Ghidul traseelor pentru biciclete din Romania. Ce zone poti vizita pe doua roti

Romania este uimitoare cand vine vorba de peisaje, brazdata de munti si dealuri deosebite, zone intinse de campie, o intreaga paleta de forme de relief care sunt ideale pentru trasee cu bicicleta si inspira orice biciclist la calatorit si ture cat mai deosebite.

Bicicleta este unul dintre cele mai bune mijloace prin care te poti bucura in tihna de frumusetile tarii, fie ca e vorba de un traseu scurt si plin de provocari, fie ca iti doresti un traseu mai usor, potrivit si simplu pentru primele trasee cu bicicleta, care sa iti ofere bucuria de a admira peisajul din jur.

Traseele de bicicleta din Romania sunt numeroase si, in acelasi timp, deosebite pentru orice iubitor de natura si bicicleta, adica exact un calator activ si dornic de explorat. Am realizat pentru tine ghidul traseelor pentru biciclete din Romania, care sa-ti fie de folos ori de cate ori ai pofta de pedalat si vrei sa ai informatia sintetizata si la indemana. Un ghid structurat pe regiuni, pentru care am ales atat trasee pentru cei care se bucura de mersul pe mountain bike (MTB) si vor sa exploreze padurile si muntii, cat si pentru amatorii mersului pe sosea, care prefera sa admire peisajele la viteze mai mari.

Cuprins:

Trasee pentru bicicleta in jurul Bucurestiului
Trasee montane cu bicicleta
Azuga

Brasov
Cluj/Muntii Apuseni
Mededinti
Padis
Piatra Neamt
Plaiul Foii
Poiana Brasov
Sinaia
Zarnesti
Alte trasee turistice cu bicicleta din Romania
Bacau
Bihor
Bucovina
Buzau
Comana
Constanta/Dobrogea
Gorj
Hunedoara
Iasi
Maramures
Prahova
Sibiu
Sighisoara
Timisoara
Vaslui
Viscri

Trasee cu bicicleta in Romania

 

Trasee pentru bicicleta in jurul Bucurestiului

Bucurestiul este un oras mare si aglomerat, dar are o multime de trasee pe care te poti relaxa si te poti destinde si bucura de aer liber prin sport. Foarte aproape de centrul orasului dai de paduri intinse, numai bune de admirat si, in functie de gradul de pregatire, ideale pentru antrenament sau relaxare dupa o saptamana incarcata. Bineinteles, daca esti pasionat de viteza, ai o multime de trasee ideale pentru cursiera, printre care clasicul Tour de Snagov, preferatul majoritatii ciclistilor din Bucuresti.

1. Bucuresti - Pantelimon - Cernica - Tanganu - Fundeni - Vadu-Anei - Branesti - Pasarea - Cozieni - Pantelimon - Bucuresti

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 66 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: traseul este unul lejer, de agrement, doar pe unele portiuni necesita atentie sporita datorita circulatiei pe drumuri nationale circulate intens. Dupa iesirea din Bucuresti treci prin Pantelimon si ajungi la intersectia cu soseaua Cernica. Drumul trece pe langa Padurea Cernica, Lacul Cernica si Manastirea Cernica. Mai departe traseul ajunge in Tanganu, urmand ca, dupa trecerea din Judetul ilfov in Judetul Calarasi, sa se ajunga in Fundeni. Din Fundeni, poti intra pe drumul ce trece prin Vadu-Anei si ajungi in Branesti. De aici continui prin Pasarea si Cozieni, urmand sa revii catre Pantelimon si intrarea in Bucuresti.

Traseu cu bicicleta langa oras

2. Baneasa - Snagov (traseu Prima Evadare)

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 55 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: startul traseului este in zona Academiei de Politie, la marginea Padurii Baneasa. Distanta este de aproximativ 55 kilometri si se parcurg zone din vechii codri ai Vlasiei, pajisti, campuri, lacuri, sate si locuri istorice, finalul traseului fiind pe malul lacului snagov. Este necesara atentie sporita pe cateva portiuni, la traversarea a doua drumuri nationale si pe unele portiuni din zonele de padure in care santurile sau baltile pot da de furca celor cu experienta mai putina. Mers insa intr-un ritm lejer, traseul poate fi parcurs de orice categorie de biciclisti.

3. Bucuresti - Mogosoaia - Buftea - Mogosoaia - Bucuresti

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 65 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: cu punct de start Piata Victoriei intri in cartierul Bucurestii Noi si mergi spre iesirea din oras catre Mogosoaia. Ajungi mai intai in Buftea la Palatul Stirbey. Drumul continua pe malul Lacului Buftea spre Mogosoaia. De la Palatul Mogosoaia poti alege daca iti continui drumul, trecand prin targusorul Brancovenilor, spre Bucuresti. Exista varianta de a reveni pe acelasi traseu, cu mentiunea ca pe malul lacului Buftea ai de pedalat cativa kilometri pe un drum de tara. Revii pana la intrarea in Bucuresti, cu traficul specific, pana la punctul de final, Piata Victoriei.

 

Trasee montane cu bicicleta

Cand ai mai mult timp la dispozitie, te poti bucura de un traseu montan. Mai jos iti prezentam trasee variate, fie ca vrei sa parcurgi unul intr-o zi plecand dimineata pentru o zi plina de urcari si coborari in viteza, fie ca ai un weekend pe care vrei sa il petreci la munte si vrei sa imbini relaxarea cu sportul, cu siguranta vei gasi in lista de mai jos un traseu potrivit pentru tine.

Trasee montane cu bicicleta

Foto: www.momondo.ro

Trasee bicicleta Azuga

 

1. Azuga - Muntii Baiului - Secaria - Comarnic

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 40 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam/pamant
Descriere traseu: traseu foarte frumos, cu peisaje montane minunate, necesita o buna pregatire fizica si atentie mare pe portiunile de urcare si coborare cu pante abrupte, cu teren accidentat, cu bolovani si pietris. Privelistea de sus este grozave, de jur imprejur, pe drumul de creasta. De la telegondola vei merge pe un urcus greu, pana in zona Zamora - Busteni, punctul cu altitudinea cea mai mare a traseului, la peste 1.700 m. Urmeaza o coborare serpuita spre Secaria si apoi o bucata lina spre Comarnic, punctul de sosire al traseului.

2. Azuga - Diham - Gura Diham

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 30 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam / pamant
Descriere traseu: tura se desfasoara in muntii Bucegi, urcand de la Azuga spre cabana Diham, coborand apoi pe la Gura Diham pe un traseu bun de mers pe bicicleta, usor, dar care ofera si cateva zone unde ritmul cardiac si adrenalina vor creste putin. Traseul este optim pentru cei cu conditie fizica si aptitudini medii, nu este greu doar pe alocuri necesita putin push-bike. La coborare sunt unele portiuni pe care este mai prudent sa mergipe langa bicicleta pentru a le traversa, din cauza stancilor sau radacinilor.

3. Azuga - Valea Azugii - Valea Limbaselului - Azuga

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 28 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: Macadam
Descriere traseu: traseu de dificultate medie in lungul a doua dintre cele mai frumoase vai din Muntii Garbovei. Exceptand primii 200 de metri, restul traseului se desfasoara pe drum forestier pietruit. Exista o singura portiune mai dificila la traversarea din Valea Azugii in Valea Limbaselului. Traseul se adreseaza tuturor categoriile de ciclisti cu o conditie fizica medie. Pe traseu intalnesti ca puncte principale de interes Cabanele Sorica, Susai si Cioplea, cantoanele pastorale Stevia, Turcu. Si bineinteles avem parte de panorama Muntilor Bucegi si flora si fauna caracteristice Muntilor Garbovei.

Traseu cu bicicleta Azuga

 


Trasee bicicleta Brasov

 

1. Brasov - Sacele - Garcini (cartier Sacele) - Lacul Tarlung - Bradet - Babarunca - Pasul Bratocea - Cheia

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 50 km
Bicicleta recomandata: cursiera/MTB
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: traseul cu bicicleta incepe din Brasov, pe DN11 si apoi pe Centura Brasov, urmand indicatoarele spre Valenii de Munte, pana in Sacele. Drumul continua pe DN1A, ori prin centrul localitatii Sacele, ori pe Centura Sacele, spre Garcini si Lacul Tarlung. De la Lacul Tarlung se continua, prin Bradet si satul Babarunca, trecand din judetul Brasov in judetul Prahova, la Pasul Bratocea, pana in statiunea Cheia, pe DN1A. Din Cheia se poate urca pana la Cabana Muntele Rosu. Un drum frumos, cu pante medii, nu foarte aglomerat, cu o coborare de mare viteza pe serpentine dupa Pasul Bratocea pana in statiunea Cheia.

