Ghid pentru alegerea claparilor

Schiul este un sport minunat, care ofera senzatii si satisfactii deosebite, in diferite forme: pe partie sau pe fetele inzapezite neamenajate ale muntilor.

Schiurile poate ca le-ai ales deja. Daca inca nu ai decis, te poti baza pe Ghidul pentru alegerea schiurilor ca sa iti usureze decizia. Dupa acestea, urmeaza un pas la fel de important, alegerea corecta a claparilor!

Claparii sunt cea mai personalizata componenta a echipamentului tau de schi, asa ca alegerea claparilor trebuie facuta cu mare atentie. Este important sa iti alegi un model potrivit pentru tine, dar, mai ales, trebuie sa alegi marimea corespunzatoare. O marime prea mica sau prea mare nu doar te va deranja provocand iritatii si chiar leziuni, dar compromite controlul asupra schiurilor. Orice disconfort provocat de clapari poate sa duca la accidente foarte periculoase.

In acest ghid iti oferim toate reperele necesare pentru a afla cum alegem claparii potriviti!

Cuprins

Alegerea claparilor potriviti
    1. Partile componente ale claparului
    2. Cum alegi marimea corecta pentru clapari
    3. Caracteristici tehnice ale claparilor si importanta lor in alegerea claparilor
        a. Flex
        b. Calapod
        c. Calitatea si tipul incuietorilor
        d. Captuseala claparilor
        e. Confortul termic oferit de clapari
    4. Alegerea claparilor in functie de nivelul de experienta al schiorului
    5. Cum alegi claparii potriviti pentru copii
    6. Alegerea claparilor potriviti pentru femei
    7. Alegerea betelor de schi
Sfaturi pentru a avea mereu claparii potriviti
    1. Curatarea si depozitarea claparilor
    2. Uscarea claparilor si evitarea mirosurilor neplacute
    3. Cand se schimba claparii cu unii noi
    4. Claparii poti fi folositi si la snowboarding?

Cum alegem claparii - echipament Hannah

 

Alegerea claparilor potriviti

Claparii sunt elementele care preiau energia de la picior si o transmit prin intermediul legaturilor catre schiuri. Din acest motiv, ei trebuie sa se potriveasca perfect, pentru a evita pierderile ce se traduc apoi in manevre incetinite sau imprecise, dar pe de alta parte ei nu trebuie sa iti creeze disconfort.

Glenn Plake testeaza o pereche de clapari

Foto: theskimonster.com

Alegerea claparilor potriviti pentru tine trebuie sa aiba in vedere atat marimea potrivita , cat si tipul de clapari. Modelul ales trebuie sa fie adaptat nivelului tau tehnic si a tipului de schi practicat.

In continuare iti vom explica cele mai bune alegeri pe care le poti face in ceea ce priveste viitorii tai clapari.

1. Partile componente ale claparului

Claparii pentru schi sunt formati din mai multe elemente, fiecare cu rolul sau bine definit si cu o importanta foarte mare in functionarea corecta.

Partile componente ale claparului

Partile componente ale claparului

Partea exterioara, denumita si carcasa sau shell, este cea care da structura de rezistenta a claparului. Aceasta este impartita in zona superioara si zona inferioara, legate intre ele printr-o articulatie. Carcasa are atasate clapetele de inchidere sau incuietorile. La baza claparului e talpa acestuia, denumita si bootboard sau zappa. In interior, claparul are captuseala sub forma unui ciorap special detasabil. In acest ghid vei vedea cum sa iti alegi claparii perfecti si in functie de aceste parti componente.

La unele modele de performanta o parte din talpa este interschimbabila deoarece ea se uzeaza in timp si astfel se poate prelungi viata claparului.

2. Cum alegi marimea potrivita pentru clapari

Alegerea marimii potrivite este foarte importanta atunci cand iti achizitionezi o pereche de clapari. Daca acestia sunt prea mici vor deveni incomozi si vei avea dureri ce pot deveni dupa mai multe ore insuportabile si pot duce chiar la leziuni permanente ale labei piciorului. Daca sunt prea mari, nu ofera controlul necesar asupra schiurilor, o mare parte din forta aplicata de tine fiind pierduta prin miscarea piciorului in interiorul claparului. Ambele situatii pot afecta nu doar confortul tau, ci si siguranta, asa ca trebuie sa fii sigur de alegerea facuta.

