Cele mai frumoase trasee montane din Romania

Romania este o tara binecuvantata cu variate forme de relief, avand o multime de trasee montane, pentru toate gusturile. Putem gasi trasee montane pentru incepatori, cu o durata de cateva zeci de minute, trasee lungi de cateva ore, perfecte pentru turistii experimentati si chiar trasee extrem de dificile, nerecomandate iarna si accesibile doar alpinistilor.

Muntii Apuseni sunt, in general, putin abrupti, avand culmi domoale, accesibile oricui iubeste natura si muntele. Aici se gasesc numeroase trasee pentru bicicleta si obiective carstice spectaculoase, precum chei si pesteri. In muntii Bucegi gasim atat trasee usoare, potrivite incepatorilor, cat si trasee dificile sau accesibile doar alpinistilor. Muntii Fagaras sunt recomandati, de regula, turistilor experimentati, insa si aici gasim trasee pentru cei mai putin antrenati, dar pregatiti pentru schimbarile rapide de vreme care pot aparea in acesti munti.

Am pregatit pentru tine o scurta colectie a celor mai frumoase trasee montane din Romania. Ele sunt impartite in trasee accesibile oricarui drumet si trasee pentru turistii cu experienta montana. Fiecare traseu este insotit de simbolul marcajelor turistice corespunzatoare. Asa poti alege cat mai rapid traseul potrivit tie si sa te bucuri de o experienta deosebita!

Marcajele turistice folosite pe traseele montane din Romania sunt urmatoarele:

Marcaj turistic montan banda albastra Marcaj turistic montan banda galbena Marcaj turistic montan banda rosie - banda albastra, galbena sau rosie, semnifica, de regula, trasee principale sau de creasta

Marcaj turistic montan triunghi albastru Marcaj turistic montan triunghi galben Marcaj turistic montan triungi rosu - triunghi albastru, galben sau rosu, semnifica, de regula, trasee secundare sau catre un varf

Marcaj turistic montan cruce albastra Marcaj turistic montan cruce galbena Marcaj turistic montan cruce rosie - cruce albastra, galbena sau rosie, semnifica, de regula, trasee de legatura

Marcaj turistic montan bulina albastra Marcaj turistic montan bulina galbena Marcaj turistic montan bulina rosie - punct albastru, galben sau rosu, semnifica, de regula, trasee in circuit sau dus-intors

Cuprins

Trasee montane din Carpatii Meridionali

  1. Cele mai frumoase trasee montane din Muntii Retezat
  2. a. Trasee montane din Retezat pentru incepatori
    b. Trasee montane din Retezat pentru turisti experimentati
    c. Trasee montane din Retezat pentru mountain bike

  3. Cele mai frumoase trasee montane din Muntii Bucegi
  4. a. Trasee montane din Bucegi pentru incepatori
    b. Trasee montane din Bucegi cu un grad sporit de dificultate

  5. Cele mai frumoase trasee montane din Fagaras
  6. a. Trasee montane din Fagaras pentru incepatori
    b. Trasee montane din Fagaras pentru turisti experimentati

  7. Cele mai frumoase trasee montane din Piatra Craiului, Muntii Cernei si Muntii Sureanu
  8. a. Trasee pentru incepatori
    b. Trasee pentru turisti experimentati
    c. Trasee pentru mountain bike

Cele mai frumoase trasee montane din Carpatii Occidentali

  1. Trasee montane din Apuseni pentru incepatori
  2. Trasee montane din Apuseni pentru iubitorii de pesteri
  3. Trasee montane din Apuseni pentru mountain bike
  4. Trasee montane din Muntii Banatului, Bihorului si Poiana Rusca

Cele mai frumoase trasee montane din Carpatii Orientali

  1. Trasee montane pentru incepatori
  2. Trasee montane pentru turisti experimentati
  3. Trasee montane pentru mountain bike

Cum te pregatesti corespunzator pentru drumetii la munte

  1. Alegerea cortului pentru trasee de munte
  2. Alegerea echipamentului corespunzator pentru munte
  3. Ce nu trebuie sa iti lipseasca din bagajul de calatorie
  4. Ce trebuie sa stii despre traseul montan pe care vei pleca in excursie

Trasee montane din Carpatii Meridionali
Foto: Andrei Badea

Trasee montane din Carpatii Meridionali

In Carpatii Meridionali gasesti cele mai semete varfuri si ascutite creste din Romania. Cei mai inalti munti din Romania se gasesc in Carpatii Meridionali. Unele dintre cele mai frumoase trasee montane sunt in Carpatii Meridionali. Pe cuprinsul lor, turistii au la dispozitie trasee turistice variate, prin poteci de padure sau pe creste alpine.

Iata cele mai frumoase trasee ale Carpatilor Meridionali, atat trasee populare si cunoscute, dar si locuri mai putin umblate, in care poti cunoaste salbaticia naturii. In Carpatii Meridionali poti face trasee spre Varful Moldoveanu, trasee in Parang, trasee in Piatra Craiului, trasee spre Lacul Bolboci sau trasee catre Varful Omu.

Carpatii Meridionali sunt strabaturti de cele mai inalte sosele din Romania: Transfagarasan si Transalpina.

1. Cele mai frumoase trasee din muntii Retezat

Muntii Retezat reprezinta o bijuterie a Carpatilor si unele dintre cele mai frumoase zone de munte se gasesc aici. Multi ii considera cei mai frumosi munti din Romania si aici vei gasi unele dintre cele mai frumoase si spectaculoase trasee montane din Romania.

Frumusetea muntilor Retezat lor a fost recunoscuta inca din anul 1935, cand a fost infiintat Parcul National Retezat. Muntii Retezat ofera turistilor o varietate de obiective, precum vai glaciare, creste si varfuri spectaculoase, cascade si paduri seculare, precum si zone domoale, pastorale.

a. Trasee montane din Retezat pentru incepatori

Accesul în munții Retezat este se poate face cu usurinta cu masina, zone precum Poiana Pelegii sau cabana Carnic fiind accesibile cu orice automobil. Turistii mai putin antrenati vor aprecia, cu siguranta, posibilitatea de a se apropia de munte cu masina, urmand a face drumetii scurte in circuit.

Poiana Pelegii - Lacul Bucura - Poiana Pelegii Marcaj turistic montan banda albastra (4 ore dus-intors)

Trasee montane Retezat
Foto: Stefan Sabin

Traseul este cel mai potrivit pentru cei aflati la inceput de drum pe poteci si doresc sa ia primul contact cu muntii Retezat. Accesul in Poiana Pelegii se face cu masina, pe un drum forestier, dupa achitarea taxei de acces auto in Parcul National. Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania si este un loc care ramane mult in amintire prin frumusete. Aici poti dormi cu cortul, putand astfel sa extinzi drumetia la lacurile din jur sau chiar varful Peleaga, cel mai inalt din muntii Retezat.

Drumetia de la Poiana Pelegii la Lacul Bucura dureaza doua ore si jumatate si poate fi facuta chiar si cu copii, fiind astfel o ocazie pentru toata familia de a cunoaste caldarea glaciara a Bucurei. Pe malurile lacului te poti odihni in voie si poti admira oglindirea crestelor in apa Bucurei.

Pe malul lacului exista un izvor cu apa limpede si curata, numai buna pentru a-ti reface fortele dupa urcus!

Carnic - Cabana Pietrele Marcaj turistic montan banda albastra(2 ore)

Carnic - Cabana Gentiana Marcaj turistic montan triunghi albastru(2 ore)

Cele doua trasee clasice de acces in zona nordica a muntilor Retezat sunt potrivite incepatorilor si familiilor cu copii. Ambele poteci trec prin apropierea frumoasei cascade Lolaia, un obiectiv interesant pentru orice iubitor de natura. Cascada are o cadere de aproximativ 15 metri si este foarte spectaculoasa in perioadele cu debit ridicat.

Cabana Pietrele si cabana Gentiana reprezinta puncte de plecare pentru trasee catre zona inalta a muntilor Retezat. In continuare iti prezentam cateva exemple.

b. Trasee montane din Retezat pentru turisti experimentati

Turistii cu experienta in mersul pe munte pot cunoaste pe indelete masivul Retezat plecand de la cabanele Pietrele si Gentiana sau chiar din caldarea lacului Bucura, unde au dormit cu cortul, in mijlocul naturii.

Cabana Pietrele - Lacul Gales - saua Varful Mare - Varful Mare Marcaj turistic montan triunghi-rosu(4-5 ore)

Traseul ajunge, dupa un urcus sustinut, la Lacul Gales, asezat intr-un decor de basm. De aici, poteca se strecoara printre jnepeni si stancarii pana in saua Varfului Mare, de unde privelistea este coplesitoare in toate directiile. Ultima portiune pana pe Varful Mare, unul dintre uriasii Retezatului, necesita atentie la parcurgere.

