiar si cand nu esti pe bicicleta, si usor de transportat (in cosul cu bagaje, in geanta, in buzunar) si iti garanteaza ca iti pastrezi hainele uscate si zambetul pe buze.
Pelerina de ploaie ciclist

CiclocomputerCiclocomputer - vitezometru Union

Pentru ca o sa vrei sa mergi si mai mult si mai repede. Ciclocomputerul iti spune ce distanta ai parcurs, cu ce viteza, iar modelele mai performante iti pot masura chiar si ritmul cardiac. Un accesoriu mic si usor care e alaturi de tine cand vrei sa zbori ca vantul si ca gandul. Pe piata exista doua tipuri de ciclocomputere. Cele cu fir si cele wireless. Avantajul celor wireless este ca vei scapa de cateva cabluri in plus care pot fi de pe o parte inestetice si pe de alta parte uneori te pot incurca.

Scaune pentru copii

Aceste accesorii sunt foarte utile pentru transportul copiilor mici, care nu pot merge inca pe Scaun copil pentru bicicletabicicleta. Si aici sunt mai multe tipuri si cel mai bine ar fi sa mergi cu tot cu bicicleta la un magazin specializat pentru a vedea care este scaunul de copii care se potriveste cel mai bine.

Atentie!
Pentru o utilizare corecta, asigura-te ca:

- scaunul este bine prins si ajustat pentru a asigura pozitia confortabila si sigura a copilului;
- copilul poarta casca de protectie pe parcursul deplasarii.

 

Cum se realizeaza o testare corecta a bicicletei?

Chiar daca studiezi ofertele de pe piata si faci o cercetare amanuntita inainte de a te hotari ce bicicleta vrei sa iti cumperi, este foarte important sa o vezi "pe viu". Iar ca sa te asiguri ca modelul are si dimensiunea potrivita, testeaza bicicleta la magazin, inainte de a o cumpara.
In felul acesta o sa vezi daca pozitia este corecta si comoda, daca are componente de calitate, mecanismele functioneaza bine, iar elementele de siguranta sunt eficiente (frane, sonerie etc.).
Dar cel mai important este sa te simti bine pe bicicleta. Uneori, chiar daca ai ales sa cumperi cea mai frumoasa si mai bine echipata bicicleta, atunci cand te urci pe ea este posibil sa descoperi ca nu e cea mai potrivita pentru tine si poate o bicicleta usor diferita iti va oferi confortul si senzatia pe care le doreai.

 

De unde sa cumpar bicicleta?

De pe Internet, din targ, din hypermarket, dintr-un magazin specializat?

Un magazin specializat se va dovedi aliatul tau de incredere pentru ca iti ofera mai multe avantaje:
- o gama variata de modele pe care le poti incerca;
- cea mai sigura modalitate de a testa calitatea produsului si de a alege dimensiunea potrivita pentru tine;
- un angajat cu experienta care te poate ajuta sa alegi modelul potrivit nevoilor tale;
- poti achizitiona accesoriile chiar la fata locului cu ajutor din partea specialistului;
- reglaje personalizate;
- primesti garantie si poti crea o relatie de lunga durata pentru mentenanta, piese, accesorizare si alte servicii;
- primesti sfaturi specifice pentru utilizarea si mentenanta modelului ales.

Daca nu ai un magazin de incredere in orasul tau, alege o marca de biciclete bine cunoscuta in domeniu si un magazin online care iti poate livra bicicleta montata, reglata si pregatita pentru folosire.

Evita sa cumperi biciclete din targ pentru ca majoritatea nu au acte de proveninenta si nici nu vei primi garantie. De multe ori in urma reviziei se descopera probleme grave de structura (fisuri in cadru, de exemplu), pe care vanzatorul le-a ascuns. In cazul acesta nu vei putea face reclamatie la protectia consumatorului, daca nu ai acte de provenienta.
Evita, de asemenea, si site-urile de anunturi si forumurile online. Gasesti variante relativ ieftine, dar riscurile sunt mari, la fel ca cele de la achizitionarea bicicletei din targuri. In plus, de cele mai multe ori nu poti vedea bicicleta inainte de a o cumpara.
Gandeste-te si ca unele pot fi furate si e mai bine sa nu incurajezi acest tip de "activitati" (daca ti s-ar fura tie bicicleta, ai fi bucuros?).