Alegerea corecta a claparilor

Este esential ca inainte de a cumpara claparii, sa ii incerci temeinic in magazin. Este bine sa incerci mai multe perechi din modele diferite si sa alegi forma care se adapteaza mai bine piciorului tau. Claparul trebuie sa iti tina fix piciorul, asa ca trebuie sa il incerci cu sosete groase identice cu cele pe care le vei folosi la schi, nu cu sosete subtiri de oras. Magazinul ar trebui sa poata sa iti ofere o pereche de sosete pentru proba in cazul in care nu ai adus tu una de acasa.

Cand alegi marimea claparilor trebuie sa iei in considerare faptul ca dupa cateva zile de purtat ciorapul interior se taseaza, asa ca nu e o problema daca sta mai strans pe picior.

Este bine sa porti claparii in magazin mai multa vreme, cam 10-15 minute, inclusiv in pozitia flexata in fata identica cu cea de pe schiuri, pentru a-ti da seama daca exista un punct unde te jeneaza.

O varianta aleasa de unii este sa mearga la un centru de inchirieri si sa testeze un model identic cu cel pe care vor sa il cumpere. Poti face si tu asta, dar e greu sa gasesti acelasi model, in special datorita faptului ca la centrele de inchirieri nu au mereu modelele din colectia actuala, iar cele cu cativa ani mai vechi pot sa aiba alta forma.

Marimea claparilor este exprimata de cele mai multe ori in valori Mondo, care este de fapt lungimea talpii in cm. In functie de magazinul de ski, exista posibilitatea sa gasesti marimea exprimata si in valoarea Euro sau in cea UK sau USA. Pentru clarificare, iata mai jos un tabel cu corespondentele celor patru marimi, tabel ce il poti folosi pentru alegerea oricarui tip de incaltaminte.

Tabel de conversie a marimilor pentru clapari

Marime MONDO Marime barbati US Marime femei US Euro UK
22 4 5 35 3
22.5 4.5 5.5 36 3.5
23 5 6 36.5 4
23.5 5.5 6.5 37 4.5
24 6 7 38 5
24.5 6.5 7.5 38.5 5.5
25 7 8 39 6
25.5 7.5 8.5 40 6.5
26 8 9 40.5 7
26.5 8.5 9.5 41 7.5
27 9 10 42 8
27.5 9.5 10.5 42.5 8.5
28 10 11 43 9
28.5 10.5 11.5 44 9.5
29 11 12 44.5 10
29.5 11.5 * 45 10.5
30 12 * 46 11
30.5 12.5 * 46.5 11.5
31 13 * 47 12
31.5 13.5 * 48 12.5
32 14 * 48.5 13
32.5 14.5 * 49 13.5
33 15 * 50 14
33.5 15.5 * 50.5 14.5
34 16 * 51 15

 

Claparii mai au declarata si lungimea talpii exterioare in mm. Desi exista o corelatie evidenta intre aceasta lungime si marimea claparului, lungimea talpii exterioare nu are nicio legatura cu marimea potrivita pentru tine, deoarece marimea interna poate sa difere in functie de model si de producator. Lungimea talpii exterioare a claparilor are relevanta doar pentru a sti daca acestia incap in legaturile de pe schiurile tale. Majoritatea legaturilor au o marja suficienta de reglaj, dar exista si legaturi la care marja aceasta e doar de 10-20 mm, in special la modele de tura. Daca ai astfel de legaturi deja montate, trebuie sa verifici si lungimea claparilor. In cazul in care claparii cumparati nu se potrivesc, va fi nevoie de mutarea legaturilor si de un nou set de gauri in schiuri, lucru pe care nu il recomandam deoarece inseamna cheltuieli suplimentare si o reducere a rezistentei schiurilor, cu atat mai serioasa cu cat gaurile sunt mai apropiate. In plus este nevoie ca operatiunea sa fie facuta de cineva foarte priceput, nefiind deloc usoara.

La alegerea marimii claparilor poti sa incepi prin a proba marimea obisnuita pe care o porti la pantofi. Claparii insa trebuie sa stea destul de fix pe picior, acesta trebuie sa fie cuprins din toate partile de gheata interioara, fara insa sa se creeze presiuni deranjante. Trebuie sa ai in vedere ca toate ghetele interioare de clapari se lasa dupa primele utilizari, asa ca e acceptabil ca strangerea sa fie ceva mai puternica, dar in niciun caz dureroasa.

