La ce ma astept ca simplu biciclist pe noua banda de biciclete Buzesti-Berzei-Uranus

Problemele cu tronsonul Buzesti-Berzei-Uranus si dificultatile pe care biciclistii le vor intampina pe noua banda de biciclete destinata lor au ajuns deja in presa scrisa si la TV, mai ales masinile care "se strica" fix pe trecerea de pietoni.

Optar a realizat pe 13 ianuarie o analiza a infrastructurii pentru biciclete si a semnalat o serie de nereguli. Mai mult, "acestea au fost prezentate in data 14 ianuarie 2014 in cadrul intalnirii Grupului de Lucru pe mobilitate din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti", spun reprezentantii Optar. Pe care ii felicit public pentru acest demers!

Eu una sper sa aud o pozitie a Primariei. Vor exista persoane trase la raspundere? Se vor putea corecta anumite probleme? Vor invata ceva din asta? Si mai ales, ce inseamna toate astea pentru noi ca biciclisti?

Problemele indicate de cei de la Optar sunt multe si variate si voi folosi cateva din imaginile din prezentarea lor pentru a ilustra 5 "bucurii" la care ma astept ca biciclist pe acest nou traseu:

1. Sa imi iau si mai multe injuraturi pe nedrept de la soferi.
Este vorba de o banda de biciclete optionala, conform marcajelor, nu de o pista de biciclete (obligatoriu de urmat de biciclisti, daca exista pe un anumit traseu). Ca urmare, daca voi dori, am dreptul sa merg pe strada cu masinile, nu pe banda respectiva. De ce as face asta? Un exemplu este situatia in care dai peste un biciclist cu o toacla de acu 40 de ani care merge cu 5km/h. Cei 75cm nu mi-ar permite in veci sa il depasesc. Drept urmare, mai bine nu intru deloc pe banda. Dar sigur imi voi auzi replici de genul "Treci don'soara pe banda! Ti-au facut astia degeaba pista ca tot nu sti sa o folosesti!"

2. Sa facem o gramajoara de biciclisti cazuti la pamant. Neavand spatiu de ocolire, voi lua la rand toate canelele de scurgere de pe banda. Probabil o sa imi prind anvelopa intr-unul din ele, o sa cad, iar alti biciclisti din spate sa intre direct in mine. Gramada cere varf!

3. Sa ma trezesc cu soferi care intra in mine fara ca macar sa pot da vina pe ei
In anumite interesectii pentru a continua drumul inainte biciclistul trebuie sa faca putin dreapta, apoi stanga si iar stanga. Daca faci dreapta in situatia de mai jos pentru a intra pe banda de biciclete paralela cu trecerea de pietoni, soferul din spatele meu ar putea crede ca fac dreapta de tot si sa mearga normal fara sa imi dea prioritate (nu e niciun semn care sa ii spuna sa o faca). Iar cand eu fac stanga pe langa trecerea de pietoni el sa intre fix in mine.

4. Sa rememorez mai des zilele mele de incepator pe bicicleta, cand mergeam mai mult pe langa bicicleta, decat pe ea, nefiind sigura pe unde trebuie sa o apuc.
Asta pentru ca nu am nicio idee ce se presupune ca ar trebui sa fac daca vrei sa virezi la stanga. De pe banda asta clar nu poti sa o faci legal, ea fiind plasata pe dreapta.

5. Sa dau peste pietoni nevinovati.
Un motiv este faptul ca soferii care au treaba in zona vor trebui sa decida daca parcheaza pe pista de biciclete sau pe trotuar, neavand alte solutii comode. Daca parcheaza pe trotuar, pietonii vor ocoli pe unde pot, inclusiv pe pista de biciclete. Alt motiv este ca uneori banda da fix in spatiile de asteptare ale pietonilor la semafor.

Asadar, daca aveti pofta de noi provocari, dati o tura pe noua ruta.

Informatii preluate de pe:
Optar
hotnews.ro.

Daca ati incercat noua banda, astept povestea "experientei" voastre in comentarii!

Raspunde