Ghid complet pentru intretinerea si curatarea bicicletei

Bicicleta este un prieten bun care ne ofera momente de neuitat, ne duce din parcuri pana in varfurile muntilor si inapoi pe poteci tainice sau pe sosele magnifice. Dar, pentru a avea parte de cele mai placute experiente, ea trebuie sa fie mereu intr-o stare tehnica foarte buna, curata si corect gresata.

Orice defect trebuie eliminat, orice piesa uzata trebuie inlocuita la timp, altfel se uzeaza si se defecteaza si alte piese, iar cheltuielile de Intretinere frane pe disc hidraulicetinere cresc considerabil. Toate aceste elemente trebuie sa le ai in vedere pentru a avea mereu o bicicleta functionala si gata de aventura.
In acest ghid iti oferim toate informatiile de care ai nevoie pentru intretinerea si curatarea bicicletei ca sa ai parte doar de ture reusite.

O mare parte din operatiile uzuale de intretinere le poti face acasa, unele mai complexe este recomandat sa le faca un mecanic profesionist la un atelier specializat. Iti prezentam detaliat ce trebuie sa faci pentru ca noua sau vechea ta bicicleta sa fie mereu in stare perfecta, gata de o noua aventura!

Cuprins:

Care este durata de viata a unei biciclete?
Unelte necesare pentru intretinerea bicicletei
Produse pentru intretinerea bicicletei
Curatarea corecta a bicicletei
Lubrifierea componentelor
Intretinere furca bicicleta
Intretinerea transmisiei
Intretinere frane pe disc hidraulice
Intretinerea rotilor si a anvelopelor
Cat de mult se umfla anvelopele?
Alte componente care necesita intretinere
Sfaturi pentru intretinerea bicicletei

Ture pe bicicleta Romet

Care este durata de viata a unei biciclete?

O bicicleta poate sa aiba o viata extrem de lunga daca este corect intretinuta, iar componentele uzate sunt schimbate la timp. Caracterul modular al unei biciclete face acest lucru posibil fara mari complicatii. Orice piesa uzata o poti schimba extrem de usor cu conditia sa mai fie disponibila, iar daca nu e, in general poti monta piese mai noi si mai moderne, atat timp cat sunt compatibile.

Un alt mod pentru o bicicleta de a sfarsi cariera este uzura morala, atunci cand tehnologiile au evoluat si bicicleta nu mai face fata generatiilor noi desi ea a ramas perfect functionala. In acel moment, daca nu are sansa sa fie un exemplar valoros si sa ajunga la un colectionar, putem spune ca viata ei s-a sfarsit, va fi eventual folosita ca bicicleta de oras, intretinuta necorespunzator si in final va ajunge fier vechi. In continuare vom detalia durata de viata a fiecarei componente a unei biciclete.

Merida Scultura - cadru din carbon

Cursiera Merida cu un cadru din carbon, foarte rezistent in timp

Cadrul:

Se poate spune ca viata bicicletei este data de viata cadrului acesteia. Cadrul poate sa cedeze in timp din motive de uzura (oxidare, rugina, slabire a fibrei de carbon, dezlipire a componentelor, fisurare) sau accidental, in urma unui impact. Cadrul il poti inlocui, dar atunci putem spune ca avem o alta bicicleta. Un cadru din aluminiu are o durata de viata medie de 10 ani, unul din otel ar putea sa fie folosit chiar mai mult daca e bine intretinut, in timp ce unul din carbon ar putea, in mod teoretic, sa aiba o viata mult mai mare daca nu este lovit. Putem spune insa ca viata unui cadru folosit si intretinut normal este de 10-15 ani. Un cadru de city bike, nefiind solicitat atat de mult, poate sa aiba o durata de viata mult mai mare daca a fost folosit si intretinut corect.

Furca:

Furcile fixe au aceiasi durata de viata cu cadrele, in functie de materialul din care sunt construite. Cele cu suspensie au o viata de 5-10 ani cu conditia sa le faci reviziile conform cu specificatiile producatorului, iar elementele de uzura sa fie inlocuite cu unele originale sau de calitate foarte buna.

Transmisia:

Aceasta este supusa unei uzuri constante ce depinde de intensitatea si conditiile de utilizare ale bicicletei:

- lantul: intre 1.000-5.000 km;
- pinioanele: aproximativ 2-3 lanturi uzate;
- foile angrenajului: au o viata egala sau mai mare decat a pinioanelor, in functie de materialul din care sunt construite. Trebuie schimbate dupa uzarea a 2-3 seturi de pinioane.
- cablurile si camasile: au o viata scurta iar inlocuirea lor este recomandata o data pe sezon sau chiar mai repede daca e nevoie.

Anvelopele:

Acestea sunt piesele ce suporta cea mai mare uzura. In functie de modelul lor si de tipul de utilizare, ele pot sa aiba o durata de viata intre 500-1.000 km pentru cele de MTB de competitie si peste 5.000 km pentru cele de touring.

Intretinerea bicicletei - anvelope

Anvelope uzate de MTB

Rotile:

Rotile au o durata de viata mare cu conditia sa fie intretinute corect. Exceptie fac cele cu franare pe janta, aceasta fiind un element de uzura a carui durata de viata este extrem de variabila, in functie de conditiile de functionare.

Intetinere bicicleta - jante

Janta cu suprafata de franare uzata - Sursa: becaonfieldcyclinguk.com

Sistemul de franare:

Acesta are in componenta piese consumabile care trebuie schimbate in mod constant. Este greu de estimat viata sabotilor, placutelor si discurilor de frana, acestea putand sa se uzeze total intr-o singura tura daca e ud si e noroi.

Intretinere bicicleta - placute de frana

Placuta de frana Shimano Deore XT uzata complet intr-o singura tura cu noroi

Saua si mansoanele/ghidolina:

Sunt elemente supuse la frecare constanta. Ele necesita inlocuiri destul de dese. Mansoanele si ghidolina va trebui sa le inlocuiesti o data la 1-2 ani, in timp ce saua poate sa aiba o viata de 4-5 ani.