Iarna traseul este periculos pe portiunea Lacul Gales- varful Mare. Dincolo de lacul Gales nu veti mai gasi apa, alimentati din timp.

Cabana Pietrele - Valea Stanisoarei - Lacul Stanisoara - saua Retezatului - Varful Retezat Marcaj turistic montan banda albastra (3-4 ore)

Pornim de la cabana Pietrele si strabatem valea Stanisoarei prin padurea de molid si, mai sus, prin poieni cu arbusti si jnepeni. Castigam altitudine constant si ajungem la Lacul Stanisoara, asezat intr-o frumoasa caldare glaciara. Cu atentie, strabatem lespezile de piatra ce urca abrupt spre Varful Retezat, iar privirile ne sunt rasplatite cu privelisti de neuitat.

Iarna traseul este periculos dincolo de Lacul Stanisoara. Alimenteaza cu apa din timp, nu vei mai gasi dincolo de lac.

Cabana Gentiana – Lacul Pietrele - Curmatura BucuriiMarcaj turistic montan banda albastra - Varful Peleaga – saua PelegiiMarcaj turistic montan banda rosie– Taurile din Valea Rea Marcaj turistic montan triunghi galben - cabana Gentiana Marcaj turistic montan triunghi galbenMarcaj turistic montan cruce rosie (8-9 ore)

Trasee montane Retezat
Foto: Stefan Sabin

Traseul este un circuit destinat turistilor cu experienta si o buna conditie fizica. De la cabana Gentiana strabatem valea glaciara pana la Lacul Pietrele, de unde urcam abrupt si cu atentie in curmatura Bucurii. De aici avem o priveliste frumoasa spre cel mai mare lac glaciar din Romania, lacul Bucura. Mai departe, strabatem poteca de creasta si, trecand cu atentie pe sub zona framantata a Coltilor Pelegii, ajungem pe cel mai inalt varf din Retezat, Varful Peleaga. Coboram pe lespezi de piatra pana la Taurile din Valea Rea si, mai jos, printre jnepeni si padure pana la cabana Gentiana, de care ne desparte un ultim urcus.

Iarna, traseul este periculos pe portiunea Lacul Pietrele - Taurile din Valea Rea. Alimenteaza cu apa din vreme, nu vei mai gasi dincolo de la lacul Pietrele.

c. Trasee montane din Retezat pentru mountain bike

Baraj Gura Apelor - Poiana Pelegii (20km, D+ 500m)

Drumul de acces catre Poiana Pelegii poate fi parcurs si cu mountain bike-ul, fiind un bun prilej de a intra pe doua roti in inima Parcului National Retezat. Traseul este usor si se desfasoara de-a lungul DJ685, fiind accesibil cu orice tip de mountain bike.

Campul lui Neag - Izvoarele Cernei - Cerna Sat (60 km, D+1100m)

Un drum foarte frumos de parcurs pe mountain bike este cel ce leaga valea Jiului de Vest de Baile Herculane. Drumul este teoretic un drum national, dar nu a fost niciodată modernizat. El te va purta din pitorescul vaii Jiului de Vest, la poalele Retezatului Mic ai a Oslei, peste munte pana la Izvoarele Cernei, un izbuc unde râul tasneste efectiv din strafundul muntelui, dintr-o mare pestera inca nedescoperita. In continuare se parcurge conturul lacului Iovanu unde e posibil sa existe surpări de teren care nu pot fi trecute cu autoturismul, dar se pot trece usor cu bicicleta. Finalul este la Cerna Sat de unde se poate continua pe drumul modernizat spre Baile Herculane, pe asfalt.

2. Cele mai frumoase trasee montane din muntii Bucegi

Muntii Bucegi sunt printre cei mai surprinzatori munti ai Carpatilor romanesti. Aici sunt o sumedenie de trasee spectaculoase, de la cele accesibile oricarui iubitor de munte si pana la trasee dificile sau rezervate doar alpinistilor. Muntii Bucegi incanta drumetul cu abrupturi ametitoare si vai adanci, dar si cu paduri intinse de molid si culmi prelungi, domoale.

In muntii Bucegi poti face excursii la munte cu familia sau cu prietenii. Aici gasesti trasee abordabile cu masina, precum cele de la Lacul Bolboci sau Cabana Padina, cu telecabina spre Babele sau Cota 2000 Sinaia, sau, asa cum e frumos, pe jos.

a. Trasee montane din muntii Bucegi pentru incepatori

Trasee montane Bucegi
Foto: Andrei Badea

Muntii Bucegi sunt usor accesibili atat prin mijloace auto, cat si pe calea ferata Bucuresti - Brasov. In plus, instalatiile pe cablu usureaza accesul celor mai putin antrenati in zona platoului Bucegi, la Cota 2000 Sinaia sau la Babele. Din platoul Bucegi se ajunge cel mai usor la Sfinx, care este la cateva minute de mers de cabana Babele.

La poalele muntelui, in Sinaia si Busteni, te poti bucura de multe obiective turistice. Poti vizita castelele Peles si Cantacuzino, manastirile Sinaia si Caraiman, dar si case vechi, specifice Vaii Prahovei.

In continuare, iata cateva dintre trasee:

Busteni - Cascada Urlatoarea Marcaj turistic montan bulina rosie(1,5 ore)

Aceasta plimbare clasica de Busteni este potrivita pentru orice varste si conditii fizice. Cei mici vor aprecia, cu siguranta, padurea falnica de molid si spectaculoasa cadere de apa a Urlatorii. Inalta de aproximativ 15 metri, cascada este un important obiectiv turistic din apropierea orasului Busteni.

Traseu accesibil tot timpul anului.

Sinaia - Poiana Stanii Marcaj turistic montan banda albastra(1,5 ore)

O alta plimbare potrivita pentru orice varsta este drumetia spre Poiana Stanii, pornind de aceasta data din Sinaia. Aici se poate servi masa, fie la cabana, fie la picnic pe pajistea intinsa. De asemenea, cei mici se vor bucura de panorama pe care o pot admira din foisorul de belvedere instalat deasupra Vaii Prahovei, din care privirea cuprinde orasele intregii vai si muntii din jur.

Traseu accesibil tot timpul anului.

Gura Diham - Poiana Izvoarelor - Pichetul Rosu Marcaj turistic montan banda rosie - cabana Diham Marcaj turistic montan bulina rosie - Gura Diham Marcaj turistic montan triunghi albastru(5 ore)

In zona Dihamului se pot face drumetii in orice anotimp. Nu trebuie sa te sperie urcusul din apropierea cabanei Gura Diham, caci panta se domoleste curand si devine o frumoasa alee prin padurea de fag. De la Poiana Izvoarelor apar crestele ascutite ale muntilor inalti, pentru ca in fata cabanei Diham sa putem admira intregul abrupt al Morarului si Bucsoiului. Coboram pe o poteca larga si domoala prin padurea de fag, incheind astfel un circuit deosebit de frumos.

Traseu accesibil tot timpul anului. Poti realimenta cu apa la cabana Diham.

Azuga - Valea Grecului - Varful Grecu Marcaj turistic montan triunghi galben - cabana Diham Marcaj turistic montan triunghi galbenMarcaj turistic montan triunghi albastru - Valea Leucii Marcaj turistic montan triunghi albastruMarcaj turistic montan triunghi rosu - Predeal Marcaj turistic montan triunghi rosu (5-6 ore)

Varful Grecu este un punct de belvedere extraordinar, privelistile oferite fiind cu greu egalabile. De aici poti privi catre intregul abrupt al Bucegilor, poti privi spre muntii Neamtului, spre Piatra Mare si Postavaru, ba chiar si spre Magura Codlei, in Transilvania!

Traseul urmeaza un drum forestier de-a lungul vaii Grecului, dupa care urca prin padure si iese in luminis. Dupa urcusul pe varf, continuam prin padure, pe curba de nivel, pana la saua Baiului (usor de recunoscut prin cele doua antene) si mai departe spre Diham. Dupa pauza de masa, revenim in sa si coboram spre Predeal.

Traseu accesibil tot timpul anului. Poti realimenta cu apa la cabana Diham.

b. Trasee montane din Bucegi cu un grad sporit de dificultate

Turistii cu experienta in mersul pe munte si cu o buna conditie fizica pot cunoaste multe din tainele Bucegilor, pe trasee cu un grad sporit de dificultate sau cu o lungime considerabila. Fie ca vorbi de Jepii Mari, de Jepii Mici sau de muntele Bucsoiu, drumetii cu experienta vor descoperi lumea spectaculoasa a Bucegilor.

