Top 10: cele mai prietenoase orase din lume pentru biciclisti

Bicicleta iti ofera libertatea de a descoperi un oras asa cum niciun alt mijloc de transport nu o poate face. Chiar daca unora mersul prin oras cu bicicleta li se pare ca seamana cu un traseu prin jungla, sunt totusi o multime de capitale si metropole care sunt cunoscute datorita traficului intens al biciclistilor. Cum este plina perioada de vacante, am alcatuit pentru tine un top al celor mai prietenoase orase din lume pentru biciclisti. Si pentru ca uneori te surprinzi ravnind la bicicleta de acasa in concediu, e posibil sa descoperi ca urmatoarea destinatie de vacanta este un oras care e numai bun pentru pedalat.

Top 10: cele mai prietenoaste orase din lume pentru biciclisti

1. Copenhaga

Capitala europeana care si-a castiga reputatia de cel mai prietenos oras in 2015, conform studiului realizat de cei de la The Copenhagenize. Terenul plat si infrastructura creata cu atentie la detalii au dus la intarirea acestei reputatii. In fiecari zi aproximativ 37% dintre locuitorii din Copenhaga folosesc cele 390 de kilometri de piste pentru biciclete, iar in curand autoritatile spera sa ajunga la 50%. Cel mai probabil acest lucru se va intampla, avand in vedere ca anul trecut in Copenhaga s-au deschis doua poduri destinate special biciclistilor - Trangravsbroen si Proviantbroen, pe langa celebrul Cykelslangen (Sarpele pentru biciclete), o "sosea" exclusiv pentru biciclete, care traverseaza zona portului.

Copenhaga pe bicicleta

2. Amsterdam

Conform aceluiasi studiu, Amsterdam se afla anul acesta pe locul secund. Decizia nu a fost una usoara, orasul avand conditii favorabile pentru biciclisti dezvoltate de-a lungul timpului, dar pierzand puncte la inovatie in ultimii ani.

La ce sa te astepti daca mergi in Amsterdam? Sa vezi ca aproape toata lumea merge cu bicicleta aici, sunt piste aproape peste tot si din cand in cand s-ar putea sa dai de o cate-un vaporas care "pescuieste" biciclete din vestitele canale ale orasului. Asta pentru ca numarul de biciclete ajunsese sa depaseasca la un moment dat numarul de locuitori. Ultima estimare a numarului de biciclete este de 800.000, fata de 230.000 de masini, caci in medie 63% dintre olandezi folosesc bicicleta in fiecare zi.

Amsterdam si bicicletele Gazelle

3. Malmo

Cel de-al treilea oras ca marime din Suedia, Malmo este situat in cea mai prietenoasa regiunii a tarii in ce priveste mersul pe bicicleta: Skane. Autoritatile de aici sunt recunoscute pentru politicile lor de promovare a folosirii castilor. Malmo beneficiaza de peste 450 de kilometri de piste si de o parcare enorma pentru biciclete in gara centrala a orasului, construita pentru a reduce drumurile care in mod normal se faceau cu masina. Investitiile in acest domeniu sunt in continua extindere din 2013 asa ca te incurajam sa dai o tura direct prin oras.

Malmo si pistele de biciclete

4. Barcelona

Un oras european in care e o placere sa mergi cu bicicleta, iar in care sistemul de bike-sharing s-a dovedit a avea un succes rasunator. Acesta cuprinde peste 420 de statii din care oamenii pot beneficia de peste 6.000 de biciclete disponibile in sistem. In 2015 au fost incluse si 150 de biciclete lectrice in cadrul unui proiect pilot.  Rutele lungi de piste ii poarta pe localnici si pe cei dornici de explorarea orasului pe drumuri sigure, iar clima mediteraneana face ca mersul pe bicicleta sa fie o optiune in orice moment al anului.

Barcelona si parcarea de biciclete

5. Berlin

Berlinul e un loc excelent de explorat pe bicicleta: putine urcari, foarte multe parcuri si piste, plus un sistem de bike-sharing care functioneaza prin SMS. In Berlin in jur de 13% dintre deplasari se fac cu bicicleta, iar in suburbii numarul ajunge la 20%. Ceea ce poate parea surprinzator, avand in vedere ca iarna nu e deloc prietenoasa si ca Germania are o traditie lunga in productia de masini, este faptul ca, pe cat de bine stiu sa construiasca masini si autostrazi, la fel de bine stiu sa construiasca piste de biciclete. Intra aici pentru o lista a atractiilor din Berlin pe care le poti vizita pe bicicleta.

