Ghid complet: Cum alegem o pereche de boots de snowboard?

Esti hotarat sa te apuci de snowboard si te pregatesti pentru distractie pe pantele inzapezite. Echipamentul este aproape complet, insa cand vine vorba de boots, lucrurile sunt un pic mai complicate.

Daca vrei sa alegi cei mai potriviti snowboard boots, iti oferim toate informatiile in acest ghid complet care te va ajuta in luarea unei decizii optime pentru tine.

Cuprins:

Boots: ce sunt si care sunt caracteristicile cheie
Tipuri de boots de snowboard
Alege botsii dupa marime
Alege bootsii in functie de nivelul si stilul de snowboard
Cele mai frecvente intrebari pe care le primim
Sfaturi finale pentru alegerea bocancilor de snowboard

Snowboarding

Foto: mpora.com


Boots: ce sunt si care sunt caracteristicile cheie

Pe langa placa, boots-ii sunt elementul cel mai important intr-un echipament complet de snowboard. Acestia iti vor asigura confortul piciorului precum si controlul asupra placii, de aceea este nevoie sa stii foarte bine ce alegi.

Vei petrece mult timp afara, in zapada, asa ca trebuie sa te asiguri ca orice boots vei cumpara iti vor asigura un confort termic suficient. Vei evita astfel ca distractia sa se transforme in chin si sa te retragi prematur la apreski.

Pe langa protectia la frig, o gheata buna de snowboard trebuie sa fie impermeabila, pentru ca, atunci cand zapada se topeste in contact cu incaltarile, sa nu umezeasca sosetele si sa apara disconfortul.

Umezeala poate sa apara si din interior. De aceea exista mai multe tehnologii si materiale care asigura respirabilitatea piciorului, fara a sacrifica protectia impotriva apei sau a frigului venite din exterior.

Ca structura generala, cei mai multi snowboard boots sunt alcatuiti din doua parti: gheata interioara sau ciorapul (liner, in engleza) si partea exterioara, mai rigida (shell), care asigura o protectie suplimentara.

Gheata interioara

Gheata interioara iti mentine piciorul calduros si confortabil, asigura glezna pentru evitarea accidentelor, iar eliminarea umezelii din interior este un avantaj. Liner-ul ofera sustinere gleznei si labei piciorului, iar prin intermediul lui controlezi si placa. Iti recomandam sa alegi liner-ul astfel incat sa-ti vina cat mai bine pe picior, fara sa te stranga totusi.

Modelele avansate de liner-e sunt termoformabile (thermofolded, in engleza), ceea ce inseamna ca, daca le incalzesti pana la o anumita temperatura si apoi le pui in picior, acestea iau forma fidela a piciorului pentru un confort maxim.

Aceasta termoformare se poate realiza si prin simpla purtare a boots-ilor, dar este un proces care dureaza mai mult si e posibil sa intervina bataturi pana cand liner-ul si piciorul tau vor ajunge "sa se inteleaga". Termoformarea este recomandat sa se faca la un magazin specializat in echipament de iarna, care este dotat si cu un aparat special pentru aceasta operatiune.

Liner-ul poate fi purtat si pe post de incaltaminte de interior, la apreski sau in cabana, in timp ce savurezi bautura preferata. Oricat de comod ar fi, trebuie sa ai grija sa il mentii cat mai curat, iar peste noapte sa stea intr-un loc calduros, scos din shell, pentru a se usca.

Bocancul exterior

Acesta este cunoscut sub denumirea de shell si are rolul sa nu lase zapada, vantul si frigul sa patrunda in interior. In plus, contructia din doua bucati distincte - liner si shell - asigura un strat subtire de aer intre cele doua componente ale ghetei, ceea ce duce la o izolare termica mai buna.

In functie de stilul de snowboarding abordat, gheata exterioara poate fi de tip soft boot, pentru majoritatea disciplinelor din snowboard, hard boot, pentru snowboardul alpin (slalom paralel) sau splitboard boot, pentru cei care folosesc splitboard-ul.

Tipuri de boots de snowboard

1. Soft boots:

Cel mai des intalniti boots de snowboard sunt cei moi, sau soft boots, potriviti pentru majoritatea stilurilor de snowboard (freeride, halfpipe, freestyle), dar si pentru practicarea de snowboard recreational.