La randul lor, hypermarket-urile vand biciclete ieftine si in acest scop fac numeroase compromisuri, cum ar fi calitatea slaba, faptul ca nu ofera consiliere si reglaje la achizitie, iar garantia este posibil sa fie la un service indepartat.

 

Cum aleg magazinul de biciclete?

Bicicleta este un bun pe care o sa-l folosesti multa vreme de acum inainte, dar implica intretinere si revizii periodice, cam la fel ca si o masina. De aceea e bine sa apelezi la un magazin de incredere care sa iti ofere biciclete si servicii de calitate.

Iata cateva criterii de urmarit:
- locatie usor accesibila, atat pe bicicleta (de exemplu pentru interventii la service), cat si cu mijloacele de transport in comun (cand ridici bicicleta dupa o revizie). Daca alegi un magazin greu accesibil, trebuie sa iei in calcul faptul ca va trebui sa ajungi acolo de fiecare data cand ai nevoie de servicii post-vanzare (garantie, revizii, piese) si ca aceste drumuri te vor costa timp si bani.
- un specialist/consultant preocupat sa gaseasca bicicleta perfecta pentru TINE (iti adreseaza intrebari despre modul in care vei folosi bicicleta, se asigura ca alegi dimensiunea potrivita, iti ofera solutii practice etc.);
- poti testa bicicleta inainte de a o cumpara;
- orarul este compatibil cu programul tau (poti ajunge la magazin/service cu bicicleta dupa serviciu sau sambata, in afara orelor de lucru);
- magazinul este bine organizat si iti inspira incredere (imaginea magazinului reflecta calitatea serviciilor pe care i le va oferi);
- ofera o gama variata de modele pentru tipul de bicicleta pe care il cauti, astfel incat sa poti - alege varianta cea mai buna pentru tine (tine cont ca unele modele/marimi nu sunt permanent in stoc si se aduc la comanda - in aproximativ 1-10 zile lucratoare - iar pentru o bicicleta care ti se potriveste perfect e nevoie sa astepti, de regula, cateva zile);
- ofera acte fiscale la cumparare (bon fiscal sau factura fiscala), precum si certificat de garantie si un ghid de intretinere a bicicletei;
- detine (sau colaboreaza cu) un service care indeplineste criteriile mentionate mai sus (locatia accesibila, personalul etc.);
- poti plati cu card;
- poti achizitiona produsele in rate;
- are un program de buy-back - mai exact, posibilitatea sa schimbi bicicleta veche cu una noua platind doar diferenta dintre valoarea celei vechi si pretul celei noi.

Prin programele de buy-back poti sa alegi:
- o bicicleta mai mare pentru un copil care a crescut;
- una mai performanta (pe masura ce progresezi si cresc pretentiile tale);
- una mai potrivita activitatilor tale (de exemplu, sa inlocuiesti o bicicleta de oras cu un MTB).

Bicicleta de copii Romet

 

Ce ajustari trebuie sa fac pentru o deplasare comoda pe bicicleta?

Placerea de a pedala in siguranta incepe cu o pozitie corecta si confortabila. Asa ca atunci cand pleci la plimbare, nu uita sa:

1. Ajustezi saua.

Trebuie sa o fixezi astfel incat cand pedalezi si ajungi in pozitia in care piciorul este intins la maxim, genunchiul ramane usor flexat. Saua pozitionata corect este esentiala pentru ca o pozitie prea joasa sau prea inalta poate duce la dureri de spate sau de genunchi, iar deplasarea devine incomoda si mult mai obositoare.
Daca saua este pozitionata prea sus:
- va fi greu sa ajungi cu picioarele la sol cand opresti bicicleta.
Daca este prea jos:
- mergi ghemuit, miscarea devine incomoda si nefireasca.