Incaltarea claparilor

Foto: thoughtco.com

Pentru a proba o pereche de clapari, incalta-i cu o pereche de ciorapi de schi, apoi strange clapele pe rand, de jos in sus, ferm, dar fara ca strangerea sa devina dureroasa. Claparii noi sunt greu de inchis asa ca s-ar putea sa ai nevoie de ajutor. Nu te speria daca clapa se inchide greu, acest lucru nu inseamna neaparat ca va fi vorba de un clapar prea strans, inchiderea clapelor devine mai usoara dupa primele cateva zile de utilizare.

Termoformare clapari in cuptor

Termoformarea in cuptor - Foto: slidewright.com

Unele modele de clapari au ghetele interioare termoformabile. Acestea au la interior un material care odata incalzit la o anumita temperatura devine maleabil, iar ghetele pot lua forma piciorului pentru un plus de confort si eficienta. Desi aceste ghete vor lua in timp forma piciorului si dupa ce le vei purta normal, acest lucru dureaza mult si este bine sa faci termoformarea inainte de prima utilizare, pentru a beneficia din prima zi de confortul maxim oferit de acest sistem. Termoformarea se face cel mai simplu la un magazin sau atelier specializat unde poti gasi echipamente speciale, ceea ce iti recomandam si noi sa faci, Unii producatori recomanda termoformarea acasa, metoda ideala pentru cei ce sunt departe de un atelier, cea mai comuna metoda fiind cea cu orez incalzit, uneori in pachet fiind inclus un ciorap special pentru asta. Metoda este descrisa de Intuition, producatorul unora dintre cele mai performante ghete interioare pentru clapari, in acest film:

Indiferent de metoda aleasa de tine, dupa efectuarea acestui proces, fie la un atelier specializat, fie acasa, ghetele vor lua exact forma piciorului si vor fi mult mai comode.

3. Caracteristici tehnice ale claparilor si importanta lor in alegerea claparilor

Pe langa marimea claparilor, acestia au multe alte caracteristici care trebuie sa le iei in considerare pentru a te asigura ca ai ales perechea potrivita pentru tine si pentru tipul de schi pe care il practici.

a. Flex

Flexul claparilor reprezinta rigiditatea acestora, capacitatea lor de a pastra piciorul tau in pozitie fixa atunci cand te lasi cu greutatea pe ei. Valoarea flexului este mai mare cu cat claparul e mai rigid, avand in general valori intre 50-60 pentru claparii cei mai flexibili si 150 pentru cei mai rigizi.

Trebuie sa precizam de la inceput ca masurarea flex-ului nu este standardizata asa ca fiecare producator poate sa declare un flex fara ca acest lucru sa insemne ca doua modele cu acelasi flex de la producatori diferiti au aceiasi rigiditate. Totusi valoarea e foarte utila deoarece diferentele nu sunt mari intre producatori.

Flex clapari

Foto: blog.skis.com

Daca esti incepator este bine sa te orientezi catre un model cu flex mic, de 50-80, care iti asigura un confort superior pentru intreaga zi de schi. Precizia nu este la fel de buna si transferul fortelor nu e la fel de precis cu cele ale modelelor pentru performanta, dar nici tu nu vei schia cu viteze foarte mari si cu viraje extrem de brutale. Claparii pentru incepatori iti vor oferi confortul necesar pentru a schia o zi intreaga iar in acelasi timp producatorii s-au asigurat ca rigiditatea claparilor pentru incepatori sa fie suficienta pentru a controla schiurile chiar si la viteze medii pe partii dificile.

Daca stii deja sa schiezi, dar nu esti un expert, cei mai potriviti clapari pentru tine sunt cei cu flex mediu, de 80-100, care sunt suficient de rigizi si precisi pentru coborarea cu viteze mari pe partii dificile.