In functie de tipul de inchidere al ghetei exterioare, la soft boots poti intalni urmatoarele variante:

  • Boots cu sireturi normale:

boots snowboard cu sireturi

Foto: snowboardingprofiles.com

Acestia sunt, de regula, cei mai ieftini de pe piata, fiind primul sistem aparut si indelung folosit. Pentru a te asigura ca imprimi placii miscarile dorite, gheata trebuie fixata bine pe picior si este nevoie de mai multa forta pentru a strange sireturile.

Oricat de tare ai strange sireturile, pe parcursul zilei o sa fie nevoie sa le mai strangi, deoarece se vor slabi.

In acelasi timp, fiind un sistem foarte simplu, siretul este usor de inlocuit in cazul in care se va rupe, acest lucru fiind la indemana oricui.

  • Quick-Pull Lacing:

Acest tip de sireturi (quick laces, in engleza), asa cum le spune si numele, sunt gandite pentru a se inchide mai usor.

Sistemul presupune tragerea de sus a unei bucle care imbina cele doua capete ale unui siret construit dintr-un plastic rezistent si care trece prin mai multe urechi de pe marginile ghetei, astfel incat o strange pe picior.

boots snowboard Quick-Pull Lacing

Foto: imagesevocom

Sistemul este mai rapid decat siretul clasic si nu se desface atat de usor. Totusi, daca se slabeste pe parcursul unei zile, este foarte usor sa il strangi la loc.

Avantajele acestui sistem sunt rezistenta crescuta a siretului, usurinta manevrarii si faptul ca nu se slabeste la fel de repede ca un siret clasic.

La unele modele, pentru distributia cat mai uniforma a presiunii pe picior, se folosesc doua sireturi rapide, unul pentru partea superioara a ghetei, corespunzatoare tibiei, iar unul pentru partea inferioara care strange laba piciorului. Acest lucru va evita ca o parte a piciorului sa fie mai stransa decat alta.

Avantajele sistemului cu sireturi rapide vin, de regula, si cu un cost mai mare al acestor boots.

Un dezavantaj poate fi acela ca, daca reusesti sa rupi un astfel de siret, va trebui sa mergi la un magazin specializat pentru inlocuirea lui. Totusi, inlocuirea acestora este ieftina si nu va dura mult.

  • Boots cu siret Boa:

Inchiderea de tip boa este cea mai avansata dintre sistemele de strangere ale ghetelor de snowboard, de aceea acestea sunt semnificativ mai scumpe.

Un cablu de otel invelit in plastic, ce intra prin gaicile linerului, se infasoara pe o rotita atunci cand o invartesti, si asigura strangerea ferma a ghetei.

Forta pe care trebuie sa o exerciti asupra acestei rotite este destul de mica, ceea ce face sistemul unul preferat de catre boarder-ite.

Unele modele au cate doua rotite, una ce va strange partea inferioara a labei piciorului, iar cealalta glezna si tibia.

boots snowboard cu sireturi Boa
Foto: snowboardingprofiles.com

Modelele de boa boots sunt ceva mai scumpe, dar vei simti diferenta in confort si rapiditatea cu care actionezi pentru a le strange.

Pentru desfacere vei trage usor de rotita respectiva si imediat tot siretul se va slabi, pentru a-ti putea scoate gheata.

Ca si in cazul sireturilor rapide, daca ai probleme cu sistemul de strangere, va trebui sa ajungi la cel mai apropiat magazin specializat care ofera si service pentru echipamente de iarna, pentru inlocuirea sau repararea lui.

La unele modele poti intalni combinatii intre sistemele de mai sus, spre exemplu, liner-ul se poate strange cu ajutorul unui siret normal, in timp ce shell-ul poate avea doua rotite de tip boa pentru fixare. Posibilitatile sunt numeroase, fiecare producator avand variantele sale preferate.

2. Hard boots:

Acesti boots sunt conceputi special pentru cursele de alpine snowboard, proba asemanatoare schiului alpin.

Ca si la claparul de schi, exteriorul este rigid, construit dintr-un plastic special, si se strange prin intermediul unor clape.

De asemenea, si sistemul de prindere pe placa este diferit, iar snowboardul este mai ingust, mai rigid si cu o forma mai agresiva, potrivit pentru partiile de schi, unde se desfasoara probele de alpin.

snowboarding competitie hard boots
Foto: steamboattoday.com

De regula, aceste placi si boots sunt destinate sportivilor profesionisti, dar si un snowboarder avansat, care iubeste viteza, poate incerca snowboardul alpin.