2. Brasov - Sanpetru - Bod - Araci - Feldioara - Brasov

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 65 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: pornesti din Brasov spre Feldioara, traversand pe biciclete tara Barsei, trecand din judetul Brasov prin judetul Covasna, pe un traseu frumos, excelent pentru o zi caniculara de vara. Dupa Brasov urmeaza Sanpetru, pedaland pe langa Biserica Fortificata, apoi mergi prin Bod, cu o alta Biserica Fortificata din zona. In Haghig revinii in judetul Brasov si ajungi la Feldioara si ruinele Cetatii Feldioara, unde poti face un popas inainte de intoarcerea spre Brasov, o tura cu bicicletele de aproximativ 65 de kilometri.

3. Brasov - Cristian - Rasnov - Bran - Vulcan - Codlea - Dumbravita - Codlea - Ghimbav - Brasov

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 10 ore
Distanta traseu: 140 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: tura se poate parcurge intr-o zi sau doua (cu pauza in zona Dumbravita) in functie de abilitati. Traseul este presarat de foarte obiective turistice (Bisericile fortificate din Codlea si Vulcan, Cetatea Rasnov, Castelul Bran). Poate fi obositor, nu neaparat din cauza distantei, ci pentru ca este nevoie de atentie sporita la trafic, traseul incluzand drumuri intens circulate.

Traseu cu bicicleta la munte

 

Trasee bicicleta Cluj/Muntii Apuseni

 

1. Cluj - Faget - Cheile turzii - Petrestii de Jos - Savadisla - Luna de Sus - Cluj

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 100 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: un traseu dedicat amatorilor de mountain bike, care vor fi incantati de drumul prin padurile Fagetului. E vorba de un traseu mediu, care testeaza rezistenta si prezenta de spirit in fata radacinilor, gropilor sau chiar baltilor care apar pe neasteptate. Odata iesit din padure, ai de strabatut un drum in marea lui majoritate de coama, care te invita sa admiri Apusenii din departare, dar si dealurile Clujului. Din Tureni sunt doua variante: sa deviezi pe langa Chei sau sa ocolesti satul pentru a merge direct la podul care trece peste Autostrada Transilvania. Pe partea cealalta, traseul o ia prin iarba, inainte de Cariera Sandulesti. La un moment dat o sa ajungi, chiar in deal, la un indicator care te lamureste cum poti ajunge la cabana Cheile Turzii sau pe creasta. La intoarcere se merge prin Petresti pana dupa lacurile de la Ciurila, urmand indicatorul catre Lita. Drumul de la Lita la Vlaha (prin Savadisla) este destul de greu, dar tot e o varianta mai buna decat traseul pe care ai ajuns in Chei.

2. Cluj - Garbau - Aghires Fabrici - Laguna Albastra - Garbau - Gilau - Cluj

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 97 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: un traseu ce porneste monoton si plat pana dupa Mera, dar peisajul se invioreaza dupa ce treci pe langa Vistea si prin Garbau.  Apoi drumul o ia spre Baghara, unde gasesti un cimitir cu pietre vechi de mormant, acoperite de muschi. O oaza de liniste si umbra numai buna pentru o pauza binemeritata. Din centrul localitatii Aghires Fabrici mergi in dreapta si ajungi la Laguna Albastra si padurea de salcami de langa. La intoarcere schimbi traseul din Garbau si treci dealul spre Capusu Mare - Gilau, ceea ce inseamna cativa kilometri de efort prelungit, in panta, rasplatiti insa pe deplin la coborare.

3. Centura Cluj - Apahida - Jucu Herghelie - Visea - Bontida - Rascruci - Jucu - Apahida - Cluj

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 80 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: traseul este lejer, pana la Jucu de sus drumul se face pe sosea pe ruta Cluj-Apahida. Din Jucu de sus se intra pe drum de piatra ceva mai dificil. Dupa iesirea din sat trebuie mers spre Gadalin si Visea, unde se intra din nou pe asfalt. Dupa Visea (la stanga) vine si punctul critic al traseului, la trecerea dealului spre Coasta, unde cel mai probabil vei urca pe langa bicicleta. Inainte de Sic se ajunge la Rezervatia Stufaris, a doua cea mai mare intindere de stufaris din Romania dupa Delta Dunarii. Obiectivele turistice sunt principalul castig al acestui traseu, dar si panorama de pe Dealul Coastei.

Traseu munte

Foto: www.bicycling.com

 

Trasee bicicleta Mehedinti

 

1. Orsova - Eselnita - Dubova - Ponicova - Svinita - Drencova - Berzasca - Liubcova - Coronini - Clisura Dunarii - Rezervatia Naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 7 ore
Distanta traseu: 115 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: traseul necesita o buna pregatire fizica pentru efort prelungit si atentie pe drumurile publice circulate. Startul se da din Orsova si incepe cu o urcare de cativa kilometri pe Dealul Mosului, urmata de o coboare spre Eselnita. Intalnire cu Dunarea. Urmeaza Cazanele Mici, statuia lui Decebal si Manastirea Mraconia. Drumul urmeaza malul Dunarii, deviind doar uneori pentru cativa kilometri si revenind langa Dunare pana la Cazanele Mari. Traseul traverseaza vechi colonii muncitoresti si sate cu cateva case. Pe malul opus o sa vezi localitatile sarbesti si o multime de peisaje de vis.

2. Podeni - Valea Bahnei - Valea Gherghelului - Poiana Musuroane - Valea Cernei - Baile Herculane

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 17 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: Domogledul este un varf din Muntii Mehedinti, ce se inalta deasupra Bailor Herculane, constituind totodata limita dintre cele doua regiuni istorice, Oltenia si Banat. Acest traseu urmeaza poteci tehnice ce trec peste varf, a caror dificultate crescuta il recomanda numai celor cu experienta avansata in mountain bike.
Pornind din Podeni, sat de munte situat pe Valea Bahnei, drumul abrupt te introduce rapid in ritmul traseului, fiind solicitant inca din primul kilometru.
De aici, lasi in scurt timp satul in urma, continuand pe un drum in serpentine, ce urca si coboara in cateva vai, segmentul fiind unul din cele usoare de pe intreg traseul sine te poarta printr-un peisaj montan marcat de vaile abrupte si padurea intunecata de pini. Pe la kilometrul 5 al traseului, urcarile incep sa devina mai dificile, pe masura ce ajungi pe drumul din creasta Muntilor Mehedinti. Valea Ghergheleului marcheaza inceputul urcarii lungi spre creasta. Ajuns in creasta,traversezi drumul pentru a te afunda in padure, spre Poiana Musuroane.
Privelistea din varf rasplateste orice efort, putand fi admirate e aici, intr-o zi senina, Creasta Cernei, Muntii Almajului, Podisul Mehedinti sau Cazanele Dunarii. De asemenea, se intrezareste de pe acum coborarea lunga ce va urma, Valea Cernei. Cu siguranta o tura pentru cei atrasi de latura tehnica a mountain biking-ului, cu eforturi extenuante rasplatite de peisaje spectaculoase si coborari de neuitat (si de ce nu, cu o baie la final, in apele termale din Baile Herculane).

Traseu pentru bicicleta cursiera

 


Trasee bicicleta Padis

 

1. Stei - Pietroasa - Poiana Florilor - Arieseni

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 70 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul are o dificultate medie, accesibil iubitorilor de aventura pe doua roti. De la stei la Sudrigiu sunt de parcurs 10 kilometri de asfalt, pe DN 76, drumul fiind unul plin de gropi si intens circulat. Odata ajuns la Sudrigiu mergi spre Pietroasa. Inspre Padis mergi pe un drum recent asfaltat, cu atentie maxima la serpentine. Pe aceasta portiune Crisul Pietros coboara, astfel poti admira mici cascade, repezisuri, bulboane, dar si o apa de culoarea turcoazului. Trebuie urmat drumul asfaltat pana la intersectia cu drumul forestier ce urca spre Valea Galbenei, de aici mai avand de parcurs cinci kilometri pana la Poiana Pauleasa. Pe parcursul traseului sunt locuri din care se vad peretii calcarosi ai Cheilor Jgheabului, pereti abrupti si spectaculosi. Valea se ingusteaza si are un aspect de canion. Ajungi intr-o sa, dupa care urmeaza o coborare pe Valea Coblestului, avand de trecut dintr-o parte in alta a satului Coblesti, un catun pitoresc, cu casele si gardurile de lemn ale motilor.

