Cum alegi cea mai buna banda de alergat pentru casa ta

O banda de alergare este investitia ideala deoarece te poti bucura de beneficiiile alergatului si mersului pentru sanatatea ta in confortul propriei case. Aparatul oferă o amortizare mai bună decât pistele de alergare din oraş, motiv pentru care articulatiile si genunchii tai iti vor fi recunoscatori. Cei care alearga aproximativ patru ore pe saptamana traiesc cu trei ani mai mult decat cei care nu fac asta, aflam din jurnalul Progress in Cardiovascular Disease.

Banda de alergat indoor

Cum alegi cea mai buna banda de alergat pentru casa ta

Inainte de a cumpara o banda de alergat, trebuie sa ai in vedere anumiti factori. Pe langa bugetul investit, vrei ca banda de alergat sa functioneze bine si pe o perioada indelungata, deci va trebui sa fii atent la factori precum calitatea covorului de alergat si tipul de amortizarel. Cunoasterea caracteristicilor unei benzi manuale fata de cele ale unei benzi electrice poate face diferenta dintre folosirea ei constanta si utilizarea ei doar pe post de suport de... praf.

  1. Tipuri de benzi de alergat
  2. De ce trebuie sa tii cont inainte de achizitionare
  3. La ce caracteristici ale benzii de alergat sa fii atent

 

Tipuri de benzi de alergat

  • Banda mecanica - este cea mai ieftina varianta, deoarece functioneaza fara sa fie conectata la priza. Banda este usor inclinata si fixata pe mai multe role si se misca atunci cand tu mergi sau alergi pe ea. Practic, banda este pusa in miscare cu ajutorul greutatii tale.
  • Banda magnetica - are un mod de functionare asemanator cu benzile mecanice, dar se diferentiaza prin prezenta mai multor niveluri de rezistenta, prin apropierea sau indepartarea mai multor magneti. Nivelul de rezistenta al benzii poate fi modificat prin intermediul unui levier.
  • Banda electrica - are motor electric care actioneaza banda la o viteza controlata prin programul de antrenament selectat. Acest model are dimensiuni mari si costa mai mult, dar iti ofera mai multe programe de antrenament, diferiti senzori si functii in plus.

 

De ce trebuie sa tii cont inainte de achizitionare

Primul pas pe care trebuie sa il faci inainte sa investesti intr-o banda de alergat este sa determini spatiul pe care il ai disponibil pentru ea, dar si tipul de exercitii pentru care vrei sa o folosesti regulat.

  • Spatiu: desi benzile de alergat au diferite dimensiuni, majoritatea ocupa un spatiu destul de mare si ar trebui sa ii aloci minimum 1m x 1m (unele se pot plia pentru a economisi spatiu). Daca nu ai foarte mult loc liber in casa, cauta o banda de alergat pliabila.
  • Functii: daca iti plac exercitiile de alergare mai dificile si vrei sa simulezi alergarea in panta, te-ar ajuta sa ai posibilitatea de a inclina banda. Daca iti place sa asculti muzica, cauta un dispozitiv cu boxe integrate; daca vrei un program cardio, in timpul caruia sa iti masori pulsul, cauta o banda cu senzori montati in manere.

La ce specificatii ale benzii de alergat sa fii atent

Daca vrei sa folosesti regulat banda de alergat, asigura-te ca verifici si caracteristicile de mai jos. Astfel, dispozitivul va fi potrivit pentru exercitiile pe care le practici mai des si va incapea perfect in casa ta.

Motorul

Lipsa motorului inseamna ca banda va fi mai inclinata si probabil vei resimti oboseala la nivelul gleznelor in timpul utilizarii. In general, trebuie sa tii cont de doi factori atunci cand alegi motorul: greutatea utilizatorului si tipul de exercitii.

  • pentru o greutate sub 70 de kilograme, pentru mers si alergare, e potrivit un motor cu 1,5-2 cai putere;
  • pentru o greutate peste 70 de kilograme sau modele profesionale de benzi, e potrivit un motor cu 3,5-4 cai putere.

 

Dimensiunile

Dimensiunea benzii de alergat depinde de scopul utilizarii, dar si de spatiul pe care il poti aloca pentru ea. Verifica dimensiunile benzii, mai adauga jumatate de metru in jur pentru confort si vezi daca se incadreaza in spatiul pe care il ai la dispozitie. Poti urma aceste sfaturi generale, care impart benzile in functie de scopul folosirii:

  • o banda cu o lungime de 1,2 metri este ideala pentru mers sau alergare usoara;
  • o banda cu o lungime de 1,4-1,5 metri si o latime de 0,5 metri este potrivita pentru alergarea mai intensa;
  • o banda cu o lungime de 2 metri si o latime de minimum 0,65 metri e ideala pentru cei care vor sa se antreneze pentru concursuri de alergare de performanta.