Pedalele:

Acestea sufera o uzura destul de pronuntata. Atat modelele platforma, cat si cele automate au o viata de 5-10 ani data de uzura prin frecare cu pantoful, dar si de uzura axului, mai mare daca este pe bucse, modelele cu rulmenti fiind mai rezistente.

Tija de sa, ghidonul si pipa:

Aceste componente au o viata similara cu cea a cadrelor, cu exceptia tijelor reglabile care le putem asimila ca durata de viata cu furcile cu suspensie care au o durata de viata de 10-15 ani cu conditia reviziilor facute la timp.

Rulmentii:

Rulmentii bicicletei, respectiv cuvetele, monoblocul si eventualele jonctiuni de la cadrele full suspension au o viata ce depinde de conditiile de utilizare. Trebuie sa verifici inainte de fiecare tura jocul acestora si daca se rotesc corect, fara sa fie franati.

Durata de viata a unei biciclete si a componentelor acesteia este totodata dependenta de calitatea pieselor folosite. Astfel, diferenta de durabilitate intre o bicicleta ieftina si una de calitate superioara poate fi majora, piesele celei din urma putand sa aiba o viata chiar de cateva ori mai lunga. Este recomandat sa alegi o bicicleta potrivita nevoilor, cu un raport calitate-pret adaptat bugetului disponibil si performantei de care ai nevoie.

 

Unelte necesare pentru intretinerea bicicletei

Pentru a putea face operatiile de intretinere a bicicletei acasa ai nevoie de o mica colectie de unelte, cu atat mai complexa cu cat doresti sa faci cu propriile maini mai multe operatiuni. Kit-ul de baza, necesar oricarui utilizator serios de bicicleta, trebuie sa cuprinda in primul rand un set de chei complet, pentru toate suruburile bicicletei noastre, plus o serie de scule specializate. Mai poti sa ai in atelier diverse scule care te vor scuti de un drum la atelier, dar trebuie sa te gandesti daca le vei folosi suficient de des incat sa merite achizitia.

Set de chei imbus:

Cele mai importante chei sunt cele de 4, 5 si 6 mm. Acestea pot fi in general sub forma unui multitool compact care poate fi luat si in tura, dar acasa poti sa ai si cateva chei mai mari cu care ai acces mai usor la suruburi si forta mai mare de strangere si, mai ales, de desfacere.

Multitool BikeTool cu 9 functii

Set de surubelnite:

Acesta trebuie sa contina cel putin o surubelnita stea si una dreapta, ambele de marime medie, ele pot sa faca parte din multitool.

Chei de tip Torx:

Daca e cazul trebuie sa ai si un set din acesta. Daca singurele suruburi Torx sunt cele de la discurile de frana (caz des intalnit), ajunge cheia inclusa in majoritatea multitool-urilor.

Chei de tip Torx - bicicleta

Set de chei fixe:

Ai nevoie de ele doar daca bicicleta foloseste piulite clasice in punctele esentiale, cum ar fi prinderea rotilor.

Pompa de aer:

Aceasta e de preferat sa fie cu cap dublu Presta/Schrader sau cu un adaptor. E bine sa ai acasa o pompa mare de podea, desi e suficienta si una mica, de mana. Ar fi bine ca aceasta sa aiba si manometru deoarece e foarte greu sa aproximezi presiunea doar apasand anvelopele cu mana. Exista pompe care introduc o cantitate mare de aer si pompe care introduc mai putin aer dar pot umfla la presiuni inalte. Daca ai doar mountain bike (MTB) recomandam o pompa cu umflare rapida daca ai si cursiera ai nevoie de una de presiune mare. Daca folosesti anvelope montate tubeless, exista pompe speciale cu camera de presiune inalta care te pot ajuta sa le montezi fara sa faci un drum la compresor.

Pompa de aer bicicleta - Union

Pompa de suspensii:

Aceasta este necesara doar daca ai pe bicicleta suspensie pe aer. Cu ajutorul ei iti vei regla foarte usor acasa furca sau amortizorul.

Set de leviere:

Acestea folosesc la montarea si demontarea anvelopelor si este recomandat sa alegi unele de calitate buna, deoarece modelele ieftine se rup si se deformeaza usor.

Set de leviere - Continental

Kit de vulcanizare:

Acesta contine petice de diferite forme, o bucata de banda abraziva si lipici special.

Kit de vulcanicare bicicleta

Cheie de lant:

Ai nevoie de aceasta ca sa demontezi/montezi/repari lantul. Poti alege una separat sau poate sa fie inclusa in multitool.

Cheie de lant Bike Tool

Set de perii:

Pentru spalarea bicicletei ai nevoie de un set de perii. Poti folosi unele speciale sau poti sa iti iei unele simpe de diferite dimensiuni. Perii vechi din casa sunt perfecte, inclusiv periutele uzate de dinti.
Cele speciale pentru bicicleta au insa facilitati suplimentare pentru curatarea pieselor delicate: pinioane, foi etc.

Set de perii bicicleta - Muc-Off

O perie foarte utila este cea speciala pentru curatat lantul, sub forma unei cutii cu role prin care acesta este trecut. Daca iti place sa ai lantul mereu foarte curat o astfel de perie este o investitie excelenta.

Curatator de lant Union

Ciocan din cauciuc:

Este bine sa ai la indemana un ciocan din cauciuc pentru a putea demonta sau monta piese fara sa le deteriorezi atunci cand nu se poate face operatia cu mana.

Cleste patent:

Un cleste bun poate sa iti fie util in multe momente. El e poate ajuta sa deschizi o za rapida de lant foarte usor, sa tragi un cablu sau sa tai o camasa.

De aici incolo urmeaza o serie de scule care sunt optionale, dar care iti pot usura viata si reduce numarul de vizite in service.