Ne vom rezuma la a enumera doar cateva dintre acestea, fiind imposibila redarea lor in totalitate.

Busteni - Pichetul Rosu - Prepeleac - cabana Malaiesti Marcaj turistic montan triunghi rosu (6 ore)

Un traseu clasic din capitolul Bucegilor, drumul catre frumoasa cabana Malaiesti inconjoara abruptul de la poale si ofera multe zone in care sa bucure ochiul de salbaticia padurii, stanci semete si peisaje cuprinzatoare. La cabana gasim gazde primitoare si o atmosfera placuta, iar frumusetea naturala a vaii Malaiesti este una ce ramane mult timp in amintire.

Acest traseu nu este recomandat iarna, fiind expus pericolului avalanselor. Atentie! Alimenteaza cu apa din timp; ultima sursa este la Poiana Izvoarelor.

Cabana Malaiesti - Hornul Mare - Varful Omu Marcaj turistic montan banda albastra - Valea Cerbului Marcaj turistic montan banda galbena - Busteni Marcaj turistic montan banda galbena Marcaj turistic montan triunghi rosu (8 ore)

Trasee montane Bucegi Valea Cerbului Malaiesti
Foto: Andrei Badea

Dupa o noapte dormita la cabana Malaiesti, putem urca spre Varful Omu, cel mai inalt varf din muntii Bucegi. Urmam pragurile vaii glaciare si strabatem Hornul Mare, unde ne ajutam de lanturile montate pentru a iesi in creasta muntelui, la scurta distanta de varful si cabana Omu. Coboram pe Valea Cerbului, o alta vale glaciara, si privim spre Acele Morarului, poate cea mai vestita creasta a Bucegilor. Daca avem noroc, putem zari si ciopoare de capre negre!

Traseul nu este recomandat iarna. Alimenteaza cu apa la plecarea de la cabana, pe traseu nu sunt izvoare pana jos, in Valea Cerbului.

Busteni - Valea Jepilor - cabana Caraiman Marcaj turistic montan cruce albastra - Crucea CaraimanMarcaj turistic montan bulina albastra - cabana Babele Marcaj turistic montan cruce rosie - Varful Omu Marcaj turistic montan banda galbena (8 ore)

Valea Jepilor, incorect numita de multi “Jepii Mici”, este poate cel mai cunoscut traseu al Bucegilor. Urcusul “pe Jepi” este abrupt si multe zone sunt echipate cu lanturi si scari, iar diferenta de nivel din Busteni este considerabila. Pornim la drum odihniti si bine echipati, iar efortul ne va fi rasplatit cu peisaje salbatice. De la cabana Caraiman facem dreapta si urcam spre Crucea Caraiman, celebrul monument aninat deasupra Busteniului, unde intregul hau al Caraimanului ni se asterne la picioare. Nu putem uita Sfinxul si Babele, celebrele stanci modelate de natura. Dupa atat urcus, pana la Omu ni se pare o simpla plimbare!

Traseul nu este accesibil iarna. Se recomanda sa ai apa de la plecare; singurul izvor curat este la intrarea in Valea Jepilor.

Varful Omu - Varful Bucsoiu - Prepleac - Pichetul Rosu - Gura Diham Marcaj turistic montan banda rosie (6 ore)

Acest traseu traverseaza creasta Bucsoiului mare si nu este pentru cei cu rau de inaltime. Cine il parcurge, totusi, se bucura de privelistile si genunile Bucsoiului, locuri unde doar caprele negre cuteza a se aventura.

Traseul nu este recomandat iarna. Atentie! Pe traseu nu este apa pana la Poiana Izvoarelor; alimenteaza la plecare.

Bran - Simon - Valea Gaura - saua Hornurilor Marcaj turistic montan cruce rosie - Varful Omu Marcaj turistic montan banda rosie (7-8 ore)

Versantul vestic al Bucegilor ofera, la randul sau, trasee pentru turistii experimentati, care pot urca intr-o zi diferenta considerabila de nivel pana in varful muntelui. Valea Gaura este unul dintre aceste trasee, peisajul fiind recunoscut de multi drept unul dintre cele mai frumoase de care te poti bucura pe potecile turistice ale Bucegilor.

Traseul nu este recomandat iarna. Atentie! Ultima sursa de apa este la intrarea pe Valea Gaura, la cascada Moara Dracului.

Bran - Culmea Clincea - saua Tiganesti - Varful Omu Marcaj turistic montan banda rosie (6-7 ore)

Trasee montane Bucegi Bran Clincea Tiganesti
Foto: Andrei Badea

Din Bran pornim catre partia de schi si apoi continuam prin padure, castigand rapid inaltime. La golul alpin se deschide peisajul stancos la Tiganestilor si, curand, ajungem la refugiul turistic, loc de adapost pentru vreme rea. Pana la Omu avem de trecut o portiune cu lanturi si un urcus domol.

Traseul nu este recomandat iarna. Atentie! Nu vei gasi apa pe traseu; alimenteaza la plecare.

c. Trasee din Munții Bucegi pentru mountain bike

Sinaia - Saua Dichiului - Babele (27 km, D+1380m)
Poate cel mai practicat traseu de ciclism din Muntii Bucegi este urcarea pe soseaua Transbucegi pana in Saua Dichiului si apoi spre Piatra Arsa si Babele. Soseaua e asfaltata in totalitate pana in apropierea cabanei Piatra Arsa si este accesibila oricaror ciclisti echipati cu biciclete cu o transmisie cu rapoarte potrivite pentru urcare. Ultima bucata pana la Babele nu e asfaltata dar nu pune probleme deosebite. Este un traseu ideal pentru incepatori. Iubitorii de coborare pot sa il faca in sens invers, urcand la Babele cu telecabina.

Sinaia - Piatra Arsă - Babele - Vf. Omu (24 km, D+1700m)

Cel mai iubit traseu de mountain bike din zona este urcarea din Sinaia pana la Varful Omu, o incercare prin care au trecut aproape toti iubitorii seriosi al acestui sport. Traseul e destul de dificil, panta e mare, dar e accesibil si ciclistilor mai putin antrenati daca sunt pregatiti sa impinga bicicleta ceva mai mult. Pentru cei ce nu au pregatirea fizica necesara, se poate urca cu telecabina pana la Cota 2000 in Sinaia. Drumul pleaca de acolo pe platou, printre jnepeni, pana la Babele de unde devine ceva mai dificil iar incepatorii vor avea ceva mai mult de impins. Dar efortul nu e prea mare daca finalul inseamna sa ajungi cu bicicleta la peste 2500 m! Recomandam atentie maxima la coborare, mai ales in zona caldarii de sub Omu unde exista riscul unei caderi in gol! Traseul e nerecomandat pe vreme rea!

Padina - Saua Strunga - Simon (15 km, D+400m)

Traseul din Saua Strunga in satul Simon din Bran este cea mai cunoscută coborare de MTB din Romania! Recomandata ciclistilor avansati in prima portiune, ea devine ceva mai simpla dupa intrarea in padure. Se urmareste traseul banda rosie si se ajunge in capul satului Simon din Bran. Exista si posibilitatea de a cobora spre Moieciu de Sus. Pentru a ajunge la inceputul coborarii, se pleaca de la Cabana Padina pe un drum vechi, aproape inexistent, ultima portiune fiind insa de push bike.

3. Cele mai frumoase trasee montane din Fagaras

Supranumiti Alpii Transilvaniei, muntii Fagarasului sunt cei mai inalti multi din Romania. Aici se afla cele mai inalte varfuri din tara, Moldoveanu si Negoiu. Muntii Fagarasului sunt formati dintr-o creasta lunga de 70 de kilometri, de la vest la est, din care se desprind creste secundare pe ambele parti, asemenea unui pieptene imens.

Muntii Fagarasului ofera unele dintre cele mai frumoase trasee montane iarna in Romania. Atentie, insa, frumusetea iernii in muntii Fagarasului vine cu pericolele avalanselor de zapada si trebuie luate masurile de precautie necesare.

a.Trasee montane din Fagaras pentru incepatori

La o prima vedere, muntii Fagarasului sunt neprietenosi cu cei aflati la inceput de drum in ceea ce priveste drumetiile. Cu toate acestea, turistii incepatori pot gasi trasee frumoase pe care sa le poata parcuge in siguranta. Majoritatea cabanelor din zona nordica sunt usor accesibile, iar soseaua nationala Transfagarasan usureaza accesul in zona inalta a muntelui.

Sebesu de Sus - Culmea Moasei - Cabana Suru Marcaj turistic montan bulina rosie (3-4 ore)
Trasee montane Fagaras
Foto: Andrei Badea

Cabana Suru este unul dintre acele locuri unde iti vei dori oricand sa revii, datorita asezarii in mijloc de natura si a ospitalitatii gazdelor. Traseul pana la cabana este accesibil oricarui turist si se desfasoara prin padure, in urcus usor.