3. Splitboard boots:

Chiar daca pe un splitboard se poate merge si cu boots normali de placa, odata cu dezvoltarea acestei ramuri, au aparut si boots special conceputi pentru aceste placi cu care poti si urca.

Splitboard boots au talpa tip Vibram, asemanatoare unui bocanc de iarna, pentru ca in multe situatii, atunci cand urci, este nevoie sa renunti la placa si sa urci pe jos.

Mai mult, pe unele modele de boots pentru splitboard se pot monta coltari, pentru acele zone greu accesibile, de unde riderii experimentati coboara culoare abrupte, care-ti taie rasuflarea.

Splitboard boots
Foto: backcountry.com

O alta caracteristica a ghetelor pentru splitboard o reprezinta inchiderea separata, de regula cu un sistem boa, a partii inferioare a piciorului, pentru a strange laba piciorului si a mentine calcaiul fixat la locul lui atunci cand urci.

In caz contrar, daca toata gheata este desfacuta, piciorul se poate freca de liner atunci cand urci cu placa, iar bataturile nu vor intarzia sa apara.

...

Alege bootsii dupa marime

Pentru a alege marimea corecta de boots este util sa consulti tabelul cu marimile internationale.

Cele mai multe modele sunt facute de firme americane, de aceea, cel mai probabil ii vei gasi in masura US.

Marimi boots:

Standard de masurare Dimensiuni
Mondo Point mp 23-23.5 24-24.5 25-25.5 26-26.5 27-27.5 28-28.5 29-29.5 30-30.5
Dimensiune US 5.5-6 6.5-7 7.5-8 8.5-9 9.5-10 10.5-11 11.5-12 12.5-13
Dimensiune UK 4.5-5 5.5-6 6.5-7 7.5-8 8.5-9 9.5-10 10.5-11 11.5-12
Dimensiune EURO 37-38 39-40 40.5-41 42-42.5 43-44 44.5-45 45.5-46 46.5-47
Lungimea talpii cm 23-23.5 24-24.5 25-25.5 26-26.5 27-27.5 28-28.5 29-29.5 30-30.5

..

In alegerea marimii de boots trebuie sa tii cont de faptul ca piciorul se mai poate umfla de la efort, asa ca nu iti achizitiona masura care iti vine fix, ci cu aproximativ jumatate de numar mai mare.

Totusi, daca exagerezi cu marimea, linerul nu va mai sta fixat pe picior si nu vei putea transmite eficient forta catre placa. In plus, nu te gandi ca vei purta foarte multe perechi de sosete, deoarece linerele de la boots sunt suficient de groase.

Regula de baza este totusi probarea modelului dorit intr-un magazin, sau macar o marime similara de la un alt model din aceeasi categorie. Nu ezita sa ceri sfatul in cazul in care ai dubii.

...

Alege bootsii in functie de nivelul si stilul de snowboard

Cei mai multi snowboarderi folosesc boots de tipul soft, care se regasesc atat in practicarea recreationala a snowboardului, cat si la majoritatea stilurilor profesioniste.

Daca esti incepator, vei avea nevoie de o pereche de boots mai moi, cu care sa te acomodezi repede si care iti vor permite mai multe greseli. Acestia sunt potriviti si pentru vitezele mai mici, cu care vei cocheta la inceput.

Ei trebuie sa fie comozi, astfel incat sa doresti sa-i tii in picioare pe tot parcursul zilei, pentru ca perioada de initiere sa fie cat mai rapida.

Pentru freestyle, boots-ii sunt de asemenea moi, dar au o constructie mai ferma pentru a permite initierea schemelor, in timp ce la freeride este nevoie de boots ceva mai rigizi, potriviti pentru vitezele de pe pantele mari.

In cazul snowboardului alpin, sau freecarving, vei avea nevoie de hard boots, care trebuie sa asigure un control maxim asupra placii. Asta inseamna ca ai nevoie de o gheata fixa, care stransa la maxim poate chiar sa ti sa para neconfortabila, insa imediat dupa terminarea coborarii poti slabi din clape, pentru ca disconfortul sa nu persiste.

...