 

Durabilitatea

Printre factorii care determina daca o banda de alergat va rezista in timp regasim grosimea acesteia, calitatea covorului de alergat, rulmentii de metal si uleiul de lubrifiere. Benzile obisnuite au un singur strat de lemn pe puntea aparatului, dar cele cu mai multe straturi sunt mai rezistente si mai silentioase. Durabilitatea aparatului poate fi asigurata si de curatarea si ingrijirea constanta a elementelor componente.

Viteza

Viteza maxima a benzii trebuie aleasa in functie de conditia fizica si de scopul utilizarii. Daca planuiesti doar sa faci jogging (alergare usoara), nu are rost sa investesti intr-o banda de alergare ce poate ajunge la 16 km/h. In general, viteza maxima a unei benzi obisnuite ajunge pana la 10-12km/h, iar cele profesionale merg pana la 25km/h.

Amortizarea benzii

Alergatul sustinut pe perioade indelungate poate afecta articulatiile, gleznele si genunchii. De aceea, ar trebui sa alegi o banda cu functie de amortizare, care reduce si nivelul de zgomot. Modelele mai avansate iti permit sa reglezi gradul de amortizare. Sistemul de amortizare poate fi de mai multe feluri:

  • Prima varianta este utilizarea unui material moale pentru suprafata de alergare. Elasticitatea materialului poate accentua insa senzatia de alunecare.
  • O alta varianta este folosirea unei platforme mobile de sustinere care distribuie impactul piciorului pe o suprafata mai mare.
  • Urmatoarea varianta este combinarea platformei mobile cu un sistem de amortizoare cu aer sau pistoane cu arcuri.

 

Inclinarea benzii

Daca vrei sa iti lucrezi mai intens muschii sau sa te pregatesti pentru curse in panta, poti opta pentru o banda cu unghiul de inclinare reglabil. Cele doua tipuri de sisteme de inclinare sunt cu reglare manuala, prin actionarea unui levier, sau automata, apasand un buton din consola.

Consola

Consola reprezinta partea frontala a aparatului, cea care afiseaza informatii cu privire la exercitiile tale: viteza, distanta parcursa, timpul de alergare si numarul de calorii arse. Inainte de a achizitiona o banda de alergare, asigura-te ca informatiile afisate sunt relevante pentru tine, dar si usor de citit in timpul exercitiilor.

Greutatea sustinuta

Fiecare banda de alergare are o anumita greutate maxima care ii permite sa functioneze optim. La cele mai multe modele, greutatea maxima acceptată este de 100 de kilograme. Atunci cand vrei sa achizitionezi o banda de alergare pentru locuinta ta, alege una care poate rezista la o greutate maxima cu 20 de kilograme mai mare decat greutatea ta. Acest detaliu marunt va prelungi cu cativa ani durata de viata a dispozitivului.

Depozitare/portabilitate

Daca nu ai foarte mult spatiu pentru banda de alergare, poti opta pentru una pliabila, pe care sa o strangi dupa utilizare. Daca este echipata si cu roti, cu atat mai bine, deoarece iti va fi mai usor sa o transporti. Avantajul acesta e cu atat mai important cu cat unele dintre benzile de alergare sunt foarte grele si pot ajunge chiar si pana la 100 de kilograme.

Majoritatea benzilor de alergat sunt gândite și pentru cei mai în vârstă, pentru cei care se recuperează după accidente sau pentru cei care au un grad ridicat de obezitate. De asemenea, daca ai copii sau un animal de companie, alege o bandă de alergare sigură, eventual cu auto-oprire pe bază de cheie.

Garantie

Perioada de garantie oferita de producator difera in functie de calitatea benzii şi a materialelor folosite. Pentru cele mai bune poti primi garantie pe viata sau de aproximativ 10-15 ani pentru cadru si motor. Restul componentelor se vor uza mai usor, deci garantia pentru ele va fi mai mica, de la un an pana la cinci ani.

Acorda atentie tuturor caracteristicilor expuse mai sus inainte sa investesti intr-o banda noua de alergat. Aceasta trebuie sa fie potrivita nu doar pentru greutatea ta, ci si pentru tipul de exercitii pentru care vrei sa o folosesti: mers, jogging sau alergat alert.

Acum stii la ce trebuie sa fii atent cand alegi o banda de alergat pentru casa ta. Tie cum iti place sa faci miscare: preferi o plimbare usoara sau sa alergi cu 10 km/h pe o banda performanta?

Sursa foto: Shutterstock

Raspunde