Traseu accesibil tot timpul anului.

Avrig - Poiana Neamtului (auto) - Cabana Barcaciu Marcaj turistic montan cruce rosie (3-4 ore)

Din orasul Avrig se poate ajunge cu masina pana la Poiana Neamtului, scutind asfel mersul pe drumul forestier; daca nu, adaugati doua ore de mers. Pana la Cabana Barcaciu se urca in serpentine pe culmea muntelui, ajungand in frumoasa poiana a cabanei, la o altitudine de 1550m.

Traseu accesibil tot timpul anului.

Statiunea climaterica Sambata - Cabana Valea Sambetei Marcaj turistic montan triunghi rosu(3 ore)

Traseul incepe pe un drum forestier si continua pe poteca. Urcusul este domol si dupa 3 ore ajungem la frumoasa cabana Valea Sambetei, de unde putem admira Fereastra Mare, o sa larga in creasta Fagarasilor, vizibila de la mare departare. De aici se poate ajunge si la chilia Parintelui Arsenie Boca.

Traseu accesibil tot timpul anului.

Cabana Balea Lac - saua Capra - lacul Capra Marcaj turistic montan cruce albastra(2 ore)

Soseaua Transfagarasan si telecabina usureaza accesul turistilor in zona inalta a muntilor Fagarasului. Drumetia pana la lacul Capra este accesibila oricarui pasionat de drumetie si ofera o experienta frumoasa de creasta, privelistea vaii Balea vazuta de sus fiind de neuitat. Malurile lacului Capra sunt potrivite pentru a campa si, astfel, aceasta drumetie poate fi o ocazie excelenta pentru o prima noapte petrecuta la cort pe un munte inalt, la peste 2000m.

Traseu accesibil tot timpul anului.

b. Trasee in muntii Fagaras pentru turisti experimentati

Turistii cu experienta pot continua traseele pana la cabane descrise anterior, ajungand in creasta principala a masivului. Atentie! Iarna toate aceste trasee necesita echipament special sau sunt total nerecomandate, datorita riscului de avalansa.

In continuare iata alte trasee pentru turisti experimentati.

Stana din Valea Rea - Valea Rea - Varful Moldoveanu Marcaj turistic montan triunghi rosuMarcaj turistic montan banda rosieMarcaj turistic montan bulina rosie (5 ore)

Trasee Montane Fagaras Valea rea
Foto: Andrei Badea

Cel mai usor traseu catre acoperisul Romaniei incepe din valea Rea, de la stana zisa a lui Burnei. Aici putem ajunge cu masina, la capatul unui drum forestier lung de aproximativ 40 de kilometri. Traseul nostru urmeaza caldarile glaciare ale Vaii Rele. Dupa un prim urcus abrupt de la stana, in caldarea a doua suntem bucurati de privelistea Moldoveanului si ne simtim ca intr-un ceaun cu fundul plat, prin care curge nederanjat un paraias. Inca o caldare ne desparte de Portita Vistei, unde suntem deja in creasta Fagarasilor. Pana pe Moldoveanu avem de trecut urcusul abrupt al varfului Vistea Mare, al treilea din tara, si apoi creasta ingusta dintre cele doua. Suntem pe acoperisul Romaniei!

Traseul nu este recomandat iarna. Surse de apa la plecare si in Portita Vistei.

Piscul Negru - Lacul Caltun - Varful Negoiu Marcaj turistic montan triunghi albastruMarcaj turistic montan banda galbena Marcaj turistic montan banda rosie (6 ore)

Spre al doilea varf al Romaniei putem ajunge din drumul Trasfagarasan, de la Piscu Negru. Urmand valea glaciara a Caltunului, dupa aproximativ trei ore ajungem la lacul cu acelasi nume, unde zarim si modernul refugiu turistic. Locul este de vis, prins intre peretele impunator al Lespezilor si cel al Negoiului. Pana la destinatia noastra avem de trecut prin Strunga Doamnei, la capatul unui scurt horn stancos.

Traseul nu este recomandat iarna. Ultima sursa de apa este la lacul Caltun. Se recomanda fierberea apei.

Breaza - Valea Pojortei - poiana fostei cabane Urlea Marcaj turistic montan triunghi rosu - saua Mosuleata Marcaj turistic montan bulina rosie - Varful Urlea Marcaj turistic montan triunghi albastru(8-9 ore)

Trasee montane Fagaras Varful Urlea
Foto: Andrei Badea

Intr-o zi lunga de vara putem urca spre varful Urlea, peste plaiul Mosuletei. Aici ajungem urmarind salbatica vale a Pojortei si trecand prin poiana fostei cabane Urlea. Mai sus trecem printre tufe de ienuperi si rododendroni, iar peisajul devine tot mai spectaculos. Putem innopta la unul dintre cele doua refugii din apropiere, Mosuleata sau Urlea, sau putem monta corturile.

Traseul nu este recomandat iarna. Singura sursa de apa din zona inalta este la lacul Urlea.

C. Trasee in muntii Fagaras pentru mountain bike

Slatina - Valea Rea - Saua Malita - Valea Valsanului - Nucșoara - Slatina (70 km, D+2000m)

Acesta e un traseu lung dar frumos si nu foarte dificil, care urca pana in apropierea varfului Moldoveanu. Este in intregime pe drum forestier si in afara de lungime nu pune alte dificultati. Se urca din comuna Slatina pe Valea Rea si se continua pe drumul spre Malita. Din saua Malita, drumul coteste stanga si coboara pe un picior ce se lasa incet in valea Valsanului. Pentru iubitorii de aventura tura se poate face in doua zile, cu campare sus in saua Malita.

4. Cele mai frumoase trasee din Piatra Craiului, Muntii Cernei si Sureanu

Supranumita Regina Carpatilor, Piatra Craiului te vrajeste cu albul sau stralucitor si cu cotloanele invaluite in mister. In abrupturile Pietrei Craiului se afla unele dintre cele mai periculoase trasee montane din Romania, care atrag insa prin salbaticia si varietatea peisajelor pe care le ofera drumetilor.

In muntii Cernei si Sureanu vei gasi locuri in care timpul s-a oprit si oameni care si-au impletit destinele de firescul naturii. Aici sunt printre cele mai frumoase si abordabile trasee din Romania, potrivite pentru plimbari recreative, alaturi de familie sau prieteni, sau chiar cu bicicleta pe munte Tot prin padurile muntilor Cernei si Sureanu poti parcurge unele dintre cele mai frumoase trasee montane toamna in Romania.

a. Trasee pentru incepatori

Fantana lui Botorog - Poiana Zanoaga - Cabana Curmatura Marcaj turistic montan banda galbena - Prapastiile Zarnestilor - Fantana lui Botorog Marcaj turistic montan banda albastra(6 ore)

Trasee montane incepatori Piatra Craiului
Foto: Andrei Badea

Cei aflati la inceput de drum pot face cunostinta cu Piatra Craiului urcand la cabana Curmatura, un frumos loc de popas pentru drumeti. Aici ajungem dupa un urcus de aproximativ 3 ore si, daca se doreste, putem ramane peste noapte. Coboram pe un alt drum, ce serpuieste prin Prapastiile Zarnestilor, spectaculoase chei de munte, cu pereti de calcar inalti de 100-200m.

Apa gasim la Fantana lui Botorog, la plecare, si la cabana Curmatura.

Valea Cernei - Cascada Vanturatoarea Marcaj turistic montan cruce rosie (3 ore)

Trasee montane Cernei Cascada Vanturatoarea
Foto: Andrei Badea

Cascada Vanturatoarea din muntii Cernei este, cu siguranta, un obiectiv turistic pe care nu-l poti uita curand. Plecand de la coada lacului Prisaca, urcam abrupt prin padure pana la baza impunatorilor pereti de stanca vizibili din sosea. Cascada are o cadere impresionata si este imprastiata de vant in zona de jos, fiind deosebit de spectaculoasa.

Traseul este accesibil tot timpul anului.

Baile Herculane - Pestera cu Aburi Marcaj turistic montan triunghi albastru(2 ore)

Trasee montane Valea Cernei
Foto: Andrei Badea

Turistii cazati in Baile Herculane pot face o drumetie usoara pana la Pestera cu Aburi. Pornim din apropierea Hotelului Roman si urmam poteca ce urca lin prin padure, in serpentine printre vegetatia mediteraneana. Putem ajunge si pe Varful Ciorici, unde ni se ofera o ampla panorama asupra Vaii Cernei si muntilor Mehedinti. De pe varf coboram pentru 10 minute si ajungem la Pestera cu Aburi, o micuta caverna de unde rasufla aburi fierbinti. Revenind pe Varful Ciorici, putem urca spre Varful Elisabeta si foisorul de observatie construit pe el, de unde panorama asupra vaii este si mai impresionanta.