Clapari - schiat d eperformanta

Foto: youtube.com

Pentru a schia cat mai performant ai nevoie de o pereche de clapari cat mai rigizi, cu flexul cat mai mare, care sa transmita schiurilor miscarile tale cu pierderi minime si precizie maxima. Insa pentru schiorii incepatori sau medii o pereche de clapari foarte rigizi sunt incomozi, fac piciorul sa amorteasca si provoaca dureri celor neobisnuiti cu schiul de performanta. Din acest motiv claparii cu flex de peste 100, in special cei peste 130, sunt ideali doar pentru schiorii cei mai buni, cu o vasta experienta si obisnuiti cu pozitia mai aplecata in fata a piciorului. Modelele cu flex mai mare sunt inclinate mai mult in fata, in timp ce modelele cu flex mic pentru incepatori au o pozitie ceva mai apropiata de verticala. Inclinarea in fata e necesara pentru a schia in viteza in viraje, dar este incomoda pentru incepatori, asa ca daca nu esti un schior expert e bine sa alegi un clapar cu inclinatia mai mica.

Inaltimea si greutatea ta pot sa influenteze alegerea flexului corect al claparului. Astfel, daca ai o greutate sau o inaltime mai mare, trebuie sa alegi un model cu un flex mai mare dintre variantele adaptate nivelului tau de performanta.

b. Calapod

Picioarele noastre sunt diferite: unii au picioare mai late, altii mai inguste, unii au laba piciorului mai joasa, iar altii mai inalta. Daca la pantofii uzuali, care au o oarecare elasticitate, aceste elemente nu sunt de o importanta atat de mare, la claparii rigizi toate acestea trebuie luate in considerare.

Unele modele de clapari sunt concepute pentru cei cu talpa ingusta, altele pentru cei cu talpa lata. La fel e si cazul calcaiului. Daca e evident ca un clapar prea ingust iti va produce dureri si va fi incomod, unul prea larg va permite piciorului sa se miste si va duce la pierderi mari de forte si la o diminuare a controlului asupra schiurilor. Asigura-te ca latimea calapodului e potrivita pentru tine. De asemenea, asigura-te ca talpa incape pe inaltime.

Calapod clapari

Foto: gnomes.co.nz

Talpa interioara a claparului, denumita si bootboard sau zeppa, este de o importanta mare. Ea trebuie sa fie adaptata dimensiunilor piciorului tau. Exista modele cu amortizare suplimentara si chiar cu incalzire. In cazul in care talpa ta nu se asaza confortabil in clapar exista posibilitatea confectionarii de branturi personalizate care rezolva aceste provocari.

Talpa interioara a claparului are si o inclinatie data de producator, destul de importanta pentru schiorii de performanta. Aceasta se cumuleaza cu inclinatia pozitiei pe legaturi si poate influenta eficienta virajului in schiul de elita. Pentru un schior incepator insa acest parametru nu are o importanta mare, claparii fiind adaptati oricum de producatori pentru nivelul adecvat si din acest punct de vedere.

Unele modele performante au bootboard-ul interschimbabil pentru a obtine inclinatia dorita de sportivii de performanta.

c. Calitatea si tipul incuietorilor

Clapari Salomon cu 2 clape Clapari Salomon cu 3 incuietori Clapari Salomon cu 4 clape

Clapari cu 2, 3 si 4 clape

Incuietorile pot face diferenta intre un clapar bun si unul mediocru. La claparii de performanta se folosesc mereu 4 incuietori, toate cu ajustare precisa a tensiunii prin infiletare, nu doar prin pozitiile diferite ale clapetei. Cu cat ne indreptam spre claparii de incepatori numarul incuietorilor scade. Astfel pentru claparii intermediari apar modele cu 3 incuietori in timp ce la cei de incepatori exista modele chiar cu 2.

In trecut existau clapari ieftini cu o singura incuietoare situata in spate care inchidea tot claparul, dar acestia au disparut aproape complet de pe piata, sistemul se mai gaseste doar pe claparii de copii.

In mod evident numarul mai mare de clape aduce rigiditate, precizie a strangerii si fiabilitate, dar daca nu esti un schior de performanta nu e nevoie sa alegi neaparat un model cu 4 clape. Modelele de incepatori si intermediare au in general 2 sau 3 clape dar au fost concepute sa ofere rigiditatea si confortul necesar tipului de schi caruia i se adreseaza.

d. Captuseala claparilor

Captuseala este foarte importanta la o pereche de clapari deoarece reprezinta punctul nostru de contact cu acestia, situat intre picior si structura rigida exterioara. Captuseala trebuie sa ofere in acelasi timp confort, izolare termica, dar si o elasticitate minima si o pierdere cat mai mica a fortei. Din acest motiv captuseala claparilor de performanta este ceva mai subtire si mai rigida, in timp ce modelele de incepatori folosesc o captuseala mai groasa si mai moale, pentru un confort suplimentar. Chiar daca se pierde din precizie, un confort sporit este de preferat daca nu esti inca obisnuit cu schiatul, un picior obosit sau dureros fiind mult mai periculos.

e. Confortul termic oferit de clapari

Deoarece schiul este un sport de iarna si se practica uneori pe temperaturi extrem de scazute, claparii trebuie sa ofere un confort termic adecvat inclusiv la temperaturi de -20 de grade sau chiar mai joase.