Cheie dinamometrica:

Desi majoritatea suruburilor de pe bicicleta ar trebui stranse la cuplul prescris, acest lucru e vital daca este vorba de componente de carbon. Daca ai piese de carbon este mai sigur sa ai si o cheie dinamometrica sau sa faci o vizita la atelier pentru strangerea suruburilor la cuplul prescris. Suprasolicitarea acestora poate duce la fisuri in material.

Lera de masurat uzura lantului:

Aceasta te ajuta sa stii cand lantul trebuie inlocuit. Ea masoara intinderea lantului pe un numar standard de zale, uzura care trebuie sa fie sub pragul de 0.7 mm la schimbarea lantului. Daca uzura atinge limita de 1 mm este necesara si inlocuirea pinioanelor sau dupa caz a foilor angrenajului, deoarece un lant cu uzura atat de mare o transmite dintilor transmisiei.

Lera de masurat uzura lantului bicicletei

Indreptar pentru urechea schimbatorului:

Mai ales la MTB se intampla foarte des ca urechea schimbatorului de pe cadru sa se deformeze. Pentru a evita un drum la atelier, poti folosi si tu acasa un indreptar special pentru ca remedierea sa se faca cu precizie maxima.

Indreptar pentru urechea schimbatorului

Cheie cu lant si cheie de pinioane:

Acestea doua te ajuta sa schimbi singur pinioanele acasa. Daca esti un pasionat si ai un set de pinioane pentru plat si altul pentru munte sau daca le uzezi repede, e o investitie utila.

Cheie pentru rulmentii angrenajului:

Aceasta este utila in special daca ai angrenaj cu rulmenti exteriori. Ei se uzeaza mai des, uneori trebuie deblocati iar dupa fiecare tura in conditii grele trebuie curatati. Unele modele de angrenaj (Shimano Hollowtech II de exemplu) necesita o cheie speciala si pentru demontarea de pe bicicleta, avand un surub atipic. De obicei cheia aceasta se gaseste in acelasi corp cu cea pentru rulmenti.

Cheie de spite/stand de centrat roti:

O cheie de spite iti permite sa faci mici ajustari ale centrarii rotilor, un stand iti permite sa faci reparatii de precizie. Nu te sfatuim sa incerci sa faci asta decat daca ai experienta sau te indruma cineva care cunoaste secretele acestei operatiuni. Daca iti place, poti sa ajungi sa iti construiesti singur roti din butuci, jante si spite!

Stand de centrat roti

Kit de aerisire pentru frane:

In general franele hidraulice functioneaza cativa ani fara intretinere, dar, daca le folosesti intensiv, vei avea nevoie din cand in cand sa le aerisesti. Nu e o operatiune grea, insa e nevoie de un kit dedicat pentru modelul tau de frana.

 

Produse pentru intretinerea bicicletei

Pe langa uneltele necesare pentru intretinerea si curatarea bicicletei, ai nevoie si de cateva consumabile pe care trebuie sa le ai mereu la indemana.

Uleiul de lant:

Acesta este produsul cel mai important, care nu trebuie sa lipseasca din atelierul niciunui posesor de bicicleta, oricat de ieftina si de simpla ar fi aceasta (exceptand, bineinteles, bicicletele fara lant). Pentru ca bicicleta ta sa functioneze ireprosabil lantul trebuie sa fie mereu gresat si curat.

Ulei de lant pentru bicicleta - Muc-Off

Uleiurile de lant sunt de mai multe tipuri si de diferite calitati, trebuie sa alegi ceea ce ti se potriveste cel mai bine ca pret si tip de utilizare. Ca tip de utilizare avem:

- uleiurile pentru conditii uscate (Dry): sunt recomandate deoarece reduc mult efectul de murdarire a lantului. Ele vor functiona si in cazul in care te prinde o mica ploaie pe traseu.
- uleiurile pentru conditii umede (Wet): acestea sunt recomandate pe vreme ploioasa, trasee ude, cu noroi si mai ales daca exista treceri prin apa. Uleiul Wet formeaza o pelicula rezistenta la intemperii, dar in general atrage praful si duce la innegrirea lantului.
- uleiurile universale: acestea promit sa functioneze acceptabil in orice conditii. Ele asigura lubrifiere suficienta si pe vreme uda, desi nu formeaza o pelicula la fel de rezistenta cu cea ale variantelor wet. In acelasi timp nu innegresc lantul atat de mult ca modelele de vreme umeda.

Referintele despre uleiuri de la utilizatori sunt foarte diferite. Recomandam sa alegi un ulei de top din gama de pret medie, schimba de cateva ori marca, daca nu iti place cum se comporta, si ramai la un sortiment preferat.

Lubrifiant Muc-Off Wet Ceramic Lube

 

Din punct de vedere al performantei exista:

- uleiurile simple, care folosesc formule chimice clasice bazate pe hidrocarburi. Acestea ofera o protectie si o lubrifiere medie, dar sunt ieftine.
- uleiurile imbogatite cu materiale sintetice, cum ar fi Teflon-ul. Acestea ofera in general o durata de viata a unui tratament superioara modelelor simple si performante de lubrifiere mult mai bune, dar pretul este ceva mai mare.

Spray Muc-Off Dry PTFE Chain Lube Aerosol pentru lubrifiere

Uleiurile se gasesc sub diferite forme de prezentare:

- lichida: cu aplicare prin picurare, avantajul fiind ca pierderile la aplicare sunt mici si uleiul nu risca sa ajunga in alte zone cum ar fi discurile de frana;
- spray: usor si rapid de aplicat, dar cu pierderi mai mari la pulverizare si cu riscul permanent de a ajunge si pe suprafetele de franare.

Este alegerea ta ce sistem preferi, ambele pot oferi o lubrifiere foarte buna, daca sunt folosite corect.

 

Degresantul:

Pentru a aplica corect uleiul pe lant, acesta trebuie curatat inainte cu o solutie degresanta. Poti alege o solutie speciala sau poti folosi motorina cu un efect deosebit de bun. Degresantul ajuta nu doar la curatirea transmisiei de uleiul vechi, ci si la eliminarea petelor de pe cadru, roti si restul componentelor. Exista solutii universale care au atat rol de degresant cat si de degripant si de lubrifiant usor performantele uleiurilor speciale.