2. Potrivesti ghidonul.

Bratele trebuie sa fie usor flexate in timpul pedalarii, iar corpul usor inclinat catre ghidon. Pozitia depinde insa si de modelul de bicicleta ales, cum ar fi la bicicleta de oras unde spatele trebuie sa fie drept, in timp ce la o cursiera este aproape orizontal. Totodata, cand vremea este rece, din cauza pozitiei fixe a mainilor pe ghidon, este indicat sa porti manusi.

3. Alegi o tinuta confortabila.

Mersul pe bicicleta este mai comod cand hainele iti permit miscari firesti din timpul pedalarii. Pantofii cu talpa groasa sau mai rigizi fac deplasarea mai dificila, astfel ca poti opta pentru incaltari cu talpa subtire si flexibila, sau pentru pantofii cu sistem SPD, care cresc eficienta pedalarii. Dar chiar daca echipamentul special pentru ciclism este recomandat pentru distante lungi, in oras poti merge oricand la plimbare cu bicicleta îmbracat in hainele tale obisnuite.

4. Te asiguri ca ai rotile umflate la presiunea recomandata.

O presiune prea mica va periclita janta la impactul cu o bordura/groapa, iar o presiune prea mare poate sa conduca la explozia camerei.
Nu uita sa verifici presiunea marcata pe anvelopa atunci cand umfli cauciucurile.

Biciclete de oras Romet

 

Care sunt costurile pe termen lung pentru o bicicleta?

Orice bicicleta are nevoie de grija si atentie ca sa te poarte pe drumuri minunate la fel ca in prima zi. De aceea trebuie sa ai grija sa o intretii corespunzator, ceea ce pe termen lung implica anumite costuri. Indiferent cat de des o folosesti, trebuie sa tii cont ca trebuie sa-i faci anumite revizii.

Iata elementele de avut in vedere in functie de frecventa intretinerii bicicletei:

- Intretinerea saptamanala sau dupa fiecare tura solicitanta (cum ar fi un concurs):

Curatare, verificarea componentelor critice (frane, caseta pinioane, presiune roti etc.)

- Intretinerea lunara:

Aceleasi elemente ca la cea de dupa o tura mai lunga, dar totul trebuie facut cu mai multa rigurozitate. Curata si verifica din nou lantul, franele, pinioanele, presiunea rotilor, schimbatoarele (daca este cazul).
Iti recomandam sa folosesti produse de calitate si special create pentru bicicleta. De exemplu pentru ungerea lantului nu folosi improvizatii cum ar fi un ulei de bucatarie, pentru ca in felul acesta nu numai ca nu vei prelungi viata bicicletei, dar este posibil sa produci alte stricaciuni.
Intretinerea anuala - se recomanda o revizie completa, inclusiv in interiorul componentelor principale (de ex. butuci, furca).

- Intretinerea anuala:

Se recomanda o revizie completa, inclusiv in interiorul componentelor principale (de ex. butuci, furca).

- Intretinerea in functie de modelul bicicletei:

Fiecare model are nevoie de o ingrijire specifica, in functie de modul si locurile in care este utilizat.
Spre exemplu, un MTB necesita o ingrijire speciala, mai ales daca este folosit in concursuri solicitante.
La fel se poate spune si despre o bicicleta de oras care se deplaseaza intr-un trafic intens sau despre o cursiera pe care ai folosit-o intr-o calatorie foarte lunga pe sosea.

Cand achizitionezi bicicleta asigura-te ca primesti un certificat de garantie - cea mai sigura metoda de a reduce costurile pe termen lung este sa obtii garantia de la magazinul de biciclete de unde ai cumparat-o.
Chiar daca uneori poate fi tentant sa faci un "deal" apeland la vanzatori neacreditati (online sau in targ), gandeste-te ca toate costurile reparatiilor si intretinerilor ulterioare pot depasi uneori diferenta de pret castigata la achizitia bicicletei.

