5 ingrediente esentiale pentru succesul la competitii

Primavara a inceput si deja te gandesti cu entuziasm la sezonul competitional care se apropie de start. Dar care sunt pasii de urmat pentru a obtine rezultatele dorite la aceste concursuri?

Daca iarna nu ai pedalat, e cazul sa te apuci cat mai curand de antrenamente. Daca in timpul iernii ai fost constiincios si ai pedalat indoor pe un home trainer sau o bicicleta de fitness, odata ce temperaturile au inceput sa creasca, este momentul sa muti antrenamentele afara.

1. Pregateste-te fizic

Cel mai util este sa te antrenezi in conditii cat mai apropiate celor competitionale.
Incet-incet, trebuie sa treci de la pregatirea generala, care poate include dezvoltarea fortei si a mobilitatii la sala, inotul sau alergatul, la pregatirea specifica pe bicicleta.
Pe scurt, ai nevoie de kilometri peste kilometri, mai ales pe tipul de teren pe care iti doresti sa mergi la concurs. Si, ca totul sa fie mai amuzant, incearca sa iti gasesti un grup cu care sa impartasesti bucuria pedalatului. In acest fel kilometrii vor trece mai usor si mai placut, iar motivatia va fi una crescuta, in timp ce ideile despre antrenamente si echipament vor circula mai rapid.
Romet Echipa

Pentru a maximiza impactul antrenamentelor, alege-ti un program care sa includa atat antrenamente intense, cu intervale, cat si iesiri lungi si relaxate.

Nutritia este si ea foarte importanta pentru a fi in forma buna inaintea unui concurs. Profita din plin de legumele de sezon si "abuzeaza" de salata verde, urzici, spanac si stevie. Aminteste-ti si de alimentele bogate in proteine, precum fasolea, lintea, migdalele, carnea de peste, ouale si produsele lactate.

De asemenea, cu cateva zile inainte de un concurs, iti poti mari cantitatea de carbohidrati din alimentatie pentru a incarca muschii cu glicogen, responsabil pentru inmagazinarea energiei si detoxifierea organismului.
Hidratarea nu trebuie ignorata, asa ca asigura-te ca ai in permanenta la tine o sticla cu apa din care sa bei la fiecare 20-30 de minute. Este una dintre cele mai simple metode de a-ti pregati corpul pentru un efort de mai multe ore, insa multa lume ignora acest aspect.

2. Asigura-te ca ai echipamentul potrivit

Antrenamentele in aceasta perioada nu se desfasoara intotdeauna in conditii ideale de pedalat, deoarece primavara poate fi capricioasa. De aceea trebuie acordata o atentie sporita echipamentului.
Temperaturile nu mai sunt acum la fel de scazute ca iarna, insa vantul si ploaia iti pot face viata grea. Extremitatile sunt cele mai expuse vantului si umezelii, asa ca alege niste manusi de calitate, protejeaza-ti gatul cu un buff si poarta niste huse de pantofi impermeabile.

3. Pregateste-ti bicicleta

Inainte de a porni antrenamentele trebuie sa te asiguri ca bicicleta ta este si ea in forma maxima. Recomandam o revizie amanuntita asa ca fa cat mai curand o programare la service. Nu astepta sa faci asta prea tarziu deoarece, odata cu caldura, se aglomereaza si atelierele de biciclete.
Daca inca nu ai bicicleta pe care ti-o doresti, vino in showroom sa alegi bicicleta potrivita nevoilor tale. Cu ocazia aceasta poti vedea si testa si noile biciclete din colectia 2016, astfel incat sa fii cu un pas inaintea celorlalti concurenti.

Merida antrenament

Daca vrei o bicicleta noua, dar bugetul te cam limiteaza, inca mai poti profita de reducerile la modelele 2015. Ai totusi in vedere ca dimensiunile cel mai des intalnite (17-19” pentru MTB-uri, sau 52-56 cm pentru cursiere si ciclocros) sunt cele care se epuizeaza primele, asa ca verifica daca mai e pe stoc marimea care ti se potriveste.

4. Alege "trucuri" pentru o bicicleta mai rapida

Printre elementele pe care le poti imbunatati usor la bicicleta inainte de un concurs se numara anvelopele de calitate, usoare si rezistente, potrivite cu profilul cursei la care te-ai hotarat sa mergi.
Pentru un concurs desfasurat pe teren uscat si cu multe drumuri forestiere nu foarte inclinate, sunt potrivite niste anvelope de latime medie (2.0-2.2"), cu crampoane mici si dese. Pentru un teren stancos, coborari abrupte prin padure si multe obstacole, este recomandat un cauciuc mai balonat (2.2-2.4") cu crampoane bine pronuntate, in special pe roata din fata. Pentru conditii de ploaie si mult noroi, ideale sunt cauciucurile inguste (1.8-2.0") cu crampoane rare, pentru a nu se incarca cu noroi.

Bicicleta Romet

Daca esti incepator si nu ai facut inca pasul, ar fi bine sa iei in considerare achizitionarea unor pedale de tip SPD si pantofii aferenti. Acestea iti vor oferi un control mai bun al bicicletei pe coborari si o tractiune sporita pe urcari, deoarece vei putea si trage de pedala si vei imprima o miscare mai cursiva angrenajului. In plus, vei folosi mai multe grupe de muschi ale picioarelor, alternativ, ceea ce iti va creste rezistenta pe parcursul competitiei.
Practicantii de nivel mediu pot aduce alte imbunatatiri subtile pentru a obtine o bicicleta mai usoara si mai manevrabila, fara mari batai de cap. Printre acestea se numara schimbarea pipei si a ghidonului, precum si a tijei de sa si a seii cu variante mai usoare si mai potrivite pentru dimensiunile corpului tau.

5. Alege concursurile la care vei participa

Daca in urma cu 5-6 ani concursurile de bicicleta puteau fi numarate pe degete, acum oferta este deosebit de bogata.
Fie ca alegi sa mergi la concursuri mai usoare, de genul Urban Trail XCC (26 martie), Ziua B (16 aprilie), Beach Race XCO (24 aprilie), sau mai grele, precum Avrig Mountain Bike Race (10 aprilie) si BT Marathon Faget (24 aprilie), pregatirile trebuie facute din timp.

Beach Race XCO echipament

Iubitorii concursurilor de sosea pot merge pe 17 aprilie la Ploiesti pentru RGT Drumul Vinului, iar primul concurs de ciclism feminin din Romania, Road Grand Pink, are loc la Otopeni, pe 23 aprilie.
Indiferent daca urmeaza sa participi la prima competitie sau daca ai deja ceva experienta la activ, te intampinam in showroom pentru a vedea si testa bicicletele si pentru a primi raspunsuri la intrebarile tale.

Primavara frumoasa si spor la pregatiri si pedalat!

Raspunde