Cele mai frecvente intrebari pe care le primim

1. Ce brand face cei mai buni boots de snowboard?

Pentru incepatori si pentru un buget restrans, recomandam modelele entry-level de la Head, cum ar fi modelul acesta pentru barbati si acesta pentru femei.

Pentru riderii mai avansati si cu bugete mai generoase, recomandam marcile consacrate din domeniu: Nitro, Salomon, Flow, Ride, Burton si K2, DC. In ultimele sezoane s-au impus tot mai mult si marci mari de incaltaminte sport, cum ar fi Vans sau Adidas, avand review-uri bune si preturi competitive.

Cel mai important criteriu pentru ghetele de snowboard este sa te simti confortabil in ele. Probeaza mai multe modele, de la diferite branduri si vei simti care ti se potrivesc cel mai bine.

2. Care sunt cei mai confortabili boots de snowboard?

Ghetele din categoria soft boots sunt cele mai comode, de regula, dar mai sunt si alti factori care duc la senzatia aceasta.

Astfel, o gheata cu doua rotite de inchidere de tip Boa asigura o strangere uniforma a piciorului, atat in zona tibiei, cat si a gleznei si nu se desface in timpul practicarii snowboardului. Pentru ca tensiunea este constanta, nu este nevoie sa-i strangi prea tare la inceput, in ideea ca se mai slabesc in timp.

Un alt factor esential pentru un confort bun este posibilitatea termoformarii ghetei interioare, astfel incat aceasta sa se muleze perfect pe picior, fara a aparea puncte de presiune.

Un picior uscat se simte confortabil, asa ca un liner care elimina umezeala in exces este un avantaj.

Prin urmare, o gheata cu doua rotite de inchidere de tip Boa este confortabila, pentru ca strange piciorul uniform. Dar pentru confort sporit este indicat sa alegi o gheata termoformanta, care ia forma piciorului.

3. Ce bocanci de snowboard sunt mai lati?

Fiecare brand are diferite modele de calapod. Daca ai nevoie de niste bocanci de snowboard mai lati, orienteaza-te catre modelele wide, care sunt special create pentru a-ti indeplini aceasta nevoie. DC si Burton sunt doua dintre brand-urile care au in gama astfel de modele.

Si in cazul acestora, este important sa probezi mai multe perechi, pentru a te asigura ca ti se potrivesc si pentru a realiza care sunt cei mai confortabili.

4. Ce bocanci de snowboard alegem daca avem platfus?

Daca ai platfus, nu te descuraja! Poti practica linistit snowboard, cu o pereche de soft boots potriviti.

Pentru a compensa lipsa arcuirii piciorului va trebui sa folosesti niste branturi ortopedice facute la comanda, pentru piciorul tau.

Pentru ca aceste branturi ocupa un spatiu in interiorul ghetei, alege una cu o jumatate sau un numar mai mare, pentru a avea destul loc.

De asemenea, un liner termoformabil este de preferat, pentru a se conforma piciorului tau mai putin tipic.

Ia legatura cu un specialist in boot-fitting pentru a confectiona branturi speciale care sa se potriveasca ghetei de snowboard.

5. Care sunt cei mai buni bootsi pentru incepatori?

Daca esti incepator, nu vei dori niste boots foarte rigizi sau specializati pe un anumit domeniu. Pana vei decide in ce directie sa evoluezi, alege o gheata "buna la toate", care sa iti ofere o initiere usoara.

Este important sa alegi niste ghete confortabile, in care sa te simti bine astfel incat sa revii cu placere pe partie, zi dupa zi.

De asemenea, nu cheltui excesiv pe prima pereche de boots, pentru ca poti descoperi mai tarziu ca nu sunt ceea ce aveai nevoie. Alege un model mid-level, ca aceste modele, de preferat cu un sistem quick-lace, pentru a nu te chinui foarte mult cu stransul sireturilor.

Asigura-te ca linerul este formabil, astfel incat gheata sa se adapteze piciorului tau.

6. Care sunt diferentele dintre un bocanc de snowboard din gama entry-level si unul profesional?

Boots-ii entry-level sunt, de regula, construiti din materiale mai putin durabile si nu au o constructie din doua elemente - liner si shell, ci este o singura gheata, mai moale pe dinauntru si mai dura pe exterior.