Spray Muc-Off Degresant

Degresantul se gaseste de asemenea sub forma lichida sau spray. Il vei aplica folosindu-te de o carpa sau o pensula, dupa caz.

 

Detergentul/samponul:

Curatirea perfecta a unei biciclete necesita si folosirea unui detergent. Daca o speli doar cu apa, dupa ce se usuca va ramane cu o parte din praf pe ea. Poti folosi un detergent special de biciclete sau unul auto. Sunt de evitat detergentii pentru alte scopuri deoarece nu sunt proiectati sa evite deteriorarea garniturilor de cauciuc si a suprafetelor de franare.

Detergent Muc-Off Bike Cleaner

 

Lichidul antipana:

In cazul in care folosesti anvelope tubeless, ai nevoie si de lichidul antipana care ajuta la etasarea acestora pe janta si la repararea penelor imediat ce se produc. Exista o multitudine de produse pe piata, unele bazate pe latex, altele pe fibre. Ca in cazul uleiului, cu timpul si dupa incercari vei gasi lichidul tau preferat.

Lichid antipana Continental

 

Vaselina:

Anumite componente ale bicicletei au nevoie de ungerea cu vaselina, daca producatorul specifica acest lucru. Aici putem aminti rulmentii conici din butuci, rulmentii exteriori ai angrenajului, anumite modele de cuveti. Foloseste doar o vaselina speciala pentru bicicleta, care asigura lubrifierea si protectia la umezeala necesara.

 

Curatarea corecta a bicicletei

Intretinerea corecta a bicicletei incepe cu curatarea acesteia. Operatiile nu sunt dificile dar necesita rigurozitate si atentie speciala la detalii, in special acolo unde o sa insistam mai mult si noi. Este de preferat sa cureti intai componentele separat, apoi la final intreaga bicicleta.

Curatarea corecta a bicicletei

Pe ciclocros la Prima Evadare - Sursa: primaevadare.ro

 

Transmisia:

Curatirea bicicletei incepe cu transmisia. Foloseste in acest scop o solutie de degresare speciala sub forma lichida aplicata cu pensula sau sub forma de spray. De asemenea, o substanta foarte eficienta este motorina.
Atentie! Nu folosi benzina intrucat usuca prea mult componentele.

Solutia aleasa se aplica in detaliu pe transmisie: lant, pinioane, angrenaj si se sterge cu o carpa pana cand murdaria dispare de pe acestea. Pentru curatirea lantului se poate folosi o perie speciala sub forma unei cutii cu role, cu o eficienta deosebita. Pinioanele si angrenajul se curata cu o perie mica, iar dintre pinioane murdaria poate fi scoasa cu accesoriul special de pe peria de pinioane. Daca murdaria e persistenta, operatia se poate repeta de mai multe ori. In cazuri extreme se poate trece la demontarea pinioanelor, respectiv a angrenajului.

Curatare bicicleta - transmisia

O atentie deosebita trebuie acordata deraioarelor si in special rotitelor de la deraiorul spate. Acestea trebuie curatite amanuntit, poti folosi pentru asta o scobitoare sau un chibrit. In rest trebuie sa te asiguri ca nu mai exista bucati de noroi prinse in mecanismul deraiorului.

Rotile:

Acestea necesita atentie deosebita daca sunt cu suprafata de franare pe janta. Aceasta trebuie curatita amanuntit cu o carpa pentru a nu ramane reziduuri care sa afecteze forta de franare. Pentru o eficienta marita rotile pot fi demontate de pe cadru. Nu insista cu apa in zona garniturilor butucului deoarece garniturile acestora nu sunt proiectate sa reziste la apa venita cu o presiune atat de mare. Daca apa intra in interiorul butucului si acesta nu este curatat la timp, exista riscul deteriorarii iremediabile a acestuia..

Franele:

In special cele pe disc, trebuie curatite amanuntit si atent. Spalarea bicicletei este un moment bun sa observi gradul de uzura al sabotilor sau placutelor si sa decizi inlocuirea acestora. Discurile de frana nu necesita curatire suplimentara decat daca au fost contaminate cu substante uleioase, in acest caz ele necesitand spalarea cu alcool izopropilic sau cu o solutie speciala pentru curatarea franelor.

Spray Muc-Off pentru curatare discuri de frana


Mansoanele, ghidolina si saua:

Acestea pot sa aiba nevoie de o atentie suplimentara daca sunt foarte murdare. Un truc pentru a le curati eficient este folosirea de detergent de vase aplicat cu un burete.


Intreaga bicicleta:

Odata componentele curatate, se trece la intreaga bicicleta. Metoda preferata de spalare este cu apa cu presiune normala, nu cu spalatorul cu presiune inalta deoarece jetul de apa poate sa patrunda sub garniturile de etansare si sa deterioreze mai multe componente cum ar fi butucii, monoblocul, cuvetii si mai ales furca cu suspensie. Curatirea generala incepe cu o umezire prealabila cu furtunul, apoi curata cadrul, rotile si restul de componente sunt spalate cu sampon pentru eliminarea definitiva a noroiului si a uleiului. In zonele in care murdaria este foarte rezistenta poti folosi solutii degresante speciale sau motorina aplicata cu pensula. Urmeaza o clatire generala a bicicletei dupa care e nevoie sa treci in vedere inca o data toate componentele pentru a te asigura ca nu ai scapat niciun detaliu.

Curatare corecta bicicleta

Sursa: mtbr.com

Curatirea cadrului cu rotile scoase si a rotilor separat face operatiunea mai simpla si mai eficienta atunci cand acest lucru este posibil.