2. Rachitele - Creasta Apuseni - Piatra Talharului - Padis - Boga - Pietroasa

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 45 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul incepe in padure, pe un drum forestier. Ai parte de urcare chiar de la intrarea in traseu. Dupa aceea urcarea se mai domoleste si mai raman doar cateva portiuni de push-bike, inainte de a ajunge in creasta, de fapt pe platoul care este creasta Apusenilor in aceasta zona. Urmatorii kilometri ii petreci in creasta Apusenilor pana la Padis, intalnind pe traseu alte cateva zone spectaculoase cum ar fi Piatra Talharului. De aici se vad crestele domoale ale Apusenilor pline cu paduri semete de brad. Urmeaza o coborare destul de abrupta, cu un drum plin de pietre instabile pana la intersectia cu drumul asfaltat care merge spre Cabana Bradet. Iar finalul turei te duce la vale pe asfalt impecabil de peste 20 de km spre Pietroasa.

 

Trasee bicicleta Piatra Neamt

 

1. Piatra Neamt - Cuejdel - Buhalnita - Piatra Neamt

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 70 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul pleaca de la stadionul din Piatra Neamt in directia Garcina, mai intai pe asfalt si apoi pe macadam. Urcam de-a lungul raului Cuejdiu, nu foarte abrupt. De aici traseul paraseste drumul forestier si urca pe o poteca in stanga. Avem de travesat un deal mic pana la lacul Cuejdel. Poteca se termina in forestierul de contur al lacului, foarte aproape de barajul natural. Fiind relativ in afara rutelor turistice este mai salbatic si mai putin afectat de turismul de masa. Padurea se termina brusc si avem parte de un peisaj spectaculos, Muntii Ceahlaului, ce se inalta din apele albastre ale lacului Bicaz. Apoi drumul forestier coboara usor si te poarta in ritm alert pana in prima localitate, Cuejdiu. De aici se merge inspre localitatea Buhalnita si inapoi spre Piatra Neamt, la punctul de sosire.

Trasee cu bicicleta la munte

Foto: www.hikeandbikeholidays.com

2. Bicaz - Parcul National Ceahlau - Bicaz

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 44 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: cu poteci salbatice, neconventionale si provocatoare, aria reprezinta locul perfect pentru o tura unica, ce poate fi parcursa de orice categorie de ciclisti, indiferent de gradul de pregatire. Fie mers in ritm alert, daca doresti sa ai parte de adrenalina pe coborari salbatice, fie mers lejer, pentru a ne bucura de peisajele de pe traseu, unice, care ne poarta spre frumoasa vale a Tarcaului, Cheile Bicazului prin Bicajel si Damuc, ori pe vechile drumuri ale plutasilor care se intorceau pe jos, peste munti, dupa ce vindeau bustenii, toate acestea vor oferi senzatii deosebite si aventuri de neuitat.

 

Trasee bicicleta Plaiul Foii

 

1. Zarnesti - Valea Barsei - Cabana Plaiul Foii - Zarnesti

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 2 ore
Distanta traseu: 27 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: un traseu usor la poalele Muntilor Piatra Craiului, ce are ca punct de interes principal Cabana Plaiul Foii. Plecarea se face din Zarnesti pe un drum comunal (DC 50A) spre Valea Barsei. Pe partea stanga avem Muntii Piatra Craiului iar pe partea dreapta Raul Barsa. Ajungem la Cabana Plaiul Foii pentru un popas meritat pe deplin. Traseul este frumos, destul de usor, simplu din punctul de vedere al orientarii. Drumul inapoi este acelasi, catre Zarnesti, fara alte variante ocolitoare.

2. Zarnesti - Plaiul Foii

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 15 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: tura foarte lejera, accesibila si celor nou initiati in plimbarile cu bicicleta pe munte. Din centrul Zarnestiului sunt doar 12 km pe drum de macadam, dar usor. Urmeaza kilometri in care admiri Muntii Piatra Craiului, care te insotesc pe partea stanga a drumului. Ajungi la cabana Plaiul Foii. De aici, daca nu te grabesti, mai poti merge pe un drum forestier, traversand paraul Barsa catre refugiul Spirlea si Varful La Om. Reintorsi la Plaiul Foii, ai de ales drumul de intoarcere in Zarnesti, fie pe traseul pe care am venit, fie facand un mic ocol, prin Vulcan.

Trasee bicicleta Plaiul Foii

Foto: www.tynevalleymtbcycling.co.uk

 

Trasee cu bicicleta Poiana Brasov

 

1. Predeal - Zarnesti - Rasnov - Poiana Brasov - Brasov

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 105 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: traseul porneste din Predeal pe DN1/E60. La intersectia cu Valea Rasnoavei, acesta se continua spre Paraul Rece. Urmeaza o portiune pana la Rasnov cu serpentine. Traversezi soseaua spre Bran si apoi spre Zarnesti pana la Cabana Gura Raului. De acolo se poate intra in Parcul National Piatra Craiului. La intoarcere, mergem prin Rasnov inspre Poiana Brasov, de unde se poate cobori pe Drumul Vechi spre Brasov.

2. Brasov - Poiana Brasov

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 2 ore
Distanta traseu: 15 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: plecarea se face din Livada Postei, dupa care urmeaza catararea pe cei aproape 12 km. Succesiunea atat de stransa de serpentine face ca traseul sa nu fie deloc unul plictisitor, rasplatind efortul cu destul de multe satisfactii. Locuri de popas sunt foarte multe, deoarece sunt multe locuri de unde avem parte de o priveliste minunata. Catararea poate sa fie destul de grea pentru unii, fie se vor face multe opriri pentru a admira peisajul. O alta calitate a traseului este ca ajunge la o altitudine destul de mare - 1.020 m (din Poiana Brasov se poate ajunge si in Vf. Postavarul).

Traseu pentru bicicleta cursiera

3. Brasov - Pietrele lui Solomon - Poiana Brasov - Cristian - Brasov

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 35 km
Bicicleta recomandata: MTB / Ciclocross
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: un traseu destul de usor inceput cu o incalzire din Brasov pana la Pietrele lui Solomon, unde se poate face un stop pentru apa la un izvor cu apa proaspata si rece. De aici incepe urcarea pe drum forestier pana in Poiana Mica. Rutele pot diferi in functie de poteca aleasa, pana la Poiana Brasov. Urcarea nu e grea si in general este pe la umbra. Se face si putin push-bike pe alocuri. Odata trecuti de Stana Turistica drumul urca si coboara, pana la o intersectie de unde se merge inainte. De aici incepe sa fie destul de tehnic, avand parte de piatra sparta in bucati mari si ascutite. Drumul se termina in spatele unei uzine parasite dupa care iese in drumul national exact la intrarea in Cristian, de aici e sosea plata pana in Brasov.

 

Trasee bicicleta Sinaia

 

1. Sinaia - Cota 1400 - Stana Regala/Poiana Stanii - Sinaia

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 32 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul incepe din Sinaia si este un circuit de dificultate medie. De la Gara Sinaia urci prin oras spre Cabana Schiorilor, trecand pe langa Manastirea Sinaia si apoi pe langa Hotel Furnica. Urci pe drumul comunal DC134, drum asfaltat spre Cota 1400, Drumul Cotei 1400, o urcare pe serpentine care se intersecteaza cu vechea partie de bob si trece pe langa Cabana Bradet. De la Cota 1400 intri pe drumul spre schitul Sfanta Ana. Urmatoarea oprire este Poiana Stanii/Stana Regala, dupa care revinii pe traseu si urmeaza o coborare spre Sinaia. Iesi de pe drumul forestier si intri pe Drumul Cotei pana la Hotel Furnica, urmeaza domeniul Peles, revenind in Sinaia.

2. Sinaia - Cota 1400 - Piatra Arsa - Babele - Padina - Bolboci - Dichiu - Sinaia

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 60 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: se pleaca din Sinaia si se urca catre Cota 1400 si Cota 2000. Urmeaza sa treci platoul Bucegilor prin zona Piatra Arsa catre Babele. Apoi se coboara pana la Padina. De aici traseul continua catre zona Bolboci si dupa traversarea seii Dichiu revine in Sinaia. Traseul necesita aptitudini avansate, in special pentru zonele de coborare, dar si forma fizica buna pentru kilometri lungi de urcare.

