Bucurestiul este in topul celor mai aglomerate orase din lume. Afla pe ce loc si ce solutii exista

Bucurestiul ocupa locul 5 in topul celor mai aglomerate orase din lume, cu un indice de congestie de 50%, in 2016, potrivit unui studiu publicat de producatorul olandez de sisteme de navigatie prin GPS TomTom.

Cresterea este de 7% fata de anul 2015, ajungandu-se la cel mai ridicat indice din Europa. De fapt, Bucurestiul este singurul oras european din top 5 si singurul din Uniunea Europeana din top 20 al studiului realizat de TomTom.

Cu totii simtim dezavantajele traficului din Bucuresti, dar acum exista si date exacte care atesta ca bucurestenii petrec in medie 57 minute pe zi in plus fata de conditii normale de trafic si 218 ore in plus pe an. In medie, petrec cu 50% mai mult timp in trafic decat in conditii normale de circulatie. Pentru orele de varf cifrele sunt si mai mari, de 90% mai mult timp petrecut in trafic decat in conditii normale, iar seara de 98%.

Bucuresti - top orase congestionate la nivel global
Foto: radu-tudor.ro

Din fericire, exista solutii, aplicate deja peste tot in lume. Intr-un articol anterior prezentam Top 10: cele mai prietenoase orase din lume pentru biciclisti. Comparand cele doua topuri, observam ca aproape toate orasele in care exista un numar mare de biciclisti, nu se regasesc in topul cu cele mai aglomerate orase. Singurul care apare in ambele statistici, adica este considerat prietenos cu biciclistii, dar si aglomerat, aflandu-se in Top 50 la TomTom, este Rio de Janeiro. Acesta are totusi indicele de congestie in scadere (de la 51% la 47%).

Orasele prietenoase cu biciclistii sunt mai putin congestionate si dezvoltarea infrastructurii pentru biciclisti contribuie, alaturi de alte posibile masuri, la relaxarea traficului. Un oras fara trafic infernal inseamna cetateni mai multumiti, mobilitate crescuta, grad de poluare redus. Per total, calitatea vietii locuitorilor este imbunatatita.

biciclist Bucuresti
Foto: Bike2Work Romania

Intr-o lume in care orasele sunt tot mai aglomerate, iar traficul din ce in ce mai mare, transportul sustenabil este solutia. Sustinem initiativele care vin in intampinarea biciclistilor si te incurajam sa folosesti acest mijloc de transport. Impreuna putem contribui la schimbarea statisticilor si ne putem bucura de un trafic relaxat, cu mai putine masini si mai multe zambete.

Lant intins si nu uita ca alegerile tale au impact!

Raspunde