In cazuri urgente, daca bicicleta este foarte incarcata cu noroi, aceasta poate fi spalata si sub presiune. Trebuie sa eviti ca jetul sa ajunga in zonele sensibile mentionate mai sus, eventual daca e posibil in acele zone sa se scada mult presiunea. Ar trebui sa nu lasi personalul spalatoriilor auto sa faca acest lucru decat daca stii sigur ca ei sunt instruiti despre modul corect de a spala bicicleta si zonele care trebuie evitate. Spalatoriile cu autoservire cu jet sunt ideale deoarece ele permit de multe ori si spalarea cu jet de putere redusa daca nu se apasa pe maneta pistolului. Odata ce ai dat jos tot noroiul nu insista sa finisezi bicicleta cu jetul cu presiune, fa acest lucru detaliat acasa dupa instructiunile mai sus.

 

Lubrifierea componentelor

Dupa ce bicicleta este curata si uscata poti trece la urmatoarea etapa: lubrifierea acesteia. Pentru a fi cat mai usor procesul, iti prezentam detaliat pasii pe componente, incluzand elemente cheie pentru lubrifierea lantului si sfaturi la care sa fii atent.

Trecere prin rau, o manevra ce solicita mult lubrifiantii bicicletei

 

Lubrifierea transmisiei

Piesa cea mai importanta in cadrul lubrifierii este lantul. Pentru lubrifierea acestuia trebuie sa folosesti un ulei corespunzator ales dupa criteriile pe care le-am prezentat in capitolul Produse pentru intretinerea bicicletei.

Exista mai multe metode de a aplica uleiul pe lant, dar cea mai des recomandata este lubrifierea pe rand a fiecarei za cu cate o picatura de ulei. Odata terminata aplicarea, lantul este rotit in sens invers de mai multe ori pentru ca pelicula de lubrifiant sa ajunga in toate zonele.

Daca nu ai timp (te afli pe traseu sau in concurs) poti aplica uleiul mai rapid si prin turnarea pe lant in timp ce acesta este rotit in sens invers, punctul ideal de aplicare fiind in zona pinioanelor.

Atentie! Uleiul nu trebuie sa ajunga pe discurile sau placutele de frana sau pe suprafata de franare a rotilor! In cazul nefericit daca acest lucru ti se intampla trebuie sa stergi imediat cu degresant sau cu alcool izopropilic, existand altfel riscul de a contamina definitiv placutele sau sabotii de frana.

La final, foarte importanta este stergerea excesului de ulei de pe lant cu o carpa. Daca uleiul ramane in exces, acesta va atrage praful si va imbacsi lantul ducand la pierderea eficientei si la murdarirea intregii transmisii, a cadrului si a picioarelor tale.

Lubrifiere transmisie bicicleta

 

Cat de des trebuie sa ung lantul?

Lubrifierea lantului trebuie repetata de fiecare data cand este curatata bicicleta deoarece apa deterioreaza pelicula de ulei. De asemenea, lantul trebuie lubrifiat cand apar zgomote din transmisie la pedalare (scartait). In cazul degresarii extreme apare fenomenul de chainsuck (lantul este tras de foaia angrenajului si transmisia este blocata) sau chiar de dificultati in schimbarea vitezelor.
O lubrifiere corecta poate sa fie eficienta pe distante de la cateva sute pana la doar cateva zeci de km, in functie de conditiile in care e folosita bicicleta. Ploaia, noroiul si praful distrug rapid pelicula de ulei.
In cazul in care faci o tura ce depaseste 100 km sau exista riscul de a trece prin noroi sau apa, este bine sa ai in trusa de scule un mic recipient de ulei pentru a repeta lubrifierea pe traseu. In acest caz uleiul se aplica direct, fara o degresare prealabila, urmand ca transmisia sa fie curatata dupa terminarea turei, acasa.

O lubrifiere corecta la timp a lantului iti asigura o functionare excelenta a bicicletei si evita cheltuieli ulterioare datorate uzurii.

Lubrifierea suspensiei

O alta componenta care poate fi lubrifiata este suspensia, respectiv bratele active ale acesteia. Foloseste doar produse speciale care asigura o alunecare mai buna prin garnituri si o etansare mai performanta. Uleiul se aplica pe fiecare brat, dupa care comprimi suspensia complet de cateva ori pentru a intinde pelicula. In final stergi cu o carpa excesul de pe brate.

 

Intretinere furca bicicleta

Furca si amortizorul spate, in cazul in care sunt prezente, sunt componente sensibile care necesita o intretinere corespunzatoare. Dupa fiecare tura acestea trebuie curatate atent si mai ales fara apa sub presiune, care ar putea patrunde in interior pe sub garnituri. Dupa caz, se poate folosi un lubrifiant special pentru zonele care sunt in miscare.

Inainte de fiecare tura mai lunga trebuie verificat reglajul suspensiei. Daca ai o suspensie pe arc exista mici sanse de dereglare a rigiditatii acesteia, dar in cazul celor pe aer trebuie sa verifici presiunea. O presiune corecta asigura un sag (distanta pana la care se comprima suspensia cand stam pe bicicleta fara sa ne miscam) de 20% pe fata si 35% pe spate. In mod normal nu ar trebui sa modifici restul reglajelor, in cazul in care acestea exista.

Revizia este foarte importanta pentru suspensii si trebuie facuta dupa planul oferit de producator, la ore de functionare sau numar de km. Foarte putina lume sta insa sa faca astfel de calcule. Practic este suficient daca faci o revizie macar o data pe sezon sau, in cazul in care te dai foarte mult pe bicicleta si pe teren dificil, chiar de doua ori pe an sau mai mult. La revizie suspensia este verificata amanuntit, este inlocuit uleiul si, in functie de situatie, garniturile, conform specificatiilor.

Tot de furca putem spune ca tin si rulmentii cuvetariei. Acestia reprezinta contactul mobil dintre furca si cadru. La fiecare spalare trebuie sa verifici daca furca se roteste fin si liber in cadru. La orice suspiciune ca nu ar functiona corect acestia se desfacsi, dupa caz, se curata, se greseaza cu vaselina daca nu sunt incapsulati sau se inlocuiesc cu un set nou daca au joc sau nu lucreaza fin.