Traseul este accesibil tot timpul anului.

b. Trasee pentru turisti experimentati

Cabana Curmatura - Varful Turnu Marcaj turistic montan banda galbena Marcaj turistic montan bulina rosie- Varful Ascutit - Piscul Baciului Marcaj turistic montan bulina rosie - Refugiul Grind - La Table Marcaj turistic montan banda rosie - Cabana Curmatura Marcaj turistic montan triunghi rosu(12 ore)

Trasee montane experimentati Piatra Craiului
Foto: Andrei Badea

Creasta Pietrei Craiului a fermecat dintotdeauna prin albul ei sclipitor, senzatia de mers pe barna si privelistile impresionante catre muntii din jur. Iti propunem o tura de forta, in circuit de la cabana Curmatura, peste creasta nordica a Pietrei Craiului.

De la cabana urcam spre Saua Crapaturii, de unde prindem marcajul spre creasta. Urcarea la Varful Turnu se face prin scocuri inclinate, dotate cu lanturi. Odata ajunsi in creasta, poteca ne conduce la inceput prin padure pana in saua Padinii Inchise, de unde traseul ramane la golul alpin. Dupa varful Ascutit, unde este un refugiu turistic, creasta devine mai stancoasa si vom avea mai multe portiuni de catarat si descatarat. Din Piscul Baciului, cel mai inalt din Piatra Craiului, coboram spre refugiul Grind, de unde revenim la cabana Curmatura.

Traseul nu este recomandat iarna fara echipament special si tehnici de alpinism. In creasta nu se gaseste apa; singurele izvoare sunt la cabana Curmatura si La Table.

Motel Dumbrava - Dobraia - Prisacina Marcaj turistic montan bulina galbena - saua Prislop Marcaj turistic montan triunghi rosu - Varful Iutii Marcaj turistic montan banda rosie - Culmea Stivuta - Inelet Marcaj turistic montan bulina rosie - Valea Cernei Marcaj turistic montan triunghi rosu(11-12 ore)

Trasee montane Valea Cernei Inelet
Foto: Andrei Badea

Pentru turistii iubitori de munte si natura care vor sa descopere o lume spectaculoasa, ferita de lumea cotidiana, recomandam catunele Muntilor Cernei. Intr-un traseu de doua zile sau unul lung, realizat intr-o zi, poti cunoaste catunele Dobraia, Prisacina si Inelet din Muntii Cernei.

Plecand de la Motel Dumbrava, situat pe soseaua nationala, la aproximativ 12 km de Baile Herculane, trecem curand apa Cernei pe o punte suspendata. Poteca noastra se strecoara prin padure si urca in serpentine largi. Dupa aproximativ 2 ore ajungem la marginea catunului Dobraia si apar primele case. Urcusul se mai domoleste si dupa inca un ceas ajungem la bisericuta satului, situata intr-o poiana cu vederi superbe spre Muntii Mehedinti. Dupa biserica, apucam drumul din dreapta, ce ne conduce in coborare usoara spre catunul Prisacina, de unde urcam spre saua Prislop, aflata in creasta Muntilor Cernei. Saua este o zona pitoreasca intre doua varfuri mari, Arjana si Cusmita. Ne orientam spre nord si ocolim varful proeminent al Cusmitei si urmam creasta pana in dreptul varfului Iutii, de unde coboram spre catunul Inelet. De la Inelet coboram spre Valea Cernei pe scari de lemn fixate in peretele stancos, ce ofera o senzatie deosebit de spectaculoasa.

Traseul nu este recomandat iarna mai sus de catune si necesita abilitati de orientare in zona superioara. Pe traseu exista izvoare.

Comuna Federi - Fundatura Ponorului (3 ore)

Trasee montane Muntii Sureanu Fundatura Ponorului
Foto: Andrei Badea

Numita de localnici si “Palma lui Dumnezeu”, Fundatura Ponorului din Muntii Sureanu este un loc in care timpul a fost uimit de frumusetea naturii si a uitat sa mai curga. Pe lunca apei sunt risipite salasele oamenilor si fiecare dimineata este insotita de talangile vacilor si fuioare de ceata.

Din comuna Federi, din apropierea DN66, in judetul Hunedoara, apucam drumurile forestiere folosite de localnici pentru a ajunge sus, in Fundatura. Desi traseul nu impune niciun fel de dificultati tehnice, necesita abilitati cat mai bune de orientare. Odata ajunsi in Fundatura, se poate dormi cu cortul, cu permisiunea localnicilor din zona. Se pot face plimbari de dealurile din jur, pe poteci nemarcate sau de animale, putand cunoaste astfel o natura neimblanzita de trecerea timpului.

Traseul de acces si plimbarile in zona necesita abilitati de orientare. Traseul este accesibil si iarna si exista apa la destinatie. Vara se poate urca la Fundatura Ponorului si cu mountain bike-ul.

c. Trasee in muntii Piatra Craiului pentru mountain bike

Zarnesti - Magura - Moieciu - Predelut - Zarnesti (25 km, D+500m)

Unul dintre cele mai simple trasee de ciclism in zona pleaca din Zarnesti pe la Fantana lui Botorog, urca in satul Magura si apoi coboara tot inainte pana in Moieciu de Jos. Traseul nu e dificil, urcarea nu e foarte abrupta iar privelistea asupra muntilor Bucegi si a Moieciului si Branului este impresionanta. Intoarcerea in Zarnesti se poate face din Bran prin pasul Predelut, asfaltat doar partial pe prima bucata

Zarnesti - Prapastiile Zarnestiului - La Table - Pestera - Magura - Zarnesti (27km, D+1000m)

Trasee mountain-bike Piatra Craiului
Foto: Andrei Badea

Traseul propus porneste din centrul orasului Zarnesti si strabate zona de poale a Pietrei Craiului, prin Prapastii si pana La Table. De aici se urca spre Saua Joaca, un loc de belvedere cu privelisti spre creasta Pietrei Craiului si spre Bucegi, dupa care coboara in satul Pestera, in apropierea Casei Folea. Putem continua spre satul Magura si inapoi spre Zarnesti sau direct spre drumul national, catre Moeciu de Jos.

Este un traseu de dificultate medie spre dificila si se desfasoara in cea mai mare parte pe drum forestier, fiind accesibil cu orice tip de mountain bike.

Podul Dambovitei - Ciocanu - Sirnea - Brusturet - Pestera Dambovicioara - Podul Dambovitei (25 km, D+760 m)

Un traseu ceva mai dificil este cel ce incepe din Podul Dambovitei, continua pe asfalt prin Cheile Dambovicioarei si apoi pe urcarea abrupta dar asfaltata spre Ciocanu. Se coboara apoi spre Sirnea iar din capatul de sus al satului un drum ne duce peste culme in valea Brusturet pe care se coboara pana la Pestera Dambovicioara inapoi in drumul asfaltat. Este un traseu potrivit pentru incepatori-avansati, doar ultima urcare din Sirnea in sus fiind ceva mai dificila.

Cele mai frumoase trasee din Carpatii Occidentali

Carpatii Occidentali inchid arcul carpatic spre vest si ofera peisaje frumoase, variate. Muntii Apuseni sunt pentru multi cei mai frumosi munti din Romania. In unele zone predomina culmile prelungi, impadurite, si vaile unde oamenii si-au construit salase. In altele, formele de relief carstic sunt puternic dezvoltate si constitutie o atractie.

Nu in ultimul rand, in Carpatii Occidentali gasim si relief accidentat, cu pereti inalti de stanca si creste ascutite, dar si chei spectaculoase, precum Cheile Rametului, Cheile Ordancusei sau Cheile Turzii.

Iubitorii de pesteri vor gasi activitati pe gustul mor in muntii Apuseni, aici fiind si doua pesteri cu ghetari permanenti, precum Pestera Scarisoara si Pestera Focul Viu.

1. Trasee montane din Apuseni pentru incepatori

Circuitul Cheilor Turzii, ambii versanti Marcaj turistic montan bulina rosie(4-5 ore)
Trasee montane Cheile Turzii
Foto: Diana Diaconescu

Cheile Turzii sunt poarta de intrare in tinutul Apusenilor. Formatiunile spectaculoase sapate de apele paraului Hasdate sunt de o frumusete unica si au fermecat drumetii din cele mai vechi timpuri. Circuitul cheilor, pe ambii versanti, este o buna ocazie de a cunoaste frumusetea acestui colt de natura si este accesibil si turistilor incepatori in domeniul drumetiei.