Traseu bicicleta avansati

Foto: www.lifeadventures.si

3. Sinaia - Posada - Comarnic - Vistieru - Plaiul Campinei - Campina - Telega - Doftana - Mislea - Baicoi - Floresti

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 80 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: traseul simplu ca orientare, cu dificultati medii pe portiunile de urcari, scurte, dar abrupte. Din Sinaia se merge catre Posada si Comarnic, Plaiu Cornului, Vistieru, Campina. La iesirea din Campina se urca spre Telega si Doftana. Ulterior traseul devine mai lejer pana la final, urmand localitatile Mislea, Tufeni, Baicoi, Floresti. Intreg traseul este impanzit de zone atractive si foarte multe obiective turistice (Muzeul Cinegetic Posada, Castelul Iulia Hasdeu, inchisoarea Doftana).

 

Trasee bicicleta Zarnesti

 

1. Zarnesti - Predelut - Bran - Predelut - Zarnesti

Grad de dificultate: Usor
Durata traseu: 2 ore
Distanta traseu: 20 km
Bicicleta recomandata: trekking
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: traseu usor de parcurs impreuna cu copiii de peste 7-8 ani, necesita mai multa atentie si un foarte bun control al bicicletei pe portiunile de drum accidentat sau pe serpentine si coborari. Tura incepe din Zarnesti. Este un traseu dus-intors, destul de usor, atat ca dificultate tehnica, cat din punctul de vedere al orientarii. Din Zarnesti se iese pe soseaua Branului, dar pana la intrarea in Predelut drumul este nemodernizat, fara asfalt, in urcare usoara, dar fiind bine batatorit nu creeaza probleme sau disconfort in timpul deplasarii. In Bran se ajunge repede continuand pe acelasi drum. Urmeaza, bineinteles, intoarcerea in Zarnesti, pe acelasi drum, pentru a evita traficul intens de pe drumul national spre Brasov.

Traseu pentru bicicleta MTB

Foto: www.meranerland.org

2. Zarnesti - Muntii Piatra Craiului/Parcul National Piatra Craiului - Magura - Pestera - Moieciu de Jos - Moieciu - Bran - Predelut - Zarnesti

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 35 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseu lejer, variat ca teren, cu peisaje minunate, necesita o buna pregatire fizica, dar si un bun control al bicicletei pe drumuri nemodernizate si pe coborari pe serpentine. Traseul porneste din Zarnesti. Pe drumul judetean DJ 112G, trecand pe langa Cabana Gura Raului, intri in Parcul National Piatra Craiului si mergi pana la Fantana lui Botorog. Drumul incepe sa urce prin padure. Un drum frumos, nemodernizat, prafuit, dar nu foarte circulat. Dupa cativa km ajungi in satul Magura si ai parte de peisaje superbe cu masivul Piatra Craiului. Continui pe acelasi drum judetean spre satul Pestera. Urmeaza o portiune de asfalt si o coborare de mare viteza pana in Moieciu de Jos. Urmeaza Predelut si drumul inapoi spre Zarnesti.

3. Gura Raului - Piatra Craiului - Prapastiile Zarnestilor - Magura - Gura Raului

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 23 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul trece prin regiunea pitoreasca a muntilor Piatra Craiului - Magura, Prapastiile Zarnestilor, pornind si sfarsindu-se la cabana Gura Raului. Chiar daca dispune de cateva portiuni provocatoare, tura este potrivita pentru orice nivel de pregatire in ale ciclismului. La punctul de start si finish, Cabana Gura Raului se ajunge pe bicicleta, fiind la 2 km de Zarnesti. Traseul porneste pe drum forestier in urcare usoara pana se ajunge izvorul Fantana lui Botorog. Prapastiile Zarnestilor este un alt loc pe care il poti vizita, intrarea in defileu facandu-se cam la 2 km de la izvor. Se face stanga in ac de par pentru a continua spre Muchia Vladuca unde altitudinea este in jur de 1000 m. Mai departe ai de pedalat pana ajungi in zona denumita La Table. Dupa aceasta zona vei ajunge si la altitudinea maxima a traseului 1.440 m. De aici ai in mare parte doar coborare pana inapoi la Gura Raului, traseul prezentand si cateva portiuni de forestier la vale mai abrupt care va necesita ceva mai multa atentie din partea celor cu mai putina experienta. Deja de la km 14 vei intalni primele case care fac parte din satul Pestera. Continuand vei intra in Magura, intalnind apoi seria de serpentine la vale care te vor duce inapoi la Fantana lui Botorog si cabana Gura Raului.

 

Alte trasee turistice cu bicicleta din Romania

 

Trasee bicicleta Bacau

 

1. Bacau - Buhoci - Garla Anei - Bibiresti - Buhoci - Bacau

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 47 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul incepe din Bacau si trece prin Buhoci si urca ruta clasica, spre pantele pe unde se traverseaza spre Bibiresti. Chiar in varful pantei vireazi la stanga pe un drum ce e destul de vizibil, dar care, in continuare, dupa aproximativ un kilometru, aproape ca dispare pe alocuri. Urcusul alterneaza cu coboratul si cu push-bike. Traseul continua prin padure si spre iazul Bibiresti. Urmeaza coborarea ce traverseaza tot satul pe drumul pietruit, unde sunt si unele izvoare, si aproape de panta ce urca spre Ungureni se vireaza la dreapta. Se merge pe malul lacului pana la intersectia cu drumul spre Buhoci de unde, traversand dealul, se ajunge la Bacau.

Trasee cu bicicleta

Foto: www.michigan.org

2. Bacau - Buhusi - Biserica Bociulesti - Costisa - Bacau

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 83 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: plecarea din Bacau pe directia Piatra Neamt cu trecere prin Buhusi, dupa care urmeaza trecerea podului peste canalul din Podoleni si se vireaza la stanga pe un drum pietruit pana la Biserica Bociulesti. Traseul revine spre Bacau, dar cu o abatere la Costisa pe langa iazul si pensiunea din Costisa pentru a te bucura de privelistea asupra Vaii Bistritei. Coborand de pe dealul Cetatuii revii pe ultimii kilometri spre Bacau.

3. Bacau - Dealu Mare - Bacau

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 21 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: dealurile din jurul orasului Bacau ofera locuri si privelisti extraordinare Dealul Magura fiind unul din aceste locuri. Sunt multe drumuri forestiere, poteci, carari, la doar cativa kilometri de oras. Una din variante este trecerea prin Dealu Mare venind de la Magura. Varful dealului ofera un punct de belvedere catre Bacau, oferind multiple variante de revenire spre oras.

Trasee bicicleta Bacau - Romet

 

Trasee bicicleta Bihor

 

1. Muntii Plopis (Oradea - Spinus - Tria - Derna - Tiganestii de Cris - Oradea)

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 80 km
Bicicleta recomandata: ciclocross/MTB
Suprafata traseu: asfalt/macadam
Descriere traseu: traseul prin Muntii Plopis se afla la distanta de aproximativ 30 km de Oradea. Situati in nordul judetului Bihor, Muntii Plopis au potential turistic ridicat. Cu inaltimi domoale (600-700 m), imbracati in paduri de conifere adapostesc puncte de real interes, cum ar fi Poiana Florilor, Castelul Zichy, satul de vacanta Padurea Neagra. Prezenta vailor cu largiri poienite, precum si prezenta unor drumuri forestiere, confera peisajului din Muntele Ses un farmec deosebit. Traseul traverseaza satele Spinus, Tria si Derna pana aproape de Voivozi, de aici avand parte doar de drum de munte, dar domol catre satul Padurea Neagra, cu urcari si coborari domoale catre Tiganestii de Cris de unde poti reveni pe drumul spre Oradea.

2. Oradea - Tasad - Oradea

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 64 km
Bicicleta recomandata: MTB / ciclocross
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul porneste din Oradea pe drumul spre Sinmartin. Inainte de a intra in Baile Felix, drumul o ia la stanga spre Baile 1 Mai. Cei care doresc, pot sa viziteze Baile Felix si pe urma sa se intoarca pe traseu. Se vireaza la stanga spre Betfia. Aici poti sa vizitezi Betfia care este situat in versantul de sud-vest al Dealului Somleu, putand sa ajungi in varful Somleu (346m), care este si punct de belvedere. Dupa un scurt popas, drumul se continua prin satul Santelec si ajunge in satul Tasad. In aceasta zona de dealuri se afla Rezervatia de la Tasad. Dupa un popas si o plimbare printre dealuri si vai, drumul de intoarcere se face prin Dragesti si mai apoi trecand prin padurea de la Mierlau, iesind in satul Cordau, drumul continua prin Cihei si ajunge in Oradea.