Confort termic clapari

Foto: valdinet.com

Intrucat laba piciorului este una din extremitatile corpului, aceasta se va raci foarte repede in cazul in care nu esti imbracat corespunzator, organismul canalizand caldura spre organele vitale. Din acest motiv, primul lucru pe care trebuie sa il faci pentru a te asigura ca nu iti vor ingheta picioarele, inainte sa dai vina pe clapari, este sa te imbraci adecvat conditiilor meteo. Capul nu trebuie neglijat deoarece o mare parte din caldura se pierde pe acolo.

Toti claparii ofera in mod normal un confort termic decent, dar cu cat modelul este mai performant, materialele folosite pentru captuseala este si el de calitate mai buna. Materialele de top faciliteaza eliminarea transpiratiei si pastreaza piciorul uscat si cald toata ziua, in special daca sunt folosite si o pereche de sosete de schi de calitate buna. Claparii de dama sunt uneori conceputi sa fie mai caldurosi.

Unele modele de clapari au captuseala dotata cu o rezistenta electrica ce iti permite sa ii incalzesti inante de a-i incalta. Acest lucru faciliteaza incaltarea si ofera un confort suplimentar in primele minute petrecute in frig fiind alegerea ideala daca iti ingheata usor picioarele.

4. Alegerea claparilor in functie de nivelul de experienta al schiorului

Dupa cum ai vazut deja in capitolele anterioare, exista mai multe tipuri de clapari si fiecare caracteristica a claparilor e proiectata pentru nivelul de schi practicat de utilizator. Astfel, e simplu sa alegi perechea potrivita in functie de nivelul tau tehnic.

Clapari femei

Foto: intersport-arlberg.com

Pentru incepatori, flexul claparilor trebuie sa fie mic, pozitia mai apropiata de verticala, calapodul ceva mai larg decat la modelele de avansati, captuseala mai groasa si mai confortabila, iar clapetele pot fi si 3 sau chiar 2.

Pentru nivelul mediu trebuie sa alegi clapari cu flex mediu, 3 sau 4 clape, calapod potrivit si o captuseala care sa ofere un bun compromis intre grosime si izolare termica.

Pentru experti, claparii trebuie sa aiba flex mare, inclinatie mare, calapod mai ingust, 4 incuietori cu reglaj precis si o captuseala subtire si eficienta.

5. Cum alegi claparii potriviti pentru copii

Clapari copii

Foto: thoughtco.com

Alegerea claparilor pentru copii este simpla deoarece majoritatea producatorilor ofera echipamente de ski pentru copii, proiectate special pentru acestia.

Marimile claparilor pentru copii sunt adaptate pentru acestia si vin in diverse variante de performanta, la fel cu cei pentru adultii, cu 1, 2, 3 sau chiar 4 clape de inchidere si cu rigiditate mai mica sau mai mare, in functie de nivelul tehnic la schi al copiilor.

Un element important este faptul ca piciorul copiilne cor este in crestere, motiv pentru care claparii vor ramane mici destul de repede, dupa 1-2 sezoane. Din acest motiv unii producatori ofera clapari reglabili pe mai multe marimi, fie printr-un sistem de suruburi care ii alungeste sau ii scurteaza efectiv. Alte sisteme folosesc pompe cu aer pentru a umfla ciorapul interior. Toate sistemele acestea sunt bune si fac claparii utilizabili mai multe sezoane, dar acestea sunt implementate in general pe claparii de incepatori, cei pentru performanta fiind in stil clasic.

6. Alegerea claparilor potriviti pentru femei

Clapari dama

Foto: winterparkresort.com

Unii producatori, pe langa schiuri de femei, ofera clapari de femei. Modificarile includ o greutate mai mica, un flex mai mic, o pozitie mai relaxata si existenta unor numere mai mici in oferta. De cele mai multe ori schemele de culori sunt mai atractive si mai vesele.