Cetea - Baile Romane - Piatra Cetii Marcaj turistic montan triunghi rosu (4-5 ore)

Piatra Cetii este un munte stancos deosebit de spectaculos, fiind unul dintre cele mai impunatoare masive calcaroase ale muntilor Trasca. si rezervatie naturala de plante rare.

Catre Piatra Cetii poti urca din satul Cetea, unde se poate ajunge cu masina. Urcusul urmeaza un drum de car pana in Cheile Cetii, unde o cascada inalta de 5m a sapat ceea ce localnicii numesc “Baile Romane”. Marcajul paraseste curand valea si urca spre vest, spre Piatra Cetii. Urcusul este abrupt pe alocuri, dar nu este periculos, iar privelistea din spate este uimitoare.

Odata ajuns in varf, poti cobori pe acelasi drum sau sa continui traseul spre satul Tecsesti. Nu uita sa vizitezi si gura Avenului din Piatra Cetii, format din doua pesteri cu dezvoltare verticala. Intrarea este posibila numai speologilor.

Traseul este accesibil tot timpul anului.

2. Trasee motane din Apuseni pentru iubitorii de pesteri

Cabana Padis - Canton Glavoi - Cetatile Ponorului - Poiana Ponor - Izbucul Ponor - Cabana Padis Marcaj turistic montan bulina albastra(6-8 ore)

Trasee montane Muntii Apuseni
Foto: Diana Diaconescu

Zona Padis este una dintre cele mai frumoase zone din Romania. Circuitul Cetatilor Ponorului cuprinde majoritarea obiectivelor turistice din zona platoului Padis si este, poate, cel mai frumos traseu al Apusenilor. Traseul ajunge in apropierea impresionantei pesteri Cetatile Ponorului, cu cele trei doline si portalul spectaculos. Inalt de 75m, este cel mai inalt portal de pestera din Europa. Iubitorii de pesteri vor putea parcurge, prin apa, portiunea dintre Dolina 3 si portalul de intrare. Un alt obiectiv interesant este Izbucul Ponor, fenomen carstic ce dreneaza toate apele pierdute in subteran din Platoul Padis.

Traseul este accesibil in tot timpul anului, cu exceptia intrarilor in Cetatile Ponorului.

Satul Ghetar - Pestera Scarisoara Marcaj turistic montan bulina rosie(30 minute)

Trasee montane Apuseni ghetarul de la Scarisoara
Foto: Diana Diaconescu

Ghetarul din Pestera Scarisoara nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind un obiectiv turistic unic in lume - cel mai mare ghetar subteran. In satul Ghetar se poate ajunge cu masina sau chiar cu mountain bike-ul, din centrul comunei Garda de Sus. Traseul prin padure este usor si poate fi parcus de catre orice turist, indiferent de pregatire.

3. Trasee montane din Apuseni pentru mountain bike

Cheile Ordancusei - Pestera Scarisoara (32km, D+900m)

Traseul porneste din comuna Garda de Sus si consta in cea mai mare parte intr-o urcare lina, urmata de o coborare abrupta. Drumul este asfaltat, cu cateva portiuni mai denivelate. Obiectivele turistice din zona sunt Pestera Scarisoara cu celebrul sau ghetar si Pestera Poarta lui Ionele, in care se intra printr-un portal impresionant.

Rachitele - Doda Pilii - Ic Ponor - Poiana Calineasa/Padis (27 km, D+840 m)

Drumul de acces spre Padis dinspre Rachitele este foarte potrivit pentru iubitorii de mountain bike ce isi doresc o plimbare nu foarte dificila. Pana la Ic Ponor drumul e asfaltat, ultima bucata fiind pe un forestier de proasta calitate. Tot din Ic Ponor se poate ajunge pe drum forestier si in Poiana Calineasa unde se intalneste asfaltul ce vine de la Ghetarul Scarisoara.

Sacuieu - Cabana Vladeasa - Pietrele Albe - Cascada Valul Miresei - Rachitele (28 km, D+1200 m)

Urcarea din Sacuieu spre Cabana Vladeasa pe drumul forestier este un traseu minunat pentru mountain bike, de nivel mediu ca dificultate. De la Cabana Vladeasa se poate ajunge pe drumul forestier spre Pietrele Albe de unde se coboara pe drumul forestier spre Rachitele trecand pe la Cascada Valul Miresei.

4. Trasee montane din muntii Banatului, Bihorului si Poiana Rusca

Modesti ca inaltime, muntii Banatului ofera pesaje inedite, rar intalnite in restul Carpatilor. Aici se afla unele dintre cele mai frumoase si cunoscute cascade din Romania, precum si mici bijuterii precum sate de munte risipite pe culmile domoale. Cascada Bigar, una dintre cele mai cunoscute puncte de interes de pe harta turistica a Romaniei, se afla in muntii Aninei, parte a muntilor Banatului.

Spre nord, in muntii Poiana Rusca regasim traditiile ancestrale ale romanilor. Satele de munte sunt o istorie vie, iar intinsele paduri de foioase ascund animale salbatice si aventuri inedite. Muntii Bihorului reprezinta coroana Apusenilor, fiind cel mai inalt masiv al acestei grupe. Din varful lor, privirea cuprinde nenumarate culmi de munte.

Pod Beiului – Cascada Vaioaga – Lacul Ochiul Beiului Marcaj turistic montan banda galbena – cascadele Beusnitei Marcaj turistic montan cruce rosie(4-5 ore dus-intors)

Trasee montane Muntii Banatului Ochiul Beiului
Foto: Stefan Sabin

Zona Cheilor Nerei este una in care fiecare roman ar trebui sa ajunga macar o data in viata. Frumusetea si salbaticia locurilor vor ramane mult timp in amintirea celor ce patrund in aceasta lume de basm.

Traseul propus porneste de la Podul Beiului, unde se poate ajunge cu masina. De la pod urmam drumul forestier, care se strecoara printre peisaje frumoase si interesante. Indicatoarele intalnite pe parcurs ne indreapta catre obiectivele zilei: Cascada Vaioaga si Cascadele Beusnitei. Tot in apropiere este si Lacul Ochiul Beiului, despre care se spune ca s-a format in urma iubirii indurerate dintre un tanar print turc si o frumoasa fata valaha.

Arieseni - Varful Curcubata Mare Marcaj turistic montan banda albastra (6 ore dus-intors)

Cel mai inalt varf al muntilor Bihorului ofera, in zilele senine, privelisti largi ce cuprind Muntii Apuseni si vaile lor. Unul dintre obiectivele turistice din Arieseni este traseul marcat cu banda albastra. Urmandu-l, ajungem spre varful Bihor.

Pentru a scurta drumul, se poate avansa cu masina pe drumul forestier de la inceputul traseului. Pe drum sunt indicatoare turistice care ne indruma spre obiectivul nostru. Pentru a evita monotonia drumului forestier, vom urca prin padure, urmarind marcajul turistic, pentru ca in scurt timp sa iesim la golul alpin, unde marcajele sunt inlocuite cu stalpi infipti in pamant. Pana la varful Curcubata Mare si statia meteorologica mai este foarte putin si iata-ne pe cel mai inalt varf al muntilor Apuseni! Coborand pe drumul forestier, vom trece pe langa un sat de locuinte sezoniere ale localnicilor, deosebit de pitoresc.

Traseul nu este recomandat iarna. Alimenteaza cu apa la plecare, nu sunt surse pana pe varf.

Cele mai frumoase trasee din Carpatii Orientali

Carpatii Orientali prezinta o mare varietate a reliefului si o salbaticie unica in lantul carpatic romanesc. Unele dintre cele mai frumoase peisaje de munte din Romania se pot admira de pe culmile lor domoale. Pe cuprinsul Carpatilor Orientali gasim formatiuni de relief diverse, de la creste modelate de actiunea ghetarilor, pana la chei inalte si plaiuri prelungi, pastorale. Transhumanta si traditiile romanesti sunt adanc inradacinate pe intreg cuprinsul Carpatilor Orientali.

Alte obiective interesante din Carpatii Orientali sunt cascade spectaculoase, precum Cascada Cailor din muntii Rodnei sau Cascada Duruitoarea, din Ceahlau.

1. Trasee montane pentru incepatori

Carpatii Orientali ofera posibilitati de drumetie pentru incepatori, in special in muntii Ceahlau, Hasmas sau Rarau. Aici se pot face trasee de o zi sau trasee cu cazare la cabana, iar privelistile pe care le poti vedea din creasta muntelui cuprind zone intinse, spectaculoase.