De asemenea, sireturile sunt sistemul preferat de inchidere al acestor boots. Ghetele sunt de cele mai multe ori moi, potrivite pentru incepatori, iar gheata nu are sistem de eliminare a umezelii in exces.

Ghetele profesionale de snowboard sunt gandite pentru discipline sau stiluri de dat specifice. Astfel, vei intalni boots diferiti pentru all-mountain, freeride, freestyle sau half-pipe.

O gheata de snowboard profesionala este plina de tehnologie, precum sistemul de inchidere Boa, cu una sau mai multe rotite care strang siretul. O alta tehnologie folosita este cea de eliminare a umezelii din interior, pentru a asigura confort piciorului.

Materialele sunt alese cu grija, pentru a oferi confort, durabilitate si control asupra placii. Boots-ii sunt alcatuiti din doua ghete, cea interioara, moale si protectiva, si cea exterioara, mai dura si rezistenta la apa, zapada si vant.

Liner-ele la modelele profesionale sunt termoformabile, oferind un grad crescut de customizare pentru nevoile rider-ului.

Toate aceste tehnologii se reflecta, insa, si in costul boots-ilor profesionali, pretul modelelor de top depasind 1.000 de lei.

bootsi snowboard
Foto: backcountry.com

7. Cu ce difera o pereche de boots cu tehnologie Boa de o pereche de boots normali?

Ghetele de snowboard cu tehnologie Boa sunt cele mai avansate din punct de vedere al inchiderii, la ora actuala. Acestea se strang prin intermediul unui cablu de otel invelit in plastic, ce intra prin gaicile linerului si se infasoara pe o rotita atunci cand o invartesti.

Sistemul Boa asigura o strangere ferma a ghetei si in acelasi timp una egal proportionata pe intreaga suprafata a piciorului.

Un alt avantaj al acestui sistem de strangere il reprezinta faptul ca, odata strans, siretul nu se slabeste de-a lungul zilei.

8. Ce inseamna un liner de calitate si cum il intretinem?

Liner-ele se pot imparti, in mare, in trei categorii:
- Linere stock, care ofera o protectie a piciorului si un control de baza si, in timp, pot lua forma piciorului.
- Linere formabile, reprezinta un pas inainte in domeniul materialelor folosite, dar si al pretului - sunt construite astfel incat sa capete forma piciorului datorita caldurii emanate de acesta.
- Linere termoformabile, sunt cele mai avansate linere si ofera o adaptare fidela dupa piciorul utilizatorului. Procesul de termoformare este efectuat cel mai bine de un profesionist dintr-un atelier dedicat sporturilor de iarna.
Acestea din urma sunt construite din materiale de calitate, cu proprietati speciale care pot fi incalzite pana la o anumita temperatura pentru a se adapta piciorului.

Intretinere: pentru ca un material sa-si pastreze proprietatile, trebuie intretinut cu grija, dupa cum urmeaza:
- aeriseste liner-ul dupa fiecare utlizare si scoate-l din gheata exterioara pentru a primi o cantitate suficienta de aer.
- daca liner-ul s-a murdarit vizibil sau a capatat un miros neplacut, la sfarsitul sezonului il poti curata cu un detergent special si apa calduta.

9. De ce trebuie sa tinem cont atunci cand alegem bootsi pentru copii?

Nu face rabat de la calitate atunci cand alegi boots-i pentru copii. Daca iti doresti sa indrageasca acest sport, fa-l sa se simta bine atunci cand este pe placa.

Unii bootsi pentru copii sunt construiti din mai multe straturi, pe interior, care pot fi detasate pe masura ce piciorul copilului creste.

Nu exagera cu marimea ghetelor de snowboard pentru copii, pentru ca acestea sa-i vina pentru foarte multi ani. Daca va avea boots-i prea mari, ii va fi foarte dificil sa controleze placa, iar acest lucru il poate descuraja sa repete experienta.

boots snowboard copii

10. Care sunt cei mai buni boots pentru un buget mic?

In cazul in care bugetul pe care vrei sa il aloci pentru boots este mic, exista totusi multe branduri au in gama boots buni, din toate categoriile de pret.

Daca ai un buget restrans si esti incepator, recomandam modelele entry-level de la Head, care pot costa mai putin de 100 de euro, sau daca bugetul tau e un pic mai mare, atunci poti alege un model de la Flow, cum ar fi acesta pentru barbati si acesta, pentru femei.