Femeile pot alege sa foloseasca o pereche de clapari de dama, dar la fel de bine pot opta pentru un model universal, este optiunea personala a fiecarei cumparatoare.

7. Alegerea betelor de schi

Un accesoriu important pentru schi sunt betele, fara de care nu se poate executa un viraj corect, desi pentru incepatori uneori acestea par inutile. Sfatul expertilor este sa inveti sa schiezi cu bete, cu exceptia copiilor care pot invata fara, dar trebuie sa primeasca bete imediat ce reusesc sa lege primele viraje.

Betele de schi nu sunt accesorii foarte complicate, diferenta dintre ele fiind facuta de materialul din care sunt confectionate, care da greutatea, rigiditatea si rezistenta acestora, pretul crescand mult de la modelele de baza, din aluminiu, la cele de top, din carbon. Din punct de vedere functional insa, ele se folosesc si se aleg la fel. Nu exista o recomandare speciala in functie de nivelul tau de schi, ci tine doar de buget. Daca esti incepator si pretul nu e o problema, poti sa te bucuri si tu de avantajele betelor din carbon, mai usoare si mai rigide.

Alegerea betelor de schi

Foto: snowgurunavi.com

Parametrul important la betele de schi este lungimea, iar aceasta trebuie corelata cu inaltimea ta si cu lungimea membrelor. Cea mai simpla metoda de a alege lungimea corecta este de a pozitiona batul invers, cu manerul spre podea si de a prinde batul de capat sub rozeta. Cu mana astfel pozitionata, bratul si antebratul trebuie sa faca un unghi de aproximativ 90 de grade. Recomandam sa faci acest test purtand claparii tai, pentru o acuratete cat mai mare. Un set de bete alese astfel vor fi ideale pentru tine indiferent de nivelul la care schiezi.
Pentru inceput, poti sa te orientezi dupa lungimile betelor recomandate din tabelul de mai jos. Acest tabel are caracter informativ, persoanele avand lungimea membrelor diferita. Testul recomandat este metoda optima de a alege cat mai precis lungimea optima a betelor de schi.

Tabel cu lungimea recomandata a betelor de schi alpin in functie de inaltime

Inaltimea (cm) Lungimea recomandata (cm)
150 100
155 105
160 105
165 110
170 110/115
175 115
180 120
185 120
190 125
195 130
200 130
Sursa: sportsprofi.com

 

Sfaturi pentru a avea mereu claparii potriviti

Odata ales modelul potrivit de clapari din magazinul cu schiuri noi de vanzare, pentru a putea sa ii folosesti multi ani fara probleme este bine sa ii intretii corect, sa ii cureti si sa ii depozitezi in locuri potrivite pentru perioada de vara. In continuare iti prezentam cateva sugestii pentru ca tu sa ai mereu claparii potriviti la indemana.

1. Curatarea si depozitarea claparilor

Curatarea si depozitare clapari

Foto: wasatchgarage.com

Captuseala se curata cu un detergent usor, non-invaziv, care sa nu afecteze materialul din care este alcatuita gheata.

Pentru modelele cu membrana de tip gore-tex, este recomandat sa folosesti un detergent special pentru acest tip de material, pe care il poti gasi in magazinele specializate in echipament de iarna.

Asigura-te ca nu freci excesiv materialul din care este alcatuita captuseala, pentru a nu o deteriora.

Partea exterioara poate fi curatata cu un burete inmuiat intr-un detergent lichid. Freaca usor cu buretele iar in cazuri mai dificile poti sa folosesti un jet direct de apa, doar daca inainte ai scos captuseala. Curata doar zonele care prezinta mai multa murdarie. La final trebuie sa usuci claparul temeinic, pentru a evita oxidarea elementelor metalice.

Depozitarea claparilor se face, de preferat, intr-o camera intunecoasa, la o temperatura cat mai constanta. Camera aleasa trebuie sa aiba o ventilare buna, astfel incat claparii sa se aeriseasca corespunzator.