Izvorul Muntelui - Curmatura Lutul Rosu - Piatra cu apa - Cabana Dochia Marcaj turistic montan banda albastra(4 ore)

Ceahlaul este muntele de poveste al Moldovei, cel care a dat nastere atator legende cu personaje fanstastice. Un bun prilej pentru a cunoaste traseele montane din Ceahlau si pentru a admira faimosul rasarit din fata cabanei Dochia este traseul ce porneste de la Izvorul Muntelui si urca pana la cabana, trecand prin Curmatura Lutul Rosu.

Pornind de langa cabana Izvorul Muntelui, la care se poate ajunge cu masina, traseul intra in padure si dupa 15-20 de minute ajunge in Curmatura Lutul Rosu, unde vom gasi o masa pentru picnic. Urcusul continua prin padure si, treptat, padurea de amestec lasa loc molizilor. Aproape de jumatatea traseului vom zari silueta de piramida a Varfului Toaca, flancata de stanca Panaghia. Urcusul se mai domoleste si poteca ne poarta pe la Piatra cu apa, imens bloc de calcar pentru care ne abatem cativa pasi din poteca. Ajungem curand la cabana Dochia, trecand pe sub siluetele Cetatuii si Calugarilor si apoi prin marea de jnepeni asternuta la marginea padurii.

De pe varful Toaca, usor accesibil de la cabana Dochia, se poate admira celebra umbra in forma de piramida ce apare in zilele de vara, cu maximul in jurul datei de 6 august. Fenomenul este vizibil, intr-o mai mica masura, si de pe prispa cabanei.

Traseul este accesibil tot timpul anului. Alimenteaza cu apa la plecarea din Izvorul Muntelui. Daca ramai mai multe zile la cabana Dochia, iti recomandam si vizitarea Cascadei Duruitoarea, la doua ceasuri in coborare.

Balan - Cabana Piatra Singuratica Marcaj turistic montan banda albastra - Balan Marcaj turistic montan triunghi rosu(5 ore)

Trasee montane Carpatii Orientali Hasmas
Foto: Andrei Badea

Muntii Hasmasului sunt locul de unde izvoraste Oltul si munti suprinzatori prin varietatea reliefului asternul la picioarele drumetilor. Aici gasim zone intinse de abrupt, pereti impunatori, dar si pasuni intinse si line, unde turmele de oi isi petrec intreaga vara.

Pornind din orasul Balan, situat pe malul Oltului, incepem urcusul catre cabana Piatra Singuratica. Poteca urca prin padurea salbatica si intunecoasa din care iesim in apropierea cabanei situata langa Piatra cu acelasi nume. Urcarea pe Piatra Singuratica este mult usurata de un cablu metalic, iar privelistea de sus merita cu siguranta efortul. Reintorsi la cabana, putem continua traseul pana la Varful Hasmasul Mare sau putem cobori in Balan pe traseul marcat cu triunghi rosu, pentru a incheia un circuit frumos de o zi.

Traseul este accesibil tot timpul anului pana la cabana Piatra Singuratica. Alimenteaza cu apa la plecare.

2. Trasee montane pentru turistii experimentati

Turistii cu experienta la drumetie vor gasi, cu siguranta, trasee pe gustul lor pe harta Carpatilor Orientali. Fie ca isi doresc senzatii alpine, precum multe trasee din Muntii Rodnei, fie ca isi doresc sa hoinareasca prin salbaticie, precum in Muntii Vrancei, in Carpatii Orientali ei vor gasi intotdeauna o aventura inedita. Aceste inedite combinatii pe care le gasesti doar in Orientali ii fac unii dintre cei mai frumosi munti din Romania!

Pasul Rotunda - Saua Ineut - Saua Gargalau - Tarnita La Cruce - Pasul Setref Marcaj turistic montan banda rosie(24-26 de ore)

Trasee montane Muntii Rodnei
Foto: Stefan Sabin

Muntii Rodnei sunt cei mai inalti munti ai Carpatilor Orientali, asemanarea lor cu Meridionalii fiind evidenta prin relieful glaciar, creste inalte si dantelate si praguri abrupte. Parcurgerea crestei principale a Muntilor Rodnei este o piatra de incercare pentru orice drumet cu experienta, una care va ramane mult in amintire.

Traseul de creasta porneste din Pasul Rotunda, accesibil cu masina pe DN18+DN17D, si continua pe un drum pastoral ce urca pana in apropierea Seii Gajei. Ne continuam drumul si lasam in urma padurea si cateva stane, ajungand pe Varful Gaja, de unde putem admira zona inalta a crestei. Urmand traseul turistic marcat, vom depasi, pe rand, varfurile Ineut, Tomnatec, Gargalau, Laptele, Batrana si altele. Traseul de creasta se incheie in Pasul Setref, dupa o distanta de aproximativ 60km si aproximativ 3000 de metri urcati in totalitate, de-a lungul varfurilor insirate pe creasta.

Se poate dormi la cort in seile dintre varfuri sau la refugiile turistice intalnite pe traseu. Traseul nu este recomandat iarna.

Borșa - Varful Pietrosul Rodnei - Tarnita La Cruce Marcaj turistic montan banda albastra(7-8h)

Varful Pietrosul Rodnei este, la cel 2303 metri ai sai, cel mai inalt din Carpatii Orientali. Este situat in afara crestei principale a muntilor Rodnei si, de aceea, propunem atingerea sa intr-un traseu separat.

Plecand din statiunea Borsa, pornim pe drumul forestier ce urca pe Piciorul Mosului. Pe masura ce ne apropiem de padure, drumul devine din ce in ce mai bolovanos si abrupt. Dupa aproximativ doua ceasuri si jumatate, drumul forestier ia sfarsit si ajungem in golul alpin, in caldarea Iezerului. Urcand printre jnepeni, ajungem la lacul Iezer, celebru pentru forma sa asemanatoare cu a Romaniei. Pe varful Pietrosul Rodnei ajungem curand, la aproximativ 4 ore si jumatate de la plecare. Din varf ai o larga priveliste asupra zonelor inconjuratoare si te poti bucura, caci esti “cel mai inalt din Orientali”! Continuand traseul, urcam varfurile Buhaescu Mic si Rebra, coborand catre Tarnita La Cruce.

Traseul nu este recomandat iarna mai sus de lacul Iezer.

3. Trasee montane pentru mountain bike

Viseu de Sus - Valea Vaserului - Valea Pestilor - Valea Vinului - Viseu de Mijloc - Viseu de Sus (21km, D+500m)

Traseul propus pentru mountain bike in Muntii Maramuresului porneste din localitatea Viseu de Sus si urmeaza, la inceput, faimoasa cale ferata de mocanita. Parasind valea, la capatul fanetelor Vaii Pestilor, ne angajam in urcus prin padure, care poate presupune si push bike, in functie de pregatirea fiecaruia. Urcusul ia sfarsit in culmea Dealului Seciului, de unde coboram pe drum de macadam prin Valea Vinului, pana in satul Viseu de Mijloc. De aici, vom continua pe asfalt pana in punctul de plecare.

Traseul este mediu-dificil si necesita mountain bike-uri de calitate, care sa faca fata drumurilor accidentate ale padurii.

Rodna - Magura Ilvei - Ilva Mare - Lunca Ilvei - Sant - Rodna (42km, D+800m)

Si muntii Rodnei ofera mai multe trasee pentru mountain bike, din care va propunem traseul clasic de ocolire a Varfului Cornii. Plecand din localitatea Rodna, urcam spre Saua Saliste pe drumul pietruit. In sa privelistea este cuprinzatoare, privirile fiind atrase de piramidele impunatoare ale varfurilor Rosu, Ineut si Ineu, dar si de varfurile muntilor Bargaului. Coboram abrupt spre Magura Ilvei, de unde pornim spre est, pe drumul asfaltat ce ajunge, pe rand, in localitatile Ilva Mare si Lunca Ilvei. Urmeaza o urcare lunga, dar lipsita de dificultati, si o coborare corespunzatoare pana in localitatea Sant, revenind la punctul de plecare pe DN17D.

Traseul este usor-mediu si este accesibil cu orice mountain bike, insa este recomandat un model de buna calitate si fiabil.

Toplita - Varful Retitis - Gura Haitii (Transcalimani) (60 km, D+1500 m)

Drumul care travereseaza Muntii Calimani de la Toplita la Gura Haitii trecand chiar pe langa varful Retitis si statia meteo este fara discutie unul dintre cele mai frumoase drumuri pentru mountain bike din tara, dar si unul dintre cele mai putin cunoscute. Fara sa puna probleme tehnice deosebite, acest drum este la indemana oricui cu conditia sa detina o bicicleta potrivita.

Cum te pregatesti pentru drumetii la munte

Drumetiile pe munte sunt un prilej de a cunoaste frumusetea naturii, de a iscodi zone salbatice si de a admira peisaje spectaculoase.