Berlin pe bicicleta

6. Rio de Janeiro

Primele piste pentru biciclisti din Rio de Janeiro au fost construite in zona faimoasei plaje Copacabana, in 1992. Si nu s-au oprit acolo, pentru ca de atunci reteua s-a extins, iar localnicii au devenit din ce in ce mai interesati de transportul alternativ. Acum Rio de Janeiro se lauda cu 450 de kilometri de piste, parcari si un sistem de inchiriere cu un nume mai mult decat potrivit, Samba. O mare parte din piste s-au construit pentru a avea acces la cele mai frumoase zone ale orasului, in special in apropierea oceanului.

Cu bicicleta in Rio de Janeiro

7. Bogota

Ramanem tot in America de Sud. Capitala Columbiei este unul din orasele cu cea mai dezvoltata infrastructura dedicata ciclismului. Pentru ca orasul e in mare parte plat, cei 350 de kilometri de piste se intind pe toata suprafata si orice strada care se construieste sau repara trebuie sa aiba neaparat pista dedicata biciclistilor. Un plan al autoritatilor care a dat roade, pentru ca de la inceputul construirii acestor piste, utilizarea bicicletei s-a marit de cinci ori, astfel ca acum aproape 400.000 de calatorii zilnice sunt facute cu bicicleta.

Rata pentru biciclete in Bogota

8. Tokyo

Cultura japoneza presupune atat grija pentru forma fizica, cat si grija pentru mediul inconjurator. De aceea locuitorii capitalei japoneze s-au hotarat sa renunte din ce in ce mai mult la masini si sa circule mai des cu bicicletele. Chiar daca metropola ar parea un loc destul de dificil pentru a circula pe doua roti, Tokyo se deosebeste de alte orase interesate de ciclism pentru ca biciclistii se amesteca cu pietonii, pistele fiind pe trotuare. Numerosi ciclisti sunt seniori, ce se bucura de beneficiile fizice si sociale ale plimbarilor si cumparaturilor pe bicicleta. De asemenea, sistemul de parcari este extrem de bine pus la punct, motiv pentru care si amenzile pentru cei care isi leaga bicicleta aiurea sunt pe masura. Un oras care cu siguranta surprinde, mai ales din saua unei biciclete. Ca sa afli mai multe despre stilul de pedalat din Tokyo, iti recomandam acest articol interesant.

Tokyo pe bicicleta

9. Budapesta

Un oras pe malul Dunarii pe care e o placere sa-l explorezi pe bicicleta. Reteaua de piste e pusa la punct, iar in zonele unde nu sunt piste, strazile sunt largi, iar soferii sunt obisnuiti cu circulatia biciclistilor. Numarul biciclistilor se dubleaza anual aici. Dupa ani buni in care s-a organizat Masa Critica - o plimbare cu bicicletele prin oras care are loc in general o data pe luna, in mai multe orase din lume, cu scopul de a promova mijloacele alternative de transport, in 2013 s-a desfasurat ultima editie a acestei plimbari, organizatorii spunand ca si-au atins scopul. Apogeul a avut loc in toamna lui 2008 cand au fost intre 60.000 si 80.000 de participanti. Evenimentul a fost inlocuit cu un festival al biciclistilor, I bike Budapest, care a inregistrat peste 10.000 de participanti in 2015. Un motiv in plus pentru a vizita orasul vecin cu bicicleta.

budapesta

10. Montreal

In mod sigur capitala ciclismului din America de Nord, Montrealul are un buget anual de 10 milioane de dolari destinati constructiei de piste pentru biciclisti si a securizarii portiunilor periculoase de drum. Nu-i de mirare ca jumatate din populatia orasului foloseste bicicleta cel putin o data pe saptamana. Modelul de bike-sharing, Bixi, cel care a fost model pentru sistemele foarte cunoscute din Londra si Paris, a dus de asemenea la o crestere a numarului de biciclisti. Chiar daca nu se bucura de cea mai blanda clima, Montrealul merita un loc de cinste in topul nostru.

Explorare pe bicicleta in Montreal

Toate orasele de mai sus merita vizitate, iar marele avantaj al bicicletei este ca iti permite sa parcurgi distante mai mari decat daca ai merge pe jos. In plus, daca orasul e dotat si cu o retea de piste cel putin impresionanta, atunci vacanta ta va fi in mod garantat reusita. Fie ca alegi sa mergi cu propria bicicleta sau sa te bucuri de sistemele de inchiriere compleze, zilele tale vor fi pline de dinamism si explorarea locurile indeaproape.
Pana atunci, daca vrei sa te bucuri de vara pe doua roti deja, te asteptam in showroom-ul nostru cu sfaturi si recomandari pentru cea mai buna bicicleta de oras. Lant intins!

Raspunde