2. Uscarea claparilor si evitarea mirosurile neplacute

Uscarea claparilor

Foto: rei.com

Dupa o zi lunga petrecuta in clapari, interiorul acestora poate sa capete un miros neplacut. Oricat de bun ar fi materialul captuselii, umezeala provocata de transpiratie si de zapada intrata accidental are efecte negative asupra acestuia. Este bine ca dupa fiecare zi de schi sa scoti afara captuseala si sa o usuci langa o sursa de caldura, dar nu foarte aproape pentru a nu o deforma. Atentie! Captuselile plasate pe un calorifer sau o soba incinsa se pot deteriora iremediabil prin deformare sau ardere.

Daca umezeala e mare, se pot introduce in interior cateva ghemotoace de hartie igienica, servetele sau ziar ce vor absorbi umezeala in exces.

Purtarea de sosete curate in fiecare zi reduce impregnarea claparilor cu mirosuri neplacute.

Exista solutii sub forma de spray ce elimina mirosul neplacut si ofera prospetime claparilor, le poti folosi cu incredere daca producatorul claparilor nu interzice expres acest lucru.

La sfarsitul sezonului, ai grija sa-i aerisesti inainte de a-i depozita pana la inceperea unui nou sezon. Asigura-te ca acestia nu sunt umezi inainte sa-i bagi in debara pentru a evita aparitia mucegaiului.

3. Cand se schimba claparii cu unii noi

Claparii de calitate cumparati noi te vor servi pentru multe sezoane. Uzura acestora este mai mult estetica (zgarieturi de la schiuri), asa ca nu trebuie sa iti faci mari probleme. Chiar si daca cumperi clapari de ski second hand, daca sunt in stare buna vor avea o durata lunga de utilizare.

Dupa o perioada de cateva sezoane ciorapul interior se uzeaza, fiind din material destul de moale si de sensibil, necesitand inlocuirea. In functie de uzura exterioara, poti alege sa cumperi alta pereche de ciorapi interiori, de la acelasi producator sau de la producatori de ciorapi imbunatatiti, sau poti sa schimbi cu totul claparii daca aspectul estetic devine deranjant.

Cand se schimba claparii cu unii noi

Foto: imgur.com

Partea exterioara a claparilor isi pierde si ea din rigiditate cu timpul, dar uzura e mult mai mica decat cea a ciorapilor interiori, asa ca acestia din urma vor ceda primii. Daca decizi sa schimbi doar ciorapii, probabil dupa 2-3 perechi de ciorapi interiori uzati e vremea sa schimbi si claparii in intregime.

Alte motive pentru a schimba claparii ar fi defectele cum ar fi inchizatorile rupte, destul de rare si care in primii ani sunt acoperite de garantie. Nu trebuie sa folosesti claparii cu reparatii improvizate. Fiind un element de securitate trebuie sa ii schimbi la orice defect major care apare la sistemul de inchidere.

Este nevoie sa schimbi claparii si daca ai ajuns la un nivel de performanta superior si ai nevoie de un model mai avansat. IIn acest caz poti contacta un magazin de echipament de ski second hand. Claparii tai sunt acum niste clapari second hand ideali pentru cineva cu bugetul redus si pentru care pretul claparilor noi este prea mare. Echipamentul de schi second hand este mereu o optiune pentru bugete reduse.

4. Claparii pot fi folositi si la snowboarding?

Clapari snowboard

Foto: youtube.com

Claparii de schi nu pot fi folositi la snowboarding. La snowboarding majoritatea sportivilor amatori folosesc sistemul cu boots, mai comod si mai simplu. Exista si clapari de snowboard, denumiti hard boots, cu o prindere asemanatoare cu cea a celor de schi, dar nu exista compatibilitate intre acestia. Desi teoretic ar fi posibil sa montezi hard boots de snowboard pe legaturile de schi, mai ales cele de schi de tura, acestia nu respecta standardele de prindere, in plus, sunt conceputi pentru a fi tensionati pe cu totul alte directii. Acelasi lucru e valabil si invers, claparii de schi nu pot fi folositi cu succes pe snowboard-urile cu legaturi pentru boots rigizi.
Mai multe informatii despre boots-ii de snowboard si cum sa ii alegi cel mai bine gasesti in ghidul dedicat acestora.

Cu recomandarile noastre, cu siguranta ai toate detaliile pentru perechea de clapari perfecta pentru tine. Iti dorim sa te bucuri de ei alaturi de echipamentul tau de schi si sa ai parte de zile minunate pe partiile inzapezite, care sa iti aduca bucurii si amintiri de neuitat!

Raspunde