Inainte de a descoperi cele mai frumoase locuri din Romania, asigura-te ca ai pus la punct cateva aspecte importante, precum detaliile legate de traseul pe care il vei urma si echipamentul necesar. Astfel pregatit, traseu pe munte poate sa inceapa, urmand a te bucura de minunate peisaje montane!

1. Alegerea cortului pentru trasee de munte

Echipament camping trasee montane
Foto: Andrei Badea

Cortul este adapostul turistului pe munte. Este locul in care te poti intinde pentru o binemeritata odihna dupa o zi lunga de drumetie.

Cu exceptia ariilor protejate, care se supun unui regulament propriu, poti merge oriunde cu cortul pe traseele montane in Romania.

Alegerea cortului pentru traseele de munte trebuie facuta in functie de locul in care urmeaza sa iti instalezi adapostul, de anotimp, de greutate si de spatiul oferit. Astfel, poti alege dintre urmatoarele categorii uzuale de corturi:

    • • Corturi de familie: corturi mari, spatioase, utile pentru vacante cu familia. Sunt voluminoase si grele, fiind dificil de carat in rucsacul de munte. Se folosesc in zone de camping amenajate, unde poti ajunge cu masina.
    • • Corturi intermediare: corturi spatioase si confortabile. Pot fi carate pe trasee scurte, insa sunt totusi prea grele pentru cele mai lungi drumetii. Se folosesc in zone de camping sau in curtile cabanelor.
    • • Corturi de munte: sunt corturile cele mai utilizate in Carpati. Ofera raportul optim intre confort, greutate si stabilitate. Se pot folosi in majoritatea locurilor, insa pentru zonele expuse la vant puternic, precum crestele inalte, se recomanda corturi cu structuri puternice.
    • • Corturi pentru conditii extreme: sunt corturile unde greutatea redusa si/sau rezistenta structurii sunt cele mai importante aspecte. Majoritatea corturilor de iarna intra in aceasta categorie.

Nu in ultimul rand, asigura-te ca modelul de cort pe care urmeaza sa il achizitionezi este construit din materiale de calitate (foliile textile, betele de sustinere, cuiele de ancorare).

2. Alegerea echipamentului corespunzator pentru munte

Echipament trasee montane
Foto: Andrei Badea

Alegerea echipamentului corespunzator pentru drumetia pe munte este strans legata de conditiile meteo anuntate pentru zona de ascensiune si data la care planuiesti excursia.

Cea mai potrivita perioada a anului pentru excursii la munte in Romania este vara, intre lunile mai si septembrie. Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca si in aceasta perioada poti gasi zapada pe munte. In functie de zona, in special in cele inalte, sunt trasee unde poti gasi zapada in orice perioada a anului.

In prezent sunt mai multe servicii meteo care ofera prognoze bune pentru majoritatea zonelor montane din Romania cu 2-3 zile inainte de a pleca la drum. Astfel, alegerea echipamentului corespunzator pentru drumetie este un lucru foarte usor de realizat, daca tii cont de cateva reguli de baza:

    • • Vremea pe munte este schimbatoare; chiar si intr-o zi de vara, jacheta impermeabila si o haina mai groasa nu trebuie sa lipseasca;
    • • Nu te imbraca prea gros, caci la efort te vei incalzi;
    • • Imbraca-te in straturi, izolarea termica fiind superioara fata de un singur strat mai gros;
    • • Evita bumbacul, se usuca greu si retine umezeala rece; foloseste imbracamintea din fibre sintetice.

Iata un exemplu de echipare corecta pentru cele doua sezoane principale ale muntelui:

Vara:

    • • Bocanci de trei sezoane (bocanci cu talpa flexibila, comoda);
    • • Sosete sport de vara (usor peste glezna, de evitat bumbacul);
    • • Pantaloni de drumetie, lejeri, lungi subtiri sau scurti (de retinut ca unele trasee strabat zone cu vegetatie inalta, pantalonii lungii fiind de preferat; de evitat blugii si alti pantaloni de bumbac);
    • • Tricou sport (de evitat bumbacul);
    • • Polar sau pulover subtire;
    • • Jacheta impermeabila sau pelerina de ploaie (jacheta este de preferat, caci nu incomodeaza miscarile turistului).

Iarna:

    • • Bocanci de iarna sau bocanci de trei sezoane cu constructie solida;
    • • Sosete groase pentru munte, de lana sau fibre sintetice;
    • • Pantaloni de iarna, impermeabili;
    • • Imbracaminte de corp (stratul initial) din lana sau sintetice;
    • • Polar sau jacheta tip pufoaica (stratul intermediar);
    • • Jacheta impermeabila (stratul exterior).

Echipament trasee montan

Foto: Andrei Badea

3. Ce nu trebuie sa iti lipseasca din bagajul de calatorie

Indiferent de traseul de drumetie pe care iti propui sa il urmezi, din rucsac nu trebuie sa iti lipseasca urmatoarele:

    • - Lanterna frontala si baterii de rezerva - in cazul in care, din anumite motive, te prinde noaptea pe traseu, o sursa de lumina este absolut indispensabila; nu este greu de carat si utilitatea sa este indiscutabila;
    • - O trusa medicala minimalista - posibilitatea de a trata rapid accidente mici care pot aparea la drumetiile montane este foarte importanta; din trusa de prim-ajutor nu trebuie sa lipseasca plasturi de diferite dimensiuni, bandaje sub forma de tifon, o foarfeca medicinala, dezinfectant, antiinflamatoare si antipiretice;
    • - O pereche de sosete in plus - este recomandat sa ai mereu o pereche de sosete in plus (de preferat putin peste glezna), pe care o gasesti uscata in rucsac in cazul in care vei avea nevoie de ea; sosetele pot fi folosite si ca manusi, in cazul in care le pierzi pe acestea;
    • - Jacheta impermeabila - vremea este schimbatoare la munte si, mai ales vara, reprizele neprevazute de ploaie nu sunt de neintalnit;
    • - O haina mai groasa (jacheta din polar sau fleece) - este bine sa prevezi schimbarile rapide ale vremii si sa fii pregatit si pentru momente mai reci;
    • - Recipient pentru apa - in anumite zone montane, apa este foarte greu de gasit; cara mereu suficienta apa si nu face economie, caci deshidratarea este un pericol pentru orice persoana. Documenteaza-te despre sursele de apa intalnite pe traseul urmat si incearca sa estimezi cata apa iti va trebui pana la urmatoarea;
    • - Cateva dulciuri sau batoane energizante - e bine sa ai in rucsac cateva alimente usoare, energizante si neperisabile.

4. Ce trebuie sa stii despre traseul montan pe care vei pleca in excursie

Inainte de a pleca pe un traseu montan, fiecare turist este dator sa se documenteze despre locurile prin care va merge, folosind orice sursa la indemana. Acum informatiile sunt foarte usor accesibile si pot varia de la descrieri din literatura montana de specialitate, comunitati online ale iubitorilor de munte, jurnale de calatorie si multe altele.

Este important sa cunosti zonele de plecare si revenire din traseu, precum si principalele obiective turistice vizate. La fel de important este sa cunosti si izvoarele de unde poti realimenta proviziile de apa sau locatia refugiilor turistice, daca acestea exista pe traseul propus.

Astfel, in cazul in care conducatorul grupului sufera ceva neprevazut, restul turistilor nu vor fi lasati fara ajutor, avand un minim bagaj de cunostinte despre traseul urmat.

In cazul traseelor de iarna, starea zapezii din zonele vizate este de o maxima importanta. Poti afla informatii de la serviciile Salvamont din zona montana pe care intentionezi sa o vizitezi, astfel incat sa iti poti face o idee realista despre ce te va astepta pe traseu.

Nu in ultimul rand, verifica daca locurile prin care urmeaza sa mergi sunt arii protejate si care este regimul acestora. In majoritatea rezervatiilor din Romania accesul se face contra unei taxe modice, care poate fi platita la intrarea in zona protejata. In plus, in perimetrul ariilor protejate sunt si alte reguli de care trebuie sa tii cont, precum camparea interzisa in afara locurilor special desemnate, interzicerea focului si alte.

In orice zona te-ai afla, protejeaza natura din jurul tau. Pastreaz-o curata, nu rupe florile sau crengile arborilor. Ia cu tine doar amintiri si lasa doar urmele pasilor tai!

Echipament trasee montane
Foto: Ionut Vlad

In Romania sunt nenumarate locuri minunate de vizitat. Muntele este opera desavarsita a naturii, locul in care aceasta isi impleteste toate elementele pentru a crea un paradis. Cu minime cunostinte despre munte si potecile sale sau insotit de persoane in care ai incredere, calca-i pragul! Regaseste natura muntelui, iubeste-o si respect-o! Vei reveni curand, dornic de explorare si de energie.

Raspunde