Cu cat creste nivelul de performanta, va creste si pretul pentru boots, astfel ca va trebui sa aloci un buget mai mare.

11. Ce este flexul unei ghete de snowboard?

In multe descrieri ale ghetelor de snowboard, apare termenul de flex si o valoare a acestuia. Aceasta valoare reprezinta gradul de rigiditate al ghetei, deoarece nu toate modelele de soft boots sunt la fel de moi.

Aceasta valoare tine de preferinta fiecaruia, dar in general valorile mai mici ale flex-ului sunt preferate de catre incepatori sau cei care se dau in fun-park.
Riderii de all-mountain si freeride avansati prefera de regula boots mai rigizi, pentru un control deplin asupra placii.

Valoarea flex-ului nu este standardizata, variind de la un producator la altul. Multi dintre acestia folosesc valori de la 1 la 10, 1 insemnand cel mai moale model, iar 10 cel mai rigid.

In general pentru practicarea de all-mountain recreational sunt recomandati boots moi spre medii, adica valori de 2-5, pentru all-mountain de performanta, freeride si halfpipe se recomanda boots mai rigizi, cu flex de 6-10.

12. Ce inseamna Step-In Snowboard Boots?

Ghetele de snowboard cu sistem Step-In au aparut pentru a fi folosite impreuna cu legaturile tip Step-In. Acestea permit atasarea boots-ilor de placa fara a folosi prinderile clasice, cu chinga, ci este folosita o bucata de metal de pe talpa ghetei care se fixeaza pe legatura Step-In.

Step-In Snowboard Boots
Foto: whitelines.com

Acest sistem a aparut in dorinta de a simplifica modul in care iti fixezi boots-ii de snowboard si, de asemenea, de a scurta acest timp.

Legaturile si boots-ii Step-In au avut o mare apreciere la sfarsitul anilor 90, cand acest sistem nou promitea revolutionarea modului de asigurare a ghetei, de placa.

Cu timpul, totusi, acest sistem s-a dovedit inferior celui clasic in ceea ce priveste controlul general asupra placii.

Multi dintre marii producatori de legaturi pentru placi au vandut cu succes acest tip de prindere, in timp ce altii au intrerupt productia boots-ilor si legaturilor de acest fel.

Poti gasi si acum aceste Step-In bindings & boots, chiar daca sunt ceva mai rare. Poate fi o optiune buna pentru incepatori, care nu doresc sa depuna prea mult efort pentru a-si prinde boots-ii de placi, sau pentru cei care nu vor sa se aseze pe zapada pentru a-si fixa legaturile.

13. Bootsii de snowboard pot fi folositi si la ski?

Acest lucru este imposibil, atat din cauza prinderilor diferite folosite la placi versus schiuri, cat si din cauza constructiei ghetelor de snowboard: acestea sunt mult mai moi decat claparii de schi si nu ar asigura un control eficient al schiului.

Nici chiar ghetele pentru alpine snowboard (hard boots), desi sunt destul de rigide, nu pot fi folosite la schi, ramanand problema incompatibilitatii cu legaturile pentru schi.

In plus, legaturile de schiuri nu sunt toate de acelasi tip, fiind construite pe diverse standarde - iar fiecarui tip de legatura ii corespunde un anumit tip de clapari. Acelasi lucru este valabil si pentru legaturile de snowboard si boots-ii aferenti. Varietatea mare de standarde contribuie si ea la incompatibilitatea intre legaturile de schiuri si ghetele de snowboard.

14. Ce inseamna "reduced footprint" cand vine vorba de bocanci de snowboard?

Acest tip de boots au aparut din dorinta celor care poarta un numar mai mare sa poata folosi o placa mai ingusta, fara a ca varful sau calcaiul ghetelor sa atinga zapada, in curbe.

"Reduced footprint" boots sunt mai compacti, folosindu-se mai putin material in zona varfului si a calcaiului. Astfel, este redusa "amprenta la sol" a ghetei, iar rider-ii care poarta numere mari au libertatea de a alege tipul de placa dorit.