Ca si in cazul unei masini, bicicleta are anumite piese pe care le vei schimba mai des decat pe altele:

- Cauciucurile si camerele:

- In functie de tipul lor si de numarul de kilometri parcursi intr-un an, cauciucurile sunt printre cele mai mult supuse uzurii. De aceea e bine sa dai atentie cauciucurilor si sa le schimbi ori de cate ori este necesar.
Preturi: intre aproximativ 30 de lei (cele de oras mai accesibile) si 300 de lei (cele pentru MTB, cu tehnologii avansate: kevlar, pliabile etc.)
- Camerele se pot sparge destul de des din cauza intepaturilor, asa ca e bine sa ai intotdeauna o camera de rezerva la tine.
Preturi: O camera costa intre 10 si 20 de lei, dar exista si mai scumpe.

- Lantul si pinioanele:

Sunt urmatoarele pe lista consumabilelor. Un utilizator constant al bicicletei trebuie sa schimbe lantul aproximativ o data pe an (2000 - 3000 km), iar caseta de pinioane o data la doua lanturi schimbate. De asemenea, foile bicicletei trebuie schimbate aproximativ o data la doua casete de pinioane.
Important! Daca amani inlocuirea lantului, uzura lui va afecta si pinioanele, astfel ca vei fi nevoit sa le schimbi si pe acestea mai repede.
Preturi: Un lant de calitate (pentru mai multe viteze) porneste de la circa 30 de lei, in timp ce o caseta de pinioane buna porneste din jurul sumei de 60 de lei.
Cu cat o bicicleta are mai multe pinioane, lantul este mai ingust si se uzeaza mai repede. Pe langa acest criteriu, trebuie tinut cont si de calitatea lantului si a pinioanelor. Nu intotdeauna un sistem de transmisie cu 7 sau 8 pinioane va fi mai durabil decat unul cu 9 sau 10 pinioane, mai ales daca primele fac parte dintr-o gama foarte ieftina.
Din acest motiv, multe biciclete de oras vin cu o singura foaie si un singur pinion, lantul fiind in acest caz foarte gros, iar intretinerea extrem de simpla.

- Franele

Indiferent daca sunt pe saboti sau pe disc, acestea se vor uza in timp, mai ales daca folosesti bicicleta des in conditii de ploaie si noroi. Un dezavantaj al franelor pe saboti este ca, pe langa sabotii care se tocesc de la nisip si praf, in timp se toceste si janta pe care acestia apasa pentru a frana roata. In schimb, la franele pe disc trebuie schimbate doar placutele.
Preturi: O pereche de placute costa in jur de 50 de lei, in timp ce sabotii pot fi cumparati cu preturi intre 15 si 30 de lei.

- Rotile:

Aici ne referim la janta, spite si butuci care, in timp pot suferi deteriorari, mai ales in cazul unei folosiri abuzive a bicicletei (ciocniri de obstacole, sarituri etc.) Vestea buna e ca de regula, janta se poate indrepta, iar roata se poate centra cu ajutorul retensionarii spitelor. La randul lor, spitele pot fi inlocuite daca s-au rupt, iar butucii pot fi si ei servisati, daca nu au o problema extrem de grava.

- Furca:

Deja aici nu mai vorbim de consumabile, insa furca necesita si ea o intretinere periodica, daca este dotata cu suspensie. In cazul furcilor foarte scumpe, pretentioase, este recomandata efectuarea unei revizii complete anual.

 

Unde invat sa merg pe bicicleta?

De cate ori n-ai auzit expresia "e ca mersul pe bicicleta"? Chiar asa e, pentru ca odata ce ai deprins tainele pedalatului, pe langa faptul ca o sa-ti intre microbul in sange, nici c-o sa mai uiti cum se da la pedale.
Niciodata nu e prea tarziu sa inveti sa mergi cu bicicleta. Chiar daca poti sa faci asta in spatele blocului sau in parc, cu cineva care sa te ajute, e bine sa stii ca exista cursuri specializate la care poti apela.