 

Intretinerea transmisiei

Transmisia necesita verificari dese. Pe langa lubrifierea despre care am vorbit mai sus, uzura lantului trebuie permanent monitorizata cu ajutorul unei lere speciale. Odata ce uzura a atins 0.7 mm lantul trebuie schimbat deoarece incepe sa distruga celelalte componente ale transmisiei. Daca uzura lantului a atins 1 mm in general pinioanele sunt compromise si de multe ori si foile angrenajului.

Foaie de angrenaj uzata si foaie noua

Foaie de angrenaj uzata si foaie de angrenaj noua

Un set de pinioane rezista in general cam 3-5 lanturi, iar un set de foi de angrenaj cam 2-3 seturi de pinioane. Pentru stabilirea uzurii dintilor pinioanelor si a foilor e nevoie de un ochi experimentat, acestia devin mai ascutiti, cu o zona concava la punctul de contact cu lantul.

Atentie! Dupa orice modificari de piese la transmisie este nevoie sa faceti o tura de proba cu bicicleta, care sa includa si o urcare mai abrupta in forta, pentru a vedea daca nu e nevoie sa fie inlocuite mai multe piese. Nu pleca la o tura lunga sau la un concurs cu piese schimbate la transmisie decat daca sunt absolut toate noi.

Din transmisie fac parte si rulmentii angrenajului. Daca acestia sunt de tip exterior, nu incapsulati de tip monobloc, acestia trebuie verificati macar de 2-3 ori pe an sau la orice suspiciune de degradare (pedalarea mult mai grea). Pentru acest lucru se demonteaza angrenajul si se incearca rotirea lor cu mana. Daca nu se rotesc fin si usor, acestia trebuie inlocuiti. Profitati de ocazie sa cureti bine angrenajul pe partea dinspre cadru si pe axul intern, gresati-l bine cu vaselina speciala inainte de montaj.

Un element care necesita verificari dese este urechea pentru deraiorul spate. Aceasta se deformeaza destul de des si cauzeaza schimbari defectuoase de viteze, in special in zona pinioanelor mari. O verificare vizuala e de obicei suficienta daca nu exista alte probleme. Daca treci pe la un atelier sau daca ai probleme cu schimbarea pinioanelor verificarea trebuie facuta cu un levier special ce se infileteaza in locul deraiorului spate si masoara distanta pana la janta in mai multe pozitii.

Pentru functionarea corecta a transmisiei o mare importanta o au cablurile si camasile. La orice suspiciune de frecare suplimentara pe cabluri acestea se inlocuiesc. De asemenea e bine sa le schimbati macar o data pe an.

Pedalele, in special cele clipless, trebuie verificate si curatite bine. Verifica daca au joc in ax, iar la cele clipless daca mecanismul de prindere si de desfacere functioneaza corect. In cazul in care e nevoie, mecanismul se greseaza. Daca exista si alte probleme, dupa caz, pedalele se repara sau se inlocuiesc.

 

Intretinere frane pe disc hidraulice

Placuta de frana uzata

Placuta de frana uzata ce necesita inlocuirea

Franele necesita o inspectie amanuntita dupa fiecare tura, de preferat la spalarea bicicletei. Dupa scoaterea rotilor se verifica foarte usor starea placutelor sau a sabotilor, care se inlocuiesc imediat ce uzura e pronuntata. Inainte de schimbare poti verifica functionarea ambelor pistoane de la franele hidraulice apasand usor pe maneta cu roata scoasa. Nu apasa de mai multe ori deoarece placutele se vor apropia foarte mult si vor fi greu de demontat.

Intretinere frane pe disc hidraulice

Inlocuirea placutelor de frana se face diferit pentru fiecare model, dar exista cativa pasi comuni de urmat:

  1. Departarea placutelor: departezi placutele la maxim, pana cand pistoanele sunt complet comprimate in etrier. Pentru acest lucru se foloseste de preferat un levier din plastic pentru a nu deteriora corpul etrierului. Se face cu levierul o parghie intre etrer si placuta si se apasa pana cand aceasta se retrage complet.
  2. Schimbarea placutelor: inlocuiesti placutele vechi cu cele noi (mare atentie deoarece unele modele au placute diferite stanga/dreapta). Se inlocuieste de asemenea arcul daca e cazul. Daca exista, pinul de retinere al placutei se poate pastra, mai ales daca este original si se monteaza prin infiletare. De obicei acesta trebuie asigurat la final cu o mica siguranta, nu uita de ea si mai ales nu o pierde!
  3. Reglarea etrierului: odata placutele montate, treci la reglarea etrierului. Pentru acest lucru slabesti suruburile de prindere a etrierului pana cand acesta se misca liber in lateral.Comprimi apoi succesiv maneta corespunzatoare de frana pana cand aceasta se intareste. Cu maneta stransa la maxim, strangi la loc suruburile de prindere a etrierului. La final eliberezi maneta si verifici daca discul mai atinge placutele. In majoritatea cazurilor e suficient, dar uneori trebuie sa treci si la un mic reglaj fin. Se centreaza astfel vizual discul intre placutele etrierului, dupa slabirea suruburilor. Un truc este ca, dupa stabilirea pozitiei etrierului, sa strangi doar unul din suruburi moderat, apoi sa mai ajustezi o data pozitia etrierului inainte de a strange ultimul surub. Pentru un reglaj mult mai rapid poti folosi un set de lere speciale care se introduc intre disc si placute inainte de a comprima pentru prima data maneta de frana, in mod normal daca reglajul se face cu ajutorul lerelor, nu mai e nevoie de reglaj fin ulterior.

Ocazional, franele hidraulice necesita aerisire, deoarece cu timpul cantintati mici de aer trec de garnituri si ajung in cilindrul de frana scazand puterea acesteia. Semnul ca acest lucru e necesar e functionarea manetei la inceput mai moale si intarirea acesteia dupa mai multe apasari succesive. Operatiunea se face respectand instructiunile producatorului fiecarei frane si poate necesita piese speciale ce se gasesc de obicei sub forma unui kit de aerisire.