In concluzie, niste boots cu "reduced footprint" sunt mai mici pe exterior decat o gheata normala, cu acelasi numar.

boots snowboard - reduced footprint
Foto: absolute-snow.co.uk

 

15. Ce inseamna "heat molding" cand vine vorba de snowboard boots?

Fiecare om are particularitatile sale cand vine vorba de anatomia corpului, iar picioarele nu fac exceptie de la aceasta regula.

Heat molding, sau termoformarea, se refera la incalzirea pana la un anumit punct a ghetei interioare a boots-ilor, pentru ca ulterior sa fie incaltata pentru a lua fidel forma piciorului.

Dupa circa 30 de minute de purtat gheata, stransa la maxim, se poate spune ca aceasta este termoformata pe piciorul tau.

Aceasta procedura se efectueaza, de regula, intr-un magazin de sporturi de iarna care are si un atelier dotat cu un aparat pentru termoformare.

Nu este recomandata termoformarea acasa, in lipsa acestui aparat, deoarece riscam sa distrugem gheata.

Atentie! Nu toate liner-ele sunt termoformabile, deci nu toate pot fi supuse acestei proceduri. Informeaza-te anterior daca gheata pe care urmeaza sa o cumperi suporta procesul de heat molding.

heat molding boots snowboard
Foto: boardinghouse.ca

Trebuie avut in vedere ca aceasta termoformare se poate face numai o data, de aceea trebuie facuta de o persoana specializata.

16. Cum putem face o pereche de boots de snowboard mai confortabili?

Ghetele de snowboard pot lasa, la primele purtari, o senzatie de disconfort sau de strangere prea puternica a piciorului.

Modelele mai avansate beneficiaza de tehnologia heat molding, ce asigura o termoformare rapida a ghetei, care va lua forma fidela a piciorului tau.

Daca liner-ul tau nu este termoformabil si totusi este un pic incomod, incalta-l acasa, cu mai multe perechi de sosete in picioare, si tine-l in picior cat de mult suporti.

Plimba-te prin casa si incearca sa faci si miscarile pe care le faci de obicei pe placa, pentru ca liner-ul sa se largeasca un pic.

De asemenea, poti introduce bureti pe sub sosete, in zonele in care simti presiune din partea ghetei, apoi incalt-o. Materialul liner-ului se va subtia in acele zone, iar dupa scoaterea buretilor si a sosetelor suplimentare, piciorul va avea mai mult loc in interiorul ghetei.

Poti incerca si incalzirea liner-ului in cuptor inainte de a incalta sosetele suplimentare, dar acest lucru nu ar trebuie facut decat dupa o documentare temeinica in privinta materialului din care este construit linerul. In functie de acest lucru, se determina temperatura si perioada care trebuie lasat in cuptor.

Recomandam puternic, totusi, sa termoformezi gheata intr-un centru specializat, care dispune de un aparat special pentru acest scop.

17. Cum usuc corespunzator o pereche de boots de snowboard si cum evitam mirosurile neplacute?

Una dintre problemele care apar destul de frecvent atunci cand iti petreci ziua pe snowboard o reprezinta mirosul neplacut pe care il poate capata linerul. Oricat de bine ar fi construita gheata, umezeala, provocata atat de zapada cat si de picior, are efecte negative asupra linerului.

Regula de baza pentru a evita acest lucru este aerisirea ghetei de snowboard. Imediat dupa ce te-ai intors din tura de snowboard detaseaza gheata interioara de shell si pozitioneaz-o langa o sursa de caldura.

Atentie! Nu face greseala sa ii plasezi pe un calorifer sau o soba incinsa. Materialul din care este alcatuit linerul se poate deforma de la caldura excesiva si poate fi afectat iremediabil.

Ideal este sa gasesti un loc aerisit, iar gheata sa nu ia contact direct cu sursa de caldura. Poti folosi un material mai gros ca strat intermediar intre sursa de caldura si liner, astfel incat acesta sa fie protejat.

Desfa sireturile ghetei si pune-l intr-o pozitie in care aerul sa patrunda cat mai usor in interior, pentru ca aerisirea sa aiba eficienta maxima.

O idee buna este sa introduci cateva ghemotoace de hartie in interior (servetele sau chiar ziar), pentru a absorbi umezeala in exces. De asemenea, hartia poate pastra forma linerului, fara ca acesta sa se aplatizeze sau sa formeze cute in anumite zone.