E nevoie doar de cateva ore cu un instructor ca sa inveti sa manuiesti bicicleta si iti sunt de folos pentru ca:
- exersezi intr-un loc sigur si nu risti sa te ranesti pe tine sau pe cei din jur;
- ai un control mai bun asupra bicicletei atunci cand primesti indicatiile de care ai nevoie de la un instructor;
- inveti sa adopti o pozitie corecta in timp ce pedalezi;
- primesti sfaturi legate de circulatia cu bicicleta in functie de locurile in care vrei sa o folosesti;
- ai garantia ca la final stii sa mergi pe bicicleta.

Iata cateva dintre locurile care ofera cursuri de pedalat:
- Scoala de Sport
- Bike School

10 greseli de evitat atunci cand achizitionezi o bicicleta

Dupa ce ai decis ca iti trebuie o bicicleta, iti trebuie si un minimum de cunostinte despre acest domeniu, pentru a nu te intoarce acasa cu o bicicleta pe care o vei abandona dupa cateva folosiri.
Daca vei respecta niste reguli elementare, nu vei regreta alegerea facuta si banii cheltuiti, iar
iesirile cu bicicleta se vor mentine la un nivel ridicat.

Iata aici 10 greseli pe care sa nu le faci:

1. Alegerea celei mai ieftine biciclete.

Bicicletele vandute de hypermarketuri sunt construite cat mai ieftin cu putinta, din cele mai ieftine materiale disponibile. Aceste biciclete sunt folosite in medie 150 de kilometri pana la abandon. Aceasta statistica este cunoscuta de catre producatori si folosita ca atare. Asadar este foarte probabil o rata mare a defectelor, iar ca bicicleta sa iti fie inmanata in cutie sau asamblata si reglata de cineva lipsit de experienta. In plus, serviciile post-vanzare nu sunt disponibile in acest caz.

2. Cumpararea bicicletei in functie de forma sau culoare.

Evident, o bicicleta trebuie sa fie atractiva pentru a te face sa mergi pe ea cat mai des, dar numai aceste criterii de forma si culoare te pot face sa alegi bicicleta gresita. Gandeste-te ce vrei sa faci cu bicicleta si alege ca atare. Un atlet serios va avea teluri diferite fata de cineva care este interesat doar de recreere. Persoanele tehnice vor dori cele mai noi si cele mai avansate aparitii in domeniul bicicletelor. Multi pasionati vor dori biciclete unice care sa-i diferentieze de ceilalti. Cu cat te cunosti mai bine pe tine insuti cu atat iti va fi mai usor sa-ti cumperi bicicleta care te va multumi. De exemplu, o bicicleta poate avea o forma atractiva, insa dupa cumpararea ei poti afla ca este construita pentru sarituri peste obstacole, lucru pe care nu esti dispus sa-l incerci nici in ruptul capului.

3. Prezentarea la magazin fara o minima documentare.

Chiar daca specialistii de la magazin iti pot oferi o multime de sfaturi, e bine sa stii macar ce intrebari sa le pui. Fa o mimima cercetare in domeniu, formeaza-ti o idee despre ce tip de ciclism ti-ar placea sa faci si fa-ti o lista de intrebari punctuale, pentru a economisi timpul amandurora.

4. Excesul de accesorii pentru bicicleta.

Cand iti achizitionezi prima bicicleta, probabil vei fi tentat sa o dotezi cu toate accesoriile disponibile pe piata. Gandeste-te ce iti este cu adevarat necesar pentru turele sau plimbarile pe care le vei face, ia-ti strictul necesar si poti adauga ulterior alte elemente. In caz contrar, iti poti poti ingreuna excesiv bicicleta, iar accesoriile pot incepe sa se deterioreze in timp si te poti trezi ca trebuie sa mesteresti saptamanal la acestea.