3. Suncuius - Zece Hotare - Tasad - Oradea

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 100 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul porneste din Suncuius. Se poate ajunge in Suncuius cu trenul pe ruta Oradea - Cluj, cu pornire din gara Oradea, urci bicicletele in tren, iar dupa o ora si jumatate de mers cu trenul cobori in gara din Suncuius de unde porneste traseul de 100 de km. Traseul ofera accesul la 4 pesteri: Pestera Unguru Mare, Pestera Vantului, Pestera Stracos si Pestera Tasad, ultima se poate intra doar cu ghid, pestera fiind inchisa.

Trasee cu bicicleta Bihor

 

Trasee bicicleta Bucovina

 

1. Vatra Dornei - Dealul Runc - Varful Iacob - Paraul Vacaria - Paraul Ciotina Bistritei - Iacobeni - Vatra Dornei

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 33 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul este situat in partea de SE a masivului Suhardul Bucovinean, din grupa nordica a Carpatilor Orientali. Traseul are o lungime totala de aprox. 33 km, din care 13,5 km la urcare si 19,5 km la coborare, pe o diferenta totala de nivel de aprox. 1.400 m. Este un traseu echilibrat care se poate aborda lejer intr-o jumatate de zi, cu un grad mediu de pregatire fizica si tehnica. Pe langa acestea zona ofera peisaje de vis pe zona de creasta, poieni si livezi in portiunile de traseu de altitudine mai joasa si posibilitati de cazare la pensiuni pentru cei ce vor sa zaboveasca mai mult.

2. Partia Soimul - Manastirea Humorului - Plesa - Obcina Voronet - Soimul

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 53 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul incepe la baza partiei Soimul, mergi in amontele raului Moldova, care se traverseaza. Un prim obiectiv pe harta traseului, varful Toaca, situat in Obcina Mare, constituie un punct de belvedere asupra orasului si a imprejurimilor. Continui pe culmea Obcinei Mari, treci pe langa Pietrele Doamnei, apoi ajungi in comuna Manastirea Humorului, itinerariul traversand si satul Plesa. Urmezi culmea Obcinei Cacica si cobori din nou in depresiunea Humor, pentru a traversa raul Moldova si a urma un drum forestier ce duce in Obcina Voronet, aflata in partea de sud a orasului. Este ultima parte a traseului care inchide bucla in punctul de start, baza partiei Soimul.

Trasee bicicleta

3. Ilisesti - Cacica - Manastirea Humorului - Gura Humorului - Paltinoasa - Ilisesti

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 50 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: traseul, ce are ca puncte de start si final Hanul Ilisesti, este adresat amatorilor de cicloturism de orice varsta si conditie fizica. Traseul are toate categoriile de drum, asfaltat, pietruit sau de pamant. Pentru doritori, traseul este presarat de multe obiective turistice precum Salina Cacica, Pestera Vrajitoarelor, Manastirile Cacica si Humor ori Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina. Si bineinteles superbele peisaje salbatice ale Bucovinei.

 

Trasee bicicleta Buzau

 

1. Buzau - Vernesti - Carlomanesti - Valea Salciilor - Sangeru - Tisa - Apostolache - Valea Cricovului - Chiojedanca - Iordacheanu - Plavia - Urlati - Albesti-Paleologu - Valea Calugareasca - Bucov - Ploiesti

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 107 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: pornind din Buzau se ajunge la iesirea din oras, pe drumul national spre Bradeanca si Vernesti. Din Vernesti intri pe drumul spre Niscov, pe valea Raului Niscov. Drumul urca usor si treci prin Grajdana, Mierea, Valea Salciilor, pana in Hales. Treci din judetul Buzau in judetul Prahova. Dupa Glod vei intra pe un drum comunal care trece dealul prin cel mai inalt punct al traseului si se intersecteaza cu drumul spre Laposel. Se merge spre Sangeru si Apostolache, coborand prin sate pana in Urlati. Dupa Urlati se continua pana in Albesti-Paleologu de unde se intra pe drumul european E577 care ajunge, prin Valea Calugareasca si Bucov, in orasul Ploiesti, punctul de final al traseului. Cu exceptia portiunii de final, Urlati - Ploiesti, drumul traseul trece prin zone fara trafic intens.

Trasee bicicleta Buzau

2. Sahateni - Naeni - zona viticola Dealul Mare - Dealul Colarea - Dealul Istrita - Vilanesti - Vispesti - Sahateni

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 40 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseu foarte frumos, scurt, in zona deluroasa in apropiere de Buzau, cu multe obiective turistice. Tura incepe de la Sahateni spre comuna Naeni. De aici pe un drum secundar, se poate ajunge la Crucea lui Manafu. Un alt drum porneste spre stanga si ajunge la Conacul de la Coltul Pietrei, in zona viticola Dealu Mare. Tot de aici ai variante multiple, avand indicatoare spre obiectivele turistice din zona: Pestera lui Ambrosie, Grotele din Epoca Pietrei, Biserica dintr-o piatra, tabara de sculptura, mormintele tracice. Portiunea de urcare nu este foarte usoara. Dupa ce treci de tabara de sculptura, apoi pe langa Grotele din Epoca Pietrei, ajungi la Biserica dintr-o piatra. Urmeaza o coborare prin satul Varf. Traseul continua spre Valeanca-Vilanesti si apoi revine spre punctul de start, in Sahateni.

3. Buzau - Sarata Monteoru - Buzau

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 75 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: din centrul orasului Buzau se parcurge mai intai o portiune de cativa kilometri pe DN1, pana facem stanga spre Sarata Monteoru, trecand prin Merei. Zona Subcarpatica este impanzita de livezi si ne pregateste prin urcarea unor mici damburi de urcarea mai serioasa ce urmeaza. Imediat dupa statiunea Sarata Monteoru, pe un drum recent asfaltat, in stare impecabila si slab circulat, incepe urcarea lunga de aproximativ 10 km, ajungand la altitudinea de 460 m (pornind de la 90 m la Buzau). Pantele ajung pana la 10-15%. Bonusul insa il reprezinta cei 10 km de coborare, in serpentine, care ne aduce in localitatea Leiculesti. De aici ai varianta de a te intoarce pe acelasi traseu la Buzau. Sau cu un ocol, ce te scuteste de alte urcari prin Grajdana, Vernesti, Zoresti si te aduce inapoi la DN1 spre punctul de final, Buzau.

Trasee bicicleta - Merida

 

Trasee bicicleta Comana

 

1. Padurea Comana

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 32 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: tura cu o lungime de 32 km si o diferenta de nivel de 248 m, traseu usor pentru orice varsta si antrenament, cu plecare si sosire la Manastirea Comana. Prima parte se desfasoara pe traseul concursului Comana Bike Fest. Intoarcerea este pe drum asfaltat in mare parte (DJ603). Traseul traverseaza padurea Comana pe drumuri inguste de pamant si poteci, trece pe langa localitatea Mihai Bravu si ocoleste Lunca Neajlovului si Lacul Comana. Dupa ce traversezz si padurea Calugareni, ajungi in localitatea Crucea de Piatra. Pe ploaie traseul devine mai dificil din cauza noroiului.

2. Bucuresti - Comana - Parcul Natural Comana - Bucuresti

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 110 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: dificultatea traseului consta in numarul de kilometri parcursi intr-o singura zi. Traseul in sine nu este dificil si nu pune probleme majore, nici pe portiunile de sosea, nici prin Padurea Comana. Se pleaca din Bucuresti pe drumul spre Giurgiu, ajungand in Parcul Natural Comana unde te poti bucura de un traseu deosebit prin padure. Relieful este de campie, cu usoare schimbari de nivel formate prin saparea albiilor raurilor Arges si Neajlov. Ca puncte de atractie pe traseu avem Manastirea Comana si o zona cu peisaje ca din Delta si un "sat celtic", respectiv cateva locuinte lacustre.