O recomandare care te va ajuta sa pastrezi linerul "proaspat" este sa porti cate o pereche de sosete curate in fiecare zi sau, in cazul unei vacante de mai multe zile, poti spala alternativ, in fiecare seara, cate o pereche de sosete.

La sfarsitul sezonului, inainte de a-i depozita pana la urmatoarea ninsoare, ai grija sa-i aerisesti si, inainte sa-i bagi in debara, asigura-te ca nu exista niciun pic de umezeala intre liner si shell, pentru a evita aparitia mucegaiului.

18. Cum se curata o pereche de boots de snowboard?

Linerul se curata cu un detergent usor, non-invaziv, care sa nu afecteze materialul din care este alcatuita gheata.

Pentru ghetele cu membrana de tip gore-tex, este recomandat sa folosesti un detergent special pentru acest tip de material, pe care il poti gasi in magazinele specializate in echipament de iarna.

Asigura-te ca nu freci excesiv materialul din care este alcatuit linerul, pentru a nu-l deteriora.

Hard-shell-ul poate fi curatat cu un burete inmuiat intr-un detergent lichid. Aplica usor cu buretele si evita sa bagi gheata sub apa in totalitate. Curata doar zonele care prezinta mai multa murdarie.

19. Cum depozitam o pereche de boots de snowboard?

Depozitarea boots-ilor de snowboard se face, de preferat, intr-o camera intunecoasa, la o temperatura cat mai constanta.

Camera aleasa trebuie sa aiba o ventilare buna, astfel incat ghetele sa se aeriseasca corespunzator.

20. Care este durata de viata a unor boots de snowboard?

Durata de viata a boots-ilor depinde de o serie de factori. Primul, si poate cel mai important, tine de calitatea ghetei achizitionate, ceea ce, in majoritatea cazurilor, este reflectata de pret.

Intretinute corect, ghetele de snowboard te pot face sa te bucuri de aceasta activitate pentru multi ani. Aeriseste liner-ul dupa fiecare folosire, curata-l numai cu detergent special pentru materialul din care este construit, dar nu abuza cu spalatul - de cele mai multe ori este de ajuns o spalare pe sezon.

Pentru modelele care au gheata interioara detasabila de shell, daca apare uzura avansata a liner-ului, se poate schimba numai acesta si poti pastra gheata externa petru mai multi ani.

Totusi, in timp, materialele isi mai pierd din calitati si, atat liner-ul, cat si shell-ul se pot deforma si nu mai confera acelasi control asupra placii. Astfel, oricat de bine ai reusit sa intretii boots-ii si oricat de multi bani ai dat pe ei, nu depasi termenul de 10 ani pentru o pereche.

In plus, tehnologiile se dezvolta rapid si inovatiile apar permanent, astfel ca probabil ii vei schimba cu mult inainte de acest termen.

boots snowboard fun
Foto: friasproperties.com

...

Sfaturi finale pentru alegerea bocancilor de snowboard

Pentru achizitionarea perechii potrivite de boots, acorda-ti un pic de timp pentru a te documenta pe aceasta tema.

Daca ai prieteni care practica snowboard de mai mult timp, poti vorbi cu ei pentru a afla concluziile la care au ajuns ei.

Alege boots-ii in functie de nivelul la care te afli si de stilul pe care il practici, precum si de tipul de teren pe care te vei da.

Evita modelele foarte ieftine, "de hypermarket", pentru a te feri de suprize neplacute. In plus, la magazinele de acest fel nu ai cui sa ceri sfaturi despre produsele aflate la vanzare.

Nu te arunca nici la modele extrem de scumpe, deoarece acestea sunt de regula destinate unor conditii de teren pe care e posibil sa nu le gasesti in tara noastra. Este de preferat sa investesti un buget mediu la inceput, alegand mai apoi modele mai avansate.

Uite-te cu atentie la materialul din care este constuita gheata, citeste review-uri online, vorbeste cu vanzatorul si nu ezita sa probezi mai multe modele.

Incearca sa alegi un model construit din doua bucati - liner si shell, iar gheata interioara sa aiba un sistem de eliminare a umezelii.

Nu in ultimul rand, alege niste boots care sa iti placa cum arata si cum se simt pe picior.

Daca acest ghid ti-a fost de folos pentru a lua o decizie optima in ceea ce priveste alegerea unei perechi de boots, recomanda-l si altor persoane interesate. Ture line iti dorim!

Raspunde