Discurile de frana trebuie si ele verificate pentru uzura. In cazul in care observi o diferenta mare de grosime intre suprafata de franare si restul discului este mai bine ca acesta sa fie inlocuit.

In cazul franelor cu actionare mecanica trebuie schimbate cablurile si camasile la cel mai mic semn de rezistenta suplimentara sau cel putin o data pe sezon.

 

Intretinerea rotilor si a anvelopelor

Rotile necesita verificari periodice, un moment bun fiind la spalarea bicicletei. Trebuie verificat jocul in butuc prin miscarea laterala a rotii, nu este acceptabil niciun pic de joc. Se trece apoi la verificarea la rotatie, urmarind daca roata este cumva descentrata. In final, verifica manual tensiunea in spite pentru a te asigura ca nu exista unele foarte slabite. In cazul in care roata are janta cu suprafata de franare, se verifica si starea acesteia. Majoritatea rotilor au un mic canal central care ne indica gradul de uzura, disparitia acestuia inseamna necesitatea inlocuirii jantei.

Butucii necesita si ei intretinere, desi mai rar. Cel putin o data pe an si de fiecare data dupa ce au luat contact direct cu apa, butucii trebuie desfacuti si curatiti conform specificatiilor. In cazul celor cu rulmenti industriali operatia e mai simpla, la cei cu bile si conuri e recomandata curatirea si gresarea din nou cu vaselina speciala.

Anvelopele trebuie verificate sa nu fie deteriorate si uzate. La cele de mountain bike (MTB) uzura se simte pe traseu, cand scade aderenta. La cele de sosea de obicei exista martori de uzura.

Atentie! Viata unei anvelope depinde mult de tipul acesteia si de utilizare si poate fi chiar si de doar 3-400 km in conditii extreme! Nu ezita sa schimbai o anvelopa, este un element foarte important de securitate.

Intretinerea rotilor cu anvelope montate tubeless

In cazul rotilor cu anvelope montate tubeless, cel putin o data la 3 luni este nevoie sa fie verificata starea si cantitatea de lichid antipana. Pentru acest lucru se demonteaza anvelopa, se curata lichidul intarit daca este cazul, se verifica banda de rulare pentru a gasi eventuale obiecte infipte si eliminarea acestora dupa care se introduce lichid nou si se monteaza anvelopa la loc. Cantitatea de lichid depinde de tipul, dimensiunea si modul de utilizare a anvelopei.

 

Cat de mult se umfla anvelopele?

Atentie! Presiunea in anvelope este un element foarte important, o presiune gresita duce la pierderea aderentei, uzura exagerata, rezistenta marita la inaintare, cresterea riscului de pana si chiar de iesire accidentala a anvelopei de pe janta!

Teoria ca o roata va rula mai rapid cu cat presiunea din ea este mai mare a fost demontata de ultimele cercetari si teste din domeniu care au dovedit ca acest lucru este valabil doar in cazul anvelopelor fara crampoane (slick) si doar pe suprafete de rulare perfect netede. S-a descoperit in schimb ca o presiune ceva mai scazuta reduce rezistenta la inaintare in conditiile in care suprafata pe care se ruleaza este denivelata.

Ca linii de ghidaj general, incearca sa nu depasesti valorile superioare ale presiunii recomandate inscrise pe carcasa anvelopei. Totusi, la MTB unii producatori prefera din motive de securitate sa inscriptioneze valori minime mai mari decat ar fi ideal pentru acel model deoarece nu luau in calcul folosirea tubeless a acestora, dar lucrurile s-au schimbat mult in ultima vreme de cand tubeless a devenit un standard si folosirea camerelor o exceptie.

Presiunea anvelopelor pentru off-road

In cazul MTB-ului situatia este clara, studiile dovedind faptul ca o anvelopa ruleaza peste obstacole cu atat mai bine cu cat ea are capacitatea sa se muleze pe acestea in loc sa treaca peste ele. De exemplu, daca vorbim de cazul simplu al unei roti care trece peste o piatra de 1 cm, este mult mai eficient ca anvelopa sa se plieze peste piatra respectiva pastrand un contact bun cu solul decat ca roata sa urce cu totul peste piatra. Cum o poteca este plina de pietre, radacini si alte obstacole, o anvelopa mai moale ofera in mod clar un rulaj mai bun. In plus, ea functioneaza si ca o micro-suspensie marind mult confortul utilizatorului. Aceste descoperiri sunt cele care au dus si la aparitia anvelopelor din ce in ce mai late, cum ar fi cele de Fatbike de 4.0 sau mai popularele anvelope din gama Plus, de 2.8-3.0.

Tendinta este de a trece la anvelope de minim 2.1-2.2 la XC si de 2.6 la disciplinele de trail. Pentru a mari suprafata de contact s-a marit si latimea jantelor. De exemplu daca o roata de XC de competitie avea jante de 19 mm acum vorbim de 23 mm sau mai mult. Montarea rotilor tubeless, fara camera, folosind o solutie antipana pentru etansare, a devenit standard si permite rularea in siguranta la presiuni si mai mici, riscul de pana tip snakebite, cand camera este strivita intre janta si obstacol, fiind inexistent - se poate totusi strivi anvelopa daca presiunea e foarte scazuta.

Astfel, presiunea in rotile de MTB trebuie sa fie la o valoare minima care sa asigure un bun sprijin lateral si sa evite lovirea obstacolelor cu janta. Anvelopele de XC montate tubeless se folosesc in functie de greutatea utilizatorului umflate la presiuni intre 1.5-2 bar. Daca se foloseste camera presiunea trebuie sa fie ceva mai mare, de 2-2.5 bar. Recomandarile de presiune sunt cu titlu generic intrucat anvelopele sunt extrem de diferite intre ele si va trebui sa incerci si tu diferite valori pana gasesti presiunea ta preferata.
Recomandarea este sa rulezi pe o poteca cu obstacole cu presiunea maxima recomandata aici si apoi sa scazi treptat cate 0.1 bar. In momentul in care bicicleta devine instabila si janta incepe sa atinga solul, cresti presiunea cu 0.1-0.2 bar si ai aflat valoarea ideala pentru tine.