Trasee bicicleta Comana

3. Bucuresti - Berceni - Dobreni - Colibasi - Falastoaca - Gradistea - Comana - Vlad tepes - Comana - Gradistea - Mogosesti - Adunatii-Copaceni - Jilava - Bucuresti

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 95 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: traseul cu punct de start si punct final la Bucuresti, are ca punct culminant Padurea Comana. Iesi din capitala spre Berceni. Dupa ce treci de Balta Berceni si podul peste raul Sabar si ajungi in Campurelu si in Colibasi. Treci peste Raul Arges catre Gradistea, ca apoi sa intri pe drumul judetean spre Comana. Drumul judetean trece prin Padurea Comana pana in localitatea Vlad Tepes. Exista o portiune de drum nemodernizat soseaua Bujorului care intra in Parcul Natural Comana. De aici incepe drumul de intoarcere prin Comana, Budeni apoi Gradistea, Adunatii-Copaceni si o portiune de drum national catre Bucuresti.

 

Trasee bicicleta Constanta/Dobrogea

 

1. Tulcea - Agighiol - Sabangia - Sarichioi - Lacul Razim - Sarichioi - Enisala - Cetatea Enisala - Salcioara - Jurilovca - Cetatea Argamum - Jurilovca

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 9 ore
Distanta traseu: 100 km
Bicicleta recomandata: ciclocros/MTB/trekking
Suprafata traseu: macadam + asfalt
Descriere traseu: traseu deosebit, nu foarte dificil, dar solicitant pe unele portiuni din cauza caldurii, necesita o buna pregatire fizica si atentie pe drumurile publice. Traseul este un amestec de drumuri asfaltate si drumuri de pamant, fiind necesara o bicicleta care se preteaza la ambele suprafete. Acesta este spectaculos ca peisaje si locurile care se pot vizita, Cetatile Enisala si Argamum si natura inca salbatica. Pentru a trai din plin experienta este de preferat ca traseul sa fie facut in doua zile, in zona Lacului Razim fiind suficiente locuri de camping.

2. Cernavoda - Seimeni - Dunarea - Capidava - Baltagesti - Galbiori - Pantelimon - Mireasa - Targusor - Mihail Kogalniceanu - Cuza Voda - Medgidia

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 7 ore
Distanta traseu: 110 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: acest traseu ce traverseaza Dobrogea incepe din Cernavoda si merge spre Seimeni, ori prin centrul orasului Cernavoda, ori tinand aproape de malul Dunarii, pe soseaua de centura, pana se ajunge la drumul judetean DJ 223. Trecand pe langa Lacul Domneasca, urmand apoi malul Dunarii. Mai departe, drumul ajunge in Capidava, trecand chiar pe langa ruinele cetatii si situl arheologic. Din Capidava se face cale intoarsa catre Manastirea Capidava si se intra pe drumul comunal spre Baltagesti si Podisul Casimcei. Se ajunge in localitatea Pantelimon si Cetatea Ulmetum. Traseul continua prin Mihail Kogalniceanu si, dupa o succesiune de dealuri, se ajunge in Cuza Voda. Dupa inca vreo 2 kilometri se ajunge in Medgidia, punctul final al traseului.

3. Mangalia - 2 Mai - Vama Veche

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 2 ore
Distanta traseu: 30 km
Bicicleta recomandata: cursiera/MTB/ciclocross
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: un traseu lejer si scurt spre granita Romania-Bulgaria. Pornind din Mangalia de-a lungul litoralului, poate fi aglomerat in unele zone de masini si autocare in timpul sezonului estival, dar poti evada din trafic oricand catre plaje sau pe portiunile din pista de biciclete construita pana la granita cu Bulgaria.

Trasee bicicleta Dobrogea

Foto: www.southeast.bike

 

Trasee bicicleta Gorj

 

1. Valea Sohodolului

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 45 km
Bicicleta recomandata: ciclocross/cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: un traseu usor cu plecarea din Targu Jiu cu directia Barsesti, Ursati, unde facem stanga catre Fratesti si odata ajunsi in Suseni mergem catre Dobrita. Aici avem parte de prima urcare abrupta, dar destul de scurta si continuam tot pe drumul asfaltat. Traseul continua cu mici urcari urmate de o coborare excelenta catre satul Runcu unde se iese putin inainte de intrarea de pe Valea Sohodolului. Traseul pe langa Sohodol se face tot pe asfalt, pana la ultimul baraj.

2. Novaci - Ranca - Obarsia Lotrului - Petrosani

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 80 km
Bicicleta recomandata: cursiera/MTB
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: punctul de start al traseului este Novaci, extremitatea sudica a celebrei Transalpina. Punctul intermediar este Ranca, unde ajungem pe Transalpina, pentru a evita varianta de off-road, care este periculoasa. Se merge spre Ranca, spre punctul de maxima altitudine, Pasul Urdele. Urmeaza serpentine prin padure si fals plat in coborare pana la rascrucea cu Obarsia Lotrului. Mai este un ultim hop, cativa kilometri pana in Pasul Groapa Seaca si o ascensiune avand crestele Retezatului in fata. Mergem in continuare pe Valea Jietului si ajungem in Valcan. De aici revenim pe drum de pamant pana ajungem la Pestera Bolii, cu alte cateva peisaje minunate inainte de a ajunge in Petrosani.

Trasee bicicleta Gorj

 

Trasee bicicleta Hunedoara

 

1. Petrosani - Pestera Bolii - Arsuri - Petrila

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 24 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: un traseu frumos, nu foarte greu, cu urcari abrupte spre si in satul Arsuri, necesita atentie la coborare. Un amestec de zone salbatice si localitati muncitoresti, drumuri de pamant si asfaltate. Din traseu se ajunge usor la Pestera Bolii, pe drumul ce leaga Valea Jiului de tara Hategului, intre Masivul Retezat si Muntii Sebesului. Tot de aici poti explora Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina.

2. Petrila - Lonea - Jiet - Cabana Jiet - Cabana Groapa seaca - Sf. Manastire Jiet - Lonea - Petrila

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 50 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: un traseu impresionant in Cheile Jietului, periculos pe alocuri din cauza serpentinelor, a gropilor si nisipului aruncat pe asfalt, pe coborarea dinspre Cabana Groapa seaca spre Lonea. Vei pleca din Petrila catre Lonea pe drumul national care leaga Petrosani de Voineasa. Imediat dupa iesirea de pe acest drum scapi de traficul auto intens si peisajul era deosebit. Se parcurge traseul prin Cheile Jietului, cu urcare continua, apoi intoarcerea se face pe acelasi drum. In Cheile Jietului peisajul se schimba, accentuat de peretii de stanca. Portiunea de drum de la Cabana Groapa seaca pana la Manastirea Jiet este o urcare lunga si obositoare, chiar de impins bicicletele pe alocuri, dar poti face un popas langa manastire inainte de drumul de intoarcere spre Petrila.

Trasee bicicleta Hunedoara

3. Petrila - Banita - Merisor - Dealu Babii - Pasul Dealu Babii - Vulcan - Aninoasa - Petrosani - Petrila

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 55 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: un traseu foarte dificil pe portiunea DJ 666 intre Merisor si Vulcan, drum nemodernizat cu pante abrupte la urcare si coborare peste Pasul Dealul Babii, un drum nemarcat, dar foarte frumos ca traseu tehnic de MTB. Traseul se adreseaza celor experimentati, cu o conditie fizica buna, datorita segmentelor de urcare si coborare tehnice.

 

Trasee bicicleta Iasi

 

1. Tunelul Verde - Uricani - Palatul Sturza Miroslava

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 2 ore
Distanta traseu: 13 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: unic in judetul Iasi, traseul cicloturistic Tunelul Verde Uricani - Palatul Sturdza Miroslava se intinde pe parcursul a 13 km de drum asfaltat, drum forestier si poteci in padure. Frumusetea acestui traseu este data in special de parcurgerea a celor aproximativ 6 km, prin Padurea Uricani, printr-un labirint de poteci inverzite. In general, traseul este unul liniar, fiind marcat in dublu sens. Traseul este unul usor si este recomandat  pentru cicloturismul in familie, mai ales in portiunea de padure.

2. Iasi - Manastirea Dobrovat - Poiana cu cetate - Poiana cu schit - Slobozia - Ciurea - Iasi

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 70 km
Bicicleta recomandata: ciclocross/MTB
Suprafata traseu: asfalt/macadam
Descriere traseu: un traseu pentru bicicleta antrenant, dar deosebit de frumos. Traseul este un amestec de drumuri pietruite si portiuni asfaltate, cu o urcare mai importanta la Dealul Repedea. In rest traseul se parcurge lejer, fara alte surprize neplacute. Importante sunt obiectivele turistice de pe traseu precum Manastirea Dobrovat, Ruinele bisericii lui Cujba - Poiana cu cetate ori Poiana cu Schit.

Trasee bicicleta

Foto: www.taosskivalley.com

3. Iasi - Aroneanu - Rediu Aldei - Padurea Icuseni - Cilibiu - Medeleni - Golaiesti - Manzatesti - Holboca - Dancu - Iasi

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 58 km
Bicicleta recomandata: ciclocross/MTB
Suprafata traseu: asfalt/macadam
Descriere traseu: traseul imbina placut portiuni de off-road cu drumuri asfaltate, dar nu foarte circulate. Nu exista multe dificultati tehnice, traseul se preteaza si plimbarilor in familie. Zona este plina de obiective turistice importante, cel mai important si cunoscut fiind satul Medeleni, cunoscut din trilogia La Medeleni scrisa de Ionel Teodoreanu.

 

Trasee bicicleta Maramures

 

1. Targu Lapus - Muntele Satra - Valea Cupsenilor - Cupseni - Libotin - Rogoz - Damacuseni - Targu Lapus

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 45 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul se desfasoara in Tara Lapusului, trecand pe langa Muntii Tibles si Defileul Lapusului. Intreg traseul este spectaculos prin maretia peisajului si diversitatea acestuia, de la paduri la munti, de la lacuri la pasuni si sate pitoresti. Traseul se afla la aproximativ 50 km de Baia Mare si este accesibil si celor cu o pregatire mai slaba.

2. Suior - Mina Suior- Poiana Boului - Sarita Pintii - Creasta Cocosului

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 2 ore
Distanta traseu: 8 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: Traseul este la sud de Gutai, perfect pentru cei vor sa treaca in tara Maramuresului. Este traseul care se apropie cel mai mult de Creasta Cocosului, lasand deoparte drumurile intens circulate. Presarat de paduri si poieni, acesta ofera privelisti frumoase. Pentru a te bucura sa pedalezi spre poalele Crestei este nevoie sa fii un ciclist antrenat.

Trasee bicicleta Maramures

Foto: www.hvitserk.com

3. Breb - Hoteni - Harnicesti - sat Sugatag - Manastirea - Ocna Sugatag - Hoteni - Breb

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 20 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: cu putine urcari grele, dar plin de atractii spectaculoase. Partea principala a traseului se desfasoara de-a lungul unor fragmente de terasamente ale cailor ferate inguste pe care in trecut se transportau lemne (Feresti - Mara - Runcu), sare, dar si pasageri (Ocna Sugatag - Feresti - Sighet). De-a lungul traseului sunt cateva biserici de lemn si lacuri sarate - Padurea Craiasa si Lacul Gavrila - cel mai mare lac antroposalin din tara. Tot aici are loc si festivalul Mara - festivalul primaverii si al harniciei.

 

Trasee bicicleta Prahova

 

1. Breaza - Nistoresti - Plaiu Cornului - Sotrile - Campina - Doftana - Telega - Bustenari - Cosmina de Jos - Valcanesti - Dumbravesti - Plopeni - Paulesti - Ploiesti

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 90 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: imediat dupa Breaza si dupa o scurta portiune pe drumul national DN1 pana la Nistoresti, incep portiunile de urcari spre Vistieru si Sotrile, prin Plaiul Cornului. Prima urcare Vistieru - Sotrile este urmata de o coborare in viteza prin Plaiul Campinei pana in Campina. Se intra pe drumul care face legatura intre Campina si Sacele continuand spre Doftana si Telega. Din Telega urcam spre Bustenari si intram pe Drumul Sarii, denumirea portiunii dintre Telega si Cosminele. Coboaram mai departe de la Cosmina de Jos pana la Valcanesti urmand portiuni lungi de fals plat la vale catre Carjari, Dumbravesti si Gavanel, continuand prin Plopeni, Gageni, Paulesti, pana in Ploiesti.

2. Campina - Telega - Mislea - Scorteni - Bordeni - Plopeni - Dumbravesti - Malaesti - Poiana Varbilau - Gura Vitioarei - Magurele - Lipanesti - Boldesti-Scaeni - Seciu (Casa Seciu) - Galmeia - Bucov - Ploiesti

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 92 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: traseul, in cea mare parte pe asfalt, incepe din Campina, spre Telega, apoi trece peste dealuri prin Mislea si Scorteni. Urmeaza o portiune de cativa kilometri mai lejeri, numai buna pentru tras sufletul inainte de urmatoarea urcare mai serioasa dintre Poiana Varbilau si Gura Vitioarei. Urmeaza cativa kilometri mai usori, pe un fals plat la vale pana la Lipanesti si Boldesti-Scaeni. Din Boldesti-Scaeni incepe urcarea zilei, destul de grea spre Seciu. Ultima portiune a traseului ofera o lunga coborare de la Seciu spre Galmeia si Bucov si ultimii kilometri pana la Ploiesti.

Trasee bicicleta Prahova

3. Bucov - Plopu - Magurele - Varbilau - Boldesti-Scaieni

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 80 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: traseul incepe din parcul Bucov de langa Ploiesti. Directia de mers este spre localitatea Plopu. Nu exista schimbari majore de directie pana in Varbilau, cand continuam spre Straosti. Dupa aproximativ 23 de kilometri drumul va face stanga din nou spre Mehedinta si Ghiocel, dar traseul continua drept pana cand se intersecteaza cu DN1A. Continuam pe drumul national pana la granita dintre localitatile Gura Vitioarei si Valenii de Munte, unde se iese spre drumul de legatura catre Cotofenesti. Urmeaza o portiune de urcare, unde ajungem si la cel mai inalt punct al traseului. De aici coborarea este destul de agresiva intalnind si o serie de serpentine si portiuni de coborare unde se pot atinge lejer peste 40kmh. Coborarea se incheie in localitatea Cotofanesti/Varbilau, urmand localitatile Dumbravesti, Zamfira, Lipanesti si Sipotu. Ultimii kilometri ne duc de la Boldesti-Scaieni pana la Parcul Bucov, punctul de start al turei.

 

Trasee bicicleta Sibiu

 

1. Sibiu - Cisnadioara - Cisnadie - Sibiu

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 27 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: tura incepe la margine de Sibiu, spre Rasinari. Drumul trece prin Padurea Dumbrava, pe langa Muzeul Civilizatiei Populare traditionale. Mergi pe sosea, in paralel cu vechea linie de tramvai electric Rasinari - Sibiu - Rasinari, pana la intersectia cu drumul spre Cisnadioara. Se continua peste Dealul Cucului. De aici poti merge la Rezervatia Naturala Calcarele Cretacice din Cisnadioara, loc cunoscut si sub denumirea de Piatra Broastei. Mai departe pedalezi pe acelasi drum judetean linistit spre Cisnadie, zona plina de livezi si pe marginea Lacului Cisnadie. La intoarcere spre Sibiu se merge pe drumul judetean DJ 106C, un drum cu urcari si coborari blande, care nu prezinta mari dificultati.

Trasee bicicleta

2. Sibiu - Rasinari - Gura Raului - Poplaca - Dumbrava Sibiului - Sibiu

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 53 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: traseul traverseaza Marginimea Sibiului (zonele Rasinari - Gura Raului - Poplaca). Dupa iesirea din Sibiu spre Rasinari, drumul trece prin Padurea Dumbrava. Din Rasinari traseul urca spre Paltinis, o urcare solicitanta, cu serpentine, pana la intersectia cu drumul spre Gura Raului. Dupa o coborare in viteza se ajunge in Gura Raului. Mai departe se merge spre Orlat si Poplaca. Traseul revine de aici spre Padurea Dumbrava si drumul spre Sibiu.

3. Sibiu - Cartisoara - Transfagarasan - Balea Lac

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 7 ore
Distanta traseu: 80 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: o tura incredibila atat prin dificultate cat si prin recompensele primite sub forma unor peisaje de vis. Una din variantele de plecare este Sibiu/Selimbar. Dupa aproximativ 45 de kilometri parcursi pe E68, numai buni ca incalzire, se vireaza dreapta spre Cartisoara pe drumul national DN 7C Transfagarasan. Pana in Cartisoara urcarea este usoara, cu trafic auto destul de intens, urmand ca panta sa devina mai accentuata spre Balea Cascada. Drumul ofera toate tipurile de senzatii, vreme schimbatoare si peisaje care iti taie rasuflarea si asa dusa la cote maxime.

 

Trasee bicicleta Sighisoara

 

1. Sighisoara - Malancrav - Sighisoara

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 72 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: un traseu frumos, pe drum asfaltat, cu o singura portiune neplacuta in zona soselei dintre Sighisoara si Medias din cauza traficului auto. Pentru a ajunge in Malancrav mergi pe soseaua care leaga Sighisoara de Medias, prin Danes, pana la intersectia cu drumul spre Laslea. Cand vei coti spre stanga spre Laslea dispare si traficul auto si te poti bucura cu adevarat de drum si de peisajele din jur. Din departare se vede Biserica Evanghelica Fortificata din Malancrav. In apropiere se afla Conacului Apafi, unde poti face o degustare a  renumitului suc de mere de Malancrav inainte de intoarcerea pe acelasi traseu spre Sighisoara.

2. Sighisoara - Copsa Mare

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 6 ore
Distanta traseu: 80 km
Bicicleta recomandata: ciclocross/MTB
Suprafata traseu: macacam/asfalt
Descriere traseu: plecare se face din Sighisoara din zona Rezervatiei Breite, punct semnalizat prin intermediul a doua panouri de informare. Urci in rezervatie, parcurgi un drum de piatra, dupa marcajul banda rosie urmand cumpana de ape in directia sud - sud-vest, pana la intersectia cu poteca marcata cu cruce rosie, de unde urmaresti spre nord marcajul cruce rosie si cobori in localitatea Copsa Mare. Intoarcerea se face urmand traseul in sens invers Copsa Mare - Breite - Sighisoara.

Trasee bicicleta

Foto: www.keystoneresort.com

3. Sighisoara - Richis

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 8 ore
Distanta traseu: 100 km
Bicicleta recomandata: ciclocross/MTB
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: traseul incepe din Rezervatia Breite pe traseul marcat de cicloturism, semnalizat prin panouri de informare. Urci in rezervatie, parcurgi drumul de piatra, urmand marcajul banda rosie in directia vest, se pastreaza in permanenta culmea pana in zona localitatii Richis. Intoarcerea in Sighisoarao poti face la alegere 3 trasee. Fie urmand acelasi traseu in sens invers, fie se poate pe traseul Biertan – Valea Caramizii, spre  Copsa Mare si Roandola. Ori a treia varianta prin Biertan si Sarosul de Tarnave.

 

Trasee bicicleta Timisoara

 

1. Dealurile Recasului (Recas - Herneacova - Stanciova - Hodos - Lucaret - Recas)

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 45 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: tura se desfasoara in vestul tarii, mai exact in regiunea Recas, la 14 km est de Timisoara. Traseul este domol si poate fi parcurs in grupuri mai mari, chiar si alaturi de copii. Distanta nu este foarte de mare, doar 45 km, iar altitudinea maxima este de doar 260 m. Fiind un traseu predominant cu dealuri, nu exista dificultati tehnice deosebite. De mentionat este faptul ca o parte din drumurile care alcatuiesc acest traseu sunt din pamant, complet neamenajate. In zona se pot vizita vestitele Crame Recas.

2. Timisoara - Utvin - Sanmihaiu Roman - Sanmihaiu German - Sanmartinu Mare - Otelec

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 2 ore
Distanta traseu: 37 km
Bicicleta recomandata: cursiera
Suprafata traseu: asfalt
Descriere traseu: un traseu de agrement, pista de biciclete dintre Timisoara si localitatea sarbeasca Zrenjanin este momentan functionala doar pe teritoriul romanesc. Traseul porneste de la podul Modos din Timisoara si trece pe langa Utvin, Sanmihaiu Roman, Sanmihaiu German, Sanmartinu Mare si Otelec. In mare parte traseul urmareste malul Begai, iar localitatile parcurse pot oferi locuri de popas. Pentru o zi de weekend este un traseu lejer, pentru familie.

Trasee bicicleta Timisoara

 

Trasee bicicleta Vaslui

 

1. Drumul Troitelor - Lacul Gadeasa

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 75 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam
Descriere traseu: traseul incepe din Bacau pe asfalt pentru 30 km (intre Ivanesti si Dragomiresti), apoi faci stanga la prima troita de pe traseu. Aici incepe de fapt Drumul Troitelor presarat cu monumente si situri stravechi precum Manastirea Poiana lui Bors, care e si primul reper important de pe traseu. Urmeaza Troitele gemene din Buscata, Troita de pe Dealul Taberei si cea de pe Dealul Cetatea, loc de unde avem o priveliste impresionanta spre zeci de km in jur. Apoi urci pe Dealul Mangaralei - aprox. 500 m altitudine, cel mai inalt punct din judetul Vaslui, apoi cobori pe langa fantana lui Placinta si inconjuram satul Rugaria. Spre final de tura gasesti Troita de pe Dealul lui Toma, ultimul punct de interes din calatoria noastra. Mai raman 20 km, pe drumul de intoarcere la Vaslui. Pentru cei ce doresc traseul poate ajunge, pentru doar cativa kilometri in plus, pana in comuna Poienesti si Lacul Gadeasa.

2. Vaslui - Manjesti - Vinetesti - Baltati - Tanacu - Vaslui

Grad de dificultate: greu
Durata traseu: 4 ore
Distanta traseu: 61 km
Bicicleta recomandata: MTB/trekking
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: traseul incepe din Vaslui si se indreapta pe drumuri judetene cu asfalt si portiuni de macadam. Un traseu dificil, in special intr-o zi caniculara, pentru ca traseul trece prin zone care nu sunt impadurite, dar foarte frumoase. Pe drum poti face un popas la manastirea Tanacu. Traseul este are portiuni abrupte, urcari spre platouri deschise si este recomandat celor care sunt cunoscatori si au o pregatire tehnica buna.

Trasee bicicleta

 

Trasee bicicleta Viscri

 

1. Viscri - Bunesti - Mesendorf

Grad de dificultate: usor
Durata traseu: 3 ore
Distanta traseu: 33 km
Bicicleta recomandata: MTB
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: traseul este destul de scurt si cu o suprafata de rulare de buna calitate, iar durata de parcurgere nu este mare. In cazul in care vin si copiii in tura, traseul dureaza aproximativ 5 ore. Astfel poti vizita manastirile fortificate din Viscri, Bunesti si Mesendorf. Zona este linistita si cu trafic foarte redus aproape inexistent. In aproximativ 7,5 km urmeaza satul Bunesti si vei pedala pe o poteca pietruita. Drumul serpuieste alene pana la Mesendorf. Traseul continua pe drum pietruit pana la iesirea din sat apoi prin padure si revine pe poteca pe care se coboara inapoi la Viscri, coborare la care se adauga scurte reprize de urcare.

2. Rupea Gara - Homorod - Rupea - Dacia - Viscri - Bunesti - Crit

Grad de dificultate: mediu
Durata traseu: 5 ore
Distanta traseu: 50 km
Bicicleta recomandata: MTB/ciclocross
Suprafata traseu: macadam/asfalt
Descriere traseu: traseul cu punct final la Viscri sau la Crit, in functie de preferinte, incepe din Rupea Gara si continua pe DJ 131A pana in Homorod, drum asfaltat, cu portiuni de piatra cubica. In Homorod poti vedea si vizita Biserica Evanghelica Fortificata. Din Homorod se continua spre Rupea unde se poate urca pana la Cetatea Rupea. Mai departe mergi in lungul raului Valea Mare, pana la drumul catre satul Viscri. Este un drum peste dealuri, nemodernizat, in mare parte in urcare. In Viscri poti vizita Biserica Evanghelica Fortificata inainte de a continua traseul prin comuna Bunesti catre satul Crit, punand capat unui traseu superb plin de locuri pitoresti din Transilvania.

Trasee bicicleta Viscri

Foto: www.loscarpone.cai.it

Cu siguranta vei gasi cel putin un traseu pe placul tau care sa te poarte pe drumurile tarii si care iti va oferi peisaje de vis, antrenamente reusite sau relaxarea pe care ti-o doresti. Indiferent de tipul de bicicleta si de traseul ales, iti uram sa te bucuri de miscare si aer curat alaturi de prieteni dragi si vei avea parte de experiente de neuitat.

Inainte de a pleca la tura, nu uita de imbracamintea si incaltamintea specializate, care iti vor oferi confort si te vor ajuta la pedalat, si de echipamentul de protectie, pentru a evita accidentarile si pentru a te asigura ca te bucuri de tura aleasa. Gata pregatit, poti porni cu bucurie in noua aventura pe bicicleta.

Spor la pedalat si vant din spate!

6 thoughts on “Ghidul traseelor pentru biciclete din Romania. Ce zone poti vizita pe doua roti”

3 Articol(e)

Raspunde