5. Cumpararea unei biciclete exagerat de scumpe, daca nu ai nivelul necesar de experienta.

Nu te arunca din prima la modele extrem de scumpe de biciclete, deoarece acestea sunt de regula destinate concursurilor si celor mai experimentati ciclisti. Vei putea descoperi ca o astfel de bicicleta nu este deloc comoda, sau ca este dificil de manevrat, potrivita pentru ciclisti avansati. De asemenea multe au componente scumpe si sensibile, a caror revizie este si ea destul de costisitoare, asadar calculeaza-ti atent bugetul inainte de a cumpara o bicicleta si alege conform experientei tale ca ciclist.

6. Rabatul de la calitate.

Alege o bicicleta cu piese bune, pentru a fi ferit de stricarea acestora o perioada cat mai indelungata. Pune accentul pe cadru si roti, celelalte piese fiind mai usor de inlocuit. E bine sa alegi un grup de piese de calitate in detrimentul unor accesorii, care pot fi adaugate si ulterior.

7. Graba in alegerea bicicletei.

Chiar daca esti convins ca viitorul tau va fi unul in care bicicleta sa fie prezenta la tot pasul, nu te grabi sa iti iei bicicleta “maine”. Analizeaza-ti stilul de viata, pregatirea fizica si planurile de viitor legate de bicicleta. Vorbeste cu prietenii, nu te sfii sa intrebi diverse lucruri pe forumurile de specialitate sau pe mai vechii posesori de bicicleta. Astfel vei fi sigur ca nu vei achizitiona o bicicleta ce ulterior va sta nefolosita si iti vei da seama cum bicicleta se poate integra in stilul tau de viata.

8. Incercarea de a gasi o bicicleta buna la toate.

Bicicletele sunt din ce in ce mai specializate, si nu exista bicicleta minune, care sa se descurce perfect in toate situatiile. Gandeste-te ce vei face cu acea bicicleta si alege ceva cat mai aproape de nevoile tale. De exemplu: chiar daca un MTB poate fi folosit si in oras, pozitia e incomoda, iar cauciucurile cramponate te incetinesc pe asfalt. In plus, daca nu vei ajunge cu ea la munte, nu se justifica cheltuielile suplimentare (de achizitie si intretinere) pentru o bicicleta mai complexa cum este MTB-ul.

9. Cumpararea bicicletei fara sa o testezi.

Bicicletele se cumpara in functie de inaltimea fiecaruia. Chiar daca in principiu pentru fiecare inaltime exista o marime de bicicleta, oamenii sunt alcatuiti diferit in ceea ce priveste lungimea bratelor si a picioarelor. Mergi la magazin, urca-te pe bicicleta si incearca diferite pozitii ale seii sau roaga vanzatorul sa ajusteze pozitia ghidonului. Pozitia trebuie sa fie una naturala, comoda, manetele de frana trebuie sa fie la indemana, iar piciorul, atunci cand pedala se afla jos, trebuie sa fie foarte usor indoit.

10. Achizitia unei biciclete fara sa stii provenienta ei (mai ales pentru bicicletele second hand).

Chiar daca pe Internet pot fi gasite adevarate "chilipiruri", evita sa cumperi bicicleta de la o persoana necunoscuta sau care nu iti ofera acte de provenienta. Multe dintre aceste biciclete sunt furate, fenomen ce ia o amploare din ce in ce mai mare, si astfel devii o particica din aceasta problema. Avantajele oferite de un magazin de biciclete sunt multiple, de la consultanta, garantie, servicii post-garantie si pana la relatia devoltata cu specialistii din magazin, care te pot indruma pentru a evolua in domeniul bicicletei

Plimbare in oras - bicicleta de oras Romet

Acum, ca te-ai documentat cu atentie pentru alegerea bicicletei tale, iti ramane sa vezi care sunt nevoile tale si sa selectezi modelul potrivit tie. Apoi sa te bucuri de ture placute pe bicicleta, in oras, in natura sau pe munte. Lant intins!