Pentru anvelopele mai late, de 2.4 sau mai mari, presiunea trebuie scazuta si mai mult. Astfel, la anvelopele de 2.5 te sfatuim sa scazi de la 1.5 bar pentru cele tubeless sau de la 2 bar pentru cele cu camera. La cele Plus de 2.8-3.0 poti incepe de la 1 bar, respectiv 1.5 cu camera, la cele mai late presiunile folosite fiind in general sub 1 bar.

Presiunea anvelopelor pentru asfalt

Desi pana nu demult se credea ca la sosea teoria presiunii scazute nu se aplica, se pare ca si aici o scadere in presiune si o crestere a volumului anvelopei ofera un rulaj mai bun pe asfalt cu mici denivelari sau pe off-road usor. Acesta este motivul pentru care la cursiere standardul anvelopelor de 23 mm a fost inlocuit cu 25 mm, iar cele de 28 si chiar 30 si 32 mm castiga tot mai mult teren. Si la sosea a inceput folosirea sistemului tubeless, dar este destul de rar, momentan sistemul cu camera este predominant.

Presiunea anvelope biciclete asfalt

Daca pentru anvelopele de 23 mm clasice presiunea recomandata ramane intre valorile de 7.5-8.5 bar, ea scade la cele de 25 la 6.5-7.5 si la cele de 28 chiar la 5.5-6.5. Pentru aceste presiuni vei obtine relativ aceeasi rezistenta de rulare cu cele trei dimensiuni de anvelope, dar cu un confort net superior pentru cele mai late. Incepand cu latimea de 28 mm greutatea anvelopei incepe sa devina importanta si sa scada din performante, asa ca momentan acestea sunt valorile folosite la cursierele de asfalt. Alege valoarea superioara daca mergi pe asfalt foarte bun si cea inferioara pentru asfalt deteriorat.

Daca este vorba de rularea pe suprafete mai proaste, cum ar fi pavajele sau drumurile forestiere, se trece la anvelope de 30, 32, 35, 38, 40, 42 sau chiar mai mari. Presiunea ideala scade pana la 3.5 bar pentru cele de 40-42 mm.

 

Alte componente care necesita intretinere

Cadrul si componentele mecanice fixe cum ar fi tija de sa, pipa sau ghidonul necesita o intretinere minima, trebuie sa le cureti si sa le inspectezi si pe acestea din cand in cand pentru a te asigura ca nu au aparut fisuri, mai ales daca sunt din fibra de carbon. Daca apar zgomote ciudate la mersul pe bicicleta (pocnituri, vibratii) verificarea acestor componente este obligatorie cat mai repede posibil.

Intretinere bicicleta - componente

Componentele moi de contact ale bicicletei sunt supuse permanent uzurii. Este vorba de sa si de mansoane/ghidolina. Acestea trebuie inspectate si schimbate daca se deterioreaza. Saua trebuie verificata si daca nu are joc sau fisuri.

 

Sfaturi pentru intretinerea bicicletei

Multe dintre operatiile descrise in acest ghid complet sunt destul de rapide si devin o obisnuinta in timp. Cele mai simple le poti efectua singur acasa. Pentru cele mai complicate poti alege sa apelezi la un atelier unde poti solicita o revizie ce include verificarea tuturor acestor aspecte si micile reglaje necesare, precum si inlocuirea pieselor si consumabilelor uzate.

Sfaturi intetinere bicicleta

Noroiul poate fi foarte coroziv si in cateva zile va ataca zonele mai putin protejate cum ar fi lantul, pinioanele si foile care vor rugini extrem de repede. Curata bicicleta dupa fiecare tura, imediat ce ai terminat, in special daca e plina de noroi. Foloseste un furtun de la pensiune, apa dintr-un rau din apropiere (nu scufunda cu totul bicicleta in rau sub nicio forma) sau in ultima instanta un spalator cu presiune cu precautiile descrise la capitolul Curatarea corecta a bicicletei.

O atentie deosebita trebuie acordata bicicletei dupa turele de iarna pe zapada, cand solutiile de deszapezire de pe asfalt sunt stropite pe toate componentele bicicletei. Dupa fiecare tura bicicleta trebuie spalata de maxima urgenta!

Pentru intretinere foloseste produse de calitate buna, la fel si in cazul componentelor si consumabilelor inlocuite. Incearca sa inlocuiesti orice componenta cu una identica sau mai performanta, dar compatibila. Este la latitudinea ta sa stabilesti raportul optim calitate-pret, cu recomandara de a evita produsele suspect de ieftine, de provenienta incerta sau proiectate pentru alte utilizari.

Testeaza si gaseste produsele tale preferate, care sa te satisfaca atat ca performanta cat si ca pret. Nu are rost sa dai o suma foarte mare de bani pe un ulei extrem de performant daca te plimbi cu bicicleta fara sa te uiti la fiecare watt pierdut la fel cum atunci cand vrei performanta si fiecare secunda conteaza, incearca sa profiti de fiecare avantaj tehnic pe care ti-l poti permite financiar.

Ture in grup - Merida

Cel mai important lucru este sa nu lasi nicio defectiune sau dereglare nerezolvata deoarece poate produce efecte in lant care sa creasca mult cheltuielile de reparatie sau, mai grav, bicicleta se poate defecta pe traseu, lucru care de multe ori se intampla in zone indepartate, izolate. O bicicleta in stare buna si bine intretinuta e garantia unor ture memorabile!

Acum ca stii tot ce trebuie despre cum sa iti pastrezi bicicleta in stare perfecta de functionare, iti dorim ture frumoase si aventuri de neuitat impreuna cu aceasta!

Raspunde