Imense sensuri giratorii, exclusiv pentru biciclisti, in Olanda si Norvegia [FOTO+VIDEO]

Olanda

Intrucat a revenit recent in atentia presei sensul giratoriu suspendat din Olanda (deschis in vara 2012), e un bun moment de a va prezenta, impreuna, doua astfel de constructii: Hovering (Eindhoven, Olanda) si Tjensvollkrysset (Stavanger, Norvegia).

In vreme ce in tari precum Romania, inca nu ne-am invatat minte ca sporirea infrastructurii pentru automobile duce la cresterea numarului acestora, in tari mai intelepte la acest capitol incep sa se faca investitii extravagante care nu mai iau in seama masinile.

Olanda

Bunaoara, imensele sensuri giratorii despre care vorbim azi au ambele un diametru de 72 de metri si sunt destinate (ce nebunie!) exclusiv biciclistilor. Probabil ca foarte multi soferi romani ar fi consternati, "de ce au astia nevoie de atata infrastructura pentru toaclele lor?!". Raspunsul e simplu, pentru ca unele tari aleg sa incurajeze mersul pe bicicleta, acest lucru fiind pe termen lung in folosul comunitatii, administratiei si orasului in care au loc aceste activitati.

Norvegia

Conceptul si designul a fost realizat, pentru ambele constructii undeva in anul 2008. Mai putin rapizi (daca e sa fim carcotasi) decat ne-au obisnuit vesticii sau nordicii(probabil ca a durat ceva pana s-a acordat autorizatia finala pentru un astfel de proiect neobisnuit), totusi s-au miscat bine si prin 2012 s-au finalizat constructiile. Ce-i drept constructia olandeza este mult mai eleganta, fiind vorba de un "pod" suspendat, cea din Norvegia, realizata din beton, este mai ieftina cu 4 milioane de euro (16 mil E) decat cea din Olanda.

Olanda

Astazi sunt cele mai respectate constructii destinate biciclistilor din intreaga lume, protejandu-i de traficul infernal din sensul giratoriu pentru automobile de dedesubt.

Mai jos cate un video din fiecare locatie, ca sa aveti material de visat in dupa masa asta :).

Sensul giratoriu Hovering (Olanda):

Sensul giratoriu Tjensvollkrysset in Stavanger, Norvegia:

Sursa

One thought on “Imense sensuri giratorii, exclusiv pentru biciclisti, in Olanda si Norvegia [FOTO+VIDEO]”

  • Maica

    cand formulezi asa: "oameni dettnuraai de droguri si comportamente sexuale deviante" si "apreciera homosexualilor... se numeste a avea ochii deschisi" (ironic) - nu se intelege numai ca paradele gay si prostituatele din vitrine sunt o problema, ci chiar ca preferinta de sub plapuma omului e blamabila. Nici mie nu-mi place comercialul agresiv, pentru ca are efecte negative pentru traditie, dar mi se pare ca esti prea sigur de declinul valorilor autentice din vestul Europei, fara sa aduci argumente. Eu nu sunt de acord pentru ca am trait si am vazut multa cultura in partile astea. De exemplu, in Amsterdam imi plac parcurile foarte intinse si muzeele de arta; strazile din partea de vest a centrului - cu canale nu-prea-circulate si alei stramte care strabat cladiri rezidentiale de caramida, presarate cu restaurante ascunse si piete linistite acoperite de coroanele copacilor; zona docurilor unde domina impunatorul muzeu de stiinta si tehnologie "Nemo" in forma de vas de croaziera gigantic, cu plaja si paraias pe vastul acoperis oblic; dar si o fabrica transformata in muzeu de arta moderna, etaje intregi cu galerii destinate artistilor urbani si priveliste superba de la etajul 11 (club/restaurant Club 11). Pe de alta parte nu imi place centrul comercial al Amsterdamului, nici Cartierul Rosu - care atrag majoritatea turistilor. As putea sa-ti dau mult mai multe exemple in Bruxelles, unde te invit sa vii sa le descoperim. Cred ca gasesti veritabilul daca il cauti putin mai mult. Imi pare rau daca te-ai simtit jignit, dar am facut o remarca la adresa comentariului si nu la adresa persoanei tale. Sper sa ramanem prieteni:) @dani: dupa parerea mea, comunismul i-a facut pe oameni mai rai si mai nepasatori fata de ceilalti si fata de societate. Daca la noi mentalitatea a fost una rea si nu se schimba deloc usor cum sa ajung la nivelul olandezului? Ma refer la gradul general de civilizatie: cultura, etica, finante; nu numai civism. Unii oameni arunca ambalaje si peturi fiindca le lipsesc cei sapte ani de acasa sau fiindca au caractere mizerabile. Dupa parerea mea ar trebui campanii la nivel national pentru respectarea naturii si o educatie mai buna in scoala primara.

    Raspuns

1 Articol